1. svenska elbolag tjänar grova pengar idag, varför ska de höja för att tjäna mer kan man tycka?

2. då får f_n lönerna och skatterna börja konkurrera också tycker man...!
 
Jovisst har man (som synes i olika strängar) gjort det (och säkert idiotförklarats av några)

...och orkar man inte läsa eller försöka sätta sig in i sambanden så blir ju agerandet (tex att försöka påverka situationen) och argumenten rätt snäva.

Egentligen är det relativt enkelt att sia vart det barkar, men för att inse de så måste man försöka ta till sig vad som händer och lyssna mellan raderna i debatterna.

Energi kostar att producera och är en oumbärlig produkt. Alla vill köpa energi i någon form och framför allt vad gäller el så gäller det just "alla". I en planekonomi (forna USSR) så kunde man centralt bestämma tillgång, efterfrågan och pris. Det systemet har vi och de flesta i våra grannländer ratat. Alltså råder någon form av marknadsekonomi med större eller mindre inblandning från politikernas sida. Så långt de flesta ense.

Tekniken har då utvecklats så att marknaden har blivit större rent geografiskt. Jag tänker på tex sjökablar.

Vem har velat ha dessa kablar? Kan det ge någon vägledning om färdriktningen?

.... och om priset i ena änden på kabeln är 3 ggr så hög som i andra änden är det då så svårt att räkna ut åt vilket håll produkten går så länge den finns? Likaså brukar efterfrågan högre än tillgången driva upp priset. Alltså är det sannolikt att priset kommer att förbli 1/3 i ena ändan, dvs vår ända?

...sen att politikerna egentligen bara ser på (eller är svansen redan uppknuten?) och verkar blunda för den faktiska utvecklingen, bådar inte direkt för ett sänkt elpris. Kanske finns det en likhet till ämnet i det faktum att trots allt frotterande i olika miljöfraser om att sänka tex koldioxidutsläppen så har det facto Sveriges koldioxidutsläpp ökat under de senaste 3-4 åren och kommer att öka ytterligare under de kommande åren. Sånt går att mäta, räkna på och förutse relativt exakt, ty energiproduktions- och -konsumtionsanläggningar är konkreta fysiska saker som varken uppstår eller försvinner "över en natt".

.....och miljömedvetna statens Vattenfall producerar 39 % av sin el från den energiråvara som ger allra mest, just det, koldioxid. (Mona sa att hon inte ser något problem i det)

...nja, vi har och får det vi förtjänar
 
snillet skrev:
Någon som funderat kring detta som det finns en allt starkare indikation på att det kommer att bli en realitet i framtiden med den avreglerade elmarknaden i EU ? ???
Jag säger bara "Sverige ut ur EU"

Vi får inte bestämma nåt själva och är i princip marionettdockor som bockar och niger för att göra precis allt som EU bestämmer!! >:(
 
Så så

vi kan inte bar skylla på .... utankomma med förslag och agera genom att tex skapa opinion

ett sätt som garanterat bidrar till en förbättring i många hänseende är tex så enkelt som förläng elcertperioden till 2015-2020 istf nuvarnade 2010

vi måste ju tro på att vi lever i en demokrati
 
Tror du på Tomten oxå? ;D

Det e ju det jag gör, skapar en opinion mot EU. Hur länge ska vi vara så flata att vara med i EU?
Vad ger det oss att vara med i EU?
När ska vi gå man ur huset för att skapa en opion om att vi inte accepterar EU:s "demokrati" ?

Säg nåt bra som EU medfört till vi Svenskar?

Vad händer nu när så många östländer har tillkommit, vad gangnar det oss Svenskar, vad får vi igen på får EU-avgift som vi skickar varje år till EU?
 
Så så så

Man kan hålla med dig eller vara emot
du får gärna utveckla dig hur med eller utanför påverkar elpriset (strängen här)

..jag tror att vad som än händer med tex EU-medlemskap så kan vi dock skönja vart elpriset är på väg, pga stora (multinationella) företag jobbar över gränserna. Det är strukturen för den verksamheten som byggts och håller på att byggas upp nu inom elsidan. Där kan vi eventuellt påverka gm politikerna.

..och i det lilla kan vi påverka gm att reducera vår egen elförbrukning

...eller som jag strävat efter: att åtminstone basera våra val på någon form av kalkyler och visioner/antaganden om en framtid som sträcker sig åtminstone över merparten av återbetalningstiden eller livslängden på de uppvärmningsutrustningar vi nu investerar i.

...bara för att vi gör som alla andra kompisar coh grannar betyder det inte att vi gör rätt, men det känns lättare sen att inte vara ensam om att ha fel :-/
 
Yondalar skrev:
Så så så

Man kan hålla med dig eller vara emot
du får gärna utveckla dig hur med eller utanför påverkar elpriset (strängen här)
Som det är idagsläget så räcker ju inte vår egen egenproducerade el till oss själva, som vissa påstår och vi får importera kolkraft från tyskland. Men å andra sidan så exporterar vi elkraft till andra länder. Que?

Om vi bygger ut vår kärnkraftverk så kommer vi troligen inte importera skitig kolkraft och vi kommer då bara exportera kraft. Sånt där brukar EU inte gilla, att vi inte handlar/importerar från EU då.

Se bara på köttberget som finns inom EU. Vi i Sverige är självproducerande och skulle inte behöva importera kött MEN EU har då bestämt att vi måste importera en viss del kött för att inte köttberget inom EU måste dumpas i vissa delar i afrika, ex. elfenbenskusten. Nu har det gått så långt att EU kräver att vi ska köpa eu-producerat kött till skolorna.

Varför blandar jag in köttproduktionen vs elkraft, jo allt handlar om handel inom EU.

SÅ EU kommer se till att vi kommer få dyrar el om nåt år, bara för att vi ska importera in kolkraft eller nåt annat till vårt land. För vi kommer inte själva få vara självproducerande till vårt eget behov av kraft så att vi inte behöver importera el från andra EU-länder. Och EU kommer se till så att vi inte har så mycket elkraft att vi inte kan exportera kraft så mycket som vi skulle kunna göra om vi hade fler kraftverk.

SÅ EU har ett finger med i allt! (kanske en överdrift, men vi är på god väg ditåt).

 
Qudan skrev:
Som det är idagsläget så räcker ju inte vår egen egenproducerade el till oss själva, som vissa påstår och vi får importera kolkraft från tyskland. Men å andra sidan så exporterar vi elkraft till andra länder. Que?
Men vi exporterar ju inte samtidigt som vi importerar? Behoven och tillgången varierar över tiden. När vi har stor tillgång och litet behov kan vi exportera. När vi har liten tillgång och stort behov får vi importera. Är ju inte så konstigt? Har ingenting med EU att göra.
 
Effektbristen som finns vid de perioder när mycket el går åt till uppvärmning och våra egna produkter inte räcker till gör att vi importerar DÅ.

Vi importerar ju inte hela tiden.

Bra är om vi slipper helt men eftersom de som producerar el troligen gärna säljer den till högstbjudande på en fri marknad så kan vi nog få leva med detta framöver.

Elcertifikaten är viktiga här som sagt !
 
Köp ett hus med frielsavtal vid någon av de stora älvarna och skratta skadeglatt när elpriset går upp... 8)

Så gjorde jag. ::)
 
Så Qoudan

visst existerar protektionism och visst används den för att skapa och skydda marknadsandelar och därmed trygga egen vinst

och det är klart att EU är här starkare än ett land allèn

Sockerbetor och socker är kanske ett bra exempel på ovan

.... och varför skulle inte elpriset gå samma väg?
 
Konsulten skrev:
Men vi exporterar ju inte samtidigt som vi importerar? Behoven och tillgången varierar över tiden. När vi har stor tillgång och litet behov kan vi exportera. När vi har liten tillgång och stort behov får vi importera. Är ju inte så konstigt? Har ingenting med EU att göra.

I det långa loppet har det med EU att göra. Inte om och när vi importerar eller exporterar elkraft idagsläget.

Ponera om Sverige skulle bygga ut sin kärnkraftverk så att vi hade överskott på el så att vi skulle exportera av den konstant. Då skulle EU börja lägga sig i att vi producerar för mycket el. Vi hindrar ju andra EU-länders exportmöjligheter av kolkraft. Tror nog de som handlar el, skulle hellre köpa el från Sverige än el från kolkraftverk.

Men det lär ju inte hända att regeringen kommer på att vi kanske skulle bygga ut våra kärnkraftverk.
Utan de tycker nog det är bra att vi importerar skitig el från kolkraft.

Nu sitter vi här där regeringen tycker att vi ska stänga kärnkraftverk en efter en. Vart hamnar vi då? Jo i klorna på länder med kolkraft. I dagens samhälle använder vi mer och mer el för varje sak vi ska göra, så vi lär inte gå ner på förbrukningen i el så mycket per capita.

Alltså importeras dyr och skitig el från kolkraftverk som vi i slutändan får betala med dyrare el för att värma upp hus och allt annat.

Så vi får nog acceptera att vi kommer få dyrare el i framtiden om vi ska tjuras och vara med i EU. >:(
 
Problemet är att även om vi bygger ut kärnkraften, vilket i sig väl inte är det bästa alternativet heller.

Så bjuds den effekten ut på marknaden som numera ÄR eurpeisk och INTE svensk och då stiger priset på den eftersom den är efterfrågad.

Så att den blir dyrare det vet man kort och gott. "nöten" blir hur mycket dyrare den blir.

Sen kan man skälla hit å dit hur man vill på "myndigheter å överstatlighet", Förbrukar vi mer el stiger priserna mer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.