Varför inte vinflaskor? Då är det bara att ta ner en flaska när du blir sugen på lite govin, och sen limma upp den tomma flaskan igen.
Hälsn fr avd f värdelösa idéer.
 
WOW!! Det var det häftigaste jag sett på länge, och vilket tålamod Du måste ha. Kan Du inte komma och montera en sån vägg åt mig när jag samlat tillräckligt med korkar? ;)
 
A
Väldigt häftigt, men är det inte fusk att använda andras korkar?
 
  • Gilla
oscarwww
  • Laddar…
Snyggt, och såg också att du drack finöl under arbetets gång vilket säkerligen är en stor anledning till det goda resultatet.
 
Beundransvärd envetenhet!
 
Tack för alla kommentarer och vänliga ord!

Det har varit ett väldigt roligt projekt men inget jag är sugen på att jobba med tyvärr. Både korkväggar, gatstensgolv och lysande bänkskivor är sånt där som är roligt att göra en gång men efter många nedlagda timmar kommer suget efter nåt helt nytt projekt..

Nästa stooora projekt jag postar här kommer inte göra er besvikna, det kan jag nästan lova. Det kan dock ta en stund då inget har hänt med det de senaste åren.. Det är dock många nedplöjda timmar och potentialen är bra mycket större än en korkvägg. Hehe, alltid bra med en teaser så jag kan motivera mig, få tummen ur och göra klart.

Och nej, jag anser inte att det är fusk att inte ha druckit allt själv. Gjorde en liten överslagsräkning och kom fram till att om jag började när jag var 18 skulle jag behövt snitta på 1,5 vinare om dagen för att kunna färdigställa detta. Och hade jag gjort det hade nog färdigställandet i sig varit omöjligt...
 
  • Gilla
  • Haha
Långfarare och 19 till
  • Laddar…
Så imponerad! Vilket projekt! Både vinkorksväggen och resten av lägenheten. (y)
 
  • Gilla
Erik321
  • Laddar…
Karlia
Fantastiskt projekt! Kreativt och uthålligt!
 
Maria T
Makalöst vackert och samtidigt helt underbart galet samt roligt att se att Saturnus ringar inte bara består av bagage som flygbolagen tappat bort :giggle:
 
magge_
Häftigt! Bra jobbat! :)
 
Jäklar vad coolt!(y):D
Kul idé och bra jobbat! Blir riktigt snyggt! Påminner mig om de där stora äppeltavlorna de brukar ha i, är det Kivik? varje år.

Men hade det inte varit enklare att måla lamporna än att slipa bort mönstret?

Visa gärna bild när bilden är klar och rummet är färdigmonterat också!
 
Hej,
som utlovat kommer här en uppdatering “bara” dryga två månader sen den förra, inte två år denna gång.. :)

Jag och mina vänner har den senaste tiden druckit vin, ganska mycket vin för att vara korrekt… Så pass att jag tänkte att korkarna nu borde räcka till att fylla igen det lilla okorkade utrymmet som var kvar i korkväggen. De korkar jag skulle sätta upp behövde vara korkfärgade, dvs inte röda, för att passa in i mönstret. Tyvärr var det mest rödvinskork jag lyckats samla men varje kork ger ju två bitar så åtminstone hälften av bitarna skulle gå att använda. Sen kunde jag alltid flytta runt kork från andra delar där det kunde funka med rött för att få det att räcka till.


Jag delade alla korkar jag hade fått tag på och sorterade dessa efter färg lika som tidigare.

Ett träfack fyllt med vinflaskkorkar i olika färger sorterade för ett byggprojekt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Blandad kork

Vinflaskkorkar sorterade efter färger för ett byggprojekt, med naturlig och rödvinsfärgad sida upp.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Sorterad

Sen var det bara att börja limma igen och flytta runt så färgerna stämmer

Vägg dekorerad med korkar och integrerade glaslamper som lyser i grönt och gult.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Ifyllt


Man kan se att det är en liten efterfix då de nya korkarna är aningen mörkare än de runt omkring. Kanske kommer jag att flytta om några av de allra mörkaste om jag stör mig på det men jag tycker nu att det är helt ok. Väggen får ju liv av variationer i mönstret och denna fläck berättar ju en historia. :)


Men som jag skrev i förra uppdateringen är inte väggen klar innan den är försedd med specialdesignade sänglampor som måste passa in i temat materialmässigt. Jag ville alltså bygga i kork och glas. Lampskärmarna var givna att vara av glas så det gällde först att hitta rätt flaskor för dessa. Efter en tur till systembolaget hade jag införskaffat de perfekta flaskorna till projektet och steg ett var att tömma dessa på sitt innehåll, givetvis ett par extra för att vara på den säkra sidan… :)

Flera tomma vinflaskor och vinkorkar på ett bord framför en soffa och en bärbar dator.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tomma flaskor

Det var bara en del av flaskorna jag planerade att använda, halsen och botten skulle bort så att bara den delen där flaskan smalnar av blir till skärm.

Flaska markerad med röda linjer för att avgränsa vilken del som ska användas som lampskärm.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Denna del vill jag ha


Att skära flaskorna börjar jag få in snitsen på nu då det blivit många både lyckade och mindre lyckade flaskdelningar de senaste åren… För er som undrar använder jag en glasskärare och rispar en skåra där jag vill ha snittet, sen roterar jag flaskan över ett ljus för att värma det området och efter lagom mycket värme (beror på glasets tjocklek) spolar jag det under kallvattenkranen så den termiska chocken spräcker flaskan längs skåran. När flaskorna är nydelade har de en sylvass kant och det är ju så klart inte ok om de ska funka som sänglampor.

Slipad glasflaskbotten på trät bord som en del i ett hemmagjort lampskärmsprojekt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Vass kant

Så nästa steg var då så klart slipning. Jag slipade för hand med de diamantdiscarna jag använt i bänkskiveprojektet och började med kornstorlek 30 och gick successivt ned (upp?) till 6000. Efter sista discen är snittet så man kan spegla sig i det, dvs mycket slätare än flaskans naturliga utsida.

Glasflaska avskuren för att användas som lampskärm placerad på ett träbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Slipat

Sen var det dags att klura ut hur själva lampan skulle monteras. Jag skaffade E14 socklar men de behövde modifieras för att passa i skärmarna. När det var gjort 3D-printade jag små mothåll som skulle låsa lampsocklarna i skärmarna.

3D-printade sockeldelar på träyta, för att montera sänglampor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

3D-printade sockeldelar

För att inte förlita sig på att plastdelarna ska ta upp krafter från skruvarna jag planerade att fästa ihop det med tillverkade jag ett par specialbrickor av metall som försänktes ned i plastdelen.

Två specialbrickor av metall på textil bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Brickor

Två glasflaskbottnar med E14-socklar monterade för att bli lampskärmar, och korkar till höger.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Provmonterat

Närbild av en slipad glasflaska som används som lamärmen, med fokus på den glänsande kanter och en synlig glödlampa inuti.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Päronlampor passar fint in i skärmarna


Rent mekaniskt blev det perfekt på första försöket och lampsocklerna satt fint på plats centrerade i skärmarna. Dock hade jag printat i PLA som inte alls är bra att stå emot värme så när jag såg att det funkade printade jag nya i ABS.


Vid det här laget var jag nöjd med skärmarna och det var dags att bestämma hur de skulle monteras samt resten av designen. Ett krav var att de är ledade så man kan rikta ljuset dit man vill ha det och jag kom fram till att det bästa är om axeln de roterar kring går genom glödlampan, på så sätt är lampan alltid på samma plats och man bara roterar skärmen runt den. Detta komplicerar dock konstruktionen då det kräver att jag fäster skärmen på var sida om glödlampan och inte i bakkant vid sockeln som jag tänkte först. Men borra i glas är ju görbart så det var bara att tappa upp en balja vatten, ladda skruvdragaren och skrida till verket.


Jag började samtidigt skissa på designen hur jag tänker mig med upphängning och strömbrytare och efter en timme eller två i fusion360 kom jag fram till följande:

3D-rendering av handgjorda vägglampor med halverade gröna flaskor som skärmar, korkdetaljer och rustika armar.
Planen


Tanken är alltså att lampsockeln mm kapslas in i en kork ur vilken en textilsladd går ut. Den går sen vidare till en annan likadan men lite mindre kork och därefter in genom armen den sitter monterad på. Skärmen sitter monterad i en båge som kan roteras och dessutom kan själva skärmen vinklas i bågen. Under den mindre korken tänkte jag sätta en bit av halsen från samma flaska och ur den kommer sen strömbrytaren. Jag vill få det att se ut som att textilsladden går rakt genom men det är ju självklart bara en illusion om jag vill att lampan ska gå att tända. Strömbrytaren är av den typ som har en liten arm i vilken det sitter ett snöre som man drar i för att tända och släcka. Snöret blir då fortsättningen av textilsladden och i änden givetvis en kork. :)


Nästa steg blev sen att tillverka bågarna som skulle hålla skärmarna. Till det använde jag små bitar av plattjärn jag hade liggande och dessa bockades med stora radier för att likna de jag hade i modellen.

Antika linoljebrända plattjärnsbågar på träyta, till sänglampor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Bågar


Men bågarna kan ju inte vara blanka, det passar givetvis inte alls in i stilen jag försöker skapa. Så för att få dem att se lite mer antika ut plockade jag fram lite linolja som jag har kvar sen smidesprojekten och linoljebrände dem mha en gasolbrännare.

Hand som håller linoljebrända metallbågar för hemmagjorda sänglampor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Svartbränt ftw:)


Sen monterades de på skärmarna i de borrade hålen. Invändigt i hålen passade jag in korta stumpar av vinylslang och på var sida om glasväggarna satte jag nylonbrickor. Detta givetvis för att ingen metall ska gå direkt mot glaset och skapa spänningar med sprickbildning som följd. Labkorkar karvades ur för att dölja lampsocklarna och lamporna började så smått ta form.

Två hemmagjorda sänglampor med skärmar av upp-och-nervända vinflaskbottnar och korkar som toppar, monterade på mörka metallbågar på ett träbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Lamporna klara


Nu var det dags för konstruktion av själva armarna som ska hålla ut lamporna från väggen. För att smälta in tänkte jag att armarna skulle tillverkas av samma rustika lastpallsvirke som jag har som genomgående tema i lägenheten och inte minst i panelen under korkarna. Den snyggaste biten jag hittade hemma var i ganska dåligt skick, dvs ganska porös och mycket sprickor men jag tänkte att om jag bara lyckas få till den utan att den faller isär så kan jag sen förstärka den invändigt med epoxi.


Jag sågade till bitarna och började gröpa ur dem med borrmaskin och täljkniv.

Gammalt, urgröpt och sprucket trästycke på en träbänk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

gammalt virke

Ett stycke urholkat, rustikt trä med flera borrade hål och sprickor, vilande på en träyta.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

urholkning



Sen gällde det att pilla in strömbrytare och kopplingsmtrl (wago givetvis) i pinnen.

Dekonstruerad handgjord lamparm med urholkat, rustikt trä, korkdolda elektriska komponenter och svart textilsladd.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

El på plats


Detta säkrades med smältlim för att hållas på plats

Hål urholkat i trä med elektriska komponenter och isolering, fastsatt i en trälampa under tillverkning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Fastlåst


På ovanstående bild kan ni också se att jag satte fasten liten bit av pneumatikslang i hålet på pinnen som snöret löper genom. Denna har till syfte att dels minska friktionen mellan snöre och träet men framförallt skydda träet så snöret inte äter sig igenom det porösa virket.


Längst ut på armen borrade jag och försänkte in M4 T-nuts (vet inte vad dessa heter på svenska men alltså muttrar gjorda för att sätta in i trä och få in en metallgänga). Dessa limmades med rikliga mängder epoxi för att också förstärka träet runt omkring dem och göra slutprodukten lite hållbarare.

Sen skruvades alltihopa samman och visst börjar den bli lik modellen? :)

Handgjord sänglampa med rustik träarm, svart textilsladd och skärm av glasflaskbotten med korkdetaljer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

på god väg…

Nu får jag inte ladda upp fler bilder så fortsättning följer strax....
 
  • Gilla
  • Wow
Beffa90 och 10 till
  • Laddar…
Textilsladden som skulle funka som strömbrytare skapade jag en liten ögla i änden på genom att vira samman kardelerna och löda.

Textilsladd med lödd ögla mot träbakgrund som del av ett DIY byggprojekt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

ögla


Snöret från brytaren knöts fast och flaskhalsen monterades

DIY lampdelar på träbänk inklusive textilsladd, träkloss, champagnekork och svarta kablar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

snart snart….


Givetvis hade jag sparat “locken” från träbitarna så jag kunde försluta alltsammans när det var klart.


För att kunna montera upp dem på korkväggen krävdes givetvis nån form av väggfäste. Jag svetsade ihop väldigt simpla hållare av lite plåtbitar

Svetsade metallväggfästen med borrade hål och synliga svetsfogar på ett träbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

väggfästen


och då de skulle komma att sticka ut lite utanför korkarna krävdes att även dessa matchade så de linoljebrändes också.

Svetsade och linoljebrända väggfästen av plåt på tegelsten och asfalt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

bränt


Sen var det bara monteringen kvar och jag började med att mäta och plocka ner lite kork. Kändes lite jobbigt att börja riva när det precis blivit klart… :p

Vägg täckt med champagnekorkar som skapar ett kreativt mönster av olika färger och märkningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

plats för lampor

Vägg täckt med champagnekorkar i olika färger, två lampor inbyggda bakom korkarna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

fästen monterade

Vägg med DIY-lampor monterade på simpla svetsade fästen och dekorerade med champagnekorkar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

och lampor på plats!



De hängande champagnekorkarna kommer från ett för mig väldigt viktigt firande med företaget jag jobbar på. Jag tog reda på dem och bestämde att de skulle få en särskild plats på korkväggen och vad passar väl bättre än detta..?


Jag är väldigt nöjd med hur lik modellen de blev. Vanligtvis brukar man få göra avsteg på både det ena och det andra när man jobbar med material och tekniker man inte helt är van vid men detta blev ganska exakt som jag tänkte mig.


Jag avslutar med några bilder på slutresultatet med tända lampor. :)

Väggmonterad lampa med tända glödlampor framför en korkklädd vägg, handgjorda detaljer och champagnekork-dekoration.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tänt! :)

Vägg med champagnekorkar, integrerade lampor och textilsladdar, artistiskt belyst med varmt ljus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Hela väggen

Vägg dekorerad med korkar med infällda lampor och hängande champagnekorkar, upplyst i mörkret.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

By night


Hoppas ni gillade uppdateringen. Jag har gått in i ganska mycket detaljer i konstruktionen och jag förstår om det inte är jättespännande för alla att läsa men jag skriver detta också lite för min egen del så jag kan gå tillbaka i avslutade projekt för att minnas och dra lärdomar till framtida utsvävningar. Blir det för tråkigt och detaljerat får ni hojta så taggar jag ner till nästa uppdatering… :)

Må väl därute i coronasverige och ta hand om er alla!
På återseende!

Dr. Highflower

PS. det kommer fler uppdateringar som rör denna väggen, ju mer jag jobbar med den desto fler ideer poppar upp och jag har vissa planer jag definitivt kommer att göra. :D
 
  • Gilla
  • Wow
  • Älska
Beffa90 och 40 till
  • Laddar…
Kul idéer att följa oavsett vad man tycker om resultatet tycker jag. Ser fram emot nästa!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.