useless useless skrev:
Ok. Men om huset behöver 60 W/m² ? Måste man frysa då?
Nä det e dimensionerad effekt. Går inte ens åt 50W/m² med golvvärme
 
Hur vet du vilken effekt värmen i TS hus är dimensionerad för?
 
useless useless skrev:
Hur vet du vilken effekt värmen i TS hus är dimensionerad för?
Om det är något så när normala väggar, tak, isolering osv så kan man räkna med 50W/m²
 
Men hur varmt blir det inomhus? Golvvärmen ska ju värma huset och är det lagom varmt så är det så mycket värme som behövs. Är det onödigt varmt så finns ju pengar/el att spara.

Går det vrida vredet till lägre än 30?
 
A Alex Fritidshus skrev:
Tack! Ska kolla på den
Tack för tipset. Har just beställt en temp och fuktmätare med wifi för min gäststuga. Den har vattenburen golvvärme så jag vill hålla koll att det inte blir för kallt vid nedsänkt temp. Andra mätare utan Wi-Fi når inte fram till bostaden.
O Opus skrev:
Om det är något så när normala väggar, tak, isolering osv så kan man räkna med 50W/m²
M Mellanbarn skrev:
Men hur varmt blir det inomhus? Golvvärmen ska ju värma huset och är det lagom varmt så är det så mycket värme som behövs. Är det onödigt varmt så finns ju pengar/el att spara.

Går det vrida vredet till lägre än 30?

Har en känsla av att inläggen har avlägsnat sig från vad trådskaparen vill veta.

Vill man veta husets värmebehov bör man göra en värmebehovsberäkning för transmissonsförluster, ventilation och tappvarmvatten.
 
J Jochi skrev:
°
Nedan visas hur golvvärmesystemet kan se ut. Svarta linjer här det som finns. Grönt är komplettering med ny shuntventil med nyreglerutrustning som anpassar framtemperaturen till golvslingorna som funktion av utetemperaturen. För det behövs 1 RC reglercentra, 1 utgivare och en givare för framtemp i rörledning (grönt).

Befintliga fördelare för golvslingor har strypventiler i den ena fördelaren och kan ha motorventiler i den andra (nedre)

Framtemp till golvslingorna skall variera mellan ca 20 och 40 C då utetemperaturen varierar mellan 20 och -20C. Det kan ske med den gröna utrustningen. Har man inte det kan man manuellt ställa om temp på elpannan efter årstiderna så att den är 30 C höst och vår och 40 C vintertid.
Ju mer fel detta är relativt optimalt värde leder till något ökad värmeåtgång, i synnerhet het om golvslingarna inte styrs av rumstemperaturgivare (röda)
Ngn tanke med att sätta shunten på returen?
 
Christer G.V. Christer G.V. skrev:
Ngn tanke med att sätta shunten på returen?

Intressanta fråga, både var pump och shuntventil placeras
Det blev bara så när jag ritade men när frågan är ställd vill jag säga att det känns bättre med både pump och shunt i framledningen.

Fördel med pump i returen som ristats, är att den arbetar med vatten av lägre temperatur och därmed har lite lägre värmeförlust än om den satt i framledningen t ex strax efter temperaturgivaren i ledningen. Det har liten betydelse i detta fall.

Nackdel är att pumpen där den har ritats kommer att sänka trycket under expansionskärlets tryck, eftersom den hamnar längre bort från expansionskärlets angreppspunkt från vilken pumpen börjar suga. Efter pumpen höjs trycket som sjunker efterhand fram till expansionskärlets angreppspunkt. Sammantaget är det bäst att flytta pumpen till en plats nära tempgivaren så att sugledningen blir kortare och pumpen trycker genom golvslingorna. Så borde jag ritat!

Vid låga statiska tryck och höga pumptryck är det viktigt hur pumpen placeras relativt expansionskärlet, strax efter expansionskärlets inkopplingspunkt. Då adderas pumptrycket till statiska trycket (i expansionskärlet). Placeras pumpen strax före expansionskärlet i strömningsriktningen subtraheras pumptrycket från statiska trycket i expkärlet så att undertryck kan uppstå och luft tränger in. Risken finns vid kombination av lågt statiskt tryck och stort pumptryck.

En del treportsventiler har bättre reglerförmåga på endast en av portarna , den med rakt genomlopp, som bör vara riktad mot konsumenten (golvslingorna).
 
Allt är bra det skriver och framgivaren bör sitta efter pumpen ca 20 cm om det går. Så att den tempen via shunten hinner blanda ihop sig. Kan annars bli att värmen ut kan fluktera, nu är regleringen lite trög och kanske inte hinner med att vrida shunten så snabbt, men ända att tänka på lite.
 
  • Gilla
Opus och 1 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.