Vi var på visningen av Hjältevadshuset. Var där direkt vid kl 13.
Var ganska billigt, 2 000 000 kr utan inredd övervåning.

Angående fiber så kommer vi att dra in Utsikt.
Priset är ju fast hos dem (16 000 kr).

Telia finns och är billigare (ca 8-10 000 kr) i installationskostnad.
Dock så är de knepiga med TV-delen eftersom att man måste
köpa och betala månadskostnad för VARJE tv som ska kunna se något
(oavsett om man vill se kodade eller okodade kanaler).

Via Utsikts fiber betalar man en grundkostnad för att få grundutbudet,
och då får man en konverter som ger en vanlig antennkabel (analog)
in till varje TV. Leveransen till huset sker digitalet, från konvertern
kan man sedan koppla in valfritt antal TV-apparater via antennkabel.

Dessutom så har Utsikts fiber via antenndelen full mottagning för Boxer.
Så vill man köra med en Boxer till en TV så är det inga problem.

Mycket billigare om man har 2-3 TV-apparater och vill ha allt i vardagsrummet
men nöjer sig med att ha grundutbudet (1,2,4,5,4+,EuroSport,MTV eller något liknande)
på resterande TV-apparater.

I dessa 16 000 kr ingår all utrustning och inkoppling.
Priset står på lapparna som ligger i brevlådan vid områdeskartan.
Utsikts fibernät är mycket stabilt. Har det i lägenheten där vi bor nu.

Koddas: Är alternativen att dra er ur helt och hållet eller att
dra er ur just ert avtal och sedan välja en annan leverantör?

Byggstart för oss var tänkt kring slutet av mars/början av april.
Inflyttning till midsommar ungefär. Byggtid 2,5 månad ungefär.
Så under senare hälften av juni borde det i alla fall bli.

Vi har ju en mindre leverantör där större delen av företaget
arbetar med huset tills allt är färdigt. Inte att en kille åker
och gör lite här och där. Får hoppas att det blir en bra lösning.

Utan fiber kan ni ju förresten inte ens få telefoni.
Det finns ju ingen vanlig klassisk koppar dragen.
 
Stämmer fick huset framflyttat några månader. Vad tråkigt att allting har dragtits ut på tiden. Säg att ni nu fortsätter med samma företag och får flytta in 2,5 mån senare än beräknat, hur blir det med den totala kostnaden, blir den högre eller har ni fått ett fast pris på hela husbygget?

Vi ska också ha fiber. Beställde faktiskt det i förrgår (pris 16 000kr). Det tycker jag är något att satsa på speciellt om man tänker sig att husets värde ökar pga, installationen. Förresten så blir det inte alls mycket dyrare än vanlig telefon eftersom man kan göra avdrag för alla bredbandsinstallationer som sker mellan 2001-2007. Det kallas ROT-avdrag för bredband. Blanketter hittar ni på www.skatteverket.se och sök med SKV-nummret " SKV 399". De har precis förlängt avdraget ett år till (2007) Vilken tur vi alla har som bygger nytt det här året :). Detta innebär att man får göra avdrag för alla installationer som kostar mer än 8000kr. Man får tillbaka 50% på beloppet som överstiger 8000 kr. För våran del blir det ett avdrag på 4000kr :)



 
koddas: Har ni funderat mer på hur ni ska göra med huset?
 
Merkostnaden vid ett par månaders försening beror ju på om man betalar på byggkreditivet eller ränta för eventuella lyft från byggkreditivet.
Kan ju även bero på tidigare boendesituation, om man måste hitta ett "mellanboende" då man inte kan ha kvar det gamla så länge.

Vi köpte ju tomten direkt av kommunen så vi har redan börjat betala ränta på den.

Men värre är det ju om man skulle ha delbetalat ett hus, vilket jag tror att de fått göra i Forssjö. Då får du ju betala en del i månaden för huset trots att du inte kan bo där.
 
Vi kommer att bygga. Som läget är nu får vi ta ett mellanboende i en månad, skitkul >:(. Vi ligger redan idag ute med dryga 200 000 för huset plus att vi i förrgår skrev under köpeavtalet för tomten. Så den fakturan dimper väl snart ner. Har även fått fakturan för sprängning...49 000 SEK. Ytterligare en mille skall enligt lyftplanen ut när huset stomreses. Har ni en aning vad massor kostar?
 
koddas skrev:
Har ni en aning vad massor kostar?
Vad för massor tänker du på? Fyllnad?
 
Fyllmassor. Kommer antagligen att få fylla ganska många kubik bakom huset. Vår tomt lutar ju ganska kraftigt ner mot Luvsjön.
 
Nu ska väl äntligen bygget dra igång. Arbetet med plattan ska starta på måndag. Väggarna kommer att levereras v.7. Ska bli intressant att se om firman klarar att hålla sin tidplan. Än så länge har de inte gjort så mycket för att jag skall kunna rekommendera deras tjänster.
 
koddas skrev:
Fyllmassor. Kommer antagligen att få fylla ganska många kubik bakom huset. Vår tomt lutar ju ganska kraftigt ner mot Luvsjön.
Vi kommer att köpa grus+jord från Olov Olsson i Svartviken (Svartvikens Entreprenad).
Är nog väldigt mycket billigare än t.ex. Sörmlast.

Mobil: 0706937019
Hem: 0150-344016

Ring och jämför :)
 
Tråkigt att det blir lite dyrare och senare än beräknat men roligt att ni bygger klart :)
 
Är det någon av er som har koll på det här med fiberanslutningen. Jag skulle vilja ha TV, grundutbudet med 12 kanaler. Sedan skulle jag vilja ha bredband via fibern, minst 10Mbit. Jag har försökt att läsa på Utsikts sida för att ta reda på vad detta kostar. Som jag förstår skall jag betala en summa månadsvis till Utsikt för att enbart vara ansluten till fibern. Sedan skall jag betala en månadsvis faktura till en internetleverantör och avslutningsvis en månadsavgift till Canal Digital för grundutbudet. Stämmer detta och hur mycket pengar rör det sig om?
Hörde att i Västerås kostar det 17000 att dra in fibern och sedan betalar du endast 49kr/mån för 20Mbit upp/nerström. Alltså inga extra kostnader.
Tacksam för svar.
 
Mr Sandnell, jag såg att man håller på med grund och markarbeten på din tomt....kul. Är det en firma från stan eller. Åkte förbi igår vid 20-tiden och då jobbades det för fullt. Själv satte vi ut huset i måndags. Upplevs ju som jävligt litet när man bara ser utsättningspinnarna.
 
Koddas: Det där med Utsikt och vad det kostar har jag inte riktigt pejl på men du kan ju maila Utsikt och kolla med dem.

Lite tråkigt att man inte bor i stan och kan följa allas husbyggen och framförallt vårt eget. Vi försöker i alla fall åka en gång per vecka och kolla hur det går. Var där senast i Ons (igår) och då hade killarna kommit riktigt långt med grunden. De var i stort sett klara, hade bara lite småfix kvar som de skulle fixa på torsdagen. Dock är plattan till garaget kvar pga för kallt väder. De skulle återkomma nån dag innan husleveransen och fixa garaget :) Eftersom de kommer från Österund så jobbar de mån-tors men o andra sidan så kör de längre dagar. Riktigt bra killar. Bygger bara för Älvsbyhus så de har ju exakt koll på hur det ska göra.

Håller med dig om att husen känns mindre när man endast tänker på hur det kommer att se ut när allt är klart. När man kollar på marken och grunden så känns allting så litet... Blir nog maffigare när allt hamnar på plats

Mvh
 
Angående priserna när det gäller fiber och tjänsterna kring Utsikts alternativ.

Installationskostnad: 16 000 kr inkl. moms
Ansök om ROT-avdrag hos Skatteverket

Till detta ingår ju egentligen bara en fysisk anslutning av fibern.
De fixar installation i huset med adaptrar till teleuttag, analog TV-antennkabel och nätverksuttag RJ45

TELEFONI
Det verkar ju inte dras någon koppar från Telia till husen så det finns inget annat än Utsikts telefonioperatörer att välja på.
Idag finns bara AllTele och deras priser finns på:
http://www.luvsjon.se/public/fiber_utsikt_telefon.pdf

INTERNET
För Internet så betalar man en nätavgift till Utsikt och sedan en månadskostnad till den tjänsteleverantör man valt. T.ex. Bahnhof som är en av de större operatörerna där.
Utsiktsbladet på länken nedan visar nog bara Utsikts avgift (som debiteras via KEABs elräkning precis som sophämtning m.m.)
http://www.luvsjon.se/public/fiber_utsikt_internet.pdf

TV
Fördelen med Utsikts fiber är att ni inte behöver ha en dekoder till varje TV. Ni behöver inte ha någon dekoder alls för att kunna kolla på grundutbudet på 12 kanaler. Detta gör det billigare i längden och möjliggör att man kan se grundutbudet på alla vanliga TV-apparater.
Månadskostnaden för grundutbudet ska vara 89 kr
Detta avtal tecknas direkt med Canal Digital.
Utsikt tar inte ut någon extra nätavgift för detta.
http://www.luvsjon.se/public/fiber_utsikt_tv_grundutbud.pdf

TV - FLER KANALER ÄN GRUNDUTBUDET
Det finns två olika alternativ när det gäller att köpa till fler kanaler. Canal Digitals utbud går att köpa till (då blir det en dekoder till den TV som man köper det till). Troligen är det kabel-TV utbudet man ska kolla på i deras lista.

Det finns även full mottagning på Boxer (marksänd digital-TV) via antennuttaget vilket gör att man kan använda eventuell befintlig Boxerdekoder och tillhörande abonnemang. Man kan ju även köpa till deras kanalpaket om nu de är fördelaktigare än Canal Digitals.
http://www.luvsjon.se/public/fiber_utsikt_tv_boxer.pdf

Hoppas att det gav er en bra bild av hur det fungerar :)

Koddas: Såg att utsättningen var gjord. Är plattan gjuten ännu eller när beräknas det bli av?
Kul att det sker lite framsteg :)
 
Mr_Sandnell: Klart att det blir en nackdel men ert hus kommer ju att vara klart ganska tidigt jämfört med de flesta andra i området.

Flyttar ni hit direkt när huset är färdigt?
Pluggat klart eller pendla först?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.