K Kirre2 skrev:
Är det inte risk att rören sätter igen?
Inga problem med stopp i rören i mitt hus och avloppsledningarna i gatan har upenbarligen tillräckligt med fall för att klara nedmalet matavfall. Det finns dock områden där stockholmvatten inte tillåter avfallskvarn för att ledningarna är för flacka.
 
C cpalm skrev:
Ja, det är inte vara något kvar efter att det legat och ruttnat ett år. Skaffa en kompostbehållare istället.
Jag har kompostbehållare men tycker att den luktar illa och har så lite sopor under vintern att det inte är värt att ha tömning av tunnorna. Då vore det skönt att slippa köra hem matavfallet.
 
C
T toolman77 skrev:
Jag har kompostbehållare men tycker att den luktar illa och har så lite sopor under vintern att det inte är värt att ha tömning av tunnorna. Då vore det skönt att slippa köra hem matavfallet.
Jag menade en behållare för hemkompostering. Inte kommunens matavfallstunna.
Lättare att undvika luktproblem om man sprider ut avfallet i en större och luftigare behållare så att man undviker rötning. Även trekammarbrunn luktar ju inte hallontårta.
 
nimhed nimhed skrev:
Vasyd säger nej till avfallskvarn eftersom platta skåne gör att det, generellt, är för lite fall på ledningen.
Många kommuner har förbud för avfallskvarn men miljömässigt måste det vara en stor miljövinst att sända avfallet via ett avloppsrör till reningsanläggningen i st för med lastbil och personal. Jag antar det krävs lite annan dim av avloppen. Om jag inte minns fel så var vä Staffanstorp en av de första kommunerna som tog beslut om kvarnar.
 
C
S seniorkonsult skrev:
Många kommuner har förbud för avfallskvarn men miljömässigt måste det vara en stor miljövinst att sända avfallet via ett avloppsrör till reningsanläggningen i st för med lastbil och personal.
Nä, de flesta kommuner pekar på att det är effektivare att hämta upp det med lastbil. Se tidigare inlägg i tråden.
 
  • Gilla
Daniel 109 och 1 till
  • Laddar…
F
Jag är fortf. av åsikten att ingen i denna tråd kan bedöma vad som är mest miljövänligt.
Däremot är det ganska lätt att bedöma vad som är tyckande (läs bs)

De studier jag läst, framtagna av konsultbolag åt olika kommuner är fyllda med resonemangsluckor och innehåller i inget fall en miljömässig/energimässig helhetsbild.

Klassiskt ”avfallskvarnar drar massa ström”
Mind drar 250w vid normaldrift max 2min per dag. 250x2/60x1000= 0.008kwh/dygn.

Sen har jag igen aning om resten av processen.. och ingen annan heller för den delen.

Hur påverkar tex ett kg minskad mängd avfall som inte åker med sopbilen utan transporteras i avloppsnätet i stället?

Är det bättre att skaffa en stor soptunna och slänga allt i den istället för att lasta källsorteringsfraktionerna och köra dem till insamlingsststionen med bilen?

Det enda som användaren kan bedöma är om det är bekvämt eller inte.
 
Jag har arbetat inom en kommun med liknande frågor och det finns två "stora" saker som gör att avfallskvarnar inte ses som ett bra alternativ. Nämligen dessa:

1. Avloppsnäten är oftast inte dimensionerade för att ta emot avfall vilket innebär en enorm kostnad i infrastruktur ifall man ska börja tillåta dessa. Dessutom har man redan idag stora problem med fettansamlingar i avloppsnätet. Skulle man dessutom tillåta matavfall i nätet så ökar givetvis dessa bekymmer rejält. I det fallet är det inte dimensioneringen som är problemet utan snarare avloppsnätets natur, dvs. kyla i mark och långa avstånd.

2. Utbytet av avfallet blir sämre än om man hämtar in det i "torr" form. Oftast blir det inga större skillnader i transporter då matavfallet utgör ungefär 15-20% av hushållsavfallet och man transporterar ändå det övriga hushållsavfallet.
 
C
F FC_Bygg skrev:
De studier jag läst, framtagna av konsultbolag åt olika kommuner är fyllda med resonemangsluckor och innehåller i inget fall en miljömässig/energimässig helhetsbild.
Också bs alltså? :rofl:
 
Har inte behövt tänka tanken på avloppskvarn sedan vi började kompostera matavfallet. Maskarna är så effektiva i komposten att det inte tycks öka i tunnan alls. Det blir inte någon biogas till sopbilen men den behöver å andra sidan inte tömma vår soptunna längre heller. Resten av soporna källsorteras och fraktas till närliggande åvc någon gång i månaden.
I en lägenhet skulle det förmodligen vara praktiskt med kvarn.
 
F
C cpalm skrev:
Också bs alltså? :rofl:
Korrekt ( har jobbat på konsultbolag)
 
Stockholm vatten och avfall skriver så här.

  • Matavfall som går genom ledningsnätet ger lägre utbyte av fordonsgas per kg matavfall än övriga system. Samtidigt blir utsläppen av klimatgaser större på grund av nedbrytningen av organiskt material under transporten i ledningsnätet. Rötresten kan inte gå som gödsel till kravmärkta jordbruk så som separat insamlat matavfall.”
Där är det tillåtet sedan 2008. På många håll är det inte det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.