Som rubriken lyder..och nu när hösten smyger sig på ..hur många av er har en eller flera kakelugnar med eldningsförbud?

Jag är allmänt nyfiken på kakelugnsstatusen i våra ädre hus runt om i landet så ju fler som svarar ju bättre!

Och vad gör ni.. eldar ändå, sätter om den eller låter den stå som prydnad?

Och vad tycker ni det vore värt att lägga ut för att få den varm igen?

Hälsningar
TorparAnders
 
Två stycken, bägge med eldningsförbud. Sätter värmeljus i dem men eldar inte. Har räknat att lägga 15-20 000 kr styck för att få dem omsatta som småningom.
 
Vi har också 2 med eldningsförbud. Det sägs att det funnits 4 kakelugnar och 2 vedspisar tidigare men de förra ägarna har ersatt 1 kakelugn med öppenspis med kasett och 1 spis med kamin, så vi eldar inte i dem. Vi har också en vedeldad bakugn:)

Om vi mot förmodan får några pengar över kommer vi att sätta om dem.
 
Redigerat:
En fin kakelugn, som vissa sotare säkert skulle sätta röda stämpeln på direkt. Har gjort ett par eldningsförsök, med läckor lite här och var (mest högt upp). Vår sotare verkar lite mer liberalt lagd, så han konstaterade bara att den nog skulle behöva ses över. Tidigare ägare körde på för fullt, men vi är tveksamma och lär nog renovera den ordentligt innan det blir dags för kontinuerlig eldning. Synd, för det är ju verkligen en härlig värmekälla.
 
Vi hade 4 med eldningsförbud, det pös och rykte överallt vid provtryckningen. Dessutom stod dom direkt på bjälklaget och det är inte så hållbart i längden. Vi har ganska ambitösa sotare här men det går att diskutera olika lösningar för gamla hus med dom. Vi tog iaf ett djupt andetag och ett lika djupt tag i plånboken och dom är nu omsatta allihop. Jag tror inte att vi kommer att ångra oss. En av dom har, i original, två små mässingskrokar inmurade så att man kan hänga sin morgonrock där för uppvärmning! :) Kulturhistoriskt är det en ren välgärning att bevara dom, förutom att det är en förnämlig värmekälla. Dessutom gäller ROT-avdraget för omsättning av kakelugnar.
 
vi har fem som behöver sättas om samt en som fungerar fint. Dessutom plats för tre till och en rörspis som behöver översyn. Skall på sikt börja med att försöka mura om en av de mindre kakelugnarna på övervåningen och om det går bra fortsätta med resten.
 
Vi har tre med eldningsförbud och en som fungerar.
 
J
En som fungerar och en som läcker.
 
Vi har en med ett motvilligt godkännande pga av kanalerna. De ville inte ge oss eldningsförbud, vilket hade gagnat oss då vi hade kunnat gå tillbaka till säljaren med saken. Vi eldar glatt och mycket och sotar ofta. ;-)
 
Eldningsförbudet inträder väl per automatik om man inte eldat på fem år och då kommer väl flera med, även de felfria. Vårt Meissnermonster (eg. öppenspis i kakel) hade eldningsförbud med all rätt. Trots det så eldades det en mysig brasa vid visningen av huset. Det läckte både här och där i skorstenen så det blev en dyr fin slamning av kanalen.
 
Våra tre har provtryckts med variande grad av läckage i alla, dock inte eldningsförbud på någon av dem, även om det är omöjligt att använda den ena pga inrykning. Två av dem eldas för uppvärmning vinterhalvåret när vi är i stugan.
 
6 st kakelugnar som är i bra form, men med tanke på att besök av sotaren för rengöring och brandskyddskontroll för dessa skulle gå på 1500:-/år så har vi dragit ned användningen av dem. Några eldas inte alls i, och nån bara för myseldning. Sotaren kommer att tas hit innan tidsfristen för eldningsförbud inträtt.
 
  • Gilla
ltz
  • Laddar…
Hmm hitills runt 40% som inte är ok, är det representativt för hela landet så är det ju ganska illa ?

Frågan är om byggnadsvårdstrenden orkar ända på detta eller om det kommer att bli än värre och vad man kan göra åt det?

Är folk villiga eller ens intresserade av att få ut någon värme ur sina ugnar eller kommer dom i bästa fall att få stå kvar som dekorationer?
 
Redigerat:
ROT-avdraget ja, det borde man förstås nyttja. Gäller bara att hitta någon vettig kakelugnsexpert i krokarna... och de växer knappast på träd. Eller rötter.
Lite off topic: Ni som varit med förr: Vad är en tänkbar kostnad, på ett ungefär, för omsättning av en tämligen enkel ugn, två meter hög?
 
Redigerat:
Bor i hyreshus från förra sekelskiftet i Stockholm. Vi har två kakelugnar kvar, en vacker skänkkakelugn i vardagsrummet som fungerar och en pluggad i matsalen. Förra hyresgästen berättade att när centralvärme installerades runt 1980 kastade man ut övriga kakelugnar från fönstret på fjärde våningen i en container på gatan :eek:. Det fanns en i varje rum inkl hallen, totalt fem stycken. Den pluggade tog de bort rökkanalen för när man satte in hiss.
Tanken var att riva ut alla ugnar men man kunde, mot ett hyrestillägg på 19 kr/månad, välja att ha kvar en fungerande vilket förra hyresgästen som tur var gjorde.

Helt off topic men när man ändå höll på att förstöra så täckte man över fönsterspeglarna med släta masonitskivor, la golvspånskivor och gula linoleummattor á la sjukhus i nästan alla rum och sänkte taket i hallen, köket och ett rum till så man slapp se de anskrämliga stuckaturerna från 1895.... Byggnadsvård på högsta nivå!
Jag har återställt det mesta, bl a tagit fram de vackra furutiljorna, fönsterspeglarna mm sen inflytt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.