D
Blwrgrl skrev:
Rotavdrag har ju även bostadsrättsägare, och det är främst skapat för att ta bort svartjobb och att hantverkare ska kunna ha vettig lön. Rotavdrag är en minirabatt på totalkostnad vid större jobb - d är fortfarande en större summa man behöver bekosta själv, förmodligen kunna öka sitt bolån. Slopad reavinstskatt möjliggör dessa lån.

Att sälja ett hus som är 5-10år gör du nog ingen större vinst på om du inte byggt hela huset själv(alltså ej på entreprenad) och då kan väl denne få vinst för det jobbet den faktiskt gjort eller?
Jag undrar fortfarande hur du menar.
Vad är det för skillnad om man har bostadsrätt och hus men i båda fallen inte behövt lägga några pengar på renovering och säljer med vinst efter säg 5 år. Varför ska den med hus slippa skatten men den med bostadsrätt som boende form åka på skatten?

Håller inte med som du nämnde tidigare att husägare måste stå för ex tack bytte och mera är ju samma med bostadsrättens fastighet den har ju också underhåll vist skötts ju det mesta av styrelsen men är ju fortfarande de boende som betalar.
 
det största problemet är att folk gör sådan vinst på sina fastigheter därför att priserna gått upp.
skattar man bort all vinst över en viss procent får man ned villigheten att göra höga vinster, då löser sig problemet att hitta nytt hus då de inte kommer kosta mer heller. priserna måste ned helt enkelt. eller låsas till inflationen gjort sitt.
 
Ta bort fastighetsskatten istället!

Skatt måste betalas någon gång och då lämpligen när någon tjänar pengar, inte för att någon äger pengar, en villa, en bil eller ett utedass (dvs beskatta inkomst, försäljning av aktier/fonder, försäljning av hemgjorda gödselhögar, försäljning av bilar fastigheter mm).

Likaledes kan man dra av när man förlorar pengar (aktier tappar i värde, man har större ränteutgifter än inkomster).

Men att sitta och betala "böter" varje år för att man äger en fastighet (fastighetsskatten) ser jag ingen som helst rättvisa i. Lika korkat som fordonsskatten.

Dessutom är det ju så att den som i 30 år fått ränteavdrag kan gott betala tillbaka en del av det med VINSTEN man gör vid försäljningen.

Inlåsningseffekten är enbart psykologisk - utbilda istället.

Ta istället bort uppskovet, sätt reavinstskatten på fastigheter till 15-20%. Givetvis får man dra av samma 15-20% på den ev. förlusten man gör vid en försäljning också i så fall.

Snart kommer även skruvdragarskatt och robotgräsklipparskatt också.
 
Vi har idag skruvdragar- och robotgräsklipparskatt, det kallas moms.Även om den 1960 bara var dryga 4% och tillfällig (OMS).
 
  • Gilla
Micc
  • Laddar…
Jovisst, men den betalas en gång vid köp. Min poäng med hela inlägget var egentligen att jag tycker det är helt fel att beskatta olika typer av tillgångar på årsbasis ("plocka av folk pengar bara för att de lyckats spara ihop till något"), ex genom fastighetsskatt, fordonsskatt, förmögenhetsskatt, gräsklipparskatt, skruvdragarskatt osv.

Men det är OK att beskatta ekonomiska transaktioner där man tjänar eller förlorar pengar (inkomstskatt, reavinst på aktier eller fastigheter, ränteavdrag på lån eller kapitalförluster på aktier hus etc).

Moms, ja den är ju tråkig, men den betalas också bara en gång. Inte varje år skruvdragaren står i garaget.
 
Fordonsskatt betalas inte om bilen är avställd och bara står i garaget.....
 
Men förmögenhetsskatten betalades även om pengarna var avställda och bara stod på bankkontot :)
 
Rätt tänkt Martin43!

Det var samma sak för ett par decennier sedan, när sossarna hittade på en båtskatt.
Alla båtar skulle registreras, ha en registreringsskylt och betala "båtskatt".

En av de få grejer borgarna har gjort rätt, när de la ner båtskatten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.