Hej, har läst en hel del om klimatvindar här på forumet. Det verkar vara ett relativt nytt område.

De flesta är överens om att kallvind med råspont och massa trä är farligt med dagens isolermängder på 50-60 cm lösull i vindsbjälklaget. Vi måste göra vinden varmare genom att isolera utanpå råspont. Så långt känns allt bra. Nu till de frågor jag inte har förstått hur man löser:

Tätning kring skruv/spik?
När man skruvar/spikar ströläkten mot tex tjärpapp "svarar det" och takpappen tätar + att man kan dra på lite extra tjära. Men hur blir det med en cellplast ovanpå?

Hur tätar man i dagens konstruktioner när man använder någon form av takduk som inte är diffusionstät? (har ingen erfarenhet av takdukar)


Varför takpapp/takduk under cellplasten?
Det verkar som många lösningar är att helt enkelt ta dagens standardkonstruktioner och lägga på 5-10 cm cellplast. Är det inte mer logiskt att lägga cellplasten direkt på råsponten och sedan takduk?


Mina tankar kring konstruktion
Jag skulle vilja lägga 5 cm cellplast direkt på råsponten. På cellplasten lägger jag sedan en difföppen takduk av något slag. Sedan ströläkten på det. Jag kan inte riktigt säga varför, men det känns mest logiskt att ha ytskiktet längst ut. Blir det rätt?

Måste få klarhet i hur det blir tätt när jag skruvar ströläkten mot råsponten genom cellplasten bara. Cellplasten sviktar och det "svarar inte" på samma sätt som om jag skulle skruva direkt mot råspont.

Taket är hyfsat difföppet och jag behöver ingen eller minimal ventilation av vinden. Gavelväggarna isoleras med 10 cm stenull som tillsammans med cellplasten på taket bör höja temperaturen på vinden med 3-5 grader. Därmed bör risken med mögel på vinden vara borta.

Med tjärpapp
råspont
tjärpapp
cellplast
ströläkt osv.

I det här fallet bör vinden ventileras något mer om jag har förstått det rätt. Vilket ger något kallare vind. Men det kanske är lättare att få tätt med tjärpappen som är bättre på att sluta tätt kring en skruv?

Tätningsband/massa för skruv?
Finns nån form av tätningsband som man kan använda i båda fallen ovan? I första förslaget skulle den hamna på takduken. I andra förslaget skulle den ligga på tjärpappen under cellplasten.

Brandrisk?
Är det ok enligt lagar och regler att smälla upp vanlig brandfarlig cellplast på taket? Måste det vara en speciell cellplast?

Länkar om kallvindar/klimatvindar:
Fuktsäkra takkonstruktioner Skanska, http://bygginfo.byggtjanst.se/PageF...uktsäkra takkonstruktioner.pdf?epslanguage=sv
SP, http://www.google.se/url?sa=t&rct=j...sg=AFQjCNFG7lKxmpqUJUzxg-hPJz-9xufspg&cad=rja
Thermisol, http://www.thermisol.se/assets/files/sverige/Tak/Tak_nagra_enkla_grundregler_051203.pdf

Byggahus.se:
http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/96794-isolera-tak-utifran-med-cellplast.html
http://www.byggahus.se/forum/isolering/82574-15cm-cellplast-utvandigt-pa-tak-4.html
http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/138891-nagon-som-isolerat-taket-utifran-med-thermisol-8.html
http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/137206-utvandig-takisolering-2.html
http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/88507-klimatvind.html
http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/111993-beratta-hur-funkar-en-klimatvind-2.html
 
Vadå nytt? På kontinenten har man byggt så här länge. Med tanke på deras varmare vintrar så skulle deras vindar möglat bort för länge sedan annars.

Kolla på Maco Dach, det är en systemlösning. Thermisols quick-and-dirty-lösning att slänga upp cellplast utanpå en traditionell konstruktion känns riskfylld. Varenda spik eller skruv agerar köldbrygga. Och det finns rätt många!
 
Har fortsatt läsa och svängt i min uppfattning kring mina förslag/idéer tidigare. Jag tror det är ett system med samma princip som Thermisol eller Maco Dach som gäller. Alltså med en diffusionsöppen underlagsduk under cellplasten. De har ju förmodligen tänkt till tidigare... :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.