Det kan jag säga såhär att det spelar ingen roll vilka krav du har och hur rimliga de är.

ett försäkringsbolag har obegränsade resurser, vilket var väldigt tydligt i den väldigt långa tvisten.

De kan om de vill överklaga till det ena och andra stället, och förlorar du bara vissa delar i nästa instans kanske du får lägga 500 tkr till 1 Mkr på advokatkostnader, därför kan jag med lätthet säga att konsumentskyddet är väldigt förbrukat.
Det löner sig verkligen för företagaren att göra fel med andra ord.

useless useless skrev:
Ta in en offert för ombyggnad av hela taket med rätt lutning, höjd, tjocklek, bärighet och ytbeklädnad så har du en siffra att gå vidare med.
 
Problemet här ligger i:

1) kommunen/KA räknar inte på konstruktörens arbete.

2) När du då märker att den som gjort jobbet åt dig saknar kunskap (märks vid senare rådgivning) är det för sent.

3) du står då med ett hus som är felaktigt byggt, ska ta in experter som räknar om det , riva ner felaktigt jobb + göra om å göra rätt

4) Du har då lagt ner väldigt mycket pengar, å har tyvärr ett nonchalant försäkringsbolag emot dig som förhalar allt och kan överklaga eventuella domstolsbeslut.

Så facit här är att anlita aldrig fel, nästan billigare att ta in två oberoende konstruktörer som räknar på samma hus. För ska något justeras i en byggprocess blir det dyrt.

2nd opinion ska jag satsa på i alla lägen framöver

I Ingper skrev:
Men jag talar om ritningen du fått bygglovet på. Du rundar frågan och svarar med A- och K-ritning som dessutom inte visar samma sak. Frågan är enkel men inte ditt svar: Hur ser ritningen ut (vilken är det) som du fått bygglov på ?
Relationshandlingar och andra saker är nog mest viktiga sedan inför slutbeskedet. Och jag är väl medveten om att saker sedan kan komma att ändras under resans gång. Men det du talar om som taklutning och en del annat (K-ritningar) borde ju varit spikat senast vid samrådsmötet som gav startbesked ?

Ja, ja. Jag inser att jag inte förstår. Men jag önskar dig lyckat till i alla fall.
 
Här var det så många brister att det där var det minska problemet. Underdimensionerat med ett par hundra %. K hade även valt en egen lutning ingen annan kände till.

BiFuel BiFuel skrev:
Men konstruktören hade en felaktig A-ritning att utgå ifrån? Och ni hoppades att han själv skulle upptäcka att det var fel taklutning ?
Är bygglovet sökt och beviljat på A-ritningen med taklutning?
 
Varför ligger inte denna tråd i Humorhörnan?
Så mycket åsikter, och inte ens tillstymmelsen till fakta.
Inga bilder, inga ritningar, ingenting, utom lite tjafs om 12° eller 14° taklutning :confused:
 
  • Gilla
Violina
  • Laddar…
Finna många svar med fakta. Bara att läsa :)

KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Varför ligger inte denna tråd i Humorhörnan?
Så mycket åsikter, och inte ens tillstymmelsen till fakta.
Inga bilder, inga ritningar, ingenting, utom lite tjafs om 12° eller 14° taklutning :confused:
 
R rickard_89 skrev:
hej!

Håller på med en tillbyggnad där konstruktören gjort ett undermåligt jobb.

Min fråga är eftersom dennes försäkringsbolag ska komma ut vad de skäligen ska ersätta för.

Får väl börja och säga att ursprungsritningen var fel på underlaget å då menar vi otydligt redovisat vilket handlade om att man gjort en ritning med specifikationer för ett hus som är avsett för takpannor, men ritningarna är inte det inkl matspec dvs det går inte att genomföra.

Problemet är bara att konstruktören inte ens räknat på rätt lutning och när man ringde så tyckte man inte det var så viktigt för det spelar ingen roll ungefär, men det gör det för man får annars inte de garantier man ska och då är bygget enligt mig felaktigt.

Det problemet som gjorde allt väldigt konkret är att man räknat på fel mängd isolering så man följer inte ens BBR, något vi absolut inte avtalat om.

Det gjordes en 2nd opinion som kom fram till satt underlaget byggaren byggt efter är felaktigt.

Man kom då fram till att för att uppnå de krav som gäller måste isolering utökas 10 och många andra ändringar.

Frågan nu är vad man ska begära och som jag ser det finns ett par alternativ.

1) Man gör den nya lösning som kommit fram vilket innebär merarbete och högre kostnader, men man förlorar då 10cm innerhöjd vilket gör att man vid ett fönster knappt kan stå upprätt tack vare det.

2) Man gör om hela taket och all konstruktion så det stämmer med isolering och rätt taklutning detta är dock tidskrävande givetvis.

3) Man gör en inskränkning i att förlora innerhöjd och blir kompenserad motsvarande vad det kostar att bygga om allting?

Så för att summera den tjänst vi beställt har inte uppföljts - någon som varit med om liknande?
Besiktiga samt gå till Tingsrätten...
 
Det togs in en specialist som räknade om allt.
slutade med förlikning efter ca 2 år med advokater inblandat.

* underdimensionerad nockbalk och övriga balkar

* taket klarade knappt egentyngden av pannorna

* isolering alldeles för dålig oavsett BBR krav.



K Kenta1950 skrev:
Besiktiga samt gå till Tingsrätten...
 
Problemet löstes med en tvärsgående balk så man slapp dessa pelare. Konstruktörens icke kunskap gjorde att man därför tog till massa tunna pelare för man inte kunde räkna ordentligt.

Dowser4711 Dowser4711 skrev:
För att gå vid sidan av det juridiska här:
När det gäller att borra i golvet med golvvärme, vilken risk är det du pratar om då?
Risken för att punktera ett rör eller finns det något annat inblandat i denna rätt komplexa lösning som jag missar?

Även om *inget* är helt riskfritt, så går det ju rätt lätt att avgöra precis var golvvärme-rören går med hjälp av en värmekamera. Om den aktuella platsen som det ska borras i är några dm från närmsta rör är det ju inte helt orimligt att utföra det. Om det däremot verkar vara väldigt nära rören är ju risken både hög och uppenbar.
 
Du missförstog mig här. Huset hade behövt 95 mm vanlig isolering utöver sen föreslagna för att ro i land energiberäkningen.

J jävla_hus skrev:
0.129 är 0.13. Dock inte 0.130. Gäller att hålla koll på decimaler. Står det 0.130 så borde det vara ganska lätt att uppnå det med val av isolering eller en tjockare gipsskiva i taket :)
 
Bygglovshandlingarna visade 12 gr lutning, dock hade konstruktören smugit in 5 gr dessutom . konstruktören hade dessutom specat att det var tegel dvs felaktigt.
man kan säga att lösningen K gjorde inte var genomförbar ur något perspektiv.

Taket tålde knappt egentyngden så det var grova fel i hållfasthet för väggar, tak, reglar och energikraven var helt fel.

I Ingper skrev:
Inte tydligt svar på frågan, men jag tolkar det som att i bygglovshandlingarnas ritning står 12° och takpannor. Men att denna ritning ni alltså fått bygglov på sedan visat sig inte "var avsedd för takpannor" och hade för låg lutning ? Samt att det då gjordes fel när konstruktören inte ändrade lutningen. Men varför skulle han göra detta då det då inte längre skulle stämma med bygglovet ? Redan här känns det som det borde satts rejält stopp (du som byggherre borde satt stopp) och man gjort om och gjort rätt.

För mig är det svårbegripligt hur ni kunnat få bygglov på något som inte går att bygga. Känns som att all info inte riktigt kommit fram.

Hursomhelst - när du formulerar dina krav så tänk på och koppla dem gärna till åtgärder så du kan få slutbesked från kommunen på ditt bygge (samråd med din KA). För utan det - dvs om slutresultatet avviker för mycket från det du fått bygglov på när den stunden kommer - kan du aldrig ta utbyggnaden i bruk.
 
Pga väldigt begränsad takhöjd, fönstersättningar i vissa rum var det inte möjligt. Det blev därför att riva ner och köra pir-isolering.

R rickard_89 skrev:
Bygget saknar enbart isolering till taket. Det finns inte utrymme att göra som du tänkt. Läkt är satt och även takpapp.

Det är en komplicerad takkonstruktion i sig där det är olika vinklar, som då i det utförande på ritningen (tidigare) inte är anpassat till takpannor alls oavsett lutningen på taket.
 
Efter specialist tagits in slogs fast :

* underdimensionerade balkar med mellan 100-300 %

* isolering felaktig, väldigt stora avvikelser med beaktande på Köldbryggor

* taket tålde knappt sin egentyngd på pannorna.

D Daniel 109 skrev:
Nej jag är inte med. Eftersom du bara säger att det är fel utan att förklara varken hur det är eller hur du tycker att det borde vara. Vilka krav skulle konstruktören uppfylla?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.