J j-o75 skrev:
Jag har blivit uppmärksam på att det ganska plötsligt tillkommit ett krav på att alla föreningar med uppvärmd lokal och mer än 20 parkeringsplatser måste ha en laddpunkt från och med 2025-01-01.
Är det någon som har lite mer ideer och tankar om hur man gör med detta och varför det inte pratats mer om detta? Detta gäller ju en stor mängd av vår ideella verksamhet och kostar en del givetvis.
Nu föreslår regeringen att ideella föreningar och organisationer ska undantas från dessa nya regler.

https://www.vibilagare.se/nyheter/foreningarna-kan-andas-ut-laddkravet-gors-om
 
  • Gilla
  • Älska
mikethebik och 3 till
  • Laddar…
kisumisu
M martin.sveg skrev:
Nu föreslår regeringen att ideella föreningar och organisationer ska undantas från dessa nya regler.

[länk]
Kan vara klokt att inte tvinga små föreningar och ställen som inte har infrastruktur.

Däremot borde man tvinga ställen som redan idag har motorvärmarstolpe! Finns allt för många ställen som bjuder el till fossilbilar men förbjuder det till elbilar. Vissa har sina gamla Kupevärmare inkopplade hela dagen och oavsett är det inte gratis heller eller rättvist mot dem som har elbil eller även bilar som har bensin/dieselvärmare!

Men en viktigare sak vore att kolla lite på prissättningen på befintliga ställen. Är det verkligen okej göra en enorm vinst på laddstolpar?!
 
Claes Sörmland
Intressant! Gissa vad det handlar om...

Det var Boverket som föreslog en överimplementering av EU-direktivet "främst utifrån den systematik som plan- och bygglagen har". Boverket ville ha elegant förordningstext och fann då inte skäl att införa de nationella undantag för små och medelstora företag (alltså den kategori som nu drabbades med ideella föreningar). Och regeringen beslutade just detta utan hänsyn till verksamheterna. Författningstextens elegans får före verkligheten, så samtida svenskt.

Sid 4 i regeringen PM:

Text om Boverkets bedömning vid förändringar i EBPD 2018. Inga undantag för byggnader baserat på ägarskap. Ändring av byggförordning 2020 utan undantag.

https://www.regeringen.se/contentas...ddningspunkter-for-ideella-organisationer.pdf
 
Redigerat:
  • Gilla
Dowser4711 och 2 till
  • Laddar…
Svårt att tro att det var estetiska skäl. De ljög nog för att de ville att så många som möjligt skulle omfattas.

Men bra med ett undantag i en överdrivet klåfingrig reglering.
 
  • Gilla
pacman42 och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Jag tror inte det, på den politiska nivån (rödgrön regering) så fanns troligen en vilja att få till så många laddpunkter som möjligt, kosta vad det kosta ville. Men knappast på Boverket. Och i sak hade ju Boverket rätt, EU-förordningens reglering lirar inte med hur PBL och PBF är skrivna, de utgår ju inte från ägandeförhållanden.
 
Bra att regeringen är lyhörda i alla fall.
 
  • Gilla
martin.sveg och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.