Jag kommer att ha många spottar i mitt nybyggda hus och då funderar jag på LED-belysning som jag förstått är både energisnåla och inte alstrar så mycket värme.
Någon som använt LED-belysning i spottar och vilka erfarenheter ni har av dessa, ljusutbyte, kostnad, bra inköpsställen mm.

Tips mottages tacksamt
 
Iofs är jag inte kvalificerad att svara efterssom du frågade efter personlig efarenhet.

Det finns en mängd trådar med liknande fråpr om LED här sök. De flesta som vet något om LED här på forumte säger att det bara duger som effektbelysning, alltså inte som ett seriöst alternativ till halohgen spottar för allmänbelysning. Vilket jag uppfattade att du avsåg?

Ett alternativ som kanske är värt att kolla lite mer om man vill spara energi är spottar med lågenergilampor. De verkar kunna ge skapligt med ljus. Nackedelarna är dimmning, går ej, eller är åtminstonde väldigt dyrt. Alla är inte nöjda med färgen på ljuset. Men som sagt man sparar mycket energi, lamporna har längree livslängd än vanliga halogenlampor.
 
LED fungerar inte som vettig allmänbelysning. Punkt.

Precis som hempularen skriver bör man i så fall titta på infällda armaturer med kompaktlysrör. Dessa är oftast betydligt större än motsvarande halogenspot, men det finns som sagt mycket att välja på där också.
 
Jag har samma tankar...LED är det självklara valet ur energi och värmeutvecklingssynpunkt.
Jag hoppas att det inte finns krav på att montera LED spot i hinkar?
Hinkar är tydligen ett problem i när de monteras i yttertak.
Om inte man får 100% tätt när man plastar/tejpar runt och över hinken så strömmar varm fuktig luft ut på vinden och kondenserar i isoleringen på vinden=mögel.
Sedan kan man inte bortse från brandrisken, monteras spot i paneltak så får man en så kraftig uttorkning av träpanelen att den bränns mörk trots korrekt instalaltion med hinkar enligt föresrifterna.
 
Johan Gunverth skrev:
LED fungerar inte som vettig allmänbelysning. Punkt.

Precis som hempularen skriver bör man i så fall titta på infällda armaturer med kompaktlysrör. Dessa är oftast betydligt större än motsvarande halogenspot, men det finns som sagt mycket att välja på där också.

ska man börja använda LED som bilstrålkastare så är nog inte tekniken långt borta för allmänbelysning.

http://www.osram.se/Pressinformation/Fordonsbelysning/pressostarstralk.aspx
 
Jag har spottar med både LED och vanlig halogen i samma utrymme. LED fungerar bra som stämningsljus men inte som allmänbelysning.

Dessa två bilder är tagna utan blixt i samma utrymme utan annan belysning tänd. Spottarna är ca 2 meter ifårn varandra. Den över duschen är 35W halogen och den andra är LED. Bägge i likadan armatur. IKEAs GU10. Det syns tydlig skillnad och LED bedömde jag som oanvändbar ovanför duschen.
 
  • IMG_1185.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1186.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag har läst någonstans att en 3W LED motsvarar en 10W halogen...om man inte får tillräcklig ljuststyrka borde det ju bero på att man har satt för få LED spottar?
För att ersätta en 50W halogenspot krävs ju då 5 LEDspottar om de är på 3W styck.
Det borde fungera, men sedan är ju frågan hur det blir med färgåtergivningen som enligt vissa tydligen är rena katastrofen.
 
Jag har experimenterat lite med LED:ar. Något som jag blev mycket nöjd med var att ersätta 6 st 20W halogen i ett vitrinskåp av körsbärsträ med 5 st LED:ar från Kjell & Co på 1.2W styck. Det gulaktiga ljuset passade bra ihop med färgen på träet i vitrinskåpet. LED:arna är ganska dyra i inköp men belysningen i vitrinskåpet är tänd från tidig eftermiddag till läggdags så där bedömde jag att det kommer löna sig. Jag har också en armatur med 6 spottar från ikea där jag ersatte 2 av spottarna med LED och resten med lågenergivarianten. Det fungerar ok då jag inte behövde ljusmängden från alla 6 spottarna utan kunde nöja mig med ljuset från 4 lågenergi och det svagare ljuset från de 2 LED:arna.
 
tack för alla svar!

mvh/Larsu
 
Varför är LED spottar så dyra...tex på elbutik.se finns PM LED kostar i runda slängar 1000:- ....är det en annan typ av LED i dessa som gör att dom blir så dyra?
 
Mikael_L
Tillverkarna är lite "fula" också. Tittar man på utbudet på t ex Bauhaus så ser man att det finns en mängd armaturer för infällnad i tak. De med halogen är ganska billiga, jag köpte ett trepack för 149:- och de brukar ligga på max 199:-.
De med LED ligger på 600 kr någonstans. Alltså samma armatur men med LED är 400 kr dyrare.
Billigare är då att köpa den för 149:-, plocka ut halogenlamporna och sätta in LED-lampor från exempelvis Jula.

http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp

För övrigt har jag handlat en del från denna firma:

http://www.dealextreme.com

Har fantastiskt mycket billiga prylar man behöver (och inte behöver), här finns bl a en hel del LED-lampor:

http://www.dealextreme.com/products.dx/category.907

Visserligen knappast CE-märkta.
 
Finns ju 100W-dioder redan så... Men ett problem med LED dock är att högeffektsdioderna blir väldigt varma. En halogenlampa blir ju också väldigt varm, men en diod brinner ju upp när den blir det, så det krävs kylning för att dom ska hålla. Och hittils har jag inte sett nånstans vart man kan köpa LED-belysning som på något sett överstiger motsvarande 10-15W halogenljus... Annars finns det ju spotar med kompaktlysrör, både infällda och utanpåliggande som verkar ett vettigt alternativ... om man bortser från priset.
 
Har sett att bl.a. hide a lite har led lampor som de påstår ska kunna ersätta ända upp till 30w lågvoltshalogen. Har dock inte kollat dessa själv. Någon som testat ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.