V videopac skrev:
Det spelar ingen roll egentligen, slumpkraften har bekänt sin färg.
Det spelar en väldig roll ifall händelsen är minskad produktion då och då, men ändå hela tiden överskott i landet, eller extrem prispåverkan pga en annan händelse.
 
PI_3_141592654 PI_3_141592654 skrev:
Lite politik light
Jag skulle nog säga att vi är ett fattigt land. Speciellt med tanke på att demokratin upphävts för att hylla vänsterradikala idéer som med hjälp av tystnadskultur, skam, skuld och uteslutning blir allenarådande.

Den nya maktsfären är fortfarande i en revolutionär fas där man inte har så stor respekt för motståndaren. Man hatar män, bilar, kapitalet och i och med sitt ställningstagande för klimatet och planeten hatar man nu även mänskligheten. Det är ett stort ideologiskt problem att komma ifrån att vara förtryckt och sedan ta revansch på allt som stått i ens väg.

Att vara revolutionär är ett tillstånd med brist på empati där man upphöjer sig själv till den största viktigheten. De som nu fröjdas i den gruppen har ingen aning om detta och känner att de gör sitt bästa. I deras värld finns bara onda och goda. Offer och förövare.

Den typen av ideologi ligger inte till grund för den industriella revolutionen och kommer inte heller att kunna förvalta den välfärd den skapat. Ett gement förhållningssätt baserat på kamp skapar inga Nobelpristagare.

Därför är man på klassiskt vis också ohörsam mot kritiska röster. Alla som säger emot är deras fiender. Skambeläggs och utesluts. Då media till stor del hyllar denna tankemodell går samhället ganska snabbt utför mot att prestera sämre på alla områden. Liberalismen, demokratin och sättet att se på vetenskap är i fara. Vetenskap är numera en klubba man slår motståndaren genom att åberopa konsensus - ett missförstånd som skulle få Isaac Newton att vända sig i sin grav.

Exempel vindkraft
Om man tittar tex på vindkraft har den upphöjts till att vara ett "alternativ" och att med den kan man göra "omställningen" så vet de varken vad de ställer om från och vilken prestanda vindkraften har. Man tror även starkt på solenergi, men inte heller den har förmågan att ersätta de kontinuerliga planerbara energikällorna.

Om man tittar på verkligheten finns i elområde SE3 (Sthlm mm), vindkraft med en toppeffekt strax under 3000 Megawatt. Det motsvarar knappt 3 st typiska kärnreaktorer.

Det låter ju fint. Men tittar man på uteffekten från timme till timme får man en smärre chock.

[bild]

Det går naturligtvis inte att driva ett land som behöver kontinuerlig energitillförsel dygnet runt med en så varierande energikälla. Vissa timmar och hela dagar är summan av alla "reaktorerna" nere på noll.

Tittar man på varaktigheten. I vilket effektområde hittar man sin vindkraftpark vid slumpvisa stickprov?
[bild]
Jo större delen av tiden kan man hitta hela flottan på 20 till 30% av installerad effekt.

Då tänker någon att vi bygger väl mer?

Tyvärr ändras inte varaktigheten om man bygger mer. Effektkurvan över tid sträcks bara uppåt. När det är svag vind är det fortfarande svag vind oavsett hur mycket man bygger.

I stället får man när det börjar blåsa lite mer ett astronomiskt elöverskott där det inte finns avsättning. Ingen behöver elektriciteten och priset blir noll eller negativt.

Det låter ju trevligt, men innebär att de som äger vindkraft inte tjänar ett öre medan vindkraftverket slits ned mekaniskt och kräver både service och att man betalar av lånen.

För att fortsätta driva ett sådan system kanske man tänker att staten ska äga de olönsamma vindkraftverken. Visst kan de göra detta, men då kommer en större del av resurserna att disponeras på energi och komforten i samhället minskar. Det blir mindre roliga resor och prylar därför att mer pengar och tid går att för att förflytta sig och att samla in energi.

För den som hatar samhället är inte detta något problem då fienden de som levt i överflöd nu får leva fattig precis som det hämndlystna offret. Därför reagerar man inte heller på stagnation och ser det som en framgång.

Vattenkraftens betydelse

I Sverige är det vattenkraften som balanserar vindkraftens nyckfullhet. Vindkraften bidrar till att vattenkraftverk kan undvika att släppa vatten genom turbinerna. På så vis har vindkraftsivrarna fått intrycket att man visst kan stänga av kärnkraft och allt går fint. Vad man gjort i praktiken är att mula till vattenkraften rejält så att den får köra upp och ned som en galning med ökat slitage, Vattenkraften är inget man bygger ut i den takt man bygger vindkraft. Därför kan den kontinuerliga elproduktionen inte ökas med vindkraft. En dålig dag är det ändå inte vindkraften som kör, utan de övriga kraftslagen. Man har inte fått mer kontinuerlig kraft.

Det är själva nyckeln till att begripa att utan backup fungerar inte vindkraften och ingen har ännu byggt sådan backup i Sverige, man har bara utnyttjat den redan befintliga vattenkraften. Den tål inte heller att stå stilla medan vindkraften jobbar. Då skapar de ingen nytta. Generatorerna står stilla till förmån för andra generatorer i vindkraftverken med dubblerad hårdvara som följd utan att den maximala produktionsförmågan ökar.

Har man inte vattenkraft blir det naturgas
Tyskland har obetydlig vattenkraft. Därför tvingas man vid "omställningen" bygga gasturbinanläggningar som drivs av naturgas från Ryssland. Utan allmänhetens kunskap importerade Tyskland naturgas motsvarande 1700 GWh/dygn. En vanlig reaktor tillverkar 24 GWh/dygn. Med en verkningsgrad på 30% kan de tillverka el motsvarande 21 reaktorer och massor av värme.

Det gick bra till de drog ut i krig med en korg med ägg i ena handen.

Med ett sådant effektbortfall blev läget såklart akut. De betalade vad som helst för att elsystemet inte skulle krascha.

Nu har de hitta delvis nya leverantörer och hämtat fram lite kolbaserade prylar ur malpåsen.

Men tro inte att det är över. Flera andra länder tror fortfarande att man kan stänga av kärnkraftverk och ersätta med tillfällig. Tex Belgien som annonserat detta.

Det enda som är bra med revolutionärernas verksamhet är att systemet rasar samman rätt snabbt då de inte är baserade på verkligheten. Tyvärr blir det dyrt när vi räddar jorden men kastar ut det förhatliga barnet med badvattnet.

Det börjar med elräkningen, men slutar inte där.

:cool:
Jft med idag så funkade det utmärkt före sommaren 2021. Kommentar på det?
 
  • Gilla
jawen
  • Laddar…
K karlmb skrev:
Det spelar en väldig roll ifall händelsen är minskad produktion då och då, men ändå hela tiden överskott i landet, eller extrem prispåverkan pga en annan händelse.
Nej
 
V videopac skrev:
Nej
Jo. Om man vill lösa problemet alltså.
 
Stefan Bengtsson Stefan Bengtsson skrev:
Tycker du att det ser ut och låter som att han vet vad han pratar om?
Det följer väl FifflaUffe’s CV
 
M
Ja våran nya kompetenta regering har ju tagit över en tom lada efter 8 års (S)löseri med våra skattepengar så dom har lite att jobba med. Klart att vänsterhycklarna gnäller nu när notan ska betalas.
 
  • Gilla
mikethebik och 3 till
  • Laddar…
M Markarbetaren skrev:
Ja våran nya kompetenta regering har ju tagit över en tom lada efter 8 års (S)löseri med våra skattepengar så dom har lite att jobba med. Klart att vänsterhycklarna gnäller nu när notan ska betalas.
Stadsskulden i maj var 1 034 Miljarder kronor
December 2014 var den 1 394 313 654 764.
Däremellan har vi haft en pandemi där oppositionen (nuvarande regering) kritiserade regeringen för att det inte gavs mer stöd och kraftigare nerstängningar.

Är det att tömma ladorna?
 
  • Gilla
jawen och 5 till
  • Laddar…
D Daniel 109 skrev:
Stadsskulden i maj var 1 034 Miljarder kronor
December 2014 var den 1 394 313 654 764.
Däremellan har vi haft en pandemi där oppositionen (nuvarande regering) kritiserade regeringen för att det inte gavs mer stöd och kraftigare nerstängningar.

Är det att tömma ladorna?
Och då ska Steffe o Maggan ha applåder?
 
  • Gilla
SonnyListon
  • Laddar…
J Jeppson skrev:
Och då ska Steffe o Maggan ha applåder?
Det var inte vad jag sa. Jag håller bara inte med om bilden Markarbetarn målar upp.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
PI_3_141592654 PI_3_141592654 skrev:
Därför är man på klassiskt vis också ohörsam mot kritiska röster. Alla som säger emot är deras fiender. Skambeläggs och utesluts. Då media till stor del hyllar denna tankemodell går samhället ganska snabbt utför mot att prestera sämre på alla områden. Liberalismen, demokratin och sättet att se på vetenskap är i fara. Vetenskap är numera en klubba man slår motståndaren genom att åberopa konsensus - ett missförstånd som skulle få Isaac Newton att vända sig i sin grav
vi ska nog vara tacksamma för att konsensus är en hörnsten inom vetenskapen – en del vill att vi ska lyssna på varenda enskild galenpanna och tillmäta deras åsikter och teorier samma tyngd, och visst skulle en och annan Newton eller Einstein ha kunnat återfinnas bland dessa "upplevda" galenpannor

men att metodiskt förändra vetenskapens samlade kunskapsbank är inte liktydigt med att man ska lyssna på varje charlatan eller mytoman och utgå från att vad de säger är minst lika rätt och riktigt (vem vill få sin cancer behandlad av en rosenterapiutövare? eller att bilbältet borde ersättas av ett kraftfullt aura-fält i stället?)

och när vi ändå är lite inne på svängmassa... jag skulle tro att Isaac Newton skulle rotera i sin grav vid blotta tanken på förslag om att man ska lyssna på vetenskapsförnekare bara för att de känner så och/eller har en youtube-kanal

...Om man tittar på verkligheten finns i elområde SE3 (Sthlm mm), vindkraft med en toppeffekt strax under 3000 Megawatt. Det motsvarar knappt 3 st typiska kärnreaktorer. Det låter ju fint. Men tittar man på uteffekten från timme till timme får man en smärre chock....

det finns ingen i energibranschen som tror att 3 GW vindkraft motsvarar 3 typreaktorer eller får en chock över att produktionen varierar... en typisk kapacitetsfaktor för landbaserad vindkraft under helår ligger runt 20-35% och för havsbaserad på 40-50%, beroende bland annat på på ålder och geografiskt läge – vindkraftverken i SE3 har under de tre första kvartalen i år legat på 27% i kapacitetsfaktor (under första kvartalet 41%)

...Då tänker någon att vi bygger väl mer?...

eller kanske för Sveriges del: på andra ställen – all el produceras som bekant inte där den används och vindförhållandena skiljer mellan norra och södra Sverige, mellan öst- och västkust, mellan land och hav

... På så vis har vindkraftsivrarna fått intrycket att man visst kan stänga av kärnkraft och allt går fint. Vad man gjort i praktiken är att mula till vattenkraften rejält så att den får köra upp och ned som en galning med ökat slitage...

det är roligt att höra att du vurmar för den svenska vattenkraften och att den kommer att utsättas för ett ökat slitage med all vindkraft! men får väl ända sätta saker i perspektiv – vi kan börja med att titta på vindkraftproduktionen för SE3 – som du gjorde – men inzoomat på januari månad för att bättre se vad som försiggår:

Linjediagram visar vindkraftseffekt i SE3 under januari 2022, fluktuerande produktion över månaden. Datakälla: Svenska kraftnät.

ja, produktionen från vindkraften går lite upp och ner, men det ser inte riktigt lika dramatiskt ut som när du tog in nio månader i samma graf vilket komprimerar tidsaxeln och man får intrycket att det rycker väldeliga

låt mig lägga in en kurva till i samma graf!
Linjediagram över elbehov och vindkraftseffekt för SE3, januari 2022. Dynamiska fluktuationer visas dagligen.
den övre, svarta, kurvan visar på den uttagna effekten i SE3 under januari

där har vi pendlingar varje dag med samma amplitudsvängning (ungefär 3 GW), alltså liknande den som för vindkraftens produktion, med skillnaden att elbehovet har en högre frekvens än vindkraftens förändringar

vad kan det vara är det som kompenserar för ändringen i elbehov, tro? i huvudsak vattenkraften – du tror inte att svearnas elkonsumtionsmönster, under alla år, slitit ännu mer på vattenkraften än vad den elaka vindkraften nu gör?

jag kastar in en kurva till i grafen som visar den totala vindkraftproduktionen i januari
Linjediagram: elektricitetsbehov (SE3) och vindkraftseffekt i Sverige och SE3 under januari 2022. Data från Svenska kraftnät.
vindkraften i SE3 står för ungefär en fjärdedel av Sveriges vindkraftsproduktion – från den sist tillagda kurvan, den tunna gröna – som visar hela Sveriges vindkraftproduktion framgår att "fyra gånger noll i SE3" inte blir noll, på grund av den geografiska spridningen utav produktionsenheterna

...Tyskland har obetydlig vattenkraft. Därför tvingas man vid "omställningen" bygga gasturbinanläggningar som drivs av naturgas från Ryssland. Utan allmänhetens kunskap importerade Tyskland naturgas motsvarande 1700 GWh/dygn. En vanlig reaktor tillverkar 24 GWh/dygn. Med en verkningsgrad på 30% kan de tillverka el motsvarande 21 reaktorer och massor av värme...

det där stycket innehåller så mycket tokerier staplade på varandra ...

enligt det tyska Fraunhofer-institutet så tillverkades el från gasförbränning för tjugo år sedan, år 2001, med i genomsnitt 143 GWh/dag – under fjolåret, 20 år senare, användes gas för att producera 142 GWh el per dag i genomsnitt

ja, det var ju en kraftig "uppgång"...

...utan allmänhetens kunskap... vilken allmänhet? den tyska? den svenska? du?

rysk gas har importerats till den europeiska kontinenten i årtionden – jag tror inte att den tyska allmänheten varit ovetande om det

innan Rysslands angrepp på Ukraina låg Tyskland på en gasimport motsvarande runt 5000 GWh/dag varav en tredjedel kom från Ryssland (Norge tvåa med en fjärdedel)

utav gasen som togs in i Tyskland vidareexporterades fyrtio procent, cirka 2000 GWh/dag, till andra länder – främst Schweiz, och en räcka andra stater som Österrike, Frankrike, Danmark

av gasen som stannar i Tyskland används den mestadels till uppvärmning av fastigheter/varmvatten och i industriprocesser – det är en mindre del som används till elproduktion, runt 150 GWh el per dag under det senaste vinterhalvåret

...Det enda som är bra med revolutionärernas verksamhet är att systemet rasar samman rätt snabbt då de inte är baserade på verkligheten. Tyvärr blir det dyrt när vi räddar jorden men kastar ut det förhatliga barnet med badvattnet...

jag tycker det är märkligt att revolutionärerna har lyckats förblinda hela den kapitalistiska västvärlden och kapitalisterna som satsar sina investeringar på nya anläggningar för förnybar kraft – är alla dessa kapitalister verkligen helt i händerna på okunniga och idiotförklarade revolutionärer [i Sverige]?

(favorit i repris):
Stapeldiagram över investeringar i infrastruktur för energi i OECD-länder och Kina, uppdelat per energikälla och år.

det räcker inte ens att flytta till Kina för att komma undan...
 
  • Gilla
  • Haha
Gårsomregelbra och 7 till
  • Laddar…
M Markarbetaren skrev:
Ja våran nya kompetenta regering har ju tagit över en tom lada efter 8 års (S)löseri med våra skattepengar så dom har lite att jobba med. Klart att vänsterhycklarna gnäller nu när notan ska betalas.
Nu var ju det där med tom lada faktafel.
Nyss fick väl Sverige högsta kreditvärdighet som går att få och vi har och hade en av världens bästa ekonomier enl OECD men vad begriper de.
Förhåll dig till FifflaUffe’s o Jimmie’s 14 öre i sänkt bensinskatt och 10000 kr i sänkt skatt för Sveriges rikaste i stället.
 
  • Gilla
  • Haha
Buford och 2 till
  • Laddar…
J Jeppson skrev:
Och då ska Steffe o Maggan ha applåder?
Vi börjar nu i det här läget när det är så dåligt med att sänka drivmedelsskatt, kraftigt sänkt skatt för höginkomsttagare. Hum hur tänker du.
Javisst ja det blir ju höjd spritskatt.
Har jag glömt något. Fyra hundra miljarder till energindustrin till kärnkraftverk som ingen vill bygga.
 
  • Haha
SonnyListon och 1 till
  • Laddar…
M Markarbetaren skrev:
Klart att vänsterhycklarna gnäller nu när notan ska betalas.
Är det något den blåbruna högern inte kommer att göra så är det att betala "notan". De är ju experter på fiffel och ekonomisk brottslighet - det har de visat tydligt genom åren.
 
  • Gilla
  • Haha
SonnyListon och 2 till
  • Laddar…
M
Slottsbäcksväktarn Slottsbäcksväktarn skrev:
Är det något den blåbruna högern inte kommer att göra så är det att betala "notan". De är ju experter på fiffel och ekonomisk brottslighet - det har de visat tydligt genom åren.
Om du tror att det är någon som helst skillnad mellan de olika partierna och deras företrädare så är du dummare än tåget. Det är precis samma typ av personer som befolkar alla partier, den typen som skall hållas så långt från makt och inflytande som möjligt. Att du rackar ner på ena sidan visar bara hur indoktrinerad du är i deras spel, hela deras existensberättigande ligger i att lura väljarna att just vi är bättre än de andra för att blah blah.
 
  • Gilla
[SKPG]Zamora och 10 till
  • Laddar…
K kortis skrev:
Vi börjar nu i det här läget när det är så dåligt med att sänka drivmedelsskatt, kraftigt sänkt skatt för höginkomsttagare. Hum hur tänker du.
Javisst ja det blir ju höjd spritskatt.
Har jag glömt något. Fyra hundra miljarder till energindustrin till kärnkraftverk som ingen vill bygga.
Förstår inte vad du vill komma med detta inlägg annat än vilka du röstar på.

Om det är fel att lägga pengar på att förbereda för ny energi, främst kärnkraft…. Ska vi bara fortsätta att utveckla vindkraft och solcellsparker och hoppas det räcker? Vi behöver över tid planerbar produktion och tyvärr finns ingen bra ersättare till kärnkraft.
 
  • Gilla
RalleB och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.