Hej, jag har varit tvungen att riva ner allt för att kolla väggarna, har dock sparat en bit av varje lager(15st):D.
Längst in mot timret satt lumppapp i bitar och det hade jag tänkt fortsätta med, eller är det lättare att sätta upp pappen i längder i stället? Vill att det ska följa väggens former så inga skivor här;)
Hittade också en taklist gömd under alla lager som jag hade tänkt måla en bård på, ska man dra ner takets limfärg eller använda linoljefärgen man använder till foder och sånt?
Är lindrev det bästa i detta fallet att täta de största springorna?
Runt fönstren ser jag att de har stoppat in allt möjligt att täta med, fönsterkarmen har lyft sig en bit från väggen den får man väl försiktigt försöka slå tillbaka igen
Alla förslag på hur man gör med en naken timmervägg mottages tacksamt.
 
  • 20071104029.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 20071102019.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi har tätat väggarna med husmossa och eller lindrev. Efter det har vi satt upp vindpapp, vågrätt över väggen. Om man börjar uppifrån och lägger den om lott nedåt så rinner ev. kallras bakom vindpappen. Husmossan har den egenskapen att den expanderar när den torkar och tätar bättre. Det är så effektivt att jag fått ta bort en del runt fönster och dörrar eftersom den, när den torkat pressat upp en tröskel och fönsterkarmar så det inte gick att stänga. Billigt är det också, kostar ingenting.
Efter det har vi satt upp en board som skall målas eller tapetseras har inte bestämt oss ännu.
 
Du är ju entusiastisk! Ta ner, bevara och arkivera. Vad gäller tapeter så tycker jag du ska försöka spara åldersringarna i något hörn. I ett skåp kanske? Papp på väggarna... timmer... hm... Njea.. med ditt engagemang så tycker jag du ska titta närmare på lerklining för att få väggen slät. Timmer isolerar bra som det är och med lera på väggarna för att sen tapetsera på det så får du en rejäl vägg som isolerar bra och bevaras under våra generationer.. precis som det varit förrut.

Jojje
 
Fönsterkarmar är ofta bara ditsatta med kilar så du borde enkelt kunna justera din karm. Laga lite om det skulle behövas. Huset har antagligen satt sig i ett annat läge än när det byggdes. Bara att gilla läget. Och du, ta fram taklisten och återskapa. Måla snickerier med linoljefärg!...tycker jag.

Jojje
 
Jag får rätta mig själv, jag menade att fodret flyttat ut en bit, inte karmen som jag råkade skriva. Jo jag ska spara ett hörn till nästa generation att "upptäcka"
Anledningen till att jag funderade på lumppapp var att det satt det längst in mot timret och det såg ganska ok ut efter X antal år, vet faktiskt inte riktigt hur gammal stugan är. Det är ditsatt panel på utsidan för länge sen att dömma av skicket på den.
Någon gammal lerklining har jag än så länge inte hittat.
 
Jag var på lerkliningskurs i somras, det kan jag rekommendera! Det blir fantastiskt fint och passar ypperligt direkt på timmerväggen.
 
Spännpapp är fint och jag tror att den borde ha viss isolerfunktion också.
Dessutom kan man tapetsera den på vanligt vis. Eller måla.
Jag tycker att taklisten ska målas med takets färg alltså oftast matt vit, detta var också vanligast när det begav sig.
 
Kan man inte sätta lumppapp direkt på timret som det var från början?
 
  • rummet (14).jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag tycker nog att du ska passa på lerklining medan du ändå har möjligheten. Ska du sätta papp så måste du ändå jobba med gliporna. Jag undrar om inte lumppapp var ett slöare alternativ när man tyckte det va omständigt att använda lera. När rummet är klart så mår man nog mycket bättre om leran sitter på plats än papper. Dessutom så får du en mycket trevligare ljudisolering om du använder lera.
 
Ok björnhyttan jag ska kolla om klining är något jag skulle kunna klara av att göra:)
Vad jag har förstått så krävs det en del förarbete.
 
Det är skitlätt att lerklina! Inget förarbete alls att tala om! Kika i den här tråden, tyvärr funkar inte albumlänkarna längre, men det finns tips hur man kommer till vårt album och vår lerklining där! (privat album, vad är det... )
 
Var hittar jag det?
 
Jag har en del böcker som tar upp det, får väl läsa de kapitlen också;). Eftersom det inte fanns i huset så har jag inte funderat så mycket på att göra det, men det kanske är ett bra alternativ.
Ett litet problem bara (tror jag) stockarna är inte direkt i jämnhöj en del stockar sticker in längre i rummet om du förstår vad jag menar:)
Ska man då jämna ut på något sätt innan eller gör man det med leran?
 
Nu var det lättare att hitta;) Gick in på byggnasvårdsför. och läste deras fakta om klining också. Jag har läst anvisningar som använder både höns-eller kycklingnät och de som sätter läkt diagonalt. Någon som har erfarenhet om vilket sätt som är bäst, om jag nu skulle ge mig på det?
SKa erkänna att det inte känns som självklart val, vet inte varför:confused:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.