N
Man skall inte ha plast i ett 20-talshus. Där gäller självdrag. Har renoverat ett 20-talshus med samma problem i källaren. Byggaren som bara renoverade gamla kulturhus sa att ”Du skall väl inte bo i en plastpåse”. Vi rev bort gipsplattor, mineralull (som inte kan buffra fukt) och plast. Tog bort all innerputs och putsade upp på nytt. Målade sedan med 2-komponents silikatfärg som andas. Ingen isolering, dvs huset återställdes som det var när det byggdes. Det var 8 år sedan. Inget mögel mer. Så när vi senare renoverade vinden så isolerade vi med cellulosa, som kan ta upp och avge fukt, och semipermeabel duk som släpper igenom fukt. Cellulosamaterialet ligger mellan yttertak och duken. Ingen luftspalt som transporterar in kall luft som kondenserar. Sedan innerpanel av trä målat med linoljefärg. Yttertaket är beklätt med spikad tjärpapp och gamla tegelpannor. Inget mögel här heller efter 8 år.

Om inte plasten hade funnits hade du inte haft mögel. Läs på i tidskriften Byggnadsvård!
 
Redigerat:
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
Vi har rivit vidare och insett att det har läckt in vatten via en takkupa.
Så det är ju inte plasten som är ensamt skyldig, däremot kan man väl fråga sig om det inte hade ventilerat ut bättre om det inte hade funnits ngn plast där, men det känns som att dolt fel-frågan har ändrats lite.

Vi blir tvungna att byta lite panel där det möglat in i träet och ett par gipsskivor så det kommer inte kosta ngn förmögenhet direkt, som tur är.

Är det värt att driva mot förra ägaren? Det kommer nog inte bli så stora kostnader att byta
 
Så bra att ni hittade grundproblemet. Plast på rätt ställe ställer inte till problem.
 
C
E erik8308 skrev:
däremot kan man väl fråga sig om det inte hade ventilerat ut bättre om det inte hade funnits ngn plast där
Knappast såpass bra att det hade eliminerat problemet med det läckande taket. Däremot hade man förmodligen ganska omgående upptäckt läckan om det hade blivit fuktgenomslag i innerväggen.
 
Eftersom boven i dramat var ett takfönster, så känns plasten sekundärt. Tak fönster är riskkonstruktion
Att processa är dyrt och det finns inga självklarheter.
Jag antar att ni höll på med en större renovering
 
Hemmakatten
Nu får det vara färdigdiskuterat om plast eller inte i äldre hus, börjar även bli lite för mycket pajkastning. Raderar några inlägg och så återgår vi till TS fråga om dolt fel eller inte. /moderator
 
  • Gilla
Stickan56
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.