Nissens
useless useless skrev:
Nej, vatten fryser inte av att kylas ned till 0 grader. Man måste fortsätta avlägsna en massa energi för att det ska övergå till fast form. Betydligt mer energi än själva nedkylningen i de flesta fall.
Vi kommer nog inte längre i den diskussionen. 😊
 
Nissens Nissens skrev:
Visst, men det är ändå så att rent vatten fryser vid +|-0 grader celsius.
Nej, det fryser inte för att det kommer ned till exakt 0 grader. Det fryser när ytterligare värme "avlägnas", då blir det nollgradig is, avlägsnar du mer värme, så fryser mer av vattnet. Det är först när allt vatten frusit som isen blir kallare än 0 grader.

Om inte detta fenomen hade existerat så¨hade vattnet istälölet blivit ex. -2 grader men flytande.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 2 till
  • Laddar…
sysmali
Nissens Nissens skrev:
Vi kommer nog inte längre i den diskussionen. 😊
Har du fel?😳
 
D Daniel 109 skrev:
Det är fel. Om du lärde dig det i fysiken så undrar jag vilka fysiska lagar du fick del av skolan.
Fenomenet kallas mpemba-effekten och har förbryllat forskarna länge. Hur snabbt en vätska kyls ned beror på temperaturskillnaden mellan vätskan och dess omgivning. Ju större temperaturskillnad, desto snabbare sjunker temperaturen.

Det verkar ologiskt att en varm vätska kan ha en snabbare nedkylningsprocess än kall vätska.

Varmt vatten avger energi snabbare​

Men den senaste förklaringen av mpemba-effekten är att vattenmolekylerna i varmt vatten rymmer mer energi eftersom bindningarna i molekylen trycks ihop som spända fjädrar.

Bindningarna – eller fjädrarna – i det varma vattnet avger alltså energin exponentiellt i förhållande till det kalla vattnet, och det sägs vara förklaringen till fenomenet.

https://illvet.se/fysik/fenomen-inom-fysiken/varmt-vatten-varfor-fryser-det-snabbare-an-kallt-vatten
 
B
Tror snarare att det handlar om att det är större sannolikhet att en kallvattenledning har en viss förbrukning än motsvarande vv ledning, och att kallvatten ofta är grövre dimensionerad än varmvattenledningen.

Har man lite förbrukning på vattnet så fryser det i praktiken inte, eftersom vattenkällan ofta är runt 10c eller liknande.

Ställer jag ut en full 5m3 tank som är hyggligt välisolerad med kall respektive varmt vatten, så är jag rätt säker på att den med kallt vatten kommer vara genomfrusen först.
 
J JustLikeMike skrev:
”Dolt fel” är en juridisk term

Det är för att du inte heller förstår vad termen ”dolt fel” betyder. Det betyder att säljaren medvetet, med ont uppsåt och med möda ska ha dolt det.

Det betyder alltså inte ett fel som var svårt för någon att upptäcka.
Uttrycket förekommer inte i lagstiftningen och resten av det du skriver är också fel.

Lagtexten:
Jordabalken
19 § Om fastigheten inte stämmer överens med vad som följer av avtalet eller om den annars avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet, tillämpas vad som sägs i 12 § om köparens rätt att göra avdrag på köpeskillingen eller häva köpet. Köparen har dessutom rätt till ersättning för skada, om felet eller förlusten beror på försummelse på säljarens sida eller om fastigheten vid köpet avvek från vad säljaren får anses ha utfäst.

Som fel får inte åberopas en avvikelse som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter samt omständigheterna vid köpet.
 
  • Gilla
Anna_H och 1 till
  • Laddar…
Det varma vattnet kommer snabbt att kylas av till nollgrader så det kommer att vara marginell skillnad i frystid.
 
  • Gilla
HenrikHuslöse
  • Laddar…
sysmali sysmali skrev:
Oavgjort mellan Daniel 109 och övriga?

ChatGPT säger:

Contrary to what might be intuitive, warm water can freeze faster than cold water under certain conditions. This phenomenon is known as the Mpemba effect, named after a Tanzanian student, Erasto Mpemba, who observed it in the 1960s.

Several factors can contribute to the Mpemba effect, including evaporation, dissolved gases, and convection currents in the water. Warm water may evaporate more quickly, and this loss of water can lead to a faster reduction in temperature. Additionally, dissolved gases in cold water may act as insulators, slowing down the cooling process.

It's important to note that the Mpemba effect is not always observed, and the conditions under which it occurs can be variable and complex. In many cases, cold water will indeed freeze faster than warm water. The Mpemba effect is an interesting and somewhat counterintuitive observation, but it doesn't consistently apply to all situations.
Du kan ju för f*n inte fråga ChatGPT om fakta! Det är inte nån supersmart sökmotor utan en LLM.
Du tänker nån vad är en LLM. Jo, det är typ som autocorrect på din telefon fast den kan gissa mycket mer och mycket bättre. Men fakta kommer det aldrig bli av en LLM, men den kommer gissa rätt ibland
 
TRJBerg
Ovsett annat som är sagt så rör sug molekyler och atomer i varmt vatten snabbare än i kallt. Så är det ALLTID. Det är s a s definitionen på temperatur.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
Liten update då jag varit ganska tyst. Fick precis igång varmvatten med denna lösningen. Fick till en redigt bra sug så man hade kunnat få igenom ett papper vid andra sidan till badrummet. 10 minuter tog det.

Ska göra samma sak på kallvatten nu.

Nästa steg, är förhoppningsvis att få tag på en värmekamera man kan kika med medans man spolar rejält med varmvatten innan man börjar riva. Vad tror ni andra om det, värt att testa?

Och, hur mycket måste kranen stå på för att det inte fryser igen?
 
  • Rörkonstruktion under diskbänk med slangar, ventiler och tejp. Otydlig, eventuell snabbreparation synlig.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
  • Älska
klaskarlsson och 6 till
  • Laddar…
N Niq skrev:
Rören går säkert att tina utan att riva väggar. Tex kan man kan ju ta bort blandare och gå in med en liten slang och spola vatten tills isen smält.

För att undvika att det fryser på nytt så kan man lämna det att droppa vatten i en hink. Eller sätta i en värmekabel .
Ajaj. Blandare borta och proppen löser upp = då får du vara beredd att stänga av huvudkranen. Annars kommer det att spruta hejvilt.
Vi köpte vårt hus 1979, byggt 1971. Säljaren upplyste om att spolvattnet till övre toaletten frös när det blev riktigt kallt. Fick såga upp golvet på kattvinden (dessbättre bara ca ½ kvm) bakom och isolera bättre runt röret. Har därefter inte frusit på över 40 år, trots utetemperaturer på -25 som värst. Huset är modulbyggt (Patenthus) så man tycker att det skulle vara bättre isolerat från början.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Om nu varmt vatten fryser snabbare än kallt. Så undrar jag hur lång tid efter att vattnet var varmt, som det tar lång tid att frysa igen. Allt vatten på jorden har vid något tillfälle varit varmt. En del för bara några minuter sedan, en del annat för 1000år sedan.

Innan vatten fryser måste det ha nått 0 grader. Jag ställer mig högst tveksam till att en liter 99 gradigt vatten skulle frysa före 0 gradigt.
Vi kan ju alla vara överens om att det tar någon/några minuter för 99 gradigt vatten att bli 0 gradigt. Men vad är det sen för skillnad på det som var 0 gradigt, och det som blev 0 gradigt. Om det nu skulle vara en skillnad som gjorde att det varma vattnet ändå frös först. Så undrar alltså jag hur länge den skillnaden sitter i?
 
  • Gilla
MagHam
  • Laddar…
sysmali
jpsjogren jpsjogren skrev:
Du kan ju för f*n inte fråga ChatGPT om fakta! Det är inte nån supersmart sökmotor utan en LLM.
Du tänker nån vad är en LLM. Jo, det är typ som autocorrect på din telefon fast den kan gissa mycket mer och mycket bättre. Men fakta kommer det aldrig bli av en LLM, men den kommer gissa rätt ibland
Verkar som den gissade rätt denna gång då. Vilken tur.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
"The Mpemba effect is an interesting and somewhat counterintuitive observation, but it doesn't consistently apply to all situations."
Sådana formuleringar känns skakiga. Ett erkännande att man egentligen inte vet vad det beror på. Tigger liksom om att det finns betydande tilläggsfaktorer att utreda (t ex den där med löst gas i kallvatten) som är avgörande för att det ska ske.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.