Vad är för er genuint för ett ensligt enkelt hus i skogen byggt 73-79? Vi börjar renovera i oktober och söker inspiration.
 
Följande inlägg är skrivet med en stor portion ironi.

Storblommiga tapeter i mörk mossgrön färg eller rosenrött som bryts av med en stor fondtapet föreställande antingen en skogsbacke eller en solnedgång är klassiskt. Egenhändigt byggda möbler av spånskivor. Alla händiga män skulle bygga spånskivemöbler, och sedan måla dem med pensel i de mest otroliga kulörer.

Mörka stora soffgrupper, helst en 3+2+1, gärna i brunt och grönt manchestertyg. Brunspräckliga eller mossgröna heltäckningsmattor, utom i något rum där den hellre får gå i blått eller rött. Taklampor i plast. Plast är nästan lika viktiga som spånskivan, för det gick ju att göra så mycket i just plast.

Strömbrytare infällda i dörrkarmen var en annan liten specialitet, så att det är lätt att slå sönder dem om man bär in något stort. Dörrkarmarna och fönstren fick gärna vara mörkt brunt betsade. Naturligtvis en tjock-TV på ett rangligt hjulstativ med en gigantiskt klumpig fjärrkontroll och telefoner med snurrskiva.

Vitvaror skall gärna vara i orange eller grön färgskala. Matchande skåpluckor och naturligtvis en plastmatta med något stort mönster, så att man inte ser om man spiller. Bröstpanel i köket, gärna mörkt laserad.

Mörkt och "burrigt" i hela huset med tjocka gardiner som släpper in minimalt med ljus. Inga lågenergilampor, utan gärna en 15-wattare med hemmagjord lampskärm i batik eller vävda plastband.

Badrummet får gärna vara i en bjärt konstrasterande färgskala till det övriga huset, och skall domineras av ett gigantiskt duschdraperi framför badkaret. Kraftiga färger på badlakan i frotté, något stort fluffigt toalettlocksöverdrag i rött och kanske en plastkrans runt den tråkiga traditionella lampan så den ser ut som en blomma och ger en orange ton på ljuset. Halvkaklat!

Snickerierna får gärna vara i typiska "IKEA-skivor" med någon mer eller mindre porös platta som klätts in i plasthölje. Det måste bli djupa hack om en treåring tar fart och kör in med sin leksakstraktor där. Lite halvuselt isolerat, kanske med en tjock isolerglasskiva limmad utanpå de ursprungliga fönstren i oljekrisens spår.

Hamocken har sin plats i trädgården, och gärna en trädgårdstäppa där det odlas lite av varje. Gröna vågen var stark då.

Nu kom det här att handla mest om inredning och interiör, men kanske har ni fått någon liten idé om vad den som byggde huset hade för ögonen.
 
Ikeakataloger och inredningstidningar från 70-talet brukar man kunna hitta på loppis. Där finns hur mycket som helst att inspireras av...
 
Swetrot: Jag kände mig verkligen som 10 år och tillbaka i föräldrahemmet ;)
 
Glöm inte att dörrhandtag (innedörrar) var i plast, så om två syskon bråkade och en försökte stänga in sig på t.ex. toaletten så gick handtaget på insidan alltid av, så stackaren blev instängd ...
(fast de kanske inte gick av förrens framåt 80-talet när jag tänker efter)
 
Swetrot ligger ju helt rätt. Här har jag några fler tips.

Eftersom det handlar om ett "ensligt enkelt hus i skogen" kan man som ett alternativt eller kompletterande stuk tänka stuga och allmoge (apropå gröna vågen). På sjuttiotalet hade man ju av någon anledning för sig att allmoge var lika med massa obehandlad furu (panel, lister). Man kan t ex utföra ett vardagsrum som en dåtida "gillestuga" med dubbelfasspontad furupanel från golv till tak och lackat furugolv, kombinerat med textilier i Swetrots murriga anda och så mitt i alltihop en öppen spis av mexitegel.

När det gäller icke-panelade rum har ju Swetrot mycket träffande avhandlat tapeternas färgskalor och mönster. Dock bör det sägas, eftersom perioden som efterfrågas är 73-79, att det skedde en viss utveckling. Under tidigt sjuttiotal var det väldigt mycket starka färger och stora mönster. Under andra halvan blev det som jag minns det litet mindre flower power-inspirerat - det bjärt storblommiga gick tillbaka till förmån för mera beige och brunt, fortfarande väldigt murrigt med våra dagars mått mätt men ändå en relativ uppstramning. Det började också komma mer "ljusa, fräscha" tapeter, t ex stänktapeter, tapeter med kulörta ränder på vit botten o dyl.
Så här i efterskott kan jag nog tycka att den första halvan var betydligt roligare. Kanske inte så smakfullt men vildare och mer fantasifullt.
Så ett par sjuttiotalsspecialiteter:
- Vävtapeter (textil, inte glasfiber) förekom flitigt vid sidan av de brokiga papperstapeterna. Vanliga färger på dem var beige ("säckväv") och mörkbrunt.
- Tapetserade skåpluckor! Framför allt på garderober o dyl, mindre vanligt i kök. Oftast tapetserade man inte hela ytan utan hade ett par cm målad kant runt om, i vitt, brunt eller någon kulör som matchade tapeten. Det behövde inte vara samma tapet som på väggarna - i sovrum var det ganska vanligt att det var på garderobsluckorna man hade det där brokigt storblommiga, medan väggarna fick ha någon mindre mönstrad men någorlunda färgmatchad tapet eller alternativt väv.

Innertak kan vara vita - det förekom både helt släta och skivor med ett slags "plankstruktur" (vet inte vilket material, gips eller något slags fiberskiva?). I "gillestugestuket" handlar det dock oftare om furupanel, obehandlad, klarlackad eller laserad i t ex mörkblått.

Furu går igen i möblerna, företrädesvis klarlackad eller betsad. Men peta gärna in lite krom också och varför inte en och annan gammal avlutad allmogemöbel.

Våtrum kan som Swetrot säger vara halvkaklade men glöm inte heller bort plasttapeterna - gärna litet räfflade och i kulörta men något dova nyanser. På badrumsgolvet kan det vara gråmelerad plastmatta. Finns det källare som innehåller något våtrum så är Marmofloor ett säkert kort där.

Några tillägg när det gäller köket:
- Kork-o-plast som alternativ till plastmatta.
- Bänkskiva i teakfanér.
- Spisfläkt i samma färg som vitvarorna och med öppen kryddhylla ovanför.

Externt var det ju populärt med vitt eller mörkt brunrött tegel och till detta fönsterinfattningar, gavelspetsar m m i mörkbrunt. Men - återigen eftersom det är ett "ensligt enkelt hus i skogen" - i det här fallet passar det kanske bättre med stående träpanel, alternativt liggande stockpanel, målad i naturnära färg som t ex mörkgrön, grågrön eller b**sbrun. Snickerier kan i så fall med fördel målas i någon oväntad kulört nyans. Vårt hus har t ex mörkt grågrön panel kombinerad med fönsterbågar, knutbrädor etc i himmelsblått - detta är i o f s gjort så sent som -81 men de dåvarande ägarna befann sig nog i trendernas bakkant snarare än i framkanten. När det gäller utformningen av de utvändiga snickerierna kan man ta sig stora friheter. Fönsterfoder kan t ex vara allt från överdrivet allmogesnirkliga via enkla raka till helt enkelt inga alls. Fejkade (ej stängningsbara) jalusifönsterluckor kan också sitta rätt.
Tak: Svarta betongpannor kanske...

Till sist trädgården: Barrväxter, företrädesvis bergtall, sockertoppsgran och thuja. Rhododendron. Spaljéplommon på någon solig gavel. Inte för mycket blomrabatter. Tryckimpregnerat trädäck, inte stort med fantasifulla former som man kan se nuförtiden, utan rektangulärt och relativt litet - behandlat med någon mörknande olja, så att det så småningom blir nästan svart och bränner skönt under fötterna när det är soligt. På detta utemöbler av tryckimpregnerat virke, gärna åt det bastanta hållet. Gångar av kvadratiska sjöstensplattor. Nivåskillnader hanteras med "stödmurar" av järnvägsslipers.
 
När mina föräldrar köpte sin stuga (ensligt i skogen) när jag var liten (mitten på 80-talet) såg det ut som Swetrot och Farzan beskriver... I vardagsrummet/allrummet lackat furugolv, omålad furupanel till brösthöjd, omålad furupanel i taket och mörkröda tapeter med stora svarta medaljonger. En stor öppen spis i tegelimitation helt opraktiskt lagd i ett ytterhörn, i övrigt direktverkande el med såna där brännheta element där det på finska står att de inte får övertäckas. I ena sovrummet var temat rosa, samma golv och tak, men med rosa tapeter med små guld och silvermedaljonger, rosa bollgardiner och ett stort rosa hemvirkat överkast till dubbelsängen i furu. Sänglamporna var i guldtyg med silverfransar.. I det lilla sovrummet en platsbyggd koloss till våningssäng i ohyvlat virke... Tapeten i detta lilla rum var mörkbrun med mönster av små svarta segelbåtar...
Med tanke på att jag var fyra när föräldrarna köpte detta och de ganska snart gjorde sitt bästa för att lätta upp måste inredningen ha gjort ett mycket starkt intryck, för jag kan se det mycket klart för mig.. Hur tapeterna i vardagsrummet ser ut nu kan jag inte riktigt säga, det är nåt ljust.. ger inte riktigt samma starka minnesbilder!
Nu är vi ju några som raljerat lite över inredningsstuket på 70-talet, men det är jättekul att det finns de som vill och vågar ta tillvara även senare års stil. I jönköping finns en lägenhet i miljonprogramsområdet där hyresvärden upptäckte vid en utflytt att allt var orört sen byggåret och i fint skick, det har nu gjort om lägenheten till ett museum över 70-talsinredning!

Lycka till!
 
Nybyggen hade även plast-spända tak (jmfr. spänd papp) som blev sköra av UV ljus och ålder.
(och började det brinna så la det sig som en smält filt över allt och alla i rummet)
 
Färgade glasknoppar på skåpsluckor, vi hade gröna, fyrkantiga.
Röd fasad med svarta knutar och foder.
Blålaserad panelvägg med valv till det orange vinyltapet, detta har jag på senare tid lärt mig genom mitt yrke är kontrastfärger som mycket väl fungerar ihop , men det visste nog inte min far.. Väv och vinyl gällde på väggarna.
Heltäckningsmattor överallt utom i kök där det låg en brunmönstrad matta som nog skulle likna kakelplattor.
 
När det gäller badrum - glöm inte BIDÉN
 
Vi hittade en fantastisk inredningstidning från den tiden i den ej helt urstädade källaren när vi flyttade in. Man slås t.ex. av de fullt synliga playboyaffischerna i pojkrummen samt attiraljer som taffliga hemmabarer i gillestugan och träpanel i duschutrymmena. Kanske inte sånt man vill plocka in idag men ändå :)

/A
 
En bide hade faktiskt inte varit så dum idag med i ett badrum, allra helst om man har småbarn ;)
 
Underbara tips. Tyvärr är frun inte lika lagd åt det extrema hållet som jag. Det blir väl typ ett hobbyrum i källaren där jag får härja fritt. Toasitsklädsel och knallgrön teddymatta föreställande en fot framför teven är dock såna klassiker som är ha-begär på för oss båda.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.