ja vem skulle inte lägga 44k extra för att slippa köa lite=P

Kan hålla med dig till viss del, men hos oss vore en sån sak vansinne..
jag mena 240k det är vad halva vårt hus kostade:S
 
Gör inte samma misstag som vi! Vi rev ut vårt gamla kök för 7 veckor sedan och beställde vårt nya på IKEA för 6 veckor sedan och har fortfarande bara fått hälften.

8/10 - beställde köket på Ikea, prel lev 19/10
9/10 - fick orderbekräftelse (massor av fel, bla. fel diskbänk) ny prel lev. 31/10
6/10 - fick äntligen första leveransen, prel lev nr 2 satt till 16/11
13/11 - fick besked att lev. inte kommer ske 16/11 utan ev. 20 el. 21/11

I den fösta leveransen fattades hörnväggskåpet vilket gör att vi inte har kunnat börja sätta upp de stommar vi har fått. Snickaren var inbokad till mitten av oktober och nu är vi i andra halvan av november....suck! Vi börjar bli trötta på pizza och hamburgare!
När den första leveransen kom föreslog IKEA att vi skulle åka till varuhuset (10 mil bort) och köpa de väggskåp som saknades och sedan kunde vi köra dit igen när leverans 2 kommit och lämna tillbaka de som kom då!!!! så vi skulle alltså köra 40 mil för att de inte kan hålla sina leveranstider! Dessutom skulle man ju på 1000:- för varje 10000:- man hadlade för men vi fick aldrig checken man måste ha så nu måste vi åka till varuhuset för att reda ut det (20 mil tor). Just nu känns det lite hopplöst! Så mitt tips är att beställa allt långt innan man har tänkt bygga och inte riva det gamla förrän man har varenda skruv levererad.
 
spliffan skrev:
ja vem skulle inte lägga 44k extra för att slippa köa lite=P

Kan hålla med dig till viss del, men hos oss vore en sån sak vansinne..
jag mena 240k det är vad halva vårt hus kostade:S

Tja vi pröjsade 430k för vårat hus..........

vad jag försökte visa var vad man får extra för pengarna, för som du såg på listan vad det ju inte bara köandet, eller hur?

Det är naturligtvis fritt att välja vilken kökstillverkare man vill, men många stirrar sig blinda på priset utan att se vad man får extra hos andra tillverkare, och för våran del så var det inte med på listan ens att välja ett ikeakök (eller vissa andra tillverkare heller för den delen) Detta efter att ha sett en nära släktings kök som jag blev besviken på.

Dessutom är jag av den sorten som gör mina renoveringar exakt som jag vill ha dom så vad det gäller köket så sparade vi i ca 2 extra år för att ha råd med det kök vi ville ha. mao jag väntar hellre än att göra något som jag inte är riktigt nöjd med.

men som sagt det finns naturligtvis inget rätt eller fel utan var och en gör ju sina egna prioriteringar, och min mening med mitt första inlägg var att visa lite alternativa tankar mitt i alla ikea-ryggdunkningar ;)

just nu håller jag på med att renovera en toalett på 3 kvm för 100 papp........idiotiskt?? säkert enligt dom flesta :cool:
 
pinebar skrev:
Hej!

Jag tycker också att det är jättebra "price-performance" på IKEAs kök. Jag byggde ett Nexus björk för 10 år sedan och hade det i 9 år, sedan flyttade jag. När jag flyttade hade ytskiktet på hantagen börjat nötas bort på de mest använda skåpen och nederkanten på luckorna under vasken började bli fula. Det var också dags att dra åt skurvarna i de flesta gångjärnen. Men det tycker jag var helt OK efter så lång tid.
/pinebar

"Efter så lång tid", det är ju det hela handlar om: tid. Vi har idag sedan vi köpte hus för tre år sen ett kök från 1959 som är slitet men som måste ha varit top of the line när det sattes in. Mestadels ek. Det är alltså 47 år gammalt. Nu letar vi nytt kök och vi resonerar som så att vi INTE vill hitta något kök som vi måste byta efter 10-15 år för att det är så slitet. Det är ju mycket pengar vi talar om.

Å andra sidan kanske det inte är så idag att man kan hitta samma kvalité som fanns förr? Utan man köper kök som man köper bil; mest för att den börjar gå sönder, men också för att man vill "byta upp sig" gärna till en ny och snyggare modell...
 
Hej!
Ja, jag tror ju att alla fanerluckor har samma problem, lacken slits och sedan är det kört. Vad gäller IKEAS nexuslucka ska man ha bytt lacktyp till en mer hållbar för några år sedan. Men att luckans ytfinish slits där handtaget sitter, måste ju gälla alla luckor ... faner vid handtaget blir nog inte bra, oavsett märke.
Till nästa kök väljer vi tidaholmsluckan, där kommer handtaget att sitta på en yta av trä. Det kommer att bli möjligt att göra något åt det :)
Visst finns det många andra jätteläckra kök, men jag far hellre på roliga semestrar med min familj ... ikeakök är bra nog för mig.
Jag tror att det är en fråga om prioritering.
vänlig hälsning fiddeli.
 
Köket är det rum vi i familjen tillbringar vår mesta tid i och likaså när vänner o släkt hälsar på. Om hjärtat i huset är något man snålar på känns det fattigt. Det är synd att människor idag har så svårt att inse vad som är viktigt. Pengarna räcker inte om man inte lär sig att prioritera och har man förstått vad som är viktigt i ett hem, så står köket o badrummet högst. IKEA nämns ofta i detta forum och visst är kostnaden /m² lägre än många andra köksleverantörer men nog känns det när man ser ett IKEA-kök (billigt rakt igenom) Det finns många olika sätt att spara på men ändå få ett varmt o inbjudande kök. Planera noga och tänk igenom olika lösningar i god tid. Besök olika utställningkök för att hitta bra lösningar. Välj rätt belysning (väldigt viktigt) Bänkskivorna är oftast det som höjer eller sänker hela köket. Granitskivor runt vått o varmt (vask o häll) kombinerat med massivträ eller laminat av hög kvalité till resten är väldigt snyggt. Golvvärme är nästan ett måste.
 
varför är golvvärme ett måste?? lagar du mat barfota?? =)
Tycker snarare i sådana fall badrummet är "nästan ett måste"
 
spliffan skrev:
varför är golvvärme ett måste?? lagar du mat barfota?? =)
Tycker snarare i sådana fall badrummet är "nästan ett måste"
Går inte att förklara, men har du väl fått smaka så går det inte att vara utan ;)
Jag är väl lite frusen av mig och värmen som kommer genom fötterna sprider sig uppåt genom kroppen.
Reaktionen från de som upplevt detta är ganska enstämmig :) Trivsel heter det väl :)
 
Tessok skrev:
Granitskivor runt vått o varmt (vask o häll) kombinerat med massivträ eller laminat av hög kvalité till resten är väldigt snyggt. Golvvärme är nästan ett måste.
Jag håller inte med dig. Jag har granit runt spishällen nu och kommer definitivt inte ha det när vi bygger nytt kök. Jag är otroligt tacksam att det inte är granit runt diskbänken för då hade jag blivit galen. Visst är det otroligt snyggt men ljudnivån är ju hemsk. Tappar man ett kastrullock ekar det i hela huset och det har hänt fler än en gång att barnen vaknar av oväsendet.

Vad gäller golvvärme så är det ett måste om man har klinkergolv, men även detta kommer jag att välja bort i nya köket. Klinker är stenhårt att stå på och efter en liten stund så känns det som om benpiporna är på väg ut genom hälarna. Inte mysigt. Och det slamrar otroligt när man tappar något. Allt som åker i golvet går sönder.

Ljudnivån är något som jag inte hade tänkt det minsta på vad gäller stenmaterial i kök.
Om vi flyttar någongång så kommer jag att välja bort alla kök med granitbänkskivor och klinkergolv. Eller anpassa mina bud efter att jag är kommer att behöva lägga ner pengar på att bygga om.

 
halloy skrev:
Jag håller inte med dig. Jag har granit runt spishällen nu och kommer definitivt inte ha det  när vi bygger nytt kök. Jag är otroligt tacksam att det inte är granit runt diskbänken för då hade jag blivit galen. Visst är det otroligt snyggt men ljudnivån är ju hemsk. Tappar man ett kastrullock ekar det i hela huset och det har hänt fler än en gång att barnen vaknar av oväsendet.

Vad gäller golvvärme så är det ett måste om man har klinkergolv, men även detta kommer jag att välja bort i nya köket. Klinker är stenhårt att stå på och efter en liten stund så känns det som om benpiporna är på väg ut genom hälarna. Inte mysigt. Och det slamrar otroligt när man tappar något. Allt som åker i golvet går sönder.

Ljudnivån är något som jag inte hade tänkt det minsta på vad gäller stenmaterial i kök.
Om vi flyttar någongång så kommer jag att välja bort alla kök med granitbänkskivor och klinkergolv. Eller anpassa mina bud efter att jag är kommer att behöva lägga ner pengar på att bygga om.
Att ett kastrullock väsnas när det åker i bänken förstår jag men det gör det oavsett om du har massivträ, laminat, plåt, granit. Inte ens en bänk gjord av gummi skulle förhindra det :-?
Problemet är ju kastrullocket eller hur ::)

Jag tänker nog inte bara praktiskt när jag pratar val av material.

Alla material har för o nackdelar.
Massivträ som ständigt skall oljas in, inte stå med en pöl av vatten för länge. Vandrar i takt med luftfuktigheten. (sommar o vinter) Kan böja sig om den inte får utrymme att vandra

Laminat som slits ner o ser sunkig ut. Kanter som ofta ser "billiga" ut

Plåt som får bucklor med tiden, repor som med tiden blir så många att de försvinner i mängden

Granit som kan få märken efter en tappad kastrull (men vilken skiva tål det)

Bänkskivor klädda med klinkers vill jag inte ens kommentera

Skivor gjutna i betong måste bara vara "annorlunda"


Golvvärme i kombination med en plastmatta av hög kvalité är både praktiskt och snyggt i köket

Klinkers eller annat stenmaterial på golvet är en mardröm för trötta kroppar

Ljudnivån både i bad o kök beror såklart på alla hårda materialval som är självklara på grund av slitage, vatten, värme o slitage.

Finns det några studier på detta och vad som kan göras för att plocka ner decibelen?

I gamla vaskar och nya kvalitétsvaskar sitter det t.ex. fastlimmade gummistycken undertill för att ta bort det värsta oljudet.

Problemet är väl ohygien med mjuka material
 
för att återgå till ursprungsfrågan så vill jag bara säga att vi är jättenöjda med vårt ikea-kök!
har haft det i snart fem månader och allt från beställning till reklamationer har gått bra, ikea har varit tillmötesgående och vi behövde inte utstå några förseningar. själva köket är vi också nöjda med, bytte ett par luckor där fanéren var dålig (har nexus ek), det enda jag tycker varit sådär är att i vasken blir det lätt missfärgningar som är svåra att få bort. hur deras kranar är vet jag inte, blivande maken ville absolut inte ha ikeas så vi valde annat märke.

lycka till med köket!
 
juancarlos skrev:
"Efter så lång tid", det är ju det hela handlar om: tid. Vi har idag sedan vi köpte hus för tre år sen ett kök från 1959 som är slitet men som måste ha varit top of the line när det sattes in. Mestadels ek. Det är alltså 47 år gammalt. Nu letar vi nytt kök och vi resonerar som så att vi INTE vill hitta något kök som vi måste byta efter 10-15 år för att det är så slitet. Det är ju mycket pengar vi talar om.

Å andra sidan kanske det inte är så idag att man kan hitta samma kvalité som fanns förr? Utan man köper kök som man köper bil; mest för att den börjar gå sönder, men också för att man vill "byta upp sig" gärna till en ny och snyggare modell...
Är det inte så att det finns fler delar som kan gå sönder idag än vad det fanns i äldre kök? På förra stället vi bodde på var det ett rejält kök från -54, allt var i gediget trä. Men oj vad alla lådor var svåra att öppna och stänga, det var ju trä som gled mot trä. Jag försökte med stearintricket, men det hjälpte bara lite.

Jag skulle tro att träluckor från Ikea, t ex Tidaholm, som är av trä rakt igenom, håller ganska bra, troligen lika bra som träluckor från dyrare märken.  Däremot håller nog inte Ikeas billigaste kök lika bra, men det kanske man inte förväntar sig heller? Tror det är fel att dra alla Ikea-kök över en kam, de skiljer sig både i pris och kvalite.
 
Fru Wahlström skrev:
för att återgå till ursprungsfrågan så vill jag bara säga att vi är jättenöjda med vårt ikea-kök!
har haft det i snart fem månader och allt från beställning till reklamationer har gått bra, ikea har varit tillmötesgående och vi behövde inte utstå några förseningar. själva köket är vi också nöjda med, bytte ett par luckor där fanéren var dålig (har nexus ek), det enda jag tycker varit sådär är att i vasken blir det lätt missfärgningar som är svåra att få bort. hur deras kranar är vet jag inte, blivande maken ville absolut inte ha ikeas så vi valde annat märke.

lycka till med köket!
Glad att höra!  :D

Angående vasken, jag upptäckte för inte så länge sedan att  T-röd fick min diskbänk att skina! Missfärgningarna jag hade så svårt att få bort försvann med T-röd!

Och angående kranarna, det var nog tur ni inte valde Ikeas kranar, de är inte i närheten av de bästa på marknaden. :)
 
"Efter så lång tid", det är ju det hela handlar om: tid. Vi har idag sedan vi köpte hus för tre år sen ett kök från 1959 som är slitet men som måste ha varit top of the line när det sattes in. Mestadels ek. Det är alltså 47 år gammalt. Nu letar vi nytt kök och vi resonerar som så att vi INTE vill hitta något kök som vi måste byta efter 10-15 år för att det är så slitet. Det är ju mycket pengar vi talar om.
Där håller jag definitivt inte med. Det klokaste som någon sade till mig förra gången jag byggde kök är att de dyra fina köken troligen håller minst 20 år. IKEA's, vars luckor i fall oftast håller drygt 10 år och stommarna oftast längre, är _mycket_ billigare. Och efter 10 år vill du troligen byta köket i alla fall på grund av att det känns omodernt.

Det håller jag med om. Hade jag bott kvar hos mitt Nexus med roströda väggar, svart mosaik och bokbänkskivor så hade jag nog velat fräscha upp det. Men nu flyttade jag istället.

:) pinebar





 
Håller helt med pinebar. Jag ser ingen som helst anledning att kosta på ett svindyrt kök som håller i 30 år. Om 10 år kommer det köket att kännas omysigt och gammalmodigt för jag är övertygad om att det kommer att finnas en massa finesser och nya smarta, varianter och lösningar som man hellre vill ha. Köket i vårat hus är 10 år gammalt och var SVINDYRT när dom förra ägarna byggde det. Idag är Gaggenau-vitvarorna fult och saknar en massa finesser, även om de var top-of-the line DÅ. Själva köket är urmodigt planerat och kanske funkar bra för ett pensionärspar, men för en barnfamilj är det helt värdelöst.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.