Tjena!

Spårade för ett nytt vägguttag och touchade ett rör och gjorde ett hack i det. Tror inte det är ett vattenrör egentligen utan att det går till handdukstorken i badrummet på andra sidan väggen. Ser ut som ett järnrör, så tänker att godset är lite tjockare än koppar iallafall. Skadan är iallafall ca 1-2mm djup, kommer aldrig kunna sova om jag inte gör något åt det. Bor i lägenhet och huset är byggt ca 1940.

Går det att reparera på något sätt som inte innebär att bila upp typ hela väggen/golvet?
 
  • Närbild av ett järnrör i en vägg med ett synligt hack, omgiven av isoleringsmaterial och cement.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Rickard.
Redigerat:
Det är ju ett stålrör och inget vanligt el-rör. De el-rör av metall som användes förr i tiden var tunna så de hade du gjort hål på direkt och inte skapat ett så djupt hack som du nu visar. Röret är dessutom isolerat, antingen för att hålla varmvatten varmt eller för att skydda ett kallvattenrör från kondens, ingen elektriker skulle slösa på tid och material på att isolera ett el-rör.

Summa summarum: Det är en vattenledning som du har gjort ett hack i.

Det ser ju ut att vara gjort av stål så ett par duttar med en svets borde göra susen för att bygga på med material. Annars går det ju att frilägga mer av röret för att kapa och skarva på en stump av ett nytt rör.
 
  • Gilla
JSten och 1 till
  • Laddar…
Gummilapp och slangklämma. Isolera , göm och glöm.
Svets på trycksatt vattenledning är ingen bra ide.
 
C
Strikt talat bör nog fastighetsägaren få säga sitt här då röret ligger på dennes underhållsansvar.
 
  • Gilla
BirgitS och 2 till
  • Laddar…
Tack alla för svar!

Menade att det var ett radiatorrör till en vattenburen handdukstork. Röret är ca 17 mm i diameter, kollat runt lite och innerdiamantern vara ca 14mm. Då borde det vara 1-2 mm järn kvar. Sen är det väl inte särskilt högt tryck i värmeledningar. Tror egentligen att risken för att de ska börja läcka är rätt låg.

Vill inte bila upp mer runt röret, då väggen är väldigt tunn, ca 10 cm med puts. Och röret är på ca 6-7cm djup in i väggen. Så man börjar komma åt putsen på andra sidan väggen mot badrummet om man bilar mer. Då riskerar man nog att skada tätskiktet i badrummet.

Så min idé rent spontant är att slipa med något grovt sandpapper och köra något svinstarkt och värmebeständigt epoxylim.

Att låta någon svetsa är väl ett alternativ, men tänker att det kanske skapar stress i metallröret. Så då kanske en mekanisk sammanfogning är bättre som man då erhåller med epoxi.

Att sätta en skarv där känns mer som en risk för läckage. Och är väl inte heller lämpligt att foga in och läggas dolt.
 
C
S seasonsrun skrev:
Att låta någon svetsa är väl ett alternativ, men tänker att det kanske skapar stress i metallröret. Så då kanske en mekanisk sammanfogning är bättre som man då erhåller med epoxi.
Stress behöver du inte oroa dig för, dessa rör lämpar sig utmärkt för svetsning, det är en vanligt förekommande metod att sammanfoga denna typ av stålrör.

Att kleta på epoxi tror jag inte på. Problemet är inte epoxins styrka eller värmetålighet, utan vidhäftningen.

Svetsning vore nog idealiskt, men kanske lite överarbetat i sammanhanget. Pragmatiskt sett är nog bästa alternativet att sätta dit en reparationsmuff avsedd för ändamålet.
 
  • Gilla
Workingclasshero och 1 till
  • Laddar…
Om röret är ca 17 mm i ytterdiameter och 14 i innerdiameter. Så har röret kring 1,5 mm i godstjocklek. Har du sedan gjort ett hack med ca 1-2 mm djup då är det inte mycket kvar av materialet som skall hålla kvar vattnet. Något av dina mått stämmer inte eller så kommer det att läcka snart…
 
Rickard.
Går man in på ahlsells nu så har nya 10(3/8") rör en godtjocklek på 2.35mm så det är väl ett bra ställe att utgå ifrån, det är knappast mindre.
 
Ingen har nämnt lödning? Det bör ju nästan vara det med minst risk och ändå ge bra vidhäftning...
 
  • Gilla
mexitegel och 1 till
  • Laddar…
Düsseldorff
Det är så lågt tryck i det där röret att det förmodligen inte spelar någon roll.
 
Funderade också på lödning, men oavsett så behöver väl röret tömmas? Personligen hade jag inte lämnat det i nuvarande skick i vart fall och ser väl bara tre rimliga alternativ; svets, lödning eller en riktig skarv.
 
Tror du behöver mothåll så att säga för att eventuella lim eller annan tätning ska hålla

Vad är detta, kan inte det användas?

Tillägg: i rätt dimension såklart
 
  • Gebo Rd Capoporos-klämma, koppar, diameter 15 mm, inklusive skruvar och svart rörkomponent, produkt på vit bakgrund med pris 126,79 kr.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Jenpet
  • Laddar…
Lagningen bör ju utföras fakmannamässigt om man inte vill riskera problem längre fram, för sig själv eller en framtida köpare som kommer dragandes med "dolda fel" vid en eventuell läcka...
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
Krilleman
Fast det bör nämnas igen.

Värmestammar är bostadsrättsföreningens ansvar.
Det är bara påtala att man åstadkommit denna skadan själv och fråga vad som måste göras för att reda ut detta via föreningen. Många föreningar har någon konatkt/avtal med en röris som ska göra jobbet.

Ja, det kostar en slant, men det är rätt väg att gå tråkigt nog.
 
  • Gilla
JSten och 6 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.