14 291 läst · 84 svar
14k läst
84 svar
Vad preppar ni med för mat hemma, vad får man inte missa?
Ris
Pasta
Pulvermos
Bullens pilsnerkorv
Köttbullar i sås
Ravioli
Spaghetti och köttfärssås
Tomatsoppa
Gulaschsoppa
Knäckebröd
Olivolja
Torrjäst
Ketchup
Rostad lök
Kryddor
Chili con carne
Krossade tomater
Frukt i mängder (konserverad)
Choklad
Buljong
Bönor
Majs
Honung
Salt
Ärtsoppa
Tonfisk
Nudlar
Havregryn
Ca 30 portioner frystorkad mat (real turmat)
säkert glömt massor ! Kan ni komma med tips på vad ja missar som man bara måste ha? Vad har ni ?
Pasta
Pulvermos
Bullens pilsnerkorv
Köttbullar i sås
Ravioli
Spaghetti och köttfärssås
Tomatsoppa
Gulaschsoppa
Knäckebröd
Olivolja
Torrjäst
Ketchup
Rostad lök
Kryddor
Chili con carne
Krossade tomater
Frukt i mängder (konserverad)
Choklad
Buljong
Bönor
Majs
Honung
Salt
Ärtsoppa
Tonfisk
Nudlar
Havregryn
Ca 30 portioner frystorkad mat (real turmat)
säkert glömt massor ! Kan ni komma med tips på vad ja missar som man bara måste ha? Vad har ni ?
Med torrskaffning och konserver i ett normalt skafferi klarar vem som helst 72 timmar.
Det är värre med värme och vatten för många som inte är vana med att vara utan ström en vecka.
När jag var ung ropade mor fåglarna kommer,tappa upp vatten. När flyttfåglarna kom och flög in i koppartrådarna blev det kortslutning och vi var utan ström några timmar.
Vi kunde elda i pannan när oljebrännaren lade av men vatten fick bäras från en källa.
Frysarna täcktes med filtar och mat fick i värsta fall bäras ut till jordkällaren.
Att stressa upp sig för lite småproblem är et modernt problem, mitt nya problem är att inte it är stabilt när nu strömmen lägger av. Vatten, värme, och mat ligger liksom i generna.
Det är värre med värme och vatten för många som inte är vana med att vara utan ström en vecka.
När jag var ung ropade mor fåglarna kommer,tappa upp vatten. När flyttfåglarna kom och flög in i koppartrådarna blev det kortslutning och vi var utan ström några timmar.
Vi kunde elda i pannan när oljebrännaren lade av men vatten fick bäras från en källa.
Frysarna täcktes med filtar och mat fick i värsta fall bäras ut till jordkällaren.
Att stressa upp sig för lite småproblem är et modernt problem, mitt nya problem är att inte it är stabilt när nu strömmen lägger av. Vatten, värme, och mat ligger liksom i generna.
S
SueCia
Elektroniktokig
· Dalarna
· 5 073 inlägg
SueCia
Elektroniktokig
- Dalarna
- 5 073 inlägg
filtar över frysarna :OK kest skrev:Med torrskaffning och konserver i ett normalt skafferi klarar vem som helst 72 timmar.
Det är värre med värme och vatten för många som inte är vana med att vara utan ström en vecka.
När jag var ung ropade mor fåglarna kommer,tappa upp vatten. När flyttfåglarna kom och flög in i koppartrådarna blev det kortslutning och vi var utan ström några timmar.
Vi kunde elda i pannan när oljebrännaren lade av men vatten fick bäras från en källa.
Frysarna täcktes med filtar och mat fick i värsta fall bäras ut till jordkällaren.
Att stressa upp sig för lite småproblem är et modernt problem, mitt nya problem är att inte it är stabilt när nu strömmen lägger av. Vatten, värme, och mat ligger liksom i generna.
Jag lyckas inte lista ut om det är bra eller dålig id’e. Jag fattar principen med att man vill stänga in kylan, men värmen från komponenterna, eller blir det irrelevant då de svalnar så fort?
Borde väl gå att bygga en vedeldad fritös? Annars finns det gasoldrivna. Kostar inte så mycket heller:K kest skrev:
https://www.gastrozogu.se/produkt/dubbel-gasol-fritos-2-x-120-liter/
S
SueCia
Elektroniktokig
· Dalarna
· 5 073 inlägg
SueCia
Elektroniktokig
- Dalarna
- 5 073 inlägg
Ser problem med en del på listan:
Fanns fortfarande gott om ris av billigaste sorten på WILLY:S i förrgår. Köpte så att jag har 8 kg bäst före 2021-08. Skulle vilja packa det bättre, i plasthink med mylarpåse och syreabsorbent. Har dock inte tagit reda på var man bäst införskaffar det.
Grötris, som var slut förra gången, fanns åter i butiken.
- Har inte vågat köpa konserverad mat i plåtburk i någon nämnvärd omfattning sedan larmet om bisfenol A. Kan dock köpa i glasburk (dock lite orolig för insidan av locket).
- Konserverad mat med vatten i burk (såväl plåt som glas) kan frysa sönder.
- Choklad har mycket kort hållbarhet i min besittning.
Fanns fortfarande gott om ris av billigaste sorten på WILLY:S i förrgår. Köpte så att jag har 8 kg bäst före 2021-08. Skulle vilja packa det bättre, i plasthink med mylarpåse och syreabsorbent. Har dock inte tagit reda på var man bäst införskaffar det.
Grötris, som var slut förra gången, fanns åter i butiken.
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 734 inlägg
Det blev faktiskt en extra stor beställning från Willys idag, får se om de lyckas plocka allt.
Återkommer med en lista =)
Målet får bli att försöka ha mat hemma för två veckor ifall något oförutsett skulle hända.
Har dock öl så det räcker och blir över, och det är ju flytande bröd trots allt
Ska komma ihåg att köpa några tuber gas extra till gasköket med.
Återkommer med en lista =)
Målet får bli att försöka ha mat hemma för två veckor ifall något oförutsett skulle hända.
Har dock öl så det räcker och blir över, och det är ju flytande bröd trots allt
Ska komma ihåg att köpa några tuber gas extra till gasköket med.
Kan själv!
· Trelleborg
· 15 734 inlägg
Willys rapporterade att det var högt tryck på onlinebeställningar idag.
4kg pasta, 2kg ris, två stora förpackningar knäcke, 4 fruktkonserver, 1kg jordnötter, ett paket jordnötssmör, två chokladkakor och ett paket digestivekex. Samt en hel del bönor i tetra som hamnade i vanliga skafferiet.
Såhär i efterhand mest hafsigt ihopplockat, men förhoppningsvis en början.
Tänker att jag ska försöka knåpa ihop en faktisk tvåveckorsmeny baserad på torrvaror och konserver.
Allt ska ha relativt lång hållbarhet och gå att rotera ut naturligt i vår ordinarie matlagning.
4kg pasta, 2kg ris, två stora förpackningar knäcke, 4 fruktkonserver, 1kg jordnötter, ett paket jordnötssmör, två chokladkakor och ett paket digestivekex. Samt en hel del bönor i tetra som hamnade i vanliga skafferiet.
Såhär i efterhand mest hafsigt ihopplockat, men förhoppningsvis en början.
Tänker att jag ska försöka knåpa ihop en faktisk tvåveckorsmeny baserad på torrvaror och konserver.
Allt ska ha relativt lång hållbarhet och gå att rotera ut naturligt i vår ordinarie matlagning.
Fyllde på lite mer idag, var väldigt utplockat på Willys bland konserver, toapapper etc, torrjäst var sopslut överallt sa han. Men efter en genomgång i mitt ”förråd” och de vi har i kyl/frys så klarar vi oss enkelt en 5-6 veckor. med stora problemet är mitt snus
Dock har jag preppat lite väl inom vissa områden, så kommer minska / äta upp en del av förrådet utan att fylla på. Kommer beslut om att stänga skolorna så räkna med total kaos.
syrran bor i Norge, där stänger dem skolorna nu, de är total anarki på mataffärerna, så att ta detta på allvar och börja förbereda sig är definitivt ingen dum idé, men sent ska syndaren vakna. En annan kan luta sig tillbaka och livet går vidare.
Dock har jag preppat lite väl inom vissa områden, så kommer minska / äta upp en del av förrådet utan att fylla på. Kommer beslut om att stänga skolorna så räkna med total kaos.
syrran bor i Norge, där stänger dem skolorna nu, de är total anarki på mataffärerna, så att ta detta på allvar och börja förbereda sig är definitivt ingen dum idé, men sent ska syndaren vakna. En annan kan luta sig tillbaka och livet går vidare.
Några exempel på vad vi har som jag tycker saknas på din lista:
-Potatis. Vi har ungefär 100 kilo kvar i källaren.
-Morötter. Förvällda och frysta.
-Palsternackor. Förvällda och frysta
-Surkål. Vi har väl ungefär 5 liter kvar.
-Syrade morötter. Vi har några burkar i källaren.
-Mjöl. Vi har gissningsvis 15 kilo olika slags mjöl i skafferiet.
-Lök. Vi har 10 kilo hängande i nätpåsar i skafferiet.
-Smör. Vi har gissningsvis 3 kilo i frysen
-Rybsolja. Vi har tre och en halv liter. Att blanda ut smöret med.
-Ister. Vi har väl en liter ungefär. Som stekfett.
-Bär. Vi har svarta vinbär och röda vinbär och hallon och jordgubbar och häggmispel i frysen från i höstas. Gissningsvis närmare 100 liter totalt. Blåbären är snart slut men jag tror det är en liter kvar.
-Kött. Vi har några kilo i frysen.
-Skorpor. Två extralånga torra baguetter som jag kom över gratis som sambon skivade och torkade.
-En levande välmående surdeg att baka av.
-Potatis. Vi har ungefär 100 kilo kvar i källaren.
-Morötter. Förvällda och frysta.
-Palsternackor. Förvällda och frysta
-Surkål. Vi har väl ungefär 5 liter kvar.
-Syrade morötter. Vi har några burkar i källaren.
-Mjöl. Vi har gissningsvis 15 kilo olika slags mjöl i skafferiet.
-Lök. Vi har 10 kilo hängande i nätpåsar i skafferiet.
-Smör. Vi har gissningsvis 3 kilo i frysen
-Rybsolja. Vi har tre och en halv liter. Att blanda ut smöret med.
-Ister. Vi har väl en liter ungefär. Som stekfett.
-Bär. Vi har svarta vinbär och röda vinbär och hallon och jordgubbar och häggmispel i frysen från i höstas. Gissningsvis närmare 100 liter totalt. Blåbären är snart slut men jag tror det är en liter kvar.
-Kött. Vi har några kilo i frysen.
-Skorpor. Två extralånga torra baguetter som jag kom över gratis som sambon skivade och torkade.
-En levande välmående surdeg att baka av.