Tänkte bara "recensera" vår nya gräsklippare eftersom det verkar finnas mycket misstänksamhet kring batteridrivna klippare (på goda grunder eftersom effekt/klipptid varit väldigt dåliga tidigare):

Vi köpte en Bosch Rotak 43 Li för 4995:-. Förutom att den fortfarande är för dyr överraskade den oss positivt - relativt kraftfull, lång gångtid, två batterier och entimmasladdning. Li-batterierna gör stor skillnad från de gamla batteriklipparna (som jag antar bade NiCa-batterier eller liknande). Otroligt skönt att slippa bensinklipparens krångel - och utsläpp. Vår tomt är på c:a 1 ha (avstyckad gård) men vi har väl bara c:a 700-800 kvm gräsmatta.

Bra klippare för den som inte vill krångla med förbränningsmotor och/eller den som vill klippa någorlunda miljövänligt. Batterierna lär väl inte vara särskilt billiga i inköp men med två medföljande hopas vi på lång livslängd...
 
Det är just det om batterierna går sönder som jag tvekar om. Vet ju att köpa nya batterier till t.ex. en skruvdragare kan vara lika dyrt som att köpa en helt ny maskin.
Annars är ju Lition-batterierna kanon!
 
Har köpt en Rotak 37 LI och är också mycket nöjd med den precis som Kasch är med sin. Men batteriet räcker inte till 300 kvm som det står i reklamen, det räcker till 150-200 kvm beroende på hur lågt man klipper.
Jag klippte min gräsmatta igår senast och jag har ganska exakt 300 kvm gräs och efter ungefär halva ytan så var det dags för laddning och då klippte jag på medelhöjd. Ett nytt batteri kostar ca 2000:- har jag kollat.
 
Kul att se att fler kör med batteriklippare!

Jag kör andra säsongen med en Gardena 380 AC. Den har fått jobba hårt i ordentligt långgräs eftersom jag inte kunnat klippa så ofta. Jag är mycket imponerad av den - den är en handjagare med elmotor, och är inte alls gjord för långgräs. Men den tuggar på förbluffande bra. Nackdelen med denna typ är dock att långgräs plattas ned, och inte klipps lika effektivt som med en vanlig rotorklippare.

Jag har haft ögonen på att skaffa en Bosch Rotak 43 LI också ända sedan de kom.

Kasch skrev:
Vi köpte en Bosch Rotak 43 Li för 4995:-.
Kasch, var köpte ni klipparen?

Någon som sett den i någon nätbutik?
Jag har så här långt bara hittat den hos Spånga Järn & Färg.

Är det någon som klippt högt gräs med den (30-50 cm).

:. buan
 
Buan, vad har du för klipptid på 380:an? Jag har sneglat på en sådan, har 850kvm gräsmatta och klipper med handjagad cylinder idag, tar ca en timma att klippa. Hur är den att klippa med utan elmotorn igång? Upplever inte det som en nödvändighet att ha motorhjälp hela tiden, det hade räckt att ta till när det blir tungklippta partier.
 
urbans skrev:
Buan, vad har du för klipptid på 380:an? Jag har sneglat på en sådan, har 850kvm gräsmatta och klipper med handjagad cylinder idag, tar ca en timma att klippa. Hur är den att klippa med utan elmotorn igång?
Hej, urbans.
Jag har inte mätt klipptiden, och inte heller kört den som en vanlig handjagare utan elmotorn än. Anledningen är att jag varit till stugan så sällan, och gräset har varit fullångt varje gång - man har fått köra fram och tillbaka en massa gånger på samma fläck för att den ska tugga i sig långgräset.
Köpte uppsamlaren till 380 AC:n också, men med så långt gräs så blir uppsamlaren full efter bara någon meter. :D
Jag har kört utan uppsamlaren och krattat ihop manuellt och kört med skottkärra efteråt istället.
Klippresultatet blir hur som helst kanon i slutändan - som man förväntar sig av en cylinderklippare.
 
Jag köpte en Bosch Rotak 43 LI i måndags, men med min vanliga otur så har det inte blivit någon klippning med den än. Den övre och den undre plastkåpan sitter inte ihop som de ska på vänster sida och det påverkar infästningen för det undre bygelhandtaget också. Butiken (Granngården) ska få in nya på fredag så jag ska åka och få en ny då. Förhoppningsvis en som sitter ihop riktigt.

Av någon anledning går det inte att skruva in metallskruvarna till den undre delen av bygelhantaget som det är tänkt (på bägge sidor) på Boschen. Det blir tvärstopp - det går inte att skruva in dem helt (ner i försänkningen i plastkåporna) och skruvarna sticker därför ut ca en halv centimeter på bägge sidor.

Någon som haft problem med skruvarna? Antar att alla kunnat skruva dem i botten utan problem..
 
Fick köpa ett extra batteri till Rotak 37 Li, nu klarar jag mina 300 kvm med ett batteribyte. Om någon går i tankarna att köpa denna klippare tänk om och köp större modellen 43 Li där det följer med 2 batterier, extra batteriet betalade jag 2000:- för så summa summarum blev det lika dyrt som om jag hade köpt 43:an direkt.
Annars är jag supernöjd med klipparen, lätt och behändig (14 kg) och klipper riktigt bra.
 
Jo, buan, på min Rotak 43 som jag fick hem igår (kampanjpris 3999 på Jula) är det samma problem. Skruvarna går inte att dra ända in.

Sen måste jag säga att klipparen känns väldigt vek och plastig. Ok för plast, men den här plasten ser väldigt tunn och skör ut. Man undrar hur länge den håller... Gräsuppsamlaren var nästan ett skämt. 3 delar vinglig plast att sätta ihop. Nå, ska bli intressant att se hur den funkar.
 
Har nu kört min Rotak 37 LI i snart 4 månader och säkert klippt 30 ggr med den och är supernöjd, det enda som stör lite är att kniven är riktigt känslig och lätt får hack, det gäller att gräsmattan är ren från alla hårda attiraljer t.ex täckbark som vi har stora mängder av längs häcken annars har man ofelbart ett rejält hack i eggen på kniven. Redan köpt en extra kniv (219:) som alternerar när man slipar om den andra.

Tycker inte alls klipparen är vek utan den tuffar på bra och är extremt lätt och behändig, uppsamlaren har jag inga synpunkter på, tömmer den när den är proppfull och det funkar bra.
 
Är mycket sugen på att köpa en Rotak 43 Li och vore kul att höra från Er hur ni ser på Era klippare efter en säsong. Står rekommendationer fast?
Har ni kommit igång ännu med klippningen 2008 eller ligger det nere i väntan på våren?
 
Har som sagt en en Rotak 37 Li och rekommendationen kvarstår. Klippningen har kommit igång i södra Skåne och senast idag. Du får ju 2 batterier med 43:an och det behövs om du har över 200 kvm. gräsmatta. Ett tips är som sagt att ha en extra kniv som kostar 200-250:- att alternera med när den andra behövs slipas.
 
forstahuset

Jo, jag törs nog säga att rekommendationen kvarstår. Jag har visserligen inte kört den (har en Rotak 43 med två batterier) igen efter vintervilan, men jag förutsätter att batterierna är lika friska nu som tidigare.
Annars är battteritiden enda lite negativa. Reklamen är starkt vilseledande - det är inte fråga om några 250-300 kvm per batteri - snarare 150-175 kvm. Jag överväger att påtala det för Bosch, och ev. kräva ett extra batteri.

Oerhört skönt att slippa bensinmotor, resp. sladd. Vi hade en Stiga batteriklippare tidigare, men det blev en massa problem med den, plus att blybatterierna inte höll länge strots minitiuös skötsel.

/Per
 
Sålde idag min bensinklippare på blocket. Tänkte köpa en ny Rotak 43 Li. Någon som vet en billig affär, gärna via nätet?

/Anders
 
Min rotak 43 har jag klippt med 4 ggr nu, ca 500 kvm. Kan inte säga att jag är annat än nöjd med en hittills. Skall man klaga på nåt så tycker jag att man skulle ha fått en möjlighet till att kunna få lite inställningsmöjligheter på "handtaget". Det beror ju givetvis på hur lång man är osv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.