Har följt tråden från början. Du verkar otroligt kunnig. Imponerande tycker jag. Håller själv på att lära mig och har i alla fall lyckats bygga ett halvt garage själv (dvs ovan platta, stommen kvar)

Är du/ni händiga och gör mycket jobb själva också eller har ni fullt upp med barn och annat jobb?
 
Suhagg skrev:
Är du/ni händiga och gör mycket jobb själva också eller har ni fullt upp med barn och annat jobb?
Vi renoverade ett stenhus för drygt 10 år sedan och lärde oss en hel del då. Det mesta har vi sedan läst oss till på nätet under ca 2 års tid samt frågat oss fram hos "alla". Vi har också hela tiden en dialog med hantverkarna i huset. T. ex. när de går hem på fredagen vid lunch (de börjar 06.30 alla dagar för att kunna göra det), diskuterar vi vad vi kan slutföra eller börja med under helgen för att snabba på byggprocessen. Ibland handlar det bara om städning, ibland materialinköp, men oftast om hela arbetsmoment som t. ex. att dra vattenrören i väggarna så att de kan sätta igen med gips. Eller som nu den gångna långhelgen då sambon jobbat intensivt med att lägga spårskivor till golvvärmen. Till och med golvvärmeläggningen (av LK:s system) finns det instruktionsfilmer till på nätet. Det är bara att följa dem och golvvärmeritningen. Själva inkopplingen kommer vi sedan att låta VVS-aren sköta.

Det mesta upplever vi inte är i nivå med hjärnkirurgi eller rymdforskning. Man tar bara reda på exakt hur man ska göra och så gör man det. Elen planerade vi dock bara, men rördragningen får elektrikern sköta helt och hållet. Både av juridiska skäl och för att vi nog skulle röra till det för honom med alla dessa hundratals meter rör som gått åt till KNX-, larm- och datasystemet.

Byggbestämmelserna finns ju att ladda ner på nätet och vi skrev ut hela bunten papper och plöjde igenom det för ett år sedan och strök under de viktigaste bitarna om t. ex. höjd på balkongräcken, krav på härdat/laminerat glas, etc.

Det vi lärt oss under den här ca två år långa resan är fråga, fråga, fråga och ifrågasätt svaren. Det gäller att inte ge sig innan man förstått varför någon påstår att man ska göra på ett visst sätt, för då och då springer man på "experter" som inte är så kunniga som de vill framstå och som de borde vara.
 
Var hittar man byggbestämmelserna att skriva ut?
 
Idag påbörjade vi arbetet med fuktspärren i det första våtutrymmet, vilket blev WC/dusch på entréplanet. Vi valde duk, bland annat eftersom det sparar arbetstid. Även den första dörrkarmen kom på plats.

Sambon använde sin tidiga semesterledighet till att fortsätta det tidsödande arbetet med golvvärmeskivorna på plan 2. Ett badrum (barnens), två sovrum och allrummet är nu klart. Återstår 2 sovrum och stora badrummet. Han hoppas vara klar på söndag så att han kan ägna nästa vecka åt att fortsätta köksmonteringen medan snickaren gjuter in golvvärmen i badrummen på plan 2. (Ja, han är inte bara utbildad byggnadssnickare utan en allkonstnär som behärskar det mesta och även har ett förflutet som yrkesofficer - major.) :rolleyes:
 
  • IMG_1481.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1477.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Om man väljer att bygga ett stenhus, varför inte fullt ut? inneväggarna verkar ju vara i trä/gips....
 
AnnaJohanna skrev:
Många var dock självfallet nyfikna att få se sig omkring där också så vi planerar att ha en ny öppen visning söndagen den 12 juni. Då är nog det mesta färdigt samtidigt som vi inte hunnit flytta in (kanske inte så kul med 50 personer som går omkring i huset när man väl bor där).
Hej! Kommer ni att ha en visning nu på söndag? Vi är jättenyfikna på ert fina hus.
 
Enk Projektet skrev:
Om man väljer att bygga ett stenhus, varför inte fullt ut? inneväggarna verkar ju vara i trä/gips....
Av kostnadsskäl och bekvämlighetsskäl i första hand. Bland annat har vi många icke räta vinklar inne i huset. Vi bodde dessutom tidigare i ett stenhus som vi gjorde om planlösningen i och murade upp nya innerväggar med leca i. Vi gillade varken arbetet med att fräsa spår till alla elrör eller, senare, infästning av tyngre interiör i väggarna, som vi upplevde som "porösa". För oss var det viktigaste att få en stabil och åldersbeständig stomme i form av betongytterväggar och betongbjälklag. Vi har också många "dolda" skjutdörrar och att istället mura dubbla väggar för dessa skulle bygga för mycket. Vi ligger idag 13 kvadratcentimeter (!) från maximalt tillåten boyta enligt detaljplanen.
 
mstrand skrev:
Hej! Kommer ni att ha en visning nu på söndag? Vi är jättenyfikna på ert fina hus.
Vi ligger i slutspurten för att färdigställa inför inflyttningen kring midsommar så vi planerar istället en visning senare i sommar. Sambon jobbar mellan tolv- och fjortontimmarspass i huset just nu och vill vänta med fler visningar tills det är någorlunda klart (loftrummen och allt "småfix" gör vi dock efter inflyttningen).
 
Vi spurtar nu intensivt för att få det någorlunda klart till midsommar. Hade vi inte sagt upp lägenheten från 1 juli hade vi nog bott i den till åtminstone mitten av juli. Vi var lite väl optimistiska då i april när vi trodde att vi lätt skulle vara helt klara till mitten/slutet av juni. :blushing:

Vi har i alla fall allt "dammjobb" klart då förutom loftet, men det kan vi stänga till när vi ska upp där och jobba. Förutom loftet kommer det att återstå att arbeta bland annat med åtminstone ett av tre badrum, garaget (isolering, eldragning, m.m.) och delar av inredningen i tvättstugan. Och naturligtvis oändligt med "småfix". Men det är väl också en av flera avgörande skillnader mellan att bygga i egen regi kontra nyckelfärdigt, antar jag som aldrig byggt nyckelfärdigt.

Idag hann vi dock börja med att sätta kakel i första badrummet samt påbörja målningsarbetena på plan 2.

Finsnickaren har börjat arbetet med lofttrappan och han har lovat montera den innan midsommar.
 
  • IMG_1494.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1502.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1499.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hur går det? Jag är nyfiken... :)
 
Teres77 skrev:
Hur går det? Jag är nyfiken... :)
Det har varit en otroligt stressig period med både flytt, en son som skadade sig i en cykelolycka och åska som slog ut vår datorutrustning, men nu bor vi i huset och här kommer en sammanfattning med lite bilder:


I april sade vi upp vår lägenhet per den 30 juni. Vi tyckte då att det var god marginal till att huset skulle vara färdigt. Det visade sig vara en missbedömning och sambon tog nu semester hela juni och jobbade sju dagar i veckan med huset för att påskynda byggprocessen. Mitt i flytten skadade sig en av våra söner i en cykelolycka och fick sy tio stygn i benet. Som alltid inträffar sådant när man har som minst med tid.

Vi hann dock i förrgår att få huset klart så att det går att bo där. Vi har ett badrum klart och köket går att använda någotsånär men vi väntar på stenskivorna som levereras nästa vecka. Vi har golv i tre av de fem sovrummen och de andra blir nog klara under denna helg.

Elfirman prioriterade den viktigaste strömförsörjningen, såsom el till kök och tvättstuga och lite ”tjuvkopplad” KNX-belysning. Delar av KNX-grejorna från eibmarkt.com blev nämligen kraftigt försenade och kom först igår, en månad efter beställning. Elfirman kommer dock på måndag och installerar dem.

Målaren har slitit med målningen och tagit både en praktikant och min sambo till hjälp för att hinna med.

Vår allsidige snickare har monterat en del dörrar och satt klinker i hall och badrummet på entréplanet.

Det lokala snickeriet har monterat lofttrappan och inom kort får vi där glaspartier med härdat glas som ”täcker” lofttrappan från golv till tak. På så sätt får vi ett fallskydd som inte dämpar ljuset men ljudet från övervåningen och ner till entréplanet. Barnen bor hos sin morfar i väntan på att huset blir helt barnsäkert. Trappsnickaren har gjort ett näst intill osynligt "lock" längs vagnens undersida. Där kommer vi att dra el och montera ledbelysning som ska belysa trappan under.

Ventkillen har kopplat in FTX:n på vinden och på måndag kommer han och sätter till- och frånluftsdonen och startar aggregatet.

Vi hade tänkt sälja av en hel del av våra gamla möbler och i god tid välja ut och köpa nya till de olika rummen. Nu blev det inte så utan vi kör med de gamla tills vi kommit någorlunda i ordning.
 
  • IMG_1558.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1571.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1554.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1560.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bra kämpat, känner igen problematiken med att inte vara klar men ändå tvingas flytta. Upplevde de första två veckorna som de värsta under hela processen och första (och kanske enda) gången jag ångrade bygget.

Men med den kunskap och planering ni visat så här långt så är ni snart i medvind igen. Lycka till med fortsättningen, huset ser fantastiskt fint ut, och stenhus verkar inte helt fel.

Kjell G
 
Camilla, ville bara tacka för informationen här, på hemsidan och genom mailkontakt. Det var tack vare dig som vi hittade Vimmerby Prefab, vi har nu kommit överens med dom om stomleverans i December :)

Säg gärna till om det blir fler visningar av huset så åker vi ner och hälsar på!

Mvh,
Tobias
 
Grymt bra jobbat! Superkul att följa bygget! :) :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.