Imorgon kommer i allafall elektrikern fixa elanslutning till duschkabinen och montera jfb. Kommer nog att vilja ha en fast anslutning i taket för duschkabinen eller uttag om han tycker att det går nånstans i taket. Sen blir det nog jfb för hela centralen och elbastuaggregat, elpatron i pannan och pelletsbrännare+cirkulationspumpen som går utanför jfb. Ev en egen jfb på 10A matningen till garaget, fast dit skulle jag nog vilka ha 3 fas nån gång i framtiden för att kunna sprida ut uttag för motorvärmare, belysning osv lite. Kanske onödigt med egen jfb dit nu? Om 3-fasen är lättast att ta direkt från elskåpet som sitter inbyggt i garageväggen till en egen central i garaget?
 
Så nu har elektrikern varit här och anslutit duschkabinen, gick bra att dra slang från en takdosa i hallen som låg bra till. JFB blev på hela centralen, men elpatronen och pelletsbrännaren utanför.
 
Värt att tänka på, om du lägger elpanna/pelletsbrännare utanför JFB, är att även lägga eventuella cirkpumpar, och annat som hör till värmeanläggningen också utanför!

Blir inte så lyckat om den värmer för fullt, men vattnet står stilla.
 
Jo pelletsbrännaren och cirkulationspumpen går på samma 10A säkring och sen 3x10A till elpatronen på 6kW.
 
I en duschkabin räknas zonerna från avståndet till vattenregulatorn, slanganslutet duschhandtag, eller duschkabinens skjutdörrar?
Funderar på detta för ev JFB skyddat jordat uttag i IP65 eller IP44 klass.

Rrrr, Man kanske allmänt borde ha någon form av flödessensor som styr pannan t.om? cirkulationspumpen kan ju lägga av oavsett JFB..
 
husnils skrev:
I en duschkabin räknas zonerna från avståndet till vattenregulatorn, slanganslutet duschhandtag, eller duschkabinens skjutdörrar?
Funderar på detta för ev JFB skyddat jordat uttag i IP65 eller IP44 klass.
Menar du att du vill ha ett vägguttag INNUTI duschkabinen? Varför i så fall?

Den invändiga delen av duschkabinens kar är Område 0, ovanför karet upp till 225 cm från golv är Område 1. 60 cm från duschkabinens väggar och 225 cm upp är Område 2.

0 = IPX7
1 & 2 = IPX4
 
Blir ju ingen fara om cirkulationspumpen stannar, brännaren är ju termostatstyrd så den slår av vid 80 graders panntemp oavsett. Körde ju med avstängd cirkulationspump och stängda kranar till elementrören hela sommaren och körde bara brännaren en gång om dagen för varmvatten.
 
Rikard Ågren, Det var med avseende från duschkabinen. Dumt formulerat men det borde framgått. Men om jag ska tolka ditt svar så borde det innebära att ett JFB skyddat IPX4 uttag mer än 60 cm från duschkabinens vägg är ok?

Ska man vara riktigt krass så kan man ju ta med duschhandtaget
1,5m ut från fästet.

El innuti duschkabin skulle jag aldrig tillåta oavsett, det är alldeles för stor risk för potentialskillnader mm.
 
Från och med 60 cm bortanför duschkabinens väggar är oklassat område, vilket betyder att IPX4 inte är ett krav. Med vad som är lämpligt att placeras där får man avgöra från fall till fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.