aliback skrev:
Nu återgår jag till min ursprungliga fråga, det har fallit bort tätningsmaterial ska jag använda lindrev eller ut och plocka mossa?
Jag har själv ingen erfarenhet av att täta med mossa, men har läst att den är bra som tätning mellan stockarna när man timrar nytt, däremot ska lindrev vara bättre om man bara ska fylla på.
Jag har använt drevband för att komplettera och tycker det har varit enkelt att arbeta med.
 
Ok, då blir det väl lindrev . Tack alla för de tips och råd jag har fått här, jättekul med sådant gensvar.
Återkommer troligen med fler frågor i en annan tråd.:D
 
Jag har använt mycket mossa under åren, som jag själv plockat i skogen (med tillstånd!), torkat och förvarat innan användning. Lindrev funkar ju självklart också, men i mitt fall passade mossa bättre. Det handlar om att lin är lättare att dreva in mellan springorna, men i mitt hus fanns det rätt stora springor så det gick åt mycket, kanske 80 stora svarta sopsäckar hittills. Dessutom var huset inte drevad med lin innan, utan mossa. Gör man det rätt så funkar det utmärkt, det sitter kvar, det är gratis! Har förresten även delvis, bla i fönsterkarm använt lindrev och upptäckt att fåglar älskar lin att bygga bon med (saknat foder tillfälligt), men mossan struntar dom i...
 
Jag kan tänka mig att det går åt en del i mitt hus också och det är mossa som finns där nu ihop med en och annan trasa. Det är även bitvis tyglappar fastspikade.
Tillstånd att plocka tror jag inte ska vara några problem. Jag tror att jag gör ett försök med mossan, lite fel årstid att plocka nu kanske, svårt att få den torr:)
 
Gamla Björnhyttan skrev:
Jag tycker nog att du ska passa på lerklining medan du ändå har möjligheten. Ska du sätta papp så måste du ändå jobba med gliporna. Jag undrar om inte lumppapp var ett slöare alternativ när man tyckte det va omständigt att använda lera. När rummet är klart så mår man nog mycket bättre om leran sitter på plats än papper. Dessutom så får du en mycket trevligare ljudisolering om du använder lera.
Jag måste erkänna att jag fortfarande inte släppt lerklining.
Behöver man lossa foder och lister innan?
Kan tänka mig att det kan bli klurigt.
 
När jag började renovera mitt hus (1756) fanns det lerklining i de flesta rum. Tuvärr kände jag mig tvungen, av olika orsaker, att riva bort det mesta, stockbyte etc. Men i efterhand förstod jag att man kan spara leran och återanvända! Och det är också rätt dyrt att köpa, iallafall från gysinge. Men jag tycker du ska satsa på lerklining allafall och sen kan du ju sätta lumppapp eller måla eller tapetsera? Det finns så många fördelar med det och det är lätt, och det blir skitcoolt! Så skulle jag gjort idag i de rum jag kunnat och förstått det jag förstår idag...
Foder, lister etc måste du troligen ta bort och sätta tillbaks? Beror på lite. Men det är väl inte så stort projekt?
Du fråga mig tidigare om jag har foton, och det har jag ju massor (även en dvd!), har hållt på nu i 4 år, men däremot är jag en nolla på datorer, har ingen aning om hur man gör för att sätta ut dom?
 
Någon måtta på meusealiteten får det väl vara... ;)
Jag tycker det är helt ok för dig att ha klinade väggar aliback, och vad säger att det inte varit klinat tidigare men att det under årens lopp tagits bort? Tycker man det är vackert och funktionellt så ser jag inga hinder, det är en bra metod att få helt dragfritt med. Alternativt kan du ju klina bara mellan stockvarven och i större springor, det har jag sett på flertalet torp. Jag skulle kolla runt lite i de liknande äldre torp som finns i omgivningen, men enbart för att stilla mitt sinne och bekräfta att det faktiskt rent museealt sett är helt ok med lerklining. ;) Du kommer garanterat hitta _något_ hus med någon klinad vägg... :)
 
Sako: nej det är väl inte så stort projekt men jag är rädd att de ska gå sönder, man får väl ta det väldigt försiktigt.
Kan du inte maila bilder heller? Jag tycker det är så kul att se lite av andras arbete.
Så leran är dyr?
 
Dr Jekyll:Jag tror inte det har varit klinat eftersom lumppapp och gamla trasor satt limmade på stocken. Borde det inte i så fall ha lämnat några spår t ex märken i stocken där de fäst leran?
Men det har egentligen ingen betydelse om det har varit eller inte, jag känner mig väl helt enkelt lite osäker med själva kliningen. Det är något jag aldrig gjort och det är svårt att läsa sig till allt.
 
Har du inte kladdat mer lerkakor i sandlådan när du var liten? :) Det inte långt ifrån samma nivå... Enda man behöver tänka på är att det inte ska mögla, en del har klinat när det är för kallt och då fått mögel på ytan.
 
Precis sådant jag vill undvika att göra, bättre att lära sig av andras misstag än att göra dem själv:D
Alltså inget vinterprojekt då, så då hinner jag kanske hitta fler misstag andra har gjort;)
Angående sandlåda så hade jag ingen, bodde bredvid ett enormt sandtag som var en perfekt pulkbacke de få gånger det var snö här nere i södern:surprised:
 
I våra trakter (sydöstra småland) har jag inte sett ngt hus med lerade väggar förutom i Qvarnarp som ligger 10 mil norrut.
Däremot spännpappsväggar är väldigt vanligt här.
Vårat hus är byggt 1895 och tapetserades då rakt på timmret men fick spännpapp troligtvis ca 1910-1920.
Dyr lera? jag ger 80kr för 20kilo som blandas med 4-5 delar sand, Vid klining blandar man väl dessutom i halm? det borde ge ett lågt pris per kvadratmeter.

Foder och lister måste du nog lossa oavsett vad du gör med väggarna använd flacka träkilar och ett brett bändjärn
(ex Clas ohlson 30-4961).
 
Min stuga ligger i norra småland. Var köper du lera ?
Om jag skulle tapetserat direkt på så hade jag inte tagit bort lister utan lagt tapeten eller pappen upp mot kanten på listen..
 
aliback, jag vet inte om du sökt på lerklining och lerklina här på byggahus. Om inte, prova det. Den nya sökfunktionen fungerar utmärkt :) Skriv bara texten i den tomma rutan uppe till höger och klicka sök.
Jag vill minnas att det fanns bilder på hur en medlem lerklinade väggar men minns inte vem eller när. Någon annan kanske har bättre minne?
 
Det var nog Torpsara, som redan skrivit i den här tråden o tipsat... :) Om jag hade ett sommartorp skulle jag utan tvekan lerklina, Torpsaras väggar är fantastiska.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.