tommib
Vad är det för tidsperspektiv på kylningen. Över dagen? Flera dagar?

Hur händig är du? Finns vatten tillgängligt? I så fall kanske ett avdunstningsskylskåp kan vara ett alternativ om det bara är över dagen. Eller kylklampar hemifrån.

Hur mycket saker ska du kyla? Till vilken temperatur?

Som du märker finns det massor av alternativ, de flesta är bara dyrare och/eller mer arbetsintensiva än ett gasolkylskåp.

Hur laddar du batteriet om du inte har solceller?
 
  • Gilla
Bkteam
  • Laddar…
En husvagn är ju ofta parkerad på en campingplats med ström. Då ska förbrukningen inte vara något problem.
 
Jag vill ha det som ett vanligt kylskåp typ 5 dagar eller något i stöten när man inte har tillgång till ström.
 
Nackdel med husvagn, dessa kan bli riktigt varma på sommaren! Helst äldre vagnar med sämre isolering, samt att husvagnens orginalskåp brukar dumpa värmen genom vent galler till vagnens utsida, bättre verkningsgrad, samt att dessa skåp ej har kompressor.

Undrar vad som händer om man värmer efter kompressorn? Så gasen börjar snurra som på ett husvagnsskåp, Men kompressorn kanske "låser"..

Är lite i samma sits, har en stuga med solcell och batterier, och 12v Led tv har gett upp, funderar på att köpa en 32" 220v och köra denna på inverter, en tv borde väl funka perfa på inverter?

Har även byggt i vår 5st 50Ah batterier med 50w solcellspanel, som ska driva robotklipparen via inverter..
 
Redigerat:
tommib
TL;DR - Köp ett gasolkylskåp.

Lång versiom:

Utan solceller pratar vi nog en rätt rejäl batteribank. Även med solceller ska det till en rätt fet bank för att inte laddas ur allt för mycket. Om man räknar på ett litet fristående kylskåp (i detta fallet ett Matsui MUL48W16E, en av de första träffarna på google) så drar det 110 kWh/år. Omräknat blir detta ca 300 Wh/dygn. Om man räknar med att driftfallet inte kommer vara optimalt (t.ex. man lägger in/tar ut mycket under dessa dagar kylen utnyttjas) så kanske man ska räkna på 450 Wh/dygn istället.

Fritidsbatterier håller nominellt 12V, så för att få ut 5 x 450 Wh = 2250 Wh behöver vi 187 Ah batterikapacitet. Tyvärr gillar inte batterierna att bli djupurladdade (som i att de förstörs om man gör det) så vi räknar med att bara kunna utnyttja 50% (högt räknat, men det är också energiförbrukningen) så behöver vi 380 Ah batterikapacitet.

En godtycklig inverter har ca 90% verkningsgrad, så för den får vi lägga på ytterligare pga detta. Då hamnar vi på 456 Ah batteribank för att kunna ta ut de där 450 Wh som kylen behöver under fem dygn. Detta är rätt högt räknat på ett suboptimalt driftfall för kylen men å andra sidan också mycket högt räknat på batteriurladdningsgraden.

Solceller på husvagnstaket förbättrar situationen, exakt hur mycket vågar jag inte svara på.

Ang batterier så kan vi ta ett godtyckligt batteri från biltema på 100 Ah, det kostar 1500 kr. Du behöver då 4,5 sådana. Om vi hoppas på det bästa kanske du klarar dig med 4, så 6000 kr bara för batterierna. Sen ska du ha en inverter också, den kostar ytterligare någon tusenlapp. Ska du ha solpaneler och en laddningsregulator får du nog lägga upp ytterligare ca 5000 (2 150W-paneler, en regulator som inte är billigaste möjliga och lite monteringsdetaljer).

Så, för att få en anläggning som fungerar hyfsat behöver du slanta upp 7000 kr. Ska du ha solpanelerna också kanske du kan skippa två av batterierna (i bästa fall) men det blir ändå 9000 kr. Du måste också beakta att 100Ah-batterier inte har en obetydlig vikt, så de ska monteras på ett vettigt sätt någonstans också. Dessa monteringsdetaljer räknade jag inte med.

Om du planerar att ha husvagnen som någon slags prepperhistoria där du ska ut med den i skogen när kriget kommer kanske det är värt att satsa på solpaneler. Ska du bara ha den lite då och då på semester/jakt/fiskeresor eller dylikt kanske gasolkylen är ett bättre val. Ur miljösynpunkt kan man möjligen överväga solel, men då måste man fundera kring blybatterierna och allt otäckt som används för att producera kiselceller till solpanelerna.

Detta var en väldigt lång utläggning kring hur jag skulle resonera vad gäller kylskåp i en husvagn. Kanske onödigt, men också lite illustrativt att man kan göra en enkel fråga hur svår som helst genom att introducera fler parametrar.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Husqvarna220Ac skrev:
Undrar vad som händer om man värmer efter kompressorn? Så gasen börjar snurra som på ett husvagnsskåp, Men kompressorn kanske "låser"..
Om du menar att man skulle bygga om ett kompressorkylskåp till gasoldrift så kan man inte göra så. Absorptionskylmaskiner är uppbyggda på ett helt annat sätt än kompressorkylmaskiner. Det finns kylskåp som kan gå på både el och gasol. Tänkvärt är att dessa drar mycket mer el än vanliga kylskåp.

Husqvarna220Ac skrev:
Är lite i samma sits, har en stuga med solcell och batterier, och 12v Led tv har gett upp, funderar på att köpa en 32" 220v och köra denna på inverter, en tv borde väl funka perfa på inverter?

Har även byggt i vår 5st 50Ah batterier med 50w solcellspanel, som ska driva robotklipparen via inverter..
Det skall inte vara ett problem att köra en tv på inverter. De enklaste invertrarna med det som kallas modifierad sinusvåg kan skapa en del ljud i apparaterna man ansluter. Men det brukar fungera bra i alla fall. Tänk på att invertern har en tomgångsförbrukning. Kom ihåg att stänga av den när den inte används. Annars räcker batterierna inte lika länge.
 
Står man länge på en plats utan ström kanske man kan ha med sig ett elverk? Då behöver man inte ha så himla stor batteribank.
 
tommib
Fast står man still på ett ställe utan el så kanske det är för att man vill ha lugn och ro. Ett elverk låter som fan rent ut sagt, om man inte går på ett av de dyrare.

Som jag förstod det på TS så var det framför allt kostnaden hen ville undvika. Lägst systemkostnad tror jag blir för ett gasoldrivet kylskåp om inte TS använder sin husvagn väldigt frekvent.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
Tänkte om man kunde värma med 12v, precis som husvagnskylen gör.

Ett tyst elverk är ganska dyra, finns 6-8A modell handväska, ljudlösa.

Kan du inte jaga rätt på ett gasolskåp? Typ från husvagnsskrot eller Blocket.

Skåpet i vagnen är paj? Eller har du inget alls idag?
 
C
Jag har ett par bekanta med fritidshus utan ström som använder sådana där 12V kylboxar och de tycker det fungerar väldigt bra. Dessa är ju billiga, men de går så klart inte riktigt att jämföra med ett vanligt kylskåp.
 
Jagj har en 12v kylbox, men den duger inte.
 
j-o75 skrev:
Jagj har en 12v kylbox, men den duger inte.
Om inte annat så drar de fruktansvärt med ström (boxar med Peltier-element dvs, som är billiga).

Sedan så vet vi från båtvärden att ett litet kylskåp/kylbox (säg 30L) med kompressor går alldeles utmärkt att driva med ett-två batterier och solpanel på 50-80W. På sommaren, och om man kan acceptera risken att det inte går om det blir skitväder dag ut och dag in. För de tillfällena så har vi dieselmotor som ger ström när vi ändå gett upp och gått till hamn där det dessutom finns landström.

Men de kylboxar/anläggningar vi använder kostar som sagt en hel del. Jag hade föregångaren till den här förut, och den fungerande bra med bara ett batteri och 50W panel. Men det är på gränsen, och den låter så mycket att man egentligen inte vill sova i båten med den på. Men för enklare kylbehov så klarar den sig "hyffsat" om man stänger av den några timmar. Men den kostar som sagt 4000:-, vilket inte är billigt. Den drar ca 1A i medeltal.
 
Det finns inget idag. Begagnade finns en del men väldigt långt bort och fortfarande inte direkt billiga. Sen vet man ju inte skicket på ett begagnat heller. Ett nytt ligger på 11 000 kr.
 
Man skulle ju kunna få tag på solceller på 130w för 2700kr. Litet kylskåp för 1200. 600w omformare för 700kr. Kylskåp funkar på modifierad snus. Det har jag kollat. Batteri har jag en del extra.
 
Tänk även på att en inverter drar ström utan att kylskåpet går. Kan behövas någon startstopp automatik som styrs från skåpet.

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.