lars_stefan_axelsson skrev:
Eller: Det ultimata är att bara ha *en* JFB. Det finns två anledningar till det. 1) Dels så kommer den att lösa om man har en total krypström över 30 mA och då tvingas man att slänga ut antika frysar, tvätta ur vägsaltet ur kontakten till motorvärmaren (alt. skaffa en bättre kontakt) samt i största allmänhet se till att ens anläggning är i skick. 2) Om JFBn löser ut så slocknar hela huset på en gång, och det finns ingen chans att du missar det, utan kan åtgärda det direkt. Och eftersom det händer på en gång när du klantat dig så är chansen större att du fattar direkt varit klantandet består. Man hör ibland argumentet att man skall ha separat till kyl/frys för att slippa komma hem till en stinkande sådan, men om du har det så kommer enligt lagen om alltings djävlighet JFBn till *frysen* att vara den som löser ut. Och det märker du inte förrän det är alldeles för sent. Så du slipper iofs *att komma hem* till en stinkande frys. Du kommer nämligen att *bo ihop med den* tills du tre dagar senare vaknar med glass på golvet. :)
Jaru, det beror nog lite på hur man ser det. :) Det man får lära sig i skolan är att det ultimata är i alla fall fler än en JFB.

//Patrik
 
Redigerat:
Patrik_Hed skrev:
Jaru, det beror nog lite på hur man ser det. :) Det man får lära sig i skolan är det ultimata är i alla fall fler än en JFB.

//Patrik
Du, ta det från ett proffs, åtminstone hälften av det vi lär ut i skolan är ren och skär lögn. :) Knepet med att lyckas senare i livet är att utveckla en känsla för vilken hälft det var. :D
 
Källarmatningen (ligger i metallrör) ska bytas till 5-ledare (RK 4-6mm² beroende på storlek på röret), källarcentralen ska också bytas.
Blev ju inte så farligt (ca 4300kr) när jag räknade på 2st nya centraler, 2st JFB, dvärgbrytare mm (hager quick connect) från http://www.elbutik.se.

Vad är källarcentralen matad med nu?
Vilket är mest troligt, en kabel eller flera enkelledare?
 
Redigerat:
Är det inte källarcentralen på dina bilder? Om det är det matas den ju som du säger till höger med en gammal blymantlad kabel. Det är tydligen en så pass gammal installation att kablarna har ledarisolering av gummi, därför har man förstärkt isoleringen med de gula PV-slangar du nämnde ovan. Man var tydligen medveten om åldringstendenserna redan vid montagetillfället, det är vanligt att det är gjort på så sätt.
 
Jo, det stämmer att det är min central.
Har de då dragit den kabeln hela vägen i metallröret, borde inte det gå tungt?
Hur gammal kan centralen vara, som huset från -46?

Idag är det precis 4v till jag får nyckeln till huset:D
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.