mexitegel mexitegel skrev:
Men om golvvärmen behöver samma framledningstemp som radiatorkretsen är det ju helt onödigt med shuntar. Då räcker det ju med att du monterar en strypventil för respektive krets så du kan strypa in dem. Då ska du klara dig med en utjämningstank och VPns inbyggda cirkpump.
Fast jag vill kunna reglera flödet oberoende av tempen, fast det kanske går att åstadkomma?
Undrar om pumpen i VPn räcker för båda, golvvärmen behöver en hel del flöde.

Ett problem är att jag bara har erfarenhet av systemet som det är idag när det inte funkar...
 
Förresten, tack för all bra input!
Just VVS är lite nytt för mig.
 
Ett alternativ är att du, som du var inne på byter till en kraftigare pump i VPn men det ska inte vara nödvändigt, definitivt inte om du sätter en extra för golvvärmen. Den i VPn klarar utan tvekan att driva runt radiatorslingan om det inte är något fel på den.
Utöver detta så ska det räcka med en instrypningsventil för resp. slinga (och utjämningstank då)

Vet du ungefär hur långa dina radiatorrör och golvvärmerör är och antal radiatorer? Så vi kan få fram systemvolymen och bestämma storleken på utjämningstanken?
 
L
Hur kommer det sig att Radd och GV ska ha samma temp , ävensom att slingorna ligger i bottenplattan , är slingorna i metall , inte normalt och inte varit med om det , Vad heter cirkpumpen , som mexitegel säger så drar nog pumpen om den är OK , går den på högsta fart
 
Ska kolla de gamla originalritningarna och se om jag kan få fram rörlängder och diametrar, radiatorerna är standard så det är enklare att få fram.

Jag har testat en del och med stängd shunt till golvvärmen så VP pumpen bara driver radiatorerna funkar det fint, det är när shunten är så öppen det behövs för bra temp i golvvärmeslingan som det inte blir flöde över nog för elementen.
 
L Liteavvarje skrev:
Hur kommer det sig att Radd och GV ska ha samma temp , ävensom att slingorna ligger i bottenplattan , är slingorna i metall , inte normalt och inte varit med om det , Vad heter cirkpumpen , som mexitegel säger så drar nog pumpen om den är OK , går den på högsta fart
Stålslingor i alla rum utom badrum och tvättstuga där det är koppar, det var så man byggde de första system på 50 och 60-talen. 20-30 cm krossad Siporex under plattan så isoleringen är sådär.. :)

IVT Greenline HT Plus C9 med WILO Star 25/6-130 pump. 13,2 - 18,6 l/min beroende på hastighet och den går på högsta.
 
L
En fråga till raddarna är det 1-rörs eller 2-rörs , 1-rörs har ett rör som går runt från första till sista radden , 2-rörs har ett rör in och ett rör ut , det går 2 rör runt i huset
Cirken lyfter 6 meter och borde räcka , sedan det med stål i golvet , kanske grova , ska ha mycket flöde
 
Redigerat:
Av bilden att döma i första inlägget är det 2-rörs.

Om det inte hade behövts termostater på radiatorerna i sovrummet så hade man kunnat justera in systemet så som det är byggt idag och det borde fungerat bra.

Termostaterna gör att flödet i radiatorslingan kan ändra sig och förändrar då balansen i systemet. Därför behöver respektive slinga kunna strypas in var för sig.

Om jag förstår dig rätt så sitter det idag shunt till GV-slingan men ingen cirkpump?

I så fall räcker det att du kompletterar med en strypventil för radiatorslingan och troligen en cirkpump för GV-slingan och sedan se till att justera in systemet ordentligt.
 
  • Gilla
Liteavvarje
  • Laddar…
Om du ska införa en volym som du ritat på senaste skissen är det bättre den läggs som en parallell tank till VP och som du sen drar dina förbrukarkretsar från. Då kan du leka hur du vill med dina uttag till element och GV. Och med din uppbyggnad kan du styra flödet i kretsarna aktivt med pumparna och inte genom strypning från ett givet matande system.

Det är bra och har du redan delarna så varför inte. Shuntarna kan du hoppa över men lika där om du ställer dem öppna gör de inget och skulle du vilja använda dem sitter de på plats. Du kan få ett perfekt system där delarna är oberoende och ev obalanser tas i varje utan strypningar som ger återverkan sinsemellan via centrala delar.
 
D Dea_34 skrev:
Tyvärr stödjer VPn bara en shunt.
Ja, men kan inte VP'n reglera framledningstempen utifrån en värmekurva? I så fall behövs bara en shunt till golvvärmen. Eventuellt ingen alls beroende på hur stor skillnad det är i nödvändig framledningstemp på radiatorerna respektive golvvärmen.
 
Golvvärmeslingan måste ju kunna strypas in för att få rätt flöde i den slingan, så enklast är ju att behålla shunten där
 
L
Din VP är en ON/OFF modell , så någon varierande temp går inte att få , utan det är allt eller inget , har samma system med 2 GV -grupper och shunt på varje , allt kommer från en tank med VV-slinga som förvärmning
Det hela beror nog inte på det ena eller det andra , det viktigaste är , kan VP leverera så mycket temp och flöde som behövs för båda kretsarna , sen att koppla hit eller dit med diverse
stryp , shunt är ovidkommande i initialskedet som TS är i just nu , ävensom en kraftigare cirkpump sätts , så är frågan , kan VP höja deltaT ( differans in ut VP ) så det räcker
 
Sätt ett dragavbrott i form av en liten tank parallellt med VP sen ta ut dina kretsar därifrån. Helt oberoende och med dina pumpar ställer du flödet mot varje del och om du behöver shunta som du vill.
 
  • Gilla
Dea_34 och 1 till
  • Laddar…
Japp, det är den renaste lösningen och mest flexibla. Nackdelen är att det går fler cirkpumpar som äter ström.
 
Ja det är det men i detta fallet verkar ju TS ha material redan och snåla i förbrukning också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.