Hemmakatten
TACK för alla svar! :)

Jo, vi är nu inne på att ha kabel mellan huset och sjöboden (den kommer inte att gå direkt till dator) och accesspunkter på hus o bod för att kunna sitta ute med datorn.

Extra dragtrådar var ett bra tips, tack.

Har mailat elektrikern och bett honom komma med förslag. Väntar nu med spänning o skall jämföra med alla era förslag. Har fått mycket värdefull input av er och skulle inte kunna analysera hans förslag om ni inte hade hjälpt mig. :)

Återkommer o berättar vad vi kommer fram till.
 
Ja, varför inte sattsa på WLAN, dvs trådlöst nätverk? Det blir inte mycket dyrare än att dra en kabel, och på köpet får ni ju friheten att kunna ligga i hängmattan och surfa på internet trådlöst! ::)

Har ni värmekabel för att hålla vattenledningarna frostfria så får ni problem vid strömavbrott! :p
 
Känns klart på gränsen att spekulera i långa strömavbrott vid många minusgrader...

Vad gäller wlan kan jag nästan svära på att det inte kommer att fungera mot en dator, riktantenner går givetvis men då är vinsten helt noll jämför med kabel...
 
Nä, ok WLAN funkar kanske inte. om du är orolig att sträckan blir förlång med kabel kan du ha en billig switch som repeater (OBS ingen hub, switch!)!
 
Nja, billig switch i den miljön, lite halvt nedgrävd osv?

Och den skall strömmatas.
 
SkaneErik skrev:
Nä, ok WLAN funkar kanske inte. om du är orolig att sträckan blir förlång med kabel kan du ha en billig switch som repeater (OBS ingen hub, switch!)!
Varför krav på Switch?
Ok, nu skiljer det ju inget prismässigt, men rent teknist så är ju även en Hub aktiv, dock med sämre prestanda än med switch!
 
Varför förstärkning överhuvudtaget? är det ca 100 meter så ta en rulle tp och lägg på marken och testa om det funkar bra. Om det funkar gräv ned den. annars får man fundera på om fiber är acceptabelt prismässigt.
 
Skall man köra 100mbit (eller mer) så funkar hubbar dåligt. Man kan ex. inte kaskadkoppla dom. Men who cares, en switch kostar inte speciellt mycket. Och hubbar för 100Mhz vet jag inte om jag sett på flera år.

Men däremot så tycker jag att om man tittat på resten av den här tråden så ser det inte helt enkelt ut med att fixa strömförsörjning någonstans så där mitt på kabeln. Dessutom så skall ju en billig switch sitta i inomhusmiljö. OCh det tvivlar jag på att man får inne i kulverten.
 
Det råder mycket förvirring med data-kablarna, precis som Grunt sa.

Även med en superbra kabel så gäller gränsen för 100 meter. Det beror på att det inte får ta för lång tid innan signalen når fram. Visst, det kan gå med längre kabel, men det kan också bli konstiga fel (paketförlust och annat konstigt).

Men tipset från mats_o att testa en rulle kabel innan nedgrävning kan ju vara smart.

MrMagic: Var kan man köpa 100-150 meter CAT6 kabel för 200kr?

Angående störningar så finns det nog en stor risk om kabeln ska gå 100m längs en 3fas-ledning och värmeslinga. Problemet att använda en switch/repeater på vägen är inte temperaturen, utan fuktigheten. Elektroniken kan ta skada om det blir mer än 90-95% relativ luftfuktighet (även om den är avstängd). Frågan är då om det verkligen blir det.

En fördel som jag ser det med att använda WLAN är att det blir möjligt att sitta på tomten med en laptop och knappa =). En access-punkt med en extra antenn borde inte ha några problem med 100m fri sikt.
 
Problemet med vlan är prestandan. Wlan är inte snabbt inte ens 108:an (som inte är en gemensam standard) räcker för att kunna mäta sig med en 100Mbit tp-kabel.

Jag tror inte att det är så farligt att gå längs en kabel då störningen bör induceras jämt i båda trådarna i paret i tp kabeln. Iom detta kan stördämpningen i nätkorten rätt enkelt plocka bort denna. Det är värre med varierande och ojämna signaler
 
sverre skrev:
Varför krav på Switch?
Ok, nu skiljer det ju inget prismässigt, men rent teknist så är ju även en Hub aktiv, dock med sämre prestanda än med switch!
En hub funkar som en "förgrening" och maxavståndet mellan två hubbar är ca 5m. En switch förstärker däremot signalen och kan därför användas som repeater.
 
Har jobbat som nätverkstekniker i 8år på ett medelstort företag och innan switchar fanns körde vi hela nätet (ca 800 noder) i ett segment med stackade hubbar och då var det inga problem att ha upp till 100m mellan hubbarna!

Hubbarna har väl inte blivit sämre än på mitten av 90-talet?
 
Ja men i mitten på 90-talet så var det mesta 10Mbit nät. man byggde en hel del 100Mbit nät innan det fanns speciellt många datorer som körde 100Mbit. Dom byggdes med hubbar och fungearde aldrig speciellt bra för 100 när folk började få sådana datorer och koppla in dom.

100 Mbit nätverkskort i datorerna var inte standard förrän 97 eller 98. Innan dess fanns det mest i nät mellan servrar.
 
SkaneErik skrev:
En hub funkar som en "förgrening" och maxavståndet mellan två hubbar är ca 5m. En switch förstärker däremot signalen och kan därför användas som repeater.
Hmm, en switch och en hub gör samma sak med olika teknik i grunden. De fungerar båda som en knutpunkt i ett stjärnnät som är den normala formationen med TP.

Hub eller switch, 100 meter (TP) gäller mellan dom båda om det inte är någon specialvariant av hub som det talas om. Matris kopplingar mellan switchar eller hubbar brukar inte få vara långa men då talar vi inte om vanligt nätverk med enstaka switchar/hubbar.

En hub får ett ethernet paket på en port och skriker ut den på alla andra portar utan att fundera på vem som skall ha paketet

En switch har ett register med MAC adresser (adresser till nätverkskort) så en switch vet att kommer det ett paket adresserat till 00:3C:45:35:B0... osv så går paketet till den porten där maskinen sitter och ingen annanstans.

Idag är chip för switchar så billiga att köper du en hub så kan det vara en switch i grund och botten iallafall. Detta stör litegrand om man vill analysera nätverkstrafik. Analys av nätverk kräver en inkopplingspunkt där alla paket passerar.

Vid ett "hubbat" gammalt nät så kunde man koppla in sin analysator (läs: dator med paketsniffer) var som helst. Med ett switchat nät måste man antingen ha switchar som kan få en port att bete sig som en hubbad port eller koppla in analysatorn på en lina som innehåller det man vill analysera.

Detta blev lite mer än vad som var tänkt och dessutom lite off-topic. Skulle kunna vara en egen tråd. Sorry 8)

//edit
Jo, anledningen till att det inte fungerade bra i teknikens barndom var kollisioner, den huvudsakliga anledningen till att inte använda hubbar. Mixa 100Mbit och 10Mbit på ett hubbat nät är en extermt dålig idé då de långsamma maskinerna kan börja svälta på paket. Det har att göra med CSMA/CD protokollet (Ethernet Protocol) men det kanske vi inte behöver gå in på här. Grundregeln på ett hubbat nät är "snabbast vinner", "långsamma svälter ihjäl" vad gäller nätverkstrafik.
 
Där kom den rätta förklaringen.

Hubb eller switch spelar ingen roll när det gäller avståndet.

Max 100 meter mellan två enheter. Sen kan den ena enheten vara en hubb eller switch vilket då ger 100 meter till nästa enhet. Sen får man ha max 4 hopp i ett ethernet nät. Kaskadkopplar man detta så kan det bli riktigt stort och komplext men då har vi lämnat hubbarna bakom oss.

OT: CSMA/CD var den sämsta föreslagna lösningen för 100MBit. Självklart vann den.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.