Hej på er,
Suttit och ritat och renderat ett halvår nu och försökt förbättra vad som ska bli ett nytt 2-planshus i relativt traditionell stil. Känner att jag har kört fast, men vill egentligen bara skicka in "skiten" till bygglovskontoret och vara nöjd :rolleyes:. Huset blir ett lösvirkes Fiskarhedenvillan med utgångspunkt från "Rödhaken". Ca 200 kvm, där plan 1 har 107 kvm. Efter att vi varit på nybygget, husknuten och diverse visningar har vi landat i att hus med (minst) två plan är vår smak. Inledningsvis var vi inställda på enplans vinkelhus...

Tomten är en bit utanför Linköping, ca 900 kvm tomt.

5UgaheZ.png

Vill framhäva västerläge för uteplats, då kvällsolen på sommaren är den bästa solen.

w1XXiTO.png


Plan 1
IHrBYae.png


Hall som är bred, smal entré är kass, den behöver inte vara särskilt djup, bara bredden finns där. Sällan man är så många på så liten yta som när man hälsar och tar farväl av besökare. Troligen kör vi klinkers ända fram tills kök/vardagsrumslinje. Är det tillräckligt stor hall? :thinking:

Trappen en bit in för att inte behöva kliva i grus och slask man drar in. Ingång till höger till kontor/gästrum för att få lite flöde i huset. Stulet från A-hus Anneberg. WC/dusch placerad för att vara lättåtkomlig men tillräckligt diskret så man inte går från kök/matplats rakt till toa.

Köksdelen, relativt rymligt, lite lantkökskänsla med stort skafferi och gott om svängrum för bullbak. Köksö i mitten som kan fungera som hacka-grönsaker-plats och buffébord. Det är ju oftast i köket man hamnar när man bjuder hem gäster. 80/90 cm häll med minst 90 cm sidoutrymme på sidorna.
Troligen en stor ho med liten satsdel för att skölja grönsaker etc. Diskmaskin placerad så den går att höja upp och så man slipper snubbla över en öppen lucka.
Mestadels underskåp med draglådor, förutom i hörnen där vi kör skåp. Ugnen kommer vara upphöjd. Osäker på om placeringen på F/K/U är bra här, har försökt tillämpat någon form av modern "kökstriangel" här.
Vi kan även bygga på en liten matplats från köksön där vi kan placera ett litet avlångt bord, om man tröttnar på att sitta på barstolar.

WC
Tillräckligt stort för att uppfylla gällande regler och kunna inhysa ett skötbort i nedre vänster hörn.

Tvättstuga/Grovis
Ingång finns via dörr, ska rymma tvättmaskin, torktumlare, värmepump (Nibe bergvärme) och relevanta nödvändiga komponenter, typ till golvvärme etc.

Matrummet, utbyggnaden, blir med ryggåstak och ordentligt med plats för ett stort bord och utgång till såväl morgonsol till höger som eftermiddags/kvällssol till vänster. Byggs troligtvis ett trädäck runt om här.

Vardagsrum vill vi ska rymma tex 2, 3-sists soffor och en fåtölj. Tv går placera till höger om dörren till arbetsrummet. Trappväggen kan rymma en fin tavla eller en pyntad julgran. Braskaminen kan placeras i övre delen eller i nedre delen, beroende på humör. Numera finns det skorstensrör med inbyggd tilluft i, så det är inte särskilt kritiskt att dra i plattan längre...

Gästrum/arbetsrum är ett rum som vi tror kommer byta karaktär beroende på var vi är i livet. Inledningsvis med barn, kommer det vara ett lekrum, kanske med ett skrivbord som är jobba-hemifrån-skrivbordet. Senare kan det få mörkgröna tapeter och en skomakarlampa och bli ett whiskyrum, komplett med djupa klubbfåtöljer och dart-tavla. En bäddsoffa kan rymma långväga gäster eller en utelåst granne kan få vila sin arma lekamen på den.
Blir man med många barn går det att konvertera till sovrum.

Plan 2
Trappen är placerad en bit in så det blir lite klurigt att göra en bra övervåning.
Hw1UnB1.png

Stort föräldrasovrum 17,1 kvm, rymmer barnsäng/vagga och skjutdörrsgarderober. Ett kaminrör kan komma upp både i övre hörn och nedre hörn vid behov. Dubbla fönster för att få in mycket morgonsol.

Allrum 34,3 kvm
Rymmer en soffa eller några sackosäckar, där man kan sitta och lira tv-spel. Går att lägga till en vägg om det fin finns behov för ett extra rum.

KLK, 4,7 kvm. Rymmer resväskor, julpynt, gammelfarmor och sånt man inte vill visa. Går att dra tomrör och fiberkabel från groventren på nedervåningen.

Sovrum 2 och 4, rimligt stora för att kunna inhysa växande barn.

Badrum
Rymmer både WC,Dusch och badkar. Dubbelhandfat då vi hört att det är praktiskt. "Nisch" för både vägghängd toa och badkar, blir praktiskt att kunna ställa material och handdukar på detta. Toan blir mellan-varianten där den är upphöjd från golvet men inte helt inbyggd.


Verkar det schysst? några förbättringsförslag?
 
Redigerat:
Jag tycker det ser vettigt ut! Utformningen på hallen tycker jag är kanon, men hade det inte varit bra med mer förvaring? Har man gäster är det lätt fylla upp två garderober bara med ytterkläder.

Saknas det ett fönster i vardagsrummet (norrut), eller är det tänkt med större obruten vägg av möbleringsskäl?
Kommer östfasaden se trevlig ut med dubbelfönster bara i ena sovrummet?
 
B Byggmarodören skrev:
Jag tycker det ser vettigt ut! Utformningen på hallen tycker jag är kanon, men hade det inte varit bra med mer förvaring? Har man gäster är det lätt fylla upp två garderober bara med ytterkläder.

Saknas det ett fönster i vardagsrummet (norrut), eller är det tänkt med större obruten vägg av möbleringsskäl?
Kommer östfasaden se trevlig ut med dubbelfönster bara i ena sovrummet?
Tack för ditt svar BM. Mer förvaring är alltid bra, har du något förslag på hur vi kan få in det i hallen? En stor del av utrymmet upptas tex av skafferiet och att jag vägrar mindre än 150 cm från bänkskivor till ö. Har stångats tillräckligt både privat och i yrkesliv :)

Norrfönster i vardagsrum är medvetet borttaget, då det blir en längre yta som blir mer lättmöblerad. Tanken här är att alla fönster i matdelen väger upp ljusinsläppet kontra hur det blir att möblera. Kan det finnas risk att det blir för mörkt med antalet fönster här? (går det räkna på något vis?)

Bifogar fasadskiss på hur det ser ut: med dubbelfönster på sidan

jgotVyV.png
 
Övriga fasadbilder

Symmetrisk front, lite större fönster på botteplan. Överljus och sidoljus vid entré
D2kd5Nu.png

Västsidan
eb3NOzF.png

Norrsidan, vilket kan ses som sorgebarnet
6WCVs9n.png

I detaljplanen så är det godkänt för flerbostadshus 100 m norrut. Därav den sparsmakade fönstersättningen :sweat:
 
BirgitS
Det här är mina tankar kring planlösningen, de får förstås vägas mot de nackdelar som blir om man gör på något annat sätt.

G Gullebrand skrev:
Är det tillräckligt stor hall?
Jag föreslår att den där lilla väggbiten som sitter på badrumsväggen tas bort eftersom man då får en bredare sammanhängande förvaring på den sidan. Det är också lättare att utnyttja utrymmet under trappan för förvaring om det inte finns någon vägg mellan trappan och hallen. Behövs det verkligen en balk där?

G Gullebrand skrev:
Köksö i mitten som kan fungera som hacka-grönsaker-plats och buffébord.
Kommer man verkligen att använda köksön för att skära grönsaker när det innebär att man måste gå iväg med grönsakerna i stället för att efter sköljning/skalning bara lägga dem på en skärbräda direkt till höger om diskhon och sen ta ett steg åt höger innan man börjar skära?

G Gullebrand skrev:
Diskmaskin placerad så den går att höja upp och så man slipper snubbla över en öppen lucka.
Om du menar att diskmaskinen sätts in typ 30 cm ovanför golvet så innebär det att man direkt till vänster om diskhon får en "vägg" och det gör att det blir besvärligt att diska en plåt för att inte riskera att slå plåten i "väggen" och man kan också slå i armbågen när man står och skalar.

G Gullebrand skrev:
Osäker på om placeringen på F/K/U är bra här, har försökt tillämpat någon form av modern "kökstriangel" här.
Det är långa avstånd att bära allt, det är långt från en bänk där man kan ställa matkassarna till kyl, frys och skafferi resp. ställa det man tar fram från de ställena. Det är praktiskt om matbord, diskmaskin och förvaring av glas och porslin är nära varandra (en annan sorts kökstriangel).

G Gullebrand skrev:
WC
Tillräckligt stort för att uppfylla gällande regler och kunna inhysa ett skötbort i nedre vänster hörn
Glöm inte bort att planera in ett skötbord på övervåningen för man vill inte vara tvungen att gå ner mitt i natten eller nerför en trappa med ett kladdigt magsjukt barn.

G Gullebrand skrev:
Tvättstuga/Grovis
Ont om förvaring för tvättmedel, rengöringsmedel, vattenkanna, leriga stövlar samt blöta och smutsiga overaller. Städskåp?

G Gullebrand skrev:
Matrummet, utbyggnaden, blir med ryggåstak och ordentligt med plats för ett stort bord och utgång till såväl morgonsol till höger som eftermiddags/kvällssol till vänster.
Solen lär väl först komma dit mycket sen eftermiddag? Är nog bra med uteplats på väst- och/eller sydsidan av huset.

G Gullebrand skrev:
Allrum 34,3 kvm
Rymmer en soffa eller några sackosäckar, där man kan sitta och lira tv-spel.
Hur ska det möbleras för att få plats mellan alla dörrar och trappan? Jag kan inte se någon bra plats för sittmöbler med en teve rakt framför på ett lagom avstånd.

G Gullebrand skrev:
KLK, 4,7 kvm. Rymmer resväskor, julpynt, gammelfarmor och sånt man inte vill visa.
Ser väldigt smalt ut, blir trångt att komma fram till den inre delen när man placerar 50-60 cm djupa hyllor längs sidan.

G Gullebrand skrev:
Badrum
Saknar lättillgänglig yta för att lägga ifrån sig saker tillfälligt. Det är inte praktiskt att ställa barnschampot på väggsidan av badkaret när man ska schamponera ett litet barn utan då är det bättre att ha en yta bredvid handfatet eller i fotänden av badkaret. Tycker överlag att det är vid handfatet och i duschen man har behov av att ställa ifrån sig saker och inte bakom toaletten eller i bakkanten av badkaret. Var ska alla handdukar hängas upp?

G Gullebrand skrev:
Kan det finnas risk att det blir för mörkt med antalet fönster här?
Känns som att det blir väldigt mörkt dagtid på vintern eftersom det inte finns några fönster åt söder i de allmänna utrymmen på bottenvåningen.

Är det inte bättre med carporten i sydöst så att den inte skuggar västsidan av huset under dagen och ni får mer gräsmatta i eftertraktat sydvästläge?

Imkanalen i klädkammarväggen är långt från spisen.


G Gullebrand skrev:
I detaljplanen så är det godkänt för flerbostadshus 100 m norrut.
Risk för mycket insyn vid matplatsen? Kanske inte känns så trevligt där då?
 
BirgitS BirgitS skrev:
Jag föreslår att den där lilla väggbiten som sitter på badrumsväggen tas bort eftersom man då får en bredare sammanhängande förvaring på den sidan
Mitt lilla bidrag till sågningen :) :
Tag bort sidoljusen vid entrédörrarna, och sätt in dörrar med fönster i stället.
Sådan här kanske: Vit dubbel entrédörr med fönster och dekorativa paneler.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

https://www.hemfint.se/parytterdorr...a_LWNgCl5DYvljOJFQ1Urzc5oClqCpZRoCzOUQAvD_BwE
Det blir lika ljust, och så ger det plats för hatthylla/klädhängare/skoställ i entrén och säkert en garderob också.
Väldigt trevligt att kunna se vem som står utanför dörren och knackar på!
 
  • Gilla
helrob och 1 till
  • Laddar…
BirgitS BirgitS skrev:
Det här är mina tankar kring planlösningen, de får förstås vägas mot de nackdelar som blir om man gör på något annat sätt.
Tack för dina svar,

Jag föreslår att den där lilla väggbiten som sitter på badrumsväggen tas bort eftersom man då får en bredare sammanhängande förvaring på den sidan. Det är också lättare att utnyttja utrymmet under trappan för förvaring om det inte finns någon vägg mellan trappan och hallen. Behövs det verkligen en balk där?
Ja den väggbiten är nog vettigt att ta bort, den är där p.g.a symmetri. Osäker på om balken behövs, man får ju hoppas att de som gör slutritningarna vet vad som gäller. Får kolla upp det.

Kommer man verkligen att använda köksön för att skära grönsaker när det innebär att man måste gå iväg med grönsakerna i stället för att efter sköljning/skalning bara lägga dem på en skärbräda direkt till höger om diskhon och sen ta ett steg åt höger innan man börjar skära?
Ja den kommer användas ofta, baserat på ett lånekök som vi ofta lagar mat i. En idé är att förbereda för vatten/avlopp om det är möjligt, så går det att lägga till en extra ho vid behov.

Om du menar att diskmaskinen sätts in typ 30 cm ovanför golvet så innebär det att man direkt till vänster om diskhon får en "vägg" och det gör att det blir besvärligt att diska en plåt för att inte riskera att slå plåten i "väggen" och man kan också slå i armbågen när man står och skalar.
Bra påpekande, om den principen med högre diskmaskin används, bör vi flytta ner DM en bit så den väggdelen inte blir ivägen.

Det är långa avstånd att bära allt, det är långt från en bänk där man kan ställa matkassarna till kyl, frys och skafferi resp. ställa det man tar fram från de ställena. Det är praktiskt om matbord, diskmaskin och förvaring av glas och porslin är nära varandra (en annan sorts kökstriangel).
Ursprungligen hade jag kyl och frys i övre delen där ugnen nu är, man använder troligtvis ugnen mer sällan så kan vara vettigt att ha den en bit ifrån. Har nog snöat in i avdelningar, "matdelen" / "tillagningsdelen"

Glöm inte bort att planera in ett skötbord på övervåningen för man vill inte vara tvungen att gå ner mitt i natten eller nerför en trappa med ett kladdigt magsjukt barn.
Bra tips, ett litet vägghängt eller något som går att montera över ett badkar kan nog funka.

Ont om förvaring för tvättmedel, rengöringsmedel, vattenkanna, leriga stövlar samt blöta och smutsiga overaller. Städskåp?
Här skulle jag vilja ha en liten utbyggnadsdel på några kvm som avgränsar från tvättstugan, men då måste nuvarande plan minskas en aning. Några förslag?

Solen lär väl först komma dit mycket sen eftermiddag? Är nog bra med uteplats på väst- och/eller sydsidan av huset.
Det stämmer, runt 18-tiden. Planerar altan runt från väst till norrdelen.

Hur ska det möbleras för att få plats mellan alla dörrar och trappan? Jag kan inte se någon bra plats för sittmöbler med en teve rakt framför på ett lagom avstånd.
Det är lite smalt, 210 cm är det från väggen till KLK-väggen. På gränsen, har inte kommit på någon bättre lösning.

Ser väldigt smalt ut, blir trångt att komma fram till den inre delen när man placerar 50-60 cm djupa hyllor längs sidan.
140 cm bred är KLK, med 60 hyllor på en sida är det samma bredd som vår nuvarande hall :)
Men är osäker på om det är en bra placering på klk med tanke på att allrumsdelen blir svårmöblerad/trång.

Saknar lättillgänglig yta för att lägga ifrån sig saker tillfälligt. Det är inte praktiskt att ställa barnschampot på väggsidan av badkaret när man ska schamponera ett litet barn utan då är det bättre att ha en yta bredvid handfatet eller i fotänden av badkaret. Tycker överlag att det är vid handfatet och i duschen man har behov av att ställa ifrån sig saker och inte bakom toaletten eller i bakkanten av badkaret. Var ska alla handdukar hängas upp?
Ja det är ett bra påpekande, kanske vore bättre med en "väggnisch" som är högre än 60 cm med, eftersom det är vanlig höjd för badkaret. Kanske att den "väggnischen" skulle löpa på fönstersidan om det är möjligt, då får man avställningsyta även bredvid handfaten, sett liknande princip på ett hotell en gång.

Känns som att det blir väldigt mörkt dagtid på vintern eftersom det inte finns några fönster åt söder i de allmänna utrymmen på bottenvåningen.
Ja det är dåligt med söderfönster, svårt att ändra på utan att ändra planlösningen helt?

Är det inte bättre med carporten i sydöst så att den inte skuggar västsidan av huset under dagen och ni får mer gräsmatta i eftertraktat sydvästläge?
Jo det är nog en bättre placering, ett problem är att vi vill lägga huset långt åt öster, då blir garage/carport en bit framför huset.

Imkanalen i klädkammarväggen är långt från spisen.
Vad innebär det?

Risk för mycket insyn vid matplatsen? Kanske inte känns så trevligt där då?
Har kollat detaljplanen igen och det är en tomtsnutt framför det som är planlagt för flerbostadshus. Där kommer det troligen bli kedjehus eller dyl. Så vår tomt kommer nog inte få några särskilda insynsproblem. Går även bygga in sig vid behov...
 
Bra förslag @KnockOnWood så var det på förra versionen av ritningen :) Tåls att funderas på...
 
Kan tillägga att tanken är att bygga/glasa in entrén i framtiden, då blir det rymligare hall, fast gäller ju att den är funktionell från start med.
 
BirgitS
Ju längre imkanalen är och ju fler krökar det är, desto mer bromsas luftflödet upp och man får alltså sämre matosborttagning, och det är svårt i en öppen planlösning ändå.

G Gullebrand skrev:
Ja det är dåligt med söderfönster, svårt att ändra på utan att ändra planlösningen helt?
Ja, som jag ser det är inte det där huset riktigt lämpligt när ingången är åt söder utan att det blir bättre när ingången är åt öster eller norr.
 
BirgitS BirgitS skrev:
Ju längre imkanalen är och ju fler krökar det är, desto mer bromsas luftflödet upp och man får alltså sämre matosborttagning, och det är svårt i en öppen planlösning ändå.

Ja, som jag ser det är inte det där huset riktigt lämpligt när ingången är åt söder utan att det blir bättre när ingången är åt öster eller norr.
Man vill alltså att Imk ska gå rakt upp med andra ord. Kanske går justera, vet du om det går dra i yttervägg eller om det inte är brukligt?

Ska se över hur det blir om man roterar huset så ingången blir från öster, får nog rita om lite i planen.
 
BirgitS
G Gullebrand skrev:
Kanske går justera, vet du om det går dra i yttervägg eller om det inte är brukligt?
Föreslår att du frågar i underforumet Ventilation.
 
G Gullebrand skrev:
Man vill alltså att Imk ska gå rakt upp med andra ord. Kanske går justera
Det går ju att dra ut imkanalen genom yttervägg också.
Och det kanske är bäst om man vill hålla övervåningen "ren".
Det finns en speciella plåt som man sätter som skydd för väggpanelen.
Om det blir snyggt? Tja...

Men annars drar man den oftast i bjälklaget, och sedan upp över taket ute i kattvinden.
Men aj då, detta är ju ett tvåplanshus och saknar väl kattvindar :(
 
Blir det inte bättre att ha badrummet i den där "tarmen" bredvid KLK och få ett riktigt allrum?
 
  • Gilla
TCG och 6 till
  • Laddar…
Anna_H Anna_H skrev:
Blir det inte bättre att ha badrummet i den där "tarmen" bredvid KLK och få ett riktigt allrum?
Ja!
Och med utgång till en altan/balkong över matrummet.
Det skulle säkert bli fint (y)
 
  • Gilla
TCG och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.