Mest styrning av lampor relaterat till om någon är i rummet eller inte.

Den bästa just nu är att lampan i badrummet tänds automatiskt när man går in, släcks ca 10s efter att man lämnar. Har man varit i badrummet i 5 minuter blinkar belysningen för att påminna en om att sluta surfa eller att man ska skynda sig i duschen ☺️

Släcka alla lampor + Tv etc när man går och lägger sig.

Släcka huset när vi åker iväg.

Automatiskt tända/släcka utebelysning utifrån solen och var man öppnar dörrar.

Informera om att det kommit post, påminna om att tvätten är klar eller att soptunnan ska ställas ut, timer på strykjärnet, starta kaffebryggaren strax innan klockan ringer på vardagar.

Loggning in av ALLA temperaturer och energiförbrukning per rum.

Mycket hade gått att göra tidigare eller med dumma enheter, men det blir svårare att ändra och koppla saker när det behövs.

Absolut en hobby och underhållning för min del :)
Sen är jag en periodare i vilka hobbyprojekt som är roligast just nu, ibland är det hemautomation för hela slanten i ett par veckor, ibland snurrar det bara på utan att jag ändrar något i ett halvår.

Målet på det stora hela är att förenkla så att huset sköter små detaljer själv.
 
  • Gilla
  • Haha
Alfredo och 7 till
  • Laddar…
O
yoloboi skrev:
Naiv som jag är deltog jag lite i den fullkomligt urspårade tråden "Plejd - Vad är grejen", med förhoppningar om meningsfulla diskussioner men det var nära nog uteslutande pajkastning, med direkta otrevligheter som svar på konstruktiva inlägg. Sorgligt!

Prövar därför skapa en ny tråd där jag hoppas att bli övertygad om hemautomationens förträfflighet. Jag har ännu inte blivit imponerad. :( Missförstå mig inte nu, det finns många bra automatiserade grejer jag gillar, rumstermostat, rumshygrostat, brand- och vattenlarm för att nämna några, men dessa finns ju som vanliga "dumma" prylar sedan tidens begynnelse.

Så: vad är grejen med hemautomation som jag missat? Vad för problem har DU löst?
Det finns mängder med områden där helautomatiska lösningar är underbara. Men man måste också skilja på ”uppkopplade enheter” och ”smarta hem”.

Jag brukar lyfta en så enkel sak som rörelsevakter och dess funktion. Jag kör Philips Hue och det är underbart att kunna köpa en rörelsevakt för 300-400kr och sedan installera den på valfri plats på fem minuter.

De rörelsevakterna har också andra funktioner än bara tända lampor (vilket jag kan programmera gränslöst).
 
  • Gilla
Kristian Ask och 1 till
  • Laddar…
yoloboi skrev:
...brand- och vattenlarm för att nämna några, men dessa finns ju som vanliga "dumma" prylar sedan tidens begynnelse.
Skillnaden är att exempelvis ett dumt vattenlarm inte gör så mycket nytta om det står och tjuter medan man sitter på mallis och pillar sig i naveln. Om man blandar in lite enkel smarthet så får man åtminstone en pling i mobilen så man kan ta sig hem eller skicka in en granne. Eller så tar man det ett steg längre och har en automation som stänger av inkommande vatten om en läckagesensor triggar och systemet vet att ingen är hemma. Var gränsen går mellan automation och vanlig funktion är väl inte alltid så tydligt numera dock, så därför får man ofta lite olika svar eftersom alla har sin egen definition.

Oavsett vad man tycker om att varenda liten pryl ska vara "smart" numera så är det verkligheten vi kommer leva i. Då kan man lika gärna utnyttja det till sin fördel och få till roliga, användbara och viktiga funktioner istället för att vara bitter och tycka att tända och släcka lampor är tillräckligt för all framtid. Lär man sig sånt här redan nu så har man nytta av det resten av livet. Annars blir man snabbt som en sur pensionär som vägrar internet av ren princip och sedan spenderar dagarna med att skriva arga insändare till lokaltidningen om hur katastrofalt det är att man inte kan betala räkningar på lokala bankkontoret.
 
  • Gilla
  • Haha
SusoDus och 6 till
  • Laddar…
En automation som jag har tänkt att få till:
Brandlarmet går - alla lampor tänds på 100%, alla Googleenheter ropar brandlarm, ytterdörr låses upp.
Edit: lägger till att ytterdörren låses upp om någon är hemma (mobilen)
 
  • Gilla
Sagabo och 9 till
  • Laddar…
Just ja, lite automatisering har vi faktiskt. Trådfri tänder fönsterlamporna vid solnedgång och släcker vid soluppgång. Jag tänker ju inte ens på sånt som automatisering, timers har man haft långe och nu är det bara en lite ”smartare” tidsinställning på den.

Jag minns när visionen av ”smarta hem” var att kylskåpet skulle beställa ny mjölk när den gamla börjar ta slut eller gå ut. Det kändes urlöjligt. Men om dom hade sagt att fönsterlamporna kan tändas automatiskt vid solnedgång utan att förlita sig på skymningsrelä så hade jag ju varit på :)
 
  • Gilla
karlmb och 5 till
  • Laddar…
Jag har nog inga revolutionerande automationer... I mitt fall använder jag mitt smarta hem till stor del som fjärrkontroll, men också för att hålla reda på mig och min dag. Det är definitivt en hobby för mig (som tar för mycket tid och energi) och somliga saker är "för att man kan" men jag har totalt sett mer nytta av det smarta hemmet än vad det tar av mig. Att samla alla appar i en enda och fritt kunna layouta gränssnittet är en av de viktigaste funktionerna för mig. Det började med att jag skaffade Trådfri och styrde med Google Home och Homekit men där nådde jag det möjligas gräns näst intill direkt. Eftersom jag har sk "neuropsykiatriska diagnoser" har jag anpassat det för att även hjälpa mig med planeringsmässiga saker. Sen är det väldigt skönt att kunna kolla så att man släckt, stängt av kaffebryggaren osv och tända och släcka lite random (för att simulera att man är hemma) om man är borta.

Några highlights:
- Självklart... Fönsterlampor, prydnadsbelysning och utebelysning som styrs av solvinkeln.
- Motorvärmare och väckningsrutiner som styrs via Google Kalender.
- Olika inställningar för belysning beroende på vilket eller vilka av mina barn som är hos mig (varannanveckasbarn).
- Mätning av momentan elförbrukning och data för elpris och rumstemperaturer för att kunna (mestadels manuellt) planera min elförbrukning till billigaste tider.
- Dagens/veckans rutiner: Morgonrutin, måltider/mellanmål, blomvattning mm.
- Barnens skolmat och skolschema.
- Timer för att hålla rätt på att barnen får sitta lika länge vid datorn om det är trängsel.
- Aktuellt väder och prognos, norrskensaviseringar.
- Styrning av Chromecasts, AppleTV och blandade TV/stereo-grejer.
- Styr förresten några lampor i sommarhuset på schema via mitt "hemma-hem" också. Blev för bökigt att ha ett smart hem även där men Tuya-grejer spelar ju ingen roll var på jorden de sitter.
Typ...
 
  • Gilla
Tjea och 3 till
  • Laddar…
...och en massa belysningsgreker såklart. Lampor styrs av knappar, NFC och rörelse och olika scener aktiveras beroende på tid på dygnet (belysningen i hallen tänds svagare om man rör sig där på natten tex).
 
David Wallin David Wallin skrev:
...och en massa belysningsgreker såklart. Lampor styrs av knappar, NFC och rörelse och olika scener aktiveras beroende på tid på dygnet (belysningen i hallen tänds svagare om man rör sig där på natten tex).
BELYSNINGSGREKER!!! :crysmile::crysmile::crysmile:
 
  • Haha
  • Gilla
tompaah7503 och 10 till
  • Laddar…
En grej som blev förvånansvärt praktiskt är en lista som visar aktuell restid från min telefons position till diverse rastplatser och matställen mellan mitt hem och mina föräldrars (Timrå/Sthlm). Så när vi ska hälsa på dem och börjar bli hungriga eller måste kissa så kan vi kolla i appen för att besluta att "Antingen äter vi i Söderhamn om X minuter eller i Gävle om Y".
 
För mig började det med ikeas trådfri med gateway. Hade det säkert 1år och sen när vi köpte hus köpte jag raspberry pi4 och ett gäng tempsensorer för att mäta fuktighet på vinden. Det var 2 år sen.
Sen blev det ett egenbyggt bevattningsystem till växthuset, först bara som dum timer 2ggr /dag. Sen utvecklades detta beroende på temperaturer och väderleksrapport. Sen har det trillat in en mängd enheter. En husdata H66 så jag kan styra den snart 20år gamla bergvärmepumpen. All belysning i källaren är rörelsestyrd. Senaste inköpet var Google Nest kameror som håller koll runt huset, vid rörelse tänds lampor samt video spelas in.

Vid utlöst larm blinkar alla lampor i huset. Vid brand tänds alla.

Ser 80% som nördig hobby , 20% riktigt bra som frun älskar. (Hon var väldigt anti i början).
 
  • Gilla
Anonymiserad 358496 och 2 till
  • Laddar…
I
Man måste inte gilla hemautomation, känner man att man inte har användning så är det säkert så. För min del har det hjälpt mig kalibrera nya luft\vatten pumpen bra mycket snabbare än om jag hade gjort det manuellt. Dessutom har jag lärt mig mer om hur olika saker hänger ihop. Att kunna se historiska grafer över olika temperaturer, elförbrukning o.s.v. är väldigt användbart i hus som inte redan är maximalt optimerade.
 
  • Gilla
Anonymiserad 358496 och 4 till
  • Laddar…
De flesta hemautomationer är ju idag rätt basic. Har börjat kolla lite utanför hemmet vad man kan göra för att underlätta vardagen, och dessa uppskattar jag mest:

- Frugans bil aktiverar värmen tio minuter innan hon slutar enligt schema.

- Kan fråga Siri om någon aktivitet har upptäckts runt huset under dagen.

- Kan fråga Siri var dottern är och be henne rekommendera tid för avfärd för att hinna hem till middagen.

- Kan låsa/låsa upp ett utrymme vid garaget på distans vid paketleverans.

Sen har vi styrning av belysning och mörkläggning samt olika scener beroende på situation.
 
namnbyte
Har inte någon automation för att spara pengar, vår drift är (tack och lov) så liten att det vore pinsamt snålt. Däremot massor av automation för att skapa lite mer vardagslyx.

Tjejen lägger sig tidigare, för att inte ramla in i sovrummet tänds en ljuslist under sängen när jag behagar mig att sova. Styrt av rörelsesensor.

När man vaknar på morgonen, lamporna tänds upp till behagligt ljus automatiskt och kaffekokaren startar, styrt av dörrsensor och tidsram. Dock måste kaffekokaren förberedas manuellt kvällen innan, tyvärr. Vill på sikt ha trycksensor under bäddmadrassen, men tror tjejen säger fet-nej där.

Temp/luftfuktighetsmätare I källarens ouppvärmda tvättstuga, vid för kallt drar en fläkt igång som suger in värme från uppvärmda rummet brevid. Vid för hög luftfuktighet startar avfuktare... Iof lite för ekonomin, i form av nödlösning tills vi omdränerat.

Har ohyggligt svaga säkringar då nästan hela huset (minus vitvaror) går på en stackars 6A, gammal central som även den ska bytas. Tills elen är genomsynad och förnyad får vi mobil-notifieringar när/om lasten på den säkringen ligger för nära/över 6A under mer än någon minut. Före det bytte vi säkringar likt snus.

Det är la några exempel på "smarta automationer" som man kan ha.. men enbart fantasi, tålamod och plånbok sätter gränserna.
 
  • Gilla
Anonymiserad 358496 och 4 till
  • Laddar…
Storsockret
Har inte löst några världsproblem med min HA, bara nice to have. Började med att jag behövde styra en lampa men ordinarie knappen satt bakom en garderob och den byttes då ut mot en smart dito och en till trådlös knapp på annan plats. Lite timer på julgransbelysningen, carportbelysning. Strömmen till datorn slås på om mornarna, nån rörelsesensor här och där. Sonos högtalare som skriker när vi slår av och på övervakningskamerorna.
 
David Wallin David Wallin skrev:
En grej som blev förvånansvärt praktiskt är en lista som visar aktuell restid från min telefons position till diverse rastplatser och matställen mellan mitt hem och mina föräldrars (Timrå/Sthlm). Så när vi ska hälsa på dem och börjar bli hungriga eller måste kissa så kan vi kolla i appen för att besluta att "Antingen äter vi i Söderhamn om X minuter eller i Gävle om Y".
Åhå, den här vill jag veta mer om!
 
  • Gilla
AndersPS och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.