Hej hopp!

Är nu färdig med stommen till vårat uterum och funderar på vilken sorts takbeläggning vi ska ha. Har bestämt oss för en vanlig trapetsplatta, dvs ett korrugerat plasttak.

Eftersom trädäcket i uterummet är oisolerat och vi inte har några närliggande planer på att glasa in hela bygget har vi valt bort kanalplast som alternativ då detta blir för dyrt. Plåttak är inte heller aktuellt.

Återstår då en mängd olika fabrikat och färger på "vanlig" takplast och färgen är det svåraste att välja:

- Klar (denna är vi lite skeptiska till då vi önskar lite skugga under taket)
- Opal (rekommenderas av våran lokala handlare, ser dock lite blåtonad ut när den ligger i skivbunten, annorlunda på plats?)
- Opalvit (ser väldigt vit ut på byggvaruhandeln, men blir kanske annorlunda när den kommer på plats?)
- Rökfärgad (kanske lite för mörk och burrig?)
- Blåtonad (känns som om uterummet kommer att bli som ett solarium?)

Det känns som om valet står mellan en opalfärgad skiva från Plastmo eller en opalvit skiva från Esslon. Är det någon som använt sig av dessa skivor och kan ge ett utlåtande angående för- och nackdelar? :confused:

Uterummet ligger i söderläge och är på drygt 15 kvm, i direkt anslutning till ett trädäck på ca 40 kvm. Takytan är ca 4.5x3.9 meter och lutar 1:10. Bostadshuset är vitt med röda takpannor. Huvudsyftet med uterummet är att kunna sitta ute även när det regnar under sommarmånaderna, samt att kunna krypa in i lite skugga när solen är som hetast på trädäcket.

Alla tips och råd emottages tacksamt!:)
 
Skulle välja den rökfärgade. En bekant har en vit (eller kan vet vara opalvit?) och en solig dag blir det så ljust där inne att det gör ont i ögonen.

/V
 
Jag har en iofs inglasad altan på 24m2, men med rökfärgad kanalplast med 3 lager. Det är inte så värst mörkt på vintern. Skulle inte vilja ha ljusare än så. Det blit ändå ganska ljust när solen ligger på, men inte så man får ont i huvudet iaf ;-)

Lycka till!
 
Ett alternativ är att välja ett klart tak och ha skugg-gardiner, då kan man välja när man vill ha sol och skugga.

Bild-31485.jpg
 
pruzze skrev:
Ett alternativ är att välja ett klart tak och ha skugg-gardiner, då kan man välja när man vill ha sol och skugga.
Snygg lösning -- den ska jag komma ihåg tills det blir dags för eget altanbygge!
 
Tack för tipsen!

pruzze: Gillar lösningen med klart tak och skugg-gardiner. Dock var inte sambon lika förtjust då hon insåg hur skitiga dessa kommer att bli eftersom vi inte ska glasa in uterummet.

vojma: Har också hört att den vita takplasten kan blända, särskilt om man har vitmålat hus och vita plastmöbler! Vill ju inte behöva ha solglasögon där inne.

Är det ingen som har erfarenhet av dessa blåtonade plasttak, blir det konstigt ljus eller?

Ringde till tillverkarna (Plastmo och Esslon) för att få deras synpunkter och de rekommenderade antingen rökfärgat eller opalvitt. Den opalvita skiljer sig ganska mkt i nyansen mellan de olika tillverkarna; Esslon är verkligen jättevit och släpper igenom 44% ljus medan Plastmo har lite blåton i sin och en ljustransmission på 55%.

Nej, det får nog funderas lite till innan beslut tages. Vore en klar fördel att få se dessa i ett befintligt uterum innan man bestämmer sig.
 
Frågade samma fråga för ett år sedan men fick inget svar. Gör därför ett nytt försök då jag ska lägga ett enkelt plasttak de närmaste veckorna. Taket är ca 4*6 m. Taket som låg där innan var i ett stycke och därför undrar jag om ni vet några leverantörer som fortfarande säljer enkla plasttak i så stora stycken? Blir ju snyggare att slippa skarva!
 
4 x 6 meter i ett stycke???

Blir kanske lite svårt att frakta. Behövs väl polis-eskort vid laster över 3m bredd... eller...
 
vojma: tror det ska gå att "rulla ihop taket som en kebabrulle:) annars är det "respekt" att transportera ett sådant tak genom stockholms tätort......
 
ktm525 skrev:
vojma: tror det ska gå att "rulla ihop taket som en kebabrulle:)
Precis! Om det gick att få för 30 år sedan så bör det finnas någon nuförtiden som säljer dem.
 
Har lagt 6 st 4 meters Esslon Opalvit i helgen. Idag var det en solig dag men taket gav en behaglig skugga. Har själv extremt ljuskänsliga ögon och uppfattade inte den Opalvita som något problem,
 
Mattias_Bjb skrev:
Har lagt 6 st 4 meters Esslon Opalvit i helgen. Idag var det en solig dag men taket gav en behaglig skugga. Har själv extremt ljuskänsliga ögon och uppfattade inte den Opalvita som något problem,
Strålande! Såna här inlägg underlättar valet av takplast. Förstahandsinformation är mycket värt. Du kan möjligtvis inte lägga upp en bild av taket sett inifrån uterummet?

Jag kommer också att behöva 4-meters längder, 5 st. Vad fick du betala per/st?

/Jocke
 
pruzze skrev:
Ett alternativ är att välja ett klart tak och ha skugg-gardiner, då kan man välja när man vill ha sol och skugga.

[bild]

Någon som vet var man kan få tag på dessa gardiner ? Alternativt, var man kan
hitta material till dom ?
 
Hej!

Tänkte väcka lite liv i den här tråden :)

Ska sätta upp ett plasttak ca 15m2 över veranda (utan väggar) och har bestämt mig för korrugerad plast, halleplattan: http://www.halle.se/Templates/standard.asp?pageID=221

Den verkar ha en vettig skarv samt att den verkar tålig.

Frågan är om man ska välja tranparent som har 85% ljusinsläpp eller Opal/vit som har 60%.

Då det är trevligt att se så mkt som möjligt av himlen samt att det är ett stort fönster under plasttaket så talar det för transparenta typen, dock hör jag hört att det blir "konstigt" ljus under denna. Sen kanske man kan tänka sig att det blir för varmt under den transparenta och inte så mkt skugga..

Såå.. är det någon som har någon erfarenhet att dela med sig rörande val av transparent / opalvitt plasttak? tack på förhand för era synpunkter/erfarenheter!

Mvh Dejven


PS för veranda, se tråd http://www.byggahus.se/forum/altan-...liga-dimensioner-pa-reglar-till-plasttak.html DS
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.