Att det gått mer än ett eller två år bör inte påverka möjligheten att häva. Såvitt jag förstår så är enda möjligheten till häving att hävda ett dolt fel, och det kan man göra i 10 år. Men det ärtveksamt om det går att få det till dolt fel.

Det vanliga är att man söker förhandsbesked, och villkorar köpekontraktet med positivt förhandsbesked.

Mäklaren borde du kunna anmäla till fastighetsmäklarinspektionen.
 
Har du kvar något prospekt på tomten .
 
Häva eller inte, du borde väl kunna driva en process mot mäklaren och säljaren som farit med osanning vid försäljningen, och kräva ersättning.

När det gäller bygglov så krävs nog något i stil med hästhuvud i sängar, och jag skulle inte rekommendera det...
 
Säljarna hävdar att de sagt allt till Mäklaren. Advokaten menar att driva en process mot mäklaren blir kostsamt och på sin höjd kan resultera i en prickning. Byggchefen har jag talat med efteråt på telefon. Bandade samtalet där han medger att han kommer ihåg mig och våra samtal, men han menar att även om han sagt fel så finns det ingen instans och komma och klaga på en kommunanstäld efteråt. Kommunen avslog min begäran om ersättning och advokaten tycker alltså inte det är lönt att gå vidare. Har tyvärr inte kvar fastighetsbeskrivningen från försäljningen. Mäklaren skrev (efter flera mån. av påtryckning från advokaten) ut några sidor ( som jag ej sett tidigare) och skickade. Kan säga att det som stod där definitivt inte var med i fastighetsbeskrivningen vid försäljningen. Objektet låg på Hemnet. Hade hoppats på att kunna få hjälp där, men då jag mailat dem har jag bara mötts av total tystnad.
 
Kan ju alltid lämna ut mäklarfirman här så ingen annan blir blåst av den mäklaren . Om säljaren vet att det ej går att bygga på tomten och ej säger det till köparen så måste det vara ett dolt fel
 
O
Anmäl mäklaren.... men du behöver inte advokatens hjälp till det.
 
Tyvärr låter det som att advokaten har rätt, och att det börjar närma sig läget då man får ge upp och försöka minska sina förluster. Frågan om servitutet hade ju också kunnat kontrolleras via lantmäteriet så det är svårt att få som dolt fel, så även om du lyckas visa att mäklaren visat på ett servitut så hade du kunnat kontrollera saken rätt enkelt. Jag antar att du också hade kunnat söka ett förhandsbesked på bygglov innan du köpte tomten.

Några halmstrån:
- Kolla med kommunen om det finns några tjänsteanteckningar i diariet. Det kan möjligen leda till att kommunen kan ersätta dig ifall det tydligt syns att de gjort fel.
- Kolla om lokaltidningen kan skriva något om det.
- Ring och tjata på hemnet.
- Leta i googles cache och internet archive.

Annars kanske det är bäst att börja fundera på hur man skulle kunna gå vidare.
Går det att få ett servitut till tomten så att en väg kan anläggas?
Har marken något värde för bonden, så att du skulle kunna sälja den till denna?
Finns det något annat man skulle kunna ha marken till? Kan man ställa upp en husvagn t.ex.?
 
Servitutet är säkert det minsta problemet här. Ett sådant kan man tvinga sig till via lantmäteriet. Man har alltid rätt till väg till sin fastighet, oavsett om den får bebyggas eller ej.

Problemet är bygglovet. Och om advokaten avråder från att gå vidare så kanske det är dags att ge upp.

Att anmäla till fastighetsmäklarinspektionen ger inte per automatik skadestånd, men det kan få bort mäklaren från marknaden. De kan pricka, men även avregistrera mäklaren.

Innan du ger upp, så tycker jag att du skall prata med en annan advokt, få en second opinion, framförallt om din nuvarande adv. inte är specialist på fastighetsrätt.
 
Har kollat med kommunen. Det finns inga antäckningar om våra samtal, jag har dock talat med förre byggchefen efter allt uppdagades och bandade då det samtalet. Han medger att han kommer ihåg mig och våra samtal, han menar dock att han bara gick in och tittade lite snabbt och gav mig ett svar. Han säger nu också att hade jag velat ha ett så nogrant svar så hade han behövt leta i arkivet. För mig är det obegripligt att man inte får ett nogrant svar,när man ringer och berättar att man vill veta så det inte föreligger några hinder eller konstigheter med en specifik tomt som man är intresserad av att köpa för att bygga ett fritidshus på. Speciellt som den nuvarande byggchefen inte hade några problem att få upp hela akten med en gång och direkt kunde säga vad som gäller.
Vad jag förstått så måste mäklaren anmälas inom två år. Jag köpte sept 2012. Det var Skandiamäklarna i Jönköping som sålde tomten. Ett annat konstigt sammanträffande är att de 4:a bröderna som sålde tomten, har samma efternamn som Skandiamäklarnas grundare.
 
Kolla med skatteverket att tomten är taxerad som jordbruksfastighet! Den borde vara taxerad som jordbruksfastighet, eftersom korna betar där och att det inte finns någon byggrätt. Annars debiterar de fastighetsskatt varje år! Med vänliga hälsningar, PerOF
 
Att man bara kan anmäla en mäklare inom två år har jag inte hört. Låter lite märkligt, kolla med inspektionen, om du inte redan gjort det.
 
Man kan också fråga sig vem som lurat vem? Mäklaren har sålt en värdelös tomtmark medan du köpt en värdefull jordbruksmark. Kanske läge att dra på sig stövlarna och fundera på vad man kan göra i ett jordbruk ?. Exempelvis uppföra en fäbod med enkel ävernattningsmöjlighet bygglovsfritt. Med vänliga hälsningar , PerOF
 
  • Gilla
xdigger
  • Laddar…
Man kan väl alltid anmäla mäklaren, även om de kanske inte gör något om det gått två år. Jag skulle nog anmält i vilket fall, har de andra anmälningar på honom så kanske det kan ge dem lite extra energi att ta tag i saken.
 
Vänts nu lite. PerOF har kr helt rätt! Kanske inte är så dumt OM det är en jordbruksfastighet??
 
Det står så på FMI s´hemsida, inom två år. Jag gjorde en anmälan till JO Riksdagensombudsman ang stjänstefel av byggchefen vid kommun. Men fick svar att det jag anfört inte är anledning till någon åtgärd från Jo´s sida. Fick också ett info blad där det stod att anmälan ska vara inom två år, vilket det alltså inte var. Vid årsskiftet utökades strandskyddet från 150m till 300m. Kungörelse skedde endast via lokaltidning, då jag inte bor i samma landskap, fick jag inget veta. Kunde inte överklaga eller be om undantag. Bygglovsförfrågan sändes in i sista stund slutet dec 2014. och det var då allt uppdagades.Vad jag förstått så får man just inte göra något på tomten. Får inte ens ställa dit en parkbänk, så fäbod går nog tyvärr inte heller. Och eftersom ja inte har servitut på vägen enligt kommun ( enligt lantmäteriet som jag talade med igår ..så finns det med och är inte ändrat) så får jag inte ta mig till tomten mer än om bonden godkänner att jag åker över marken. Kommun menar att vägen inte är att räkna som en väg. Jag har betalat 150 000 kr för något som jag inte kan/ inte har rätt (enligt kommun) att nyttja på något sätt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.