Fake news eller kanske bara ogenomtänkt av Ikea att skriva på sin hemsida så att massor av personer tolkar det som att det bara är att ladda ner. Ingen uppdatering av gateway är släppt än men detta går runt och runt ryktesvägen ändå. Programvaran i övriga enheter är uppdaterad men inte den i gateway som krävs för HomeKit etc.
 
Står ju faktiskt i produktinfon:
"...Se till att du har den senaste uppgraderingen av gatewayen TRÅDFRI för att kunna koppla ihop den med Amazon Alexa, Apple HomeKit eller Google Home."
 
Ikea Trådfri RGB (600 lm 8.6W E27) finns nu i många Ikeavaruhus och jag fick tag i en igår. Det är lite märkligt att man säljer den innan man har allt på plats med uppdaterad app men man ska väl inte klaga för mycket om man får leka lite. Den sägs släppas officiellt först i oktober.

Om någon undrar hur den ser ut så har jag lagt upp några automatiserade tester via pytradfri här:

http://www.hobbyelektronik.nu/forum/viewtopic.php?f=13&t=31&p=165#p164
 
  • Gilla
ulrikf
  • Laddar…
Någon som har E14-lamporna som är i en temperatur av vitt och dimbara?

Köpte två, när man stänger av dem så fortsätter de flimra/lysa i mörkret. Extremt svagt men är det kolsvart och ögonen vant sig så är det ganska påtagligt. Gick INTE att ha dem ovanför sängen i lampetterna. Har hört någon mer som har liknande problem men alla verkar inte ha det så. För att testa, släck i rummet, dra för gardinen och stirra in i lampan när den är avstängd. Det perifera synfältet kan vara känsligare så det kan synas lättare om man tittar lite bredvid.
 
MultiMan
Menar du Trådfri i E14 (finns väl bara en variant om det inte kommit RGB än) så har jag 5 st för närvarande och ingen har det problem du upplever, tompaah. Har de bl a i sovrummet, precis vid huvudkudden. Har mörkläggningsgardiner, så rummet är kolsvart.
 
Det är denna lampa jag menar. Såg att det finns ytterligare en E14-lampa på websidan, en rund sådan, men den jag har flimmerproblem med är alltså denna spolformade

. Hand håller förpackning med TRÅDFRI LED E14 spolformad ljuskälla på 400 lm och 5.3 watt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
MultiMan
Aha, den varianten har jag missat. Kan inte minnas att den fanns på varuhuset senast jag gjorde en Trådfri-räd.

Hursom, det är den runda jag har så min erfarenhet hjälper ju inte dig då, tyvärr.
 
Den är inte kopplat till en extern dimmer? Det är inte säkert att det fungerar då även om du har den på 100%, beroende på hur den fungerar.
 
Nej den är inte kopplad till dimmer. Vanligt ojordat eluttag.
Har testat:
  • i annan armatur, samma problem
  • fasvända stickproppen, ingen skillnad
  • i annat uttag, ingen skillnad
Kan tillägga att jag har flera andra Ikea Trådfri-lampor som inte har detta problem. Det är dels den vanliga dimbara vita E27-lampan samt den dimbara med olika vita färgtemperaturer i E27-sockel. De fungerar klockrent och är helt avstängda i avstängt läge. Likaså mina Hue-lampor.

Har ikväll gjort som Ikeas support föreslagit, nollställt lampan, gatewayn, appen och parat ihop allt igen. Ingen skillnad. Blir reklamation imorgon. Är några andra på Facebook som har samma problem. Tror inte de släppt lampan i alla butiker så den har nog inte hunnit så spridning. Tur det kanske.
 
D
Jag testar här eftersom allt rör Trådfri, dock med inblandning av Domoticz och Homebridge..

Kör en Domoticz-setup med Z-Wave, samt Zigbee via Hue. Kopplade på Trådfri-lampor för ett tag sedan och de kommer in fint i Domoticz, dock bara som dimbara, jag kan mao inte ställa färgtemp från Domoticz. Allt funkar dock bra från Hue-appen, dvs så långt uppfattas lamporna rätt, tolkar jag det som?

Idag la jag till en färgad Ikea-lampa, denna kommer också upp i Domoticz men nu bara on/off, dvs inte ens som dimbar. Återigen funkar det i Hue-appen, både att dimma och justera färg.

Detta medför att de sen förs över likadant till HomeKit, tyvärr.

Någon som vet om jag kan lösa detta, dvs få in dem i Domoticz så att jag kan ställa färgtemperatur respektive färg?
 
Redigerat:
Med dimmerelektroniken och LED packeterad i en och samma produkt, som i IKEAs TRÅDFRI, förväntar jag mig inga inkompabilitetsproblem som flimmer, surrande ljud eller EMC-störningar.

Köpte och provade en LED1545G12 (TRÅDFRI, E27, 980lm). Vid en första anblick fungerar den mycket väl. Jag hör inget ljud alls och ser inget flimmer med ögat. Vore intressant att mäta frekvenser, antar att det är någon form av PWM.

Köpte även en LED1623G12 (TRÅDFRI, E27, 1000 lm) som också ger ett bra intryck, även om jag kan ana ett mycket svagt ljud med örat tätt intill lampan.

LED1545G12 är specificerad 80 RA och LED1623G12 till 90 RA, men jag upplever ingen skillnad och upplever båda ha bra färgåtergivning (upplever dem dessutom jämförbara med claesohlsons v-light-lampor med RA 97). Dock med undantag av 2200K-läget på LED1545G12. Kanske är det pga 2200K-läget som IKEA anger lägre CRI och kanske uppfyller den 90 RA i 2700K-läget?

Allt ovanstående är baserat på enbart ett exemplar av respektive lampa. Stämmer det med era erfarenheter?

Framförallt undrar jag hur ni upplever IKEAs ljuspaneler FLOALT? (Är de helt tysta? Flimrar de något? Känns färgerna bra?)

Är även nyfiken på hur ni upplever TRÅDFRI RGB (600 lm 8.6W E27) i dessa aspekter?
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
D
Någon som har fått det att funka med en Ikealampa ansluten till Hue-brygga och samtidigt ha lampan ansluten till en Ikeafjärr?
 
D djac skrev:
Någon som har fått det att funka med en Ikealampa ansluten till Hue-brygga och samtidigt ha lampan ansluten till en Ikeafjärr?
Jag kör en så kallad emulerad Hue-brygga (https://home-assistant.io/components/emulated_hue/) i min home-assistant-lösning för att kunna styra via Google Home och det funkar alldeles utmärkt samtidigt som jag kan styra dom via fjärr och gateway.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.