Kommer du hålla på och släcka lampor?

  • Ja

    53 Röster 49,1%
  • Nej

    49 Röster 45,4%
  • Kan inte påverka det.... Är inte hemma då..

    6 Röster 5,6%
  • Antal röster
    108
  • Omröstningen stängd .
Ifö skrev:
Lovvärt (tänker själv släcka lamporna) men att lova att man inte tänker bränna en mWs... Du tänker se till att inget står på standby? Har spisen inbyggd klocka?
Det är svårt att förbruka noll ström; du får nog stänga av inkommande elservis med huvudbrytaren.
ja, och när man gjort det i en timme och sen slår på igen så kolla på elmätaren hur mycket fortare den kommer gå när huset ska upp i temperatur, kylen ska jobba igen värmen som har läckt in osv..
vill man intye förbruka el, flytta då till ett hus utan el och gör mat på vedspisen... :D
 
Jag kan bara tala om mina bekanta, men dom i min bekantskapskrets som "gapar" mest om "spara energi och tänk på våra efterkommande" är INTE dom som åker i små energisnåla bilar, sparar på varmvatten, sänker temperaturen inne, handskottar snön, osv osv. Jag hyser inte allt för höga tankar om deras engagemang, men det är ju bara såååå rätt att "värna" miljön i dag.
Hur mycket vi påverkar är det ingen som i dag kan säga, jag kan ju bara nämna att för ca 11 - 12 000 år sedan när senaste mellanistiden inleddes steg temperaturen på Grönland med 10 grader på ca 50 år. Sök på NordGRIP om ni tvivlar. Och den temperaturökningen kan man knappast skylla på människan.
Om man sedan har lite insikt om vad som är den "normala" miljön på jorden under årmiljonerna kommer kanske det hela i ett litet annat perspektiv. Det normala är istid och dit tror jag ytterst få av oss vill.
 
elecrocuted. menar du att co2 inte är bevisat som växthusgas? Lätt att testa i labb och vatten utvidgas med ökad temperatur. det kan du t.o.m testa hemma i ditt kök. Att sen 99,9% av alla forskare är överens om att klimatförändringarna kommer och dessutom redan börjat, räcker inte det? Ökade temperaturer innebär mer energi i klimatsystemen. Är inte heller detta bevisat? Om inte klimatförändringarna är bevisade så är det inte heller bevisat att ett äpple faller ner om du tappar det. det kan ju faktikst falla upp också rent teoretiskt fast ganska så osannolikt.

Dessutom är det inte säkert att det blir varmare i Sverige om vi lyckas vända golfströmmen och skulle det bli varmare får vi fler och värre stormar och mycket mer regn. Vi har redan sett en LITEN antydan till detta.
 
storkarp skrev:
elecrocuted. menar du att co2 inte är bevisat som växthusgas? Lätt att testa i labb och vatten utvidgas med ökad temperatur. det kan du t.o.m testa hemma i ditt kök. Att sen 99,9% av alla forskare är överens om att klimatförändringarna kommer och dessutom redan börjat, räcker inte det? Ökade temperaturer innebär mer energi i klimatsystemen. Är inte heller detta bevisat? Om inte klimatförändringarna är bevisade så är det inte heller bevisat att ett äpple faller ner om du tappar det. det kan ju faktikst falla upp också rent teoretiskt fast ganska så osannolikt.
Klimatförändringarna är bevisade men inte att de skapas av människan.
Det är tur att det inte fanns politiker och klimattallibaner när inlandsisen försvann för då hade de höjt skatten, släckt lampor och sorterat sopor så vi fortfarande hade haft en kilometer is över vära huvuden.
Alltihop liknar mest en ny religion med myten om den onde koldioxiddjävulen och riterna för att blidka honom.
 
Jag kommer nog slå av huvudbrytaren, tycker det känns bra att öppna ögonen lite på barnen nu när de närmar sig tonåren. Så kan man ju passa på att elda lite för kråkorna i öppna spisen också.
 
Det är bevisat att klimatet ändras p.g.a. människans CO2, metan, dikväveoxidemmisioner mm. Därmed inte sagt att 100% av förändringarna beror på detta. det är skillnad på om dagans temperaturökningar sker på 100 år eller 10000 år. Våra biotoper klarar inte denna hastighet. Och världens miljarder som bor i kustområdena kan tvingas flytta nu under detta århundared. Har man 1000-tals år på sig är saken en annan. Enkelt att säga att det inte finns några bevis för at slippa engagera sig.
 
Syftet är att skapa debatt och eftertanke. Inläggen i tråden är ett tydligt exempel på att det fungerar! ;)
 
Man kan ju tycka, att "men vaddå! Det gör ju ingen skillnad, vad JAG gör"
Visst om ALLA tänker så, blir det så.......

Kanhända det även fungerar åt andra hållet!!

Är man självisk så bryr man sig inte, om isbjörnar eller andra triviala saker, har men en aning medkänsla, lite sympati, ja bara en uns av hjärta kanske man borde BRY sig....

Fast, har man inte det i sig, hjälper inga ord...
 
Tror faktiskt inte att mänskligheten är bekänt av att vi förbrukar mindre energi, vi borde snarare förbruka mer. (Stora delar av jordens befolkning lever på en standard långt under vår egen, just för att dom inte har tillgång till tillräckligt med billig energi.)

Däremot bör man givetvis sträva mot energislag som inte har negativa bieffekter. Att släcka glödlampor i Sverige ser jag som helt missriktat. Låt bilen stå istället.
 
Det är självklart att alla ska vara med på detta. Då VISAR man att man bryr sig, även om man som person normalt sparar energi på en rad olika andra sätt, mer eller mindre.
Jag kommer att medverka för att visa barnen, vänner att det är viktigt att SPARA ENERGI - det skapar diskussion och medvetenhet.
 
electrocuted skrev:
men jösses den här "framtiden" som alla tjatar om (medierna tjatar värst) är ju inte ens bevisad!
jag vill gärna ha det lite varmare här, då går det åt mindre ved att värma huset med...
Om det skulle varmare och behagligare i Sverige så skulle det bli outhärdligt i t.ex. Spanien. Outhärdlig värme som torkar ut marken så att t.ex. bönderna där inte kan odla något. Bönder som odlar tomater var det i exemplet jag fick höra gällande ämnet.

//Patrik
 
Jag kommer nog att slå av, särskilt som min sambo gärna vill slå av.

Men det är en fis i vinden. Bilismen står för 90% av alla CO2-utsläpp. Vi måste bort från bilsamhället. Det räcker inte att alla dagens bilister går över till miljövänliga bilar.

Vi måste på alla sätt göra det enkelt för folk att vara utan bil. Det som krävs är ordentliga ändringar av infrastrukturen i samhället. Vi måste ha kraftigt utbyggd kollektivtrafik! Och den måste bli billigare och helst gratis. Alla stora köpcentra som lever i symbios med bilen måste bort.
 
Återigen - Earth Hour är INTE en energisparkampanj, det är en visuell protestlista mot hur dagens globala miljöpolitik bedrivs. Det handlar alltså inte om att spara några kWh ikväll utan att på ett effektfullt sätt visa världen makthavare vad man tycker.
 
storkap, vid senaste istidens slut höjdes temperaturen 10 grader på 50 år, den föändringen skede inte över tusentals år.
Och jo jag bryr mig, men jag är övertygad om att dom flesta "troende" som vanligt är villig till vilka förändringar som helst, bara det inte drabbar dem.
Och sedan kan man ju undra vilket klimat och vilken miljö som är den optimala. Det har ju under jordens livstid varierat från glödande klump till isboll utan vår medverkan. Eller är det våra föräldrars miljö som var det som vi ska sträva efter.
Och för vem ska miljön passa, är det människor som bor i Stockholm, Thule, Gedda, eller kanske det inte är för en speciell varelse, kanske det är för alla varelser på jorden. Men även då blir det lite problem så fort det gynnar en varelse är det alltid nån annan som blir lidande för så fungerar ju naturen. Kanske man skulle göra en lista på vad/vem som är värdefullast för jorden och försöka styra "miljön" åt det hållet.
 
tio_Pepe skrev:
Vi måste ha kraftigt utbyggd kollektivtrafik! Och den måste bli billigare och helst gratis.
Jag kan hålla med om att kollektivtrafiken borde bli utbyggd, främst på landsbygden också.
Men att det borde vara helt gratis är bara kommunistsnack! Skulle det vara gratis så skulle det resultera i att det blev kraftigt höjd skatt och resorna skulle bli färre.
Nu funkar det ju så att om fler åkte kollektivt så skulle fler betala och därmed skulle det kunna gå fler turer och fler linjer.

Lite OT, men...
//Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.