Nä, nu hängde inte jag med, hur kunde det bli 400V?
 
Elradiatorer som är projekterade/planerade i samband med större ombyggnader matas ofta med 400 V för att hålla nere strömmen, då använd även den blåa ledaren som fas-ledare eftersom de flesta kablar innehåller en blå ledare oavsett antal ledare i kabeln!
 
Om det handlar om en vanlig badrumsfläkt skulle den nog inte hålla så länge med 400V matning
 
Funkade nog en gång ungefär, den SISTA.. :)
 
Ja, precis, två faser hade de kopplat mellan. Och ja, den fungerade nog ungefär en gång... Undrar hur snabbt den snurrade? Undrar om de bytt många badrumsfläktar... Undrar om de förstod i efterhand varför den gick sönder... Lite lustigt är det allt. Kanske borde be någon erfaren kolla över vad mer de gjort? =)
 
Range skrev:
Ja, precis, två faser hade de kopplat mellan. Och ja, den fungerade nog ungefär en gång... Undrar hur snabbt den snurrade? Undrar om de bytt många badrumsfläktar... Undrar om de förstod i efterhand varför den gick sönder... Lite lustigt är det allt. Kanske borde be någon erfaren kolla över vad mer de gjort? =)
Är du säker på att det var/är 400 V mellan kablarna? Kanske att elradiatorn var kopplad 1 fas och att den som kopplade inte brydde sig om färger...

//Patrik
 
S
Ingen dålig elkoppling så lite OT men ändå:
När vi kom ut till sommarstugan en dag och satte på elementen så började det lukta bränt ganska fort... vi kopplade inte direkt till elementen, sen tände vi några lampor och insåg vi att de lös jävligt starkt.... kort därefter började lamporna smälla och vi insåg att vi hade fått bra mycket mer än 220v i huset!! Visade sig att en elstolpe blåst omkull i närheten av våran kåk och vi fått (gissningvis) 400volt i hela kåken!
Allt klarade sig dock utom x antal lampor som vi fick byta :)
 
Känner till en historia om en större industri som glömt bort att jorda transformatorn på lågspänningens nollsida på belysninganläggningen men tack vare en relativt jämn fördelning av armaturer per fas hade ett fullgott lyse ändå, när anläggningen dock kommit lite till åren så var det dock väldigt många drosselbyten på armaturerna.. Felet uppmärksammades i samband med andra ombyggnader i elanläggningen och åtgärdades så!
 
sad_ant skrev:
Visade sig att en elstolpe blåst omkull i närheten av våran kåk och vi fått (gissningvis) 400volt i hela kåken!
Otrevligt. Vad sa nätleverantören?
 
Kul tråd!:D

Jag har hört en skröna liknande den där industrin som mr.Ola skrev om. Detta handlade om ett transformatorbyte i ett villaområde. Allt gick fint förutom att de kopplade en fas på nollan och när folk kom hem från jobben så poffade det lite varstans, TV-apparater, kaffebryggare och glödlampor lät som smatterband.... Blev visst lite dyrt för elbolaget. Frågan är om skrönan är sann :confused:

Något som jag däremot vet är sant är från en större byggfirma. Gubbarna som gjorde iordning containrarna som skulle ut till byggen byggde ihop en låda med ett stort vred på som kortslöt alla tre faserna. Satte dit en 63A handske med några meter kabel. Märkte tingesten med stora bokstäver "AUTOMATIC FUSEBLOWER" och kastade in den i container....

En sen fredag hittade en byggare tingestern. Kopplade in den och vred på vredet.... Det blev naturligtvis kolmörkt på nästan hela bygget. Jag skulle vilja haft ett kort på hans min. "Automatic fuseblower? Nu fattar jag...." :D

Det kallar jag ett practical joke!
 
  • Gilla
Wheelabrator och 2 till
  • Laddar…
Det är säkert sant. Jag vet att Vattenfall skickade ut lite för hög spänning för några år sedan till ca 10000 abonnenter i norra Sverige. Det var en av faserna som hade fått för hög spänning så ca en tredjedel av all elektronik osv hos dessa kunder gick sönder. Vi var och bytte massa radiatorer + lite annat smått å gott hos en kund pga detta.. Skapar ju arbetstillfällen iaf!
 
S
Ifö skrev:
Otrevligt. Vad sa nätleverantören?
Ja det kan man ju fråga sig! Nu var det min morfar som ägde husen ifråga så jag hade ingen kontakt med elbolaget, det var hur som helst elledningen till grannkåken (min morfars bror) som hade åkt i backen... Än idag är jag lite nyfiken på hur det kom sig att vi fick mer "kräm" istället för ingen... :)
Vi var mest glada att inget tog eld!
 
Ryker PEN-ledaren av kan det bli allt mellan 0 och 400V i ett vanligt uttag
 
Mikael_L
mexitegel skrev:
byggde ihop en låda med ett stort vred på som kortslöt alla tre faserna. Satte dit en 63A handske med några meter kabel.
Usch ja. Låter som att den tingesten utgör personfara. Det blir väl rätt hygglig energiurladdning vid 3-fasig kortslutning och 63A :eek:

Men practical joke, ja utan tvekan. :)
 
  • Gilla
helder
  • Laddar…
Kan väl lägga till lite "godis" från min mors hus. (nyinköpt och under renovering).
Ett jordat lamputtag med spräckt plast, Förvisso tre ledare fram men grön, grön och grön känns inte helt rätt.
Lyset funkade inte i ett rum. Kopplingarna såg bra ut tills jag upptäkte att matningarna var avskurna ca 1 meter in i väggen.
Har man en värmecentral och en för övriga belsatningar så är det ju onödigt att följa den uppdelningen eller ens varför bry sig om skillnade på enfas och trefasgrupper.
Golvvärme i badrummet är kul, Jordfelsbrytare kostar pengar så den skippar vi.
Värmepumpen, den sätter vi på motorvärmaruttaget.
Värmecentralen var dessutom rejält rostig invändigt.

Nu är värmecentralen utbytt, JFB skyddar, VP har egen matning med en 30ma personskyddare för sig själv och felaktiga färger fixade. Nu ska jag bara lyckas klura ut vas strömbrytarensom har en blå och en svart FK gör ,,,,,
 
  • Gilla
helder
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.