Blir aldrig mögel av för tjock isolering, men är man snål och vill spara så dras vent igen, drar ju kallt.!:p

Ny Tv är strömsnåla, vi har en 65” denna förbrukar 150w med full belysning, men givetvis onödigt att ha nåt påslaget som ej används, det har barnen fått lära sig när de var nyfödda, helt logiskt tycker jag, men långtifrån alla.
 
Humlo Humlo skrev:
Vi är nyblivna husägare och har tagit över huset från ett äldre par som antagligen gjorde allt för att hålla driftskostnaderna nere. Då hade de svalt inne och när vi tog över så frös vi ihjäl. De stängde till delar av huset de inte använde så de slapp värma dessa och levde ett rätt stilla och skärmfritt liv. Nu kommer vi, en ung familj med helt nya vanor, mer elektornik, mer saker som är igång hela tiden (datorer, stereo, laddare, modem, tv-apparater, tv-spel, nattlampor mot mörkerrädsla osv) Sen så duschar någon varje dag och tvättmaskinen och diskmaskinen får slita hårt. Alla rum utnyttjas för vi är fler som bor och här stänger vi inte till för att ha mindre ytor att värma upp.

Hur som helst så fick vi vår första elräkning nu och den låg på 4000 kr för december. Aj!
(2 våningshus,160 kvm, energiklass D)

1) Är det normalt? Vi har bara en stor bostadsrätt att jämföra med där värme och vatten ingick i hyran och där låg vår el på 600 kr i månaden med samma vanor som vi har idag.

2) Uppvärmningen i huset är luft/vatten-värmepump och vad jag förstår så ska det vara en bra och "billig" uppvärmning. Vårt slöseri borde ligga på andra poster?

3) Hur kan vi spara el? Vitvarorna är hyfsat nya. Vad slösar man mest på som man inte tänker på?
Ska vi dra ur alla timers vi har överallt och bara tända i de rummen vi är i? Hur mycket gör tex en fönsterlampa i varje rum kontra att ha släckt överallt bortsett från 1-2 rum där man är.

4) Hur mycket skiljer sig elräkningen från säg juli månad till december månad? Det kanske jämnar ut sig den varmare årstiden då man släcker överallt och inte har värmen på? Jag hade räknat med 2-3000 kr kanske i el så här i början innan man lär sig sitt hus och får till ett bra elavtal och slipper anvisningselen som vi nu hade halva månaden. 4000 kr direkt känns som om vi behöver tänka oss för lite.

Nån som har lite tankar att dela med sig om detta som kan vara bra att tänka/titta på?
Det kanske är normalt att dubbelt så många drar dubbelt så mycket ström? Unga vs Äldre.
För det första låter 4000 kronor inte anmärkningsvärt i december, på en höft, för en villa. Om du är intresserad av att minska elförbrukningen tror jag på ett enkelt recept: mät! Det första du ska göra är att få tillgång till förbrukningsdata från din elleverantör på timbasis. Då kan du se vad ni har för grundförbrukning i huset under en dag ni är borta och är säkra på att "allt" var avstängt: vårt hus drar exempelvis ca 250 watt 24/7 med kyl/frys samt diverse fläktar och cirkulationspumpar = 6 kWh per dygn som vi inte ens tänker på. Du borde kunna se värmepumpen slå av och på där. I ett hushåll utan bastu finns det bara en annan storförbrukare som brukar sticka ut: du kan säkert se timmen ni lagade mat, för slår ni på ugn och ett par plattor så drar ni iväg mot 8–10 kW direkt.

Lampor är ingen större förbrukare om de är LED: i storleksordningen 100 lampor förbrukar lika mycket som värmepumpen.

För att lugna dig så kan jag nämna att januari förmodligen blir ännu dyrare och februari dyrast men sedan brukar det dala utför. Vi har ett hus i ungefär samma storlek och under vintern går elen till värmepumpen: ⅔ av all el gick till pannan i december. Vår bränsleförbrukning syns också på elräkningen eftersom vi har elbil så tar man bort den så är det snarare ¾ av vår förbrukning som går åt till värme. I augusti däremot, då vi också var hemma hela månaden, förbrukade vi 457 kWh (mot 1904 i december) för då stod värmepumpen still förutom när den gjorde varmvatten.

För att beröra generationsfrågan så är vi i samma situation: här bodde tidigare ett äldre par som bott i huset sedan det byggdes 1965. De använde inte bottenvåningen så mycket, utan där har de haft underhållsvärme (typ 16–17 °C gissar jag) och på ovanvåningen har det nog varit 20 °C. Vi är termofiler och kör med 23 °C i hela huset, eftersom vi använder båda plan. Detta fungerar jättedåligt med bottenplanets ursprungliga radiatorer, som är kvar sedan tiden med oljepanna: de är små och tunna och kräver höga framledningstemperaturer. Det innebär att vår värmepump, en maskin som trivs bäst med låga framledningstemperaturer, behöver köra ut 50-gradigt vatten redan vid 0 °C ute. Den arbetar därför inte särskilt effektivt.

Nu när vi pratar värmepumpar: ditt värmesystem är troligen din största energikonsument. Det är lönt att lära sig några grundläggande saker om hur de fungerar och hur man ställer in det. Värmepumpar är tacksamma på så sätt att de kan arbeta under (väldigt) suboptimala förhållanden och "bara fungera", men med rätt injustering kan man dra ner elförbrukningen ganska mycket. Men först behöver du försöka klura ut om det är den som äter upp all din ström, förstås.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 2 till
  • Laddar…
Låter som en helt normal elräkning för dec.

VPn måste man ha koll på. Men, förmodligen inget fel på den. Möjligtvis kan jag tänka mig att den skulle kunna vara aningens underdimensionerad för era behov. Gäller särskilt vv. Å andra sidan, om det äldre par som bodde där tidigare gillade att bada så kan vv-produktionen vara ok.

Det andra ni bör undersöka är ventilationen. Den står numera oftast för den största enskilda värmeförlusten, såvida man inte har FLVP eller FTX.
(Gör dock inte som på -70-talet och bomma igen ventilationen, då lär mögelskador komma som ett brev på posten.)
Har ni självdrag, fläktförstärkt självdrag (=frånluftsfläkt, oftast i badrum), eller FTX (värmeväxlare för från- och tilluft)?

Precis som TottoGBG växte jag upp under oljekrisen -73, och har ungefär samma erfarenheter ang energi. Dvs jag frös mig igenom mitt unga liv. (Med påföljd att jag hatar kyla och har det varmt och gott inne nu när jag bestämmer själv. :) )
Kan bara hålla med TottoGBG om att det är ert beteendemönster som i mkt hög grad styr elräkningarna.
Glöm det föråldrade snacket om belysning och stby, det är inget som påverkar elräkningen längre. Dessutom, under vinterhalvåret så är all spillvärme från olika lampor och apparater ingen spillvärme, utan den hjälper till att värma upp huset.

Slutligen bör ni kolla upp ert elavtal också, om ni inte redan gjort det. Elskling är ett bra ställe att börja titta för att få en uppfattning om elpriser. Glöm dock inte att numera så står själva elpriset för mindre än en 1/3-del av det totala elpriset. Tyvärr den enda del man själv kan påverka.
 
  • Gilla
Mr.Hammer
  • Laddar…
Humlo
Hej igen!

Nu har jag kollat hur mång Kwh som gick åt från 1-31 dec och på räkningen står det 2434 kwh.
Beräknad årsförbrukning är 15 736 kwh så jag antar att det är vad de andra ägarna förbrukade?

Räkningen är i 2 delar och den ena står det elNÄThandelsföretag på med skatter och abbonemang och de vill ha 2348 kr
Det är väl inget man kan byta bort till något billigare utan är något som är en fast del och som man måste ha? Dessa 2348 är samma varje månad och går inte att deal:a ner?

Den andra delen är Elhandel (anvisat avtal) och den är på 2568 kr och nu så ser jag att 82,90 inte är något drömpris på elen. :D
Men även om vi skulle teckna oss för 60-70 öre i nåt bundet avtal så är det ju en stor summa i de fasta avgifterna som inte går att påverka? Är boven i dramat 82,90 öre per kiloatt. Är 2434 kwh extremt för en månad i december i villa?

Vi kör bara fulla tvättmaskiner och lufttorkar tvätten på ställningar. Vi diskar bara fulla diskmaskiner och duschar snabba duschar med vattnet avstängt när vi schamponerar. Nu har det ju varit jullov så vår stora LED tv har varit igång från morgon till kväll, ungarna har spelat på sina datorer och lamporna har varit tända överallt.. och temperaturen har skiftat från flera minus till några plus ute mest hela tiden. Vi försöker även hitta nån slags balans i värmen inne, runt 20-21 grader och sitter man still så är det kofta och tofflor som gäller.

Så i sommar när man inte värmer huset så kanske vi får en räkning på 700 kr? och så kommer den fasta delen 2348 kr på det också. En juliräkning på 3000 kr i sammanlagd elräkning? Är det så det funkar?
 
Hemmakatten
Även nätägaren debiterar efter verkliga förbrukade kWh varje månad. Så den kostnaden varierar månad för månad. Till det brukar komma en årsavgift på en eller ett par tusen, den kostnaden fördelas rakt av på årets månader.
 
  • Gilla
halper
  • Laddar…
En del av elnätet är också rörligt. Kolla så ser du vad som är månadsavgift respektive per kWh. Blir alltså inte 2800 i juli på elnätet, men det stämmer tyvärr att det blir flera hundralappar i fasta avgifter innan du förbrukat en enda gnutta el. Stämmer också att du inte kan byta elnätsbolag; det är regionala monopol.

Kostnaden per kWh kan variera med tiden, både på ”nät”- och ”leverantörs”-sidan. Har du timpris kan det lägsta vara 20 öre en timme men sedan tillkommer elcertifikat, energiskatt … och moms ovanpå det!

Med ditt anvisade avtal betalar du kanske 30–50 öre mer per kWh än du skulle gjort med ett vettigare avtal.
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
S
Elnätet har en fast avgift, min är runt 300 vet inte om det är olika beroende på var man bor och hur mycket man förbrukar. Sen är en annan del rörlig beroende på hur mycket man förbrukar så den borde vara lägre för er på sommaren om inte olika elnät har olika regler :)

Är man lite för långsam blir man trea på bollen :crysmile:
 
Den fasta avgiften betalar man per år inte varje månad. Jag har t ex 300 kr/år för elhandel och 2630 kr/år för elnät, alltså totalt strax under 3000 kr /år

Beräknad årsförbrukning 15736 är inte hög. Räkna bort 5000 kWh i hushållsel, så blir det 10736 kWh för varmvatten och värme.
Beräknad årsförbrukning kan ju stiga något när ni bott där ett tag eftersom ni troligtvis förbrukar mer än förra ägarna.
 
Sänk temperaturen. Man vänjer sig. Snart tycker ni att 20 grader är varmt och skrattar åt koftorna.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Jag brukar ha 2500 kWh i november och 3000 i december så det är inget extremt hos dig. I juli 500 och i februari 3500 kWh.
Mitt hus är större och har ingen värmepump. Ca 24000 kWh per år .
 
Vi har då vår fasta avgift månadsvis, du kan inte 2380:- i fast avgift varje månad, ev 2380:-/12.
 
  • Gilla
kashieda och 1 till
  • Laddar…
Humlo
Här är elräkningen. Det är mer den första delen som sticker i ögonen med alla dessa fasta avgifter och abonnemang som vi inte kan göra något åt. Går det att få ner den på nåt sätt?
Andra delen med 2434 kwh i förbrukning och anvisningsel kanske är normalt för en månad i december för ett hus i vår storlek?
 
  • Elräkning med fasta avgifter och elanvändningsdetaljer för december, markerade belopp och förbrukning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Den sista kan man göra något åt, gå tex in på elskling.se och peta ned dina uppgifter.
 
Hemmakatten
De fasta kostnaderna är abonnemangsavgiften från nätägaren och årsavgiften från elleverantören.

Alla andra avgifter är beroende på hur många kWh du gör av med.
 
Fairlane
Anvisat avtal får man om man inte aktivt väljer vilket elavtal man vill ha. Det ligger .normalt klart högre i pris så välj något, oavsett hur du väljer kommer du få ett lägre pris per kWh.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.