J jpelle skrev:
Så... i ditt exempel fick han alltså samma värde som han förväntade sig? Konstigt exempel. Kanske snarare att han bara fick 200 enkronor, istället för 220kr i sedlar, men orkade inte räkna i butiken utan insåg det först senare på kvällen när han var hemma.
bor killen i rouvaniemi och gick hem eller? Dumt att handla på maxi i ystad isåfall.
 
thomas33 thomas33 skrev:
Lite som att efter 7 år komma till säljaren och klaga och vilja ha ersättning för att innerdörrarna är i fel vit kulör!
Inte S-0502Y utan S-0500N. TS har ju fortfarande precis exakt samma yta och den blir varken större eller mindre om den benämns det ena eller andra. Användningssättet förändras inte heller, då ingen kommer att förbjuda TS att använda ytan på det sätt som passar bäst.
Det är möjligt att du värderar färgen så pass högt, men då är du nog hyffsat ensam om det. Däremot är det ganska vedertaget att en fastighets area besitter ett värde, där boarea är mer värt än biarea. Så ett hus som är 200kvm+20kvm är mer värt än 180kvm+40kvm, om de i övrigt är identiska. Sen det svåra är ju att hur skillnaden i värde uppskattas är något personligt, vid en ev försäljning kan ju TS ha tur att de potentiella köparna inte ser någon skillnad värde i det och då är det inget problem. Därav även problemet att värdera vad skillnaden ev skulle kunna vara värt, även om en mäklare säkert skulle ha ett svar/åsikt på frågan.
Om man tittar på lägenheter så är två helt identiska lägenheter, med enda skillnad att de ligger på två olika våningsplan, så kommer den som ligger högre anses ha ett större värde. Det är ju ingen garanti, de som ska köpa lägenheterna kanske faktiskt värdesätter att bo lägre ner. Men lägenheterna skulle ändå av en mäklare få olika utgångspriser, även om man kan använda lägenheterna på exakt samma sätt.
 
Problemet för nuvarande ägaren kommer kanske först då han ska flytta, Ska han då uppge ärliga 180 m2, eller ljuga vidare med 200 m2? Jag kan tänka mig att skillnaden i försäljningspriset blir märkbart beronde på valet han gör.

Vi köpte en lägenhet på 65 m2. Fast när jag kontrollmätte efter något år var den bara 61 m2. Det var också den arean vi uppgav då vi sålde lägenheten. (Borde jag kanske aldrig mätt, och sålt som 65 m2? Undrar vad den mätningen kostade mig...)
 
Jag orkar inte läsa igenom alla kommentarer men kan kort och gott säga som såhär att du har ingenting att komma med. Jag har precis gått igenom din kommande resa. Mindre än ett år efter att jag köpte min lägenhet där det stod i obejktsbeskrivningen samt i köpekontraktet ett visst antal kvm men som visade sig inte stämde så försökte jag få ersättning för detta men det gick inte. Du har ca 2 år på dig att reklamera ett sådant fel men efter mindre än ett år så avråddes jag av två oberoende jurister från att ta det vidare till tingsrätten med stor risk för att förlora. Det kostade mig i runda slängar 20000kr med areamätning och hjälp från jurister. Om din motpart inte bara säger visst här har du en hög med pengar så lägg ner det är mitt råd för du har ingenting att komma med till tingsrätten tyvärr.
 
  • Gilla
pedber och 2 till
  • Laddar…
jarlh jarlh skrev:
Problemet för nuvarande ägaren kommer kanske först då han ska flytta, Ska han då uppge ärliga 180 m2, eller ljuga vidare med 200 m2? Jag kan tänka mig att skillnaden i försäljningspriset blir märkbart beronde på valet han gör.

Vi köpte en lägenhet på 65 m2. Fast när jag kontrollmätte efter något år var den bara 61 m2. Det var också den arean vi uppgav då vi sålde lägenheten. (Borde jag kanske aldrig mätt, och sålt som 65 m2? Undrar vad den mätningen kostade mig...)
Jag tror inte att det gör sådär överdrivet stor skillnad, bristen på hus gör att folk gladeligen accepterar biyta som något man bor på...

Tycker man ser enplanshus på 70-80 kvm där hela källaren är biyta, och det typ är ett sovrum, vardagsrum, kök och kanske en toalett på boytan, medan det är två sovrum och badrum i källaren, dvs en vanlig familj får svårt att att bo på boytan, som säljs för samma priser som motsvarande 1,5-plans hus...
 
  • Gilla
pedber och 1 till
  • Laddar…
Jag måste nog visa förståelse för TS. Att köpa ett hus är ju även en investering och TS kan nu inte ärligt säga 200m2 när hen säljer det utan får säga 180 vilket såklart påverkar priset.
 
När jag har sålt lägenheter tidigare i livet och mäklaren frågat om storlek så inte har jag haft någon att mäta den. Jag säger vad som sades till mig när jag köpte den och även om jag skulle gjort om säg en garderob så att en vägg kommit till som äter några kvm inte är det något som jag ändrar storleken på lägenheten för. Inte för att jag skulle haft uppsåt att ljuga men jag har inte haft koll på mätregler, samt tanken på att det skulle påverka skulle nog inte slagit mig heller. Tidigare ägare kanske har dessa 200kvm från slutbesiktning eller vad man nu gör när man låter bygga själv och därför helt saknar uppsåt, ganska avgörande i frågan bör vara om han själv var medveten om felaktigheten. Man anger ju inte gärna ett större värde för taxering medvetet tänker jag.
 
Chrillls Chrillls skrev:
Jag måste nog visa förståelse för TS. Att köpa ett hus är ju även en investering och TS kan nu inte ärligt säga 200m2 när hen säljer det utan får säga 180 vilket såklart påverkar priset.
Nu vet jag ju inte var TS bort men med tanke på priset så gissar jag på Stockholm.
När jag kollar prisutvecklingen för Stockholm så hamnar jag på att priserna för villor i Stockholm i snitt har gått upp ca 40% sen 2013. Det skulle betyda att TS gjort en vinst på 2,8milj på denna bostad innan skatt. Girighet är inte en fin egenskap att besitta...
Om nu TS känner sig lurad i affären så tyckar jag att han/hon kan försöka få säljaren att låta köpet återgå för summan det såldes för.

https://www.maklarstatistik.se/omra...stockholm/#/villor/arshistorik-prisutveckling
 
  • Gilla
EvertL och 4 till
  • Laddar…
sunnis
Tycker inte det är minsta girigt av TS, säljaren har gjort en utfästelse medvetet att boarean är mer än vad den egentligen är för att få ut mer pengar av försäljning, vem är det som är girig egentligen?

Åtminstone kan en tvist vara fostrande för säljaren, man får helt enkelt ta ansvar för de utfästelser man ger. Juridiskt sett är det också så. Det finns mycket man kan slira på som säljare och köpare tycker jag man ska kunna acceptera mycket, allt kan inte vara perfekt men en korrekt boarea måste man kunna uppge. Mitt hus är på 190kvm, ska jag ange i prospektet att det är 200kvm för att få det låta bättre om jag skulle sälja det i framtiden och kanske få lite mer betalt för det? Lär ju inte få mindre i alla fall. Det verkar ju vara ganska OK att göra så enligt vissa här.
 
@
N NoPainNoGain skrev:
2014 köpte vi ett hus för 7000000. Boytan uppgavs i mäklarens prospekt till 200 kvm. Plus 20 kvm biyta (garage i huset). Nu har jag upptäckt att enligt mätreglerna så blir delar av ett rum och ett badrum biyta eftersom det ligger mer än 6 meter från vägg med fönster och golv i markhöjd. Huset är ett souterränghus. Ungefär 20 kvm blir biyta istället för boyta.
Hur går vi vidare med detta?
Inte något direkt "dolt fel" i och med att du som köpare hur enkelt som helst kunnat kontrollera uppgiften. Allt som krävdes var en tumstock ;). En stämning vinner du aldrig...
 
  • Gilla
pedber
  • Laddar…
Hej TS.
Utan att värdera sakfrågan om boyta/area, så vill jag utfärda en varning inför att gå till domstol och stämma sin motpart.
-> Förloraren betalar båda parternas rättegångskostnaderna.
-> Som lätt passerar halvmiljonen. Per part.
-> Dessa täcks INTE fullt av hemförsäkringen, endast en mindre del. Resten betalas av förloraren, som kan bli du själv.

En vän råkade ut för precis detta tidigare år. Tvist om boyta/area, vännen förlorade mot alla odds, blev skyldig att betala nära 1 miljon kr (!) i rättegångskostnader, fick resning i Hovrätten, alltsammans slutade istället i förlikning som landade i att vardera part tar sina egna kostnader.
Resultat: nu är två personer skyldiga en halv miljon kr var. Vem vann? Advokaterna.

Tyckte du om huset när du köpte det? Trivs du? Ryms familjen i huset? Var det en siffra du köpte eller ett hus du tycker om? Ta det i beaktande innan du fattar beslut om vilken väg du vill gå, och vilken risk du vill utsätta dig för.
Bästa hälsningar/ E
 
  • Gilla
Kashmirsocialist och 8 till
  • Laddar…
N NoPainNoGain skrev:
Handlar inte om att få rätt. Jag är ingen rättshaverist som stämmer folk till höger och vänster. Men nu har säljaren uppgivit 10 procent för mycket boyta. Inte ok, helt enkelt. För ett par år sen fick vi ett brev från byggnadsnämnden om att en altan saknade gygglov. Kostade mig 5800 kr men inte hade jag en tanke på att bråka om det. Säljaren hade väl missat/struntat i att ansöka om bygglov för altanen, lätt hänt kanske. Men 10 procent boyta hit eller dit är inget som man skojar bort.
Bara nyfiken, vad innebär det hela, t ex lägre marknadsvärde?
 
Redigerat:
Problemet är att det gått 7år.
Som det låter så är ett sätt att få in mer pengar. Det finns som alltid många frågetecken, men här det största problemet tiden.
Som säljare skulle jag hugga på att du inte lidit någon Skada
 
  • Gilla
EllenT
  • Laddar…
Efter att själv ha varit med om rättsprocess kan jag nästan rekommendera dig att strunta i det.
den tiden du kommer få lägga ner är inte värd det, räkna dessutom med att det tar ett par år.

ska du nu genuint stämma så tänk på att det är inget som tar 1 timme av din privata tid utan räkna med att det kommer ta väldigt lång tid.

Sedan hur du ska beräkna värdet är ett stort problem, jag menar du har köpt ett hus som
är som det är - hur ska du fastställa ett exakt belopp på förlusten?

det hade varit mycket mer medvind om det står 200 kvm totalt och du får 180, då är det ett bortfall.

Är ledsen men detta kommer inte vara en enkel sak att lösa och dessutom brukar alla hus ha klausuler om att om ytan är av vikt för dig som köpare så ska du själv mäta den.

N NoPainNoGain skrev:
2014 köpte vi ett hus för 7000000. Boytan uppgavs i mäklarens prospekt till 200 kvm. Plus 20 kvm biyta (garage i huset). Nu har jag upptäckt att enligt mätreglerna så blir delar av ett rum och ett badrum biyta eftersom det ligger mer än 6 meter från vägg med fönster och golv i markhöjd. Huset är ett souterränghus. Ungefär 20 kvm blir biyta istället för boyta.
Hur går vi vidare med detta?
 
  • Gilla
pedber
  • Laddar…
E ErikBerg skrev:
Hej TS.
Utan att värdera sakfrågan om boyta/area, så vill jag utfärda en varning inför att gå till domstol och stämma sin motpart.
-> Förloraren betalar båda parternas rättegångskostnaderna.
-> Som lätt passerar halvmiljonen. Per part.
-> Dessa täcks INTE fullt av hemförsäkringen, endast en mindre del. Resten betalas av förloraren, som kan bli du själv.

En vän råkade ut för precis detta tidigare år. Tvist om boyta/area, vännen förlorade mot alla odds, blev skyldig att betala nära 1 miljon kr (!) i rättegångskostnader, fick resning i Hovrätten, alltsammans slutade istället i förlikning som landade i att vardera part tar sina egna kostnader.
Resultat: nu är två personer skyldiga en halv miljon kr var. Vem vann? Advokaterna.
Detta är helt rätt kan gå i god för samma information. Det är alldeles för lång tid och risk för att få stå för de kostnaderna.


Tyckte du om huset när du köpte det? Trivs du? Ryms familjen i huset? Var det en siffra du köpte eller ett hus du tycker om? Ta det i beaktande innan du fattar beslut om vilken väg du vill gå, och vilken risk du vill utsätta dig för.
Bästa hälsningar/ E
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.