Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Det faller tyvärr på att grön/gul ledare inte får användas till annat än skyddsjord, det är big no no att nyttja den till tändtråd.

Om du kan byta kabel till en med flera ledare så är jag fortfarande tveksam till kopplingen Sx - N - strömbrytare. Denna Fibaropuck är ett under i otydlighet och borde inte användas. Jag skulle mata båda strömbrytarna med antingen fas eller från Sx, inte blandat på detta sätt.
Hej, tack för svar. All el i huvudbyggnaden är genomgången och moderniserad. Dragningen till uterummet är dock original. Jordkabeln i gamla dragningen är röd så det borde väl fungera om man skiljer på vad som är rekommenderat och vad som faktiskt är tillåtet i gammal installation. Det är trögt i bef. rör så att tråda om kommer nog inte gå.

Jag kan absolut mata båda brytarna direkt med fasen. Tanken vara bara att spara det utrymme som en extra Wago-koppling tar om Sx ändå är ett finare namn för L inne i pucken.
Håller med om att manualen är märklig. Som jag förstår det använder pucken tråden mot lampan som nolla, för den lilla ström som krävs för att driva själva pucken när ingen nolla är framdragen. Min fundering är då om Sx och N behöver byglas för att stänga kretsen i det fallet att riktig nolla saknas.
 
A
Oasis Oasis skrev:
Behöver ett par friska ögon som dubbelkollar min trappkoppling mot en Dimmer 2.

Jag har ett gäng spottar i takfoten på huvudbyggnaden och ett fristående uterum som ligger på samma krets. Dessa vill jag styra med en gemensam Dimmer 2. Dragningen mellan kopplingsdosan på fasaden och uterummet är endast trekardelig varför mina valmöjligheter i trappkopplingen är lite begränsad.

Min lösning är att bygga om brytarna till momentana och använda före detta jordtråden för att stänga kretsen mellan brytare och S1. Spottarna som monteras kräver inte jord.
Den första brytaren matas direkt med inkommande fas. Denna fas byglas och dras direkt till Fibaro-pucken. Den andra brytaren matas med Sx.
Som jag förstår Fibaro-manualen byglar jag sedan Sx och N i pucken, då jag inte har en ren nolla längre.

Ser det bra ut eller finns fler förslag?

[bild]

Bonusfråga... Såg att Dimmer 2 kan mata 200VA med LED-last. Totalt ska jag köra 18 spottar på 5,8W på maxeffekt.
5,8*18 = 104,4 => 104,4/200 = 52,2% Någon som vet vilken PF (Power Factor) spottar vanligtvis ligger kring, borde väl rimligen ligga med en god marginal över 50%?

Varför gör du inte som på min bild ovan. Du har ju tandtråd och fas i den första brytaren, vilket är ovanligt. Sätt dimmern där.
 
P Patrik_J skrev:
Har också haft huvudvärk med trappkoppling av Fibarodimmern (FGD212) beroende på att fasen och tändtråden fanns vid varsin strömbrytare, dvs. inte på samma ställe. Till slut fick jag dock till det. Nu går det att styra lamporna från båda (återfjädrande) strömbrytare och även trådlöst :)

Så här såg det ut innan:
[bild]

Och så här ser det ut nu:
[bild]

Observera dock följande:
1. Primär strömbrytare är den som ska gå att använda för programmering av Fibarodimmern och ska därför kopplas till S1.
2. Sekundär strömbrytare kopplas till S2 och behöver även aktiveras i Fibaroinställningarna, dvs. parameter 26 ”The function of 3-way switch” ska ställas in på “3-way switch function for s2 enabled”
3. För att de återfjädrande strömbrytare ska fungera som återfjädrande strömbrytare behöver parameter 20 vara inställt på “Momentary switch”.


Lycka till!
Nej, denna funkar inte...
 
E Esset_89 skrev:
Nej, denna funkar inte...
Jodå, har haft den lösningen i snart fyra år och den fungerar
 
P Patrik_J skrev:
Jodå, har haft den lösningen i snart fyra år och den fungerar
Funkade inte i mitt hus. Vägrade kalibrera.

Sen vet jag inte var din nolla tog vägen? Prövade med och utan bygling men det gick inte hem.

Gjorde det enkelt för mig och tog ner ena lampan från taket och satte pucken där istället. Då hade jag både fas och nolla tillgängligt samt kunde koppla Sx till båda brytarna och sedan retur på gemensamt in på S1. Output gick sedan in i kontakten för lampan och den matade i sin tur nästa lampa på "baklänges". Tändtråden som satt till brytare B hamnade på X istället.

Så näe, det gick inte.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.