Jag tror att det visst finns många arkitekter och husfirmor som kan ta fram hus på ritning till färdigt hus inom budget.

Jag jobbar delvis med bygglov och många, minst hälften av byggloven har inte, eller inte tillräckligt studerat terrängen, detaljplanens förutsättningar, omkringliggande projekt, valt rätt hustyp, placering och grundläggning för den aktuella platsen. Detta är en sak som ofta gör projekt dyrare och tvingar till speciallösningar och ändringar i efterhand. Nästa grej är att många inte följer detaljplanen, inte ens i närheten, utan vill pröva avvikelser av olika slag, detta är också fördyrande och många avvikelser kan man inte få bygglov för, vad som går att få avvikelser för inde flesta fall står tydligt på Boverkets hemsida och det är anmärkningsvärt att inte branschen har koll på detta, vilket innebär att ändringar måste ske så sent i ett projekt, ändringar som ofta inte blir bra och kostsamma eftersom allt hänger ihop i ett hus.

Jag tror inte heller att budgetering görs korrekt. När alla prata om kvmpriser, husprisee, grundpriset eller totalpriser menar alla olika saker. Så det är många ingångsvärden som är fel från början.

Jag tror att om fler lägger lite mer tid på att rita och undersöka plats och förutsättningar och ritar rätt hus på rätt plats med rätt utformning från början har man ett mycket bra utgångsläge. Alternativt hittar man en tomt som faktiskt passar sin egna husdröm, vilket är mycket svårare - omöjligt? Samma med budget. Det finns massa mallar och exempel. Gör en budget och stresstesta den, jämför med andras budgetar och exempel, lägg på marginal och var realistisk. Tänkt på att varje litet enskilt val som är dyrare till slut blir många bäckar små... Inte bara på inköpskostnaden utan andra saker som leveranstider, uppdragsändringar med mera.

Jag är långt från perfekt och gör så klart också fel och skumma val ibland men mitt projekt planerade jag och ritade och ändrade på ritning två till tre helt olika varianter på hus som jag satte ut på tomten och sedan justerade efter det och studier av 3dmodell. Jag ritade upp de flesta detaljer och materialmöten och räknade på och gjorde val så att kapningar och material skulle gå smidigt att bygga och att lösningarna då var klara. Detta tog 1,5 år till 2 år sedan gick bygglov snabbt, ingen komplettering, sedan tog bygget ungefär 6 månader till slutbesked. Budget kom in nästan exakt. Men vissa saker blev dyrare och vissa lite billigare, vissa saker bytte jag och något lades till. Totalt har jag lagt ner 200 till 400 timmar på planering och ritande. I överkant men ritade om allt två gånger och sedan mindre justeringar.

Personligen blir jag lite provocerad av lättjan mot budgetavvikelserna och samtalen kring dom. Samma kring olika val. Hade gärna sett mer om detta i tv programmen och i verkligheten.

Kolla gärna in mer på instagram:
 
Redigerat:
  • Gilla
Limpan2 och 3 till
  • Laddar…
Intressant tråd. Jag har också förvånats över hur ofta saker går fel i Grand designs. Absolut en hel del av det beror på att byggherrarna är knasbollar med skev verklighetsuppfattning ibland, men jag förstår mig inte på arkitekterna. För mig känns det självklart att det ligger i arkitektens kompetens att göra en rimlig kostnadsuppskattning på vad förslaget ska kosta att bygga. Kanske är skevt återgivet i programmet, men för mig förefaller det som att arkitekterna säger att det ska kosta X , men att det sedan springer iväg till det dubbla för att de måste hålla fast vid någon detalj. Om någon detalj anses så viktig för designen borde arkitekten givetvis räknat på vad de sortens exklusiva lösning kostar typ kvistren furu.

En fråga till er som ritat hus själva. Vad ingår i konceptet rita själva? En skiss med rumsfördelning och husets form eller ner på VVS, kabeldragning och dimensioner på bjälklag? Var har ni i så fall lärt er den kompetensen. Intresserad av att bygga ett hus och vara delaktig i utformning, men osäker på hur mycket som är rimligt att rita själv.
 
pelle plåttak pelle plåttak skrev:
Som hantverkare har träffat några stycken arkitekter , och jag kan konstatera det finns ingen grupp inom byggbranschen som har lika höga tankar om sig själva. Det största problemet är att dom bara tänker design och inte konstruktion . Och arkitekten står alltid över konstruktören på det estetiska.
Vi har gjort säkert minst 10 olika tak där arkitektens "vision" är viktigare än det praktiska . Vi friskriver oss alltid och avråder från göra på arkitektens vis.
Jag tror att vi i princip har varit tillbaka på alla jobb vi gjort efter såna projekt.
Problemet i Sverige bottnar i det faktum att a-utbildningen inte inkluderar ordentlig konstruktionslära. I de flesta andra länder får ingen kalla sig arkitekt utan att vara samtidigt certifierad konsruktör
 
  • Gilla
skogaliten och 6 till
  • Laddar…
yonna yonna skrev:
Varför finns det inga arkitekter som specialiserar på just oss, en ganska stor grupp faktiskt, som vill ha det lilla extra för en rimlig kostnad.
Tyvärr felaktigt. Småhusbranschen i Sverige omsätter inte särskilt stor andel av byggsektor, och småhusen blir allt mer sällsynt. Arkitektyrket lever och frodas i de stora objekten. Jag har upptäckt hur många charmanta arkitektvillor - där inte pengar avgör - är ritade på uppdrag av folk som samtidigt utnyttjar arkitekten (eller byrån) till deras andra verksamhet. De äger företag till vilka samma arkitekt ritat fabrik eller byggbolag, vars byggmästare spekulationsbygger villor på egen mark.

Skillnaden mellan en dålig arkitekt och en duktig upptäcker man som uppdragsgivare när man bygger så mycket att man kan börja jämföra. Vilket det är en mycket liten klick förunnat
 
B billy_baver skrev:
Problemet i Sverige bottnar i det faktum att a-utbildningen inte inkluderar ordentlig konstruktionslära. I de flesta andra länder får ingen kalla sig arkitekt utan att vara
yonna yonna skrev:
Med hänvisning till TVprogram som Grand Designs, Husdrömmar m fl funderar jag en del arkitekters framtid. Jag har precis nämnt detta i annan tråd men tänker mig gå lite djupare in i diskussionen.

Vi, huskonsumenter, vågar helt enkelt inte anlita arkitekt till vårt drömhus när vi ser så många husbyggen som går överstyr.

Måste alla arkitekter göra sig kända endast genom att rita spekulära byggen för ett fåtal mycket bemedlade beställare? Varför finner vi inte arkitekter på marknaden som specialiserat sig på enkla, mindre, funktionella hus men som ändå har det där lilla extra som just en duktig arkitekt med mångårig utbildning kan fästa på papper?

När man diskuterar detta med vänner som ska bygga finns det inte på kartan att anlita arkitekt. Det blir alldeles för dyrt. Istället väljer man ur alla huskatalogers standardiserade objekt anpassade till ett flertal kunder. Eller så reviderar man ett kataloghus och ritar enligt eget tycke.

Varför finns det inga arkitekter som specialiserar på just oss, en ganska stor grupp faktiskt, som vill ha det lilla extra för en rimlig kostnad.

Om vi tittar på ett normal-standardhus för, säg, 4 miljoner. Lägg på 7-800 tusen för arkitekten. En skicklig arkitekt kan minska byggytan (standardhuset är ritat för den stora massan), kan välja goda, högkvalitativa, hållbara material, kan använda standardiserade mått för att förbilliga bygget och ändå sätta en arkitektonisk prägel på huset. Då skulle vi slippa en hel trista, likadana hus gata upp, gata ner.

Arkitekter får så lätt luft under vingarna med katastrofala resultat. Arkitekter bör läsa mer ekonomi och måste kunna rita efter kundens ekonomiska möjligheter.

Det bör kunna gå. Eller är jag helt ute och cyklar?
Kataloghus är väl också arkitektritade. Och väl utarbetade, tycker att vi själva ställer till det i vår jakt på något. "Ska" vara si och så med bilar hus antal barn och sen får vi livskris och bryter upp.
Hittade själv svårbyggd tomt.ritade själv.byggde själv på 1 år . Huset står där i god kvalite och väldigt coolt nä..normal inkomst = sikta på katalog..hög inkomst ta arkitekt men sätt budget och jobba nära dom du anlitar
 
D Den ofrivillige klåparen skrev:
Mina vänner la ner sin själ i att rita sitt hus. Arkitekten dom anlitat verkade vara lite av en idiot som hellre gjorde sin egen grej än deras, fick jag känslan av mellan raderna. Tyckte en del av valen lösningar var okonventionella, inlindat i "det kostar samma".

När byggare sedan lämnade sina offerter på bygget sprack drömmen. Nu bor dom i ett prefab på annan plats.

Jävla nöt! Och ja, mina vänner var väl lite naiva kanske, men nog ska en arkitekt kunna förstå budgeten och hålla sina inom den.
Jag tycker att arkitekt inte skall använda andra människors pengar för att förverkliga sina egna drömmar om hur ett hus ska se ut. Bättre då att arkitekt bygger i egen regi och säljer på spekulation. Tänker att arkitektens uppgift är att försöka ta reda på beställarens "drömhus" och göra det så bra som möjligt eller helst ännu bättre, men fortfarande med den största respekt för beställarens budget. Allt annat är arrogant.
 
  • Gilla
  • Älska
skogaliten och 8 till
  • Laddar…
Visst finns det både arkitekter och konstruktörer på husfabriker. Kvaliteten varierar, men visst finns det människor där också. Några av dessa fabriker är till och med marknadsledande. Deras styrka är enkelheten och ett minimum av valfrihet. Deras svagheter är desamma
 
  • Gilla
skogaliten och 1 till
  • Laddar…
B billy_baver skrev:
Visst finns det både arkitekter och konstruktörer på husfabriker. Kvaliteten varierar, men visst finns det människor där också. Några av dessa fabriker är till och med marknadsledande. Deras styrka är enkelheten och ett minimum av valfrihet. Deras svagheter är desamma
Kvalite på kommunikation är återkommande och avgörande ?:)
 
  • Gilla
Johan Arkitekten Engström
  • Laddar…
texas67 texas67 skrev:
Kvalite på kommunikation är återkommande och avgörande ?:)
Som sagt, det är TV, men när jag tittar på olika byggprogram så får jag en känsla av att en del arkitekter i de programmen medvetet mörkar kostnader och problem för att få leva ut sina vildaste fantasier. De som gör det när de bygger åt själva tycker jag är helt ok, självbedrägeri/förnekelse drabbar iaf ingen annan.
 
Det finns goda och dåliga exempel som vanligt. Vi valde arkitektritat då vår tomt var lite svår för många kataloghus och det var det bästa valet vi gjort! Arkitekten kostade drygt 30 kkr (2022) för hela processen. Vi fick våra egna idéer förverkligade men de höjde kvaliteten på massvis av saker som vi inte kom på själva. De hade en entreprenör de jobbat länge med. Markarbetet blev lite dyrare men annars löpte allt på jättebra, klart 3 månader före kontraktstid. När vi jämför med vänner som byggt kataloghus ligger vi på ungefär samma pris. Så nära att det är svårt att veta vad som var billigast då våra val till höger och vänster snarare styr. Och vårt hus har så mycket mer karaktär, fönster etc, iaf på vår tomt.

Så det kan få kanon! Men vi fick förslag på 300 kkr för arkitektarbete också som hade mycket högre svansföring. Kanske blivit bra, men inte vår grej. Det gäller att hitta rätt person för dig!
 
  • Gilla
Storstadsbo och 3 till
  • Laddar…
J Johannes Hultman skrev:
Vi finns! Och det går att hålla budget. Men det blir inte alltid så bra TV.

Det finns mycket att säga om detta och att kostnaderna drar iväg beror sällan på bara en faktor. De senaste tre-fyra åren har byggkostnaderna gått upp med minst 30%, vilket såklart påverkar de hus som byggts och projekterats under den tiden, vilka också är de hus vi ser på TV.

Sen är många av våra kunder väldigt viljestarka och ambitiösa människor som inte alltid nöjer sig med det enkla och rationella, utan vill förverkliga sina drömmar. Arkitekter har såklart stor inverkan, men i slutändan så är det beställarna som tar besluten, och de som betalar, men också de som får leva i husen vi skapar tillsammans, och också de som drar nytta av fastighetens värdeökning.

Jag skulle kunna säga samma sak om kataloghus - ”det blir alldeles för dyrt” då väldigt få väljer att inte modifiera husen och göra tillval till uppblåsta priser som hustillverkarna sätter. Det blir inte heller billigare att rita själv, det är en chimär, då precis som du säger är hemmaritade hus ofta väldigt ineffektiva och dåliga.

Det finns väldigt många arkitekter som gör precis det du efterfrågar, men verkligheten utspelar sig inte på TV, och det är inte heller där som måttstocken för god arkitektur finns.
Bra svar där! MEN ska tilläggas, att arkitekter i Sverige inte har samma typ av budgetansvar som de lär ha i t ex Tyskland. Jag anlitade själv en arkitekt som ritade ett mycket modest hus, men som ändå missade att förstå min budget. Hen valde flera onödiga lösningar, som jag godkände, för då förstod jag inte konsekvenserna, men som jag sedan insåg kostade väldigt mkt mer än standardlösningarna. Då fick jag istället göra flera nödlösningar samtidigt som vi beställde och byggde. Det blev stressigt och inte alls bra.

Det ÄR ändå något med arkitektuppdraget i Sverige, kundbudget och målgruppsanpassning som diffar. Och detta återkommer gång på gång när jag pratar med betydligt mer erfarna husbyggare om detta.
 
Även om det nu var jag som startade tråden lyckades jag hålla budgeten. Det var till största delen arkitektens förtjänst och hans kontakt med min byggare under hela bygget.

Tror dock att sådana arkitekter inte gör tillräckligt mycket reklam för sin skicklighet.

Det är svårare att rita hus med strikt budget. Det förutsätts att även kunden är realistisk och inte ändrar sig under processen.
 
  • Gilla
Johannes Carlsson och 2 till
  • Laddar…
Jag tror det är därför den stora "husbyggare massan" väljer att utgå från kataloghus eftersom kostnaderna är betydligt mer förutsägbara än att välja arkitekt ritat.

Vi gjorde på det sättet dvs utgick från en befintlig husmodell och kunde testa att lyxa till allt lite extra före byggprojektets början och tillsammans med hus försäljaren se vilken kostnad vi i slutändan skulle landa på. Kändes tryggt och bra att kunna se alla kostnader i förväg och själv avgöra vad vi ville lyxa till och inte innan allt spikades inför kontraktskrivning och material specning.
 
Skymag Skymag skrev:
Jag tror det är därför den stora "husbyggare massan" väljer att utgå från kataloghus eftersom kostnaderna är betydligt mer förutsägbara än att välja arkitekt ritat.

Vi gjorde på det sättet dvs utgick från en befintlig husmodell och kunde testa att lyxa till allt lite extra före byggprojektets början och tillsammans med hus försäljaren se vilken kostnad vi i slutändan skulle landa på. Kändes tryggt och bra att kunna se alla kostnader i förväg och själv avgöra vad vi ville lyxa till och inte innan allt spikades inför kontraktskrivning och material specning.
Man får ha en AI som räknar ut optimal layout med avseende på husets placering
 
  • Gilla
Skymag
  • Laddar…
B billy_baver skrev:
I de flesta andra länder får ingen kalla sig arkitekt utan att vara samtidigt certifierad konsruktör
Rollen skiljer sig i olika länder men var är man "certifierad konstruktör"?! Det känner jag inte till. I de flesta europeiska länder är utbildningen rätt lika varandra. Många har dock en sorts praktik och lag/business kurser för att bli fullt kvalificerad. En del skall även kunna räkna stommar etc men i dagens specialiserade verklighet är det ofta konstruktörer ändå.
Johan Arkitekten Engström Johan Arkitekten Engström skrev:
Jag tycker att arkitekt inte skall använda andra människors pengar för att förverkliga sina egna drömmar om hur ett hus ska se ut.
Det är såklart omöjligt att vara arkitekt om man struntar i beställaren och vill förverkliga sina egna drömmar. Så fungerar inte företagande särskilt länge. Däremot kommer en duktig arkitekt argumentera för vad hen tror är bra. Om man då har köpt en arkitekttjänst där de inte har ansvar och inte är inblandade i upphandling och budget hamnar såklart det ansvaret på beställaren. Något annat vore omöjligt då de inte har all information.
L Lilla ladhuset skrev:
Bra svar där! MEN ska tilläggas, att arkitekter i Sverige inte har samma typ av budgetansvar som de lär ha i t ex Tyskland.
Arkitekter i sverige har en väldigt liten roll så kompetensen är mindre än i många andra länder där man hjälper till med upphandlingar och leder projekt i större utsträckning. Man har då också ansvar för budget om kontraktet är sådant.
 
  • Gilla
splinter och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.