19 920 läst · 131 svar
20k läst
131 svar
Nytt delforum: Prepping
Samma här, så man har ett lager som konstant roteras. Tyvärr har jag något oväntat insett att vissa konserver tappar en hel del även inom bäst-före-datum. Så det är inte nödvändigtvis en jättebra indikator (många grejor håller sig ju också fräscha betydligt längre än angivet datum).yonna skrev:
Tänker att man får leva med en lite torftig kosthållning om det blir kris. Bättre det än inget alls.
Stoppar vissa varor (t.ex. tortillas) i frysen också. Bra sätt att ytterligare förlänga hållbarheten på en del grejor som redan har lång hållbarhet, om man har plats.
Medlem
· Västernorrland
· 10 820 inlägg
Sen får man ju ta detta med hållbarhet med en nypa salt också. Riktiga konserver har en hållbarhet som vida överstiger det som står på burken...Att det kan tappa en del egenskaper är en sak men farligt eller oätligt är en annan sak. Det är nog många med mig som har ätit försvarets konserver....Har nog inmundigat nån leverpastej som varit över trettio år gammal.
Men visst, det bästa är väl att rotera varorna och köpa in med förstånd och skippa konstigheter. Den dagen man verkligen står inför en kris kanske man inte kan vara så kräsen. På lång sikt får man nog tänka på primära basvaror och inte halvfabrikat för att kunna äta nåt snabbt utan tillgång till spis. Visst, det kan ju vara praktiskt vid kortvariga elproblem och annat men går det åt fanders rejält så finns det nog mycket man kan avstå.
Men visst, det bästa är väl att rotera varorna och köpa in med förstånd och skippa konstigheter. Den dagen man verkligen står inför en kris kanske man inte kan vara så kräsen. På lång sikt får man nog tänka på primära basvaror och inte halvfabrikat för att kunna äta nåt snabbt utan tillgång till spis. Visst, det kan ju vara praktiskt vid kortvariga elproblem och annat men går det åt fanders rejält så finns det nog mycket man kan avstå.
Jo, man har ju mumsat i sig en hel del grejor som varit både 30 och 40 år gamla som det inte varit minsta fel på. Frågan är om dessa konserver går att jämföra med vanliga burkar från hyllan i matbutiken idag? Gissar att det är stor skillnad på konserver och konserver.S Stefan1972 skrev:
https://www.prisjakt.nu/c/toalettpappersysmali skrev:
En sann prepper har helt enkelt tillräckligt mycket hemma och cirkulerar det. Så funkar även beredskapslager, alla in- och utleveranser sker via lagret, så att inget blir för gammalt. Dvs man har alltid en oöppnad 5-kilospåse med ris hemma och köper ny strax innan man öppnar nästa.Naturliv skrev:
Det är helt enkelt ett sätt att spara pengar, för på det sättet kan man köpa på rea. När det är 2 för 30 på gulachsoppan köper du ett helt flak. När det är erbjudande på vetemjöl köper du fem paket osv. Jag köper tex ALDRIG pasta till ordinarie pris.
Att äta dessa hemma är lite väl tråkigt,Naturliv skrev:
men jag tar med denna typ av mat på utflykter med barnen.
Så om jag har mat som närmar sig bäst före,
då vet jag att det är dags att planera in något med barnen
Kan konstatera att preppandet peakat igen (sist var vid covidutbrottet när all pasta och ris och toapapper tog slut i butikerna).
Den här gånger är det bensindunkar, t-röd, spritkök och tändstickor som är slut överallt.
Den här gånger är det bensindunkar, t-röd, spritkök och tändstickor som är slut överallt.
M
Markarbetaren
Medlem
· Halland
· 4 370 inlägg
Markarbetaren
Medlem
- Halland
- 4 370 inlägg
Generatorer, gasoltuber av diverse sorter, folk verkar förutspå ett liv utan el framigenom.B b8q skrev:
Är väl också att elen är en så vital pusselbit för de flesta.M Markarbetaren skrev:
Brunnen värdelös utan vattenpump, vedpannan värdelös utan cirkulationspump, saknar sätt att hålla maten kall utan kylskåp, osv.