Min syn på "fasadbelysning":
Varför skall man lysa upp fasaden? Den består ändå för det mesta bara av lite intetsägande träpanel.
Som här till exempel; det kan väl knappast bli fulare? Pastalampor var en kul och träffsäker benämning :D
40758817_2150625668525410_5356852810013401401_n.jpg

Nej, jag tycker att man skall lysa upp så man ser var gångväg och dörrar är, om det sedan lyser upp lite av trädgård och hus så ok, men belysa målade träväggar???

Så här ser det ut hos oss. Och vi tänder utebelysning och fönsterlampor när det skymmer, och släcker när vi går till sängs, utom en enda nattlampa inne, som får brinna tills det ljusnar. Så det stör knappast närboende stjärnskådare :)
Hus med upplyst fasad på kvällen, enkel träpanel och några tända fönsterlampor syns.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
nissenhj och 3 till
  • Laddar…
tommib tommib skrev:
Den långa litanian påminde mig om en annan tråd.

[länk]

Undrar om farbror j är någon av de inblandade, eller känner någon av dem?

Har för mig att det var två snarlika trådar på samma ämne där Tom12 var den ena skribenten och den andra, med annat namn, var uppenbart samma.

Edit: Nej, det var fel. Den andra tråden startades av en annan användare men Tom12 skrev i den, sex år senare. Det verkade vara samma ärende.

[länk]

Som sagt, man blir lite nyfiken på om farbror j på något sätt är inblandad och hur det gick i det ärendet.
Jäjamän, jag kände också igen historien, men var inte lika snabb att söka reda på de gamla inläggen.
 
Aldrig hade jag trott att min enkla fundering skulle starta en sådan tråd! Förutom problemet med ljusförorening är det väl bara en smakfråga. Vissa tycker om pråliga belysningar som visar för enkom och alla vad man går för, och andra är mer diskreta och har inte detta behov. Det blir dock ganska klart att pengar är ingen garant för bra smak, kanske ibland tvärtom.

Det som förvånar mig i ett inlägg är att det betraktas som snålhet om man släcker i de rum där man inte vistas i. Det har jag ingen förståelse för.
 
  • Gilla
Guzzi och 5 till
  • Laddar…
Det förvånar mig också..... att släcka efter sig är normalt sunt förnuft.

Snålhet..... det var i en storbondgård i Laihela där de hade en 40W glödlampa som de skruvade loss och flyttade mellan rummen. På det viset var det ingen risk att någon skulle glömma på lampan i ett rum där man inte vistades.
Jag hörde om det av en som hade bott i den gården på den tiden.
 
  • Gilla
  • Haha
BengtH och 2 till
  • Laddar…
lens lens skrev:
[media]Cooolt :rofl:
Var har du sett detta i Sverige
 
Hemmakatten
Vore bra att hålla sig till ämnet och inte sväva ut. / moderator
 
Spännande tråd! Man får så många olika synvinklar.
Vi byggde nytt för ett par år sedan och ärligt talat spenderades inte en tanke alls på fasadbelysningen. Den följde med på köpet. Vi bor i ett nyplanerat område och alla hus har fasadbelysning. Jag skulle gissa att det är den som följde de flesta hussatserna. När vi gick igenom med elektrikerna sa han att här och här och är det en fasadbelysning på huset enligt el-ritningen. Och vi sa ja det blir väl bra. Det fanns 1000 andra val man skulle göra oxå. Så i vissa fall är det inte medvetna val. Bara okunskap, ointresse eller vad man nu väljer att kalla det. ;)
 
  • Gilla
fia_mstd och 3 till
  • Laddar…
T Thomas_Blekinge skrev:
Detta är ingen fråga om tips utan en fundering.
I min närhet (skogsväg) har det uppstått några nybyggen vilket är kul eftersom nya familjer flyttar hit. Jag har noterat att det uppkommer en veritabel kapprustning vad gäller utebelysning. Det ska vara takfotsbelysning varannan meter samt fasadbelysningar och entre-belysning. Allt långt över mysfaktorn. Och hur mycket som helst. Dessutom trädgårdsbelysningar i olika vinklar med markbundna strålkastare.
Nu är det inte mörkt längre någonstans och man ser inget stjärnljus längre.
De nybyggda husen ser ut som en blandning av Tivoli och bordell.
Vad tycker ni?
Eftersom jag inte har erfarenhet av vare sig Tivoli eller bordell, som du tydligen har att referera till, så tycker jag att en väl planerad belysning i trädgården förskönar växtligheten. Sedan kan husfasdbelysning i vissa fall bli för stark, detta avhjälpes lämpligen med svagare lampor. Entré-belysningen ska ju vara välkomnande o tydlig.
 
harry73
Kan det vara så att belysning både har en positiv effekt, där den skrämmer bort tjuvar, och en negativ effekt, där den hjälper tjuvar att t ex hitta stege eller på annat sätt förenklar deras arbete.

Att bara säga att belysning är bra eller dålig är för enkelt, det beror på andra omständigheter som insyn, närhet till grannar, var ljuset finns, om den har rörelsedetektor mm.
 
  • Gilla
tompaah7503 och 1 till
  • Laddar…
Intressant tråd (även om vissa svävar ut ordentligt)!
Min högst personliga åsikt är att; ja, det kan vara hemskt fult med fasadbelysning ibland, och jag föredrar att bo som jag gör (ute i skogen) eftersom jag då kan se stjärnorna en klar kväll. Men, det jag tycker är ett verkligt problem är inte fasadbelysning, som oftast inte lyser särskilt starkt, utan de som sätter en strålkastare exempelvis över garageporten, vilket effektivt bländar den bilist som kör förbi på kvällen. Jag tycker jag ser detta förvånansvärt ofta och undrar om det verkligen kan vara tillåtet att belysa på ett sådant sätt att det blir en trafikfara... Har även en granne med denna sortens strålkastare som också har rörelsedetektor, och det vore ju en bra kompromiss för den mörkrädde om det inte vore för att den går igång även när man kommer körande förbi huset. :thinking:
Men jag är själv en stor syndare när det kommer till julbelysningen, så ska inte racka ner för mycket på det "smakfulla" i fasadbelysning. ;)
 
  • Gilla
twoody och 3 till
  • Laddar…
Lite exempel på "pastabelysning" i nybyggda hus.

5 armaturer på ett hus.
Nattbild av ett hus med sju yttre ljusarmaturer skapar distinkta skuggor på väggen och marken.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sammanlagt 7 pastaarmaturer kan här ses.

Nattvy av nybyggt hus med pastabelysning från 5 armaturer och skugga från dubbeluttag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


och slutligen en armatur som belyser ett dubbeluttag med en fin skugga därinunder.


Vägglampor med skarpt ljus mot grov textur, skapar skuggspel som liknar pastaskulpturer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
  • Haha
ichigo och 7 till
  • Laddar…
optimum
E etompau skrev:
Lite exempel på "pastabelysning" i nybyggda hus.
Snyggt men det saknas lite belysning av gångar och gärna några infällda i stenläggningen.
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Inte var det vackert med pastalamporna... sen kan man också förutsätta att kameran inte återger bilden med någon riktig rättvisa. Kameran bestämmer exponeringen efter ljuskäglorna och resten blir väldigt mörkt och underexponerat så kontrasten blir betydligt kraftigare än jag tror att man upplever det med egna ögon.
 
N nissenhj skrev:
Var har du sett detta i Sverige
Det finns allt för den som tar sig en biltur ute i landet i december.
Jag kommer inte längre ihåg var det var någonstans för det var för minst tio år sedan, men stannade en gång längs vägen för att på närmare håll beskåda en ljusshow utan dess like i en trädgård. Parkerade en bit bort och när vi hoppade ur bilen och gick mot trädgården i fråga hörde vi musik som blev tydligare och tydligare. De nöjde sig alltså inte bara med blinkande renar, slädar och tomtar överallt i trädgården och på hustaket; de hade även riggat upp en julmusikanläggning som dundrade ut bjällerklang dygnet runt.
 
  • Gilla
nissenhj
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.