Skulle det fungerar att köra en vanlig kyl med omformare för 12v batteri några dygn? Man skulle kanske kunna komplettera med solceller, men hur mycket batteri kraft går egentligen åt? det finns ju 12v kylskåp men dom är väldigt dyra, en vanlig kyl är ju nästan gratis begagnad..
 
Ja. Ett kylskåp drar ca 10 kWh i månaden vilket innebär ca 0,4 kWh/dag (räknat högt). Ett 12V fritidsbatteri på 100 Ah innehåller 12V*100Ah = 1,2 kWh = 3 dygn kylskåp.

Ett kylskåp har inte heller särskilt hög maxeffekt och borde inte vara känsligt för lågkvalitativ el från en billig inverter men det kan nog bli en större startström då kompressorn drar igång.

Det finns också kylskåp som går på gasol men frågan är om det värt det. Idag får du en 100W solpanel för 2000 kr. En sådan borde räcka för att hålla igång ett kylskåp under den ljusa delen av året.
 
tommib
pelpet skrev:
Ett kylskåp har inte heller särskilt hög maxeffekt och borde inte vara känsligt för lågkvalitativ el från en billig inverter men det kan nog bli en större startström då kompressorn drar igång.
Så har inte jag uppfattat det. Just motorer, t.ex. i kompressorn, är känsliga för fyrkantsvåg som är det du får ut från en billig inverter. Det är inte alls säkert att en billig inverter klarar av att starta kompressorn.

Du kan inte heller räkna på att kunna ta ut all effekt ur ett 12V fritidsbatteri. Djupurladdning skadar batteriet och även om fritidsbatterier är bättre i det avseendet än startbatterier skulle jag inte dimensionera för större urladdning än ner till kanske 60%.

Svaret på den specifika frågan är dock ja, det går. Man får köpa vettiga grejer bara och dimensionera batteribanken på ett lämpligt vis. En solpanel är inte alls en dum ide men fördyrar systemet en del. Vad som är bäst beror på den tänkta applikationen.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Om du skall köra ett kylskåp på inverter så måste du ha en något större inverter med tanke på startströmmen. Vet en som skulle använda samma lösning i ett fritidshus där strömmen ofta försvann under vintern, han hade en 500w inverter men fick byta till 800w för den startade inte alltid på 500w invertern. Han hade ett par rätt stora fritidsbatteri men fick ändå problem när strömavbrotten blev lite längre och det hände att strömmen gick igen innan batterierna hade hunnit laddas upp. Han tröttnade till sist och köpte ett begagnat husvagnskylskåp på blocket och körde på gasol när strömmen försvann.
 
Jag har testat med en 600 watts inverter, det fungerade inte. Det var ändå ett nytt och energisnålt kylskåp. Den orkade inte starta kompressorn alltså.
 
  • Gilla
DIY Maniac
  • Laddar…
Jag har också tänkt på startströmmen och fattar inte hur mina föräldrar kan driva sitt kylskåp på en 150w inverter. Den är i och för sig urgammal så den kanske är överdimensionerad?
 
M
Kanske använda en UPS mellan inverter och kyl?
 
Micke64 skrev:
Kanske använda en UPS mellan inverter och kyl?
Är de bättre på startströmmar då? En UPS är väl batteri+inverter redan i lådan, eller?
 
Vad skall det vara till? Stuga utan el? Det finns några fällor när man skall driva saker med batteri. Det har redan påpekats att det kan behövas en stor inverter för att klara startström samt att man inte bör ladda ur blybatterier helt.

Vidare har du en tomgångsförbrukning på invertern som kan ha en högst betydande inverkan på hur länge du kan driva kylen.

Angående förbrukning. Det finns förvisso nya kylskåp som drar 10 kWh i månaden. Men om du köper ett begagnat kan du mycket väl få en mångdubbelt högre förbrukning. Sedan avser uppgiven förbrukning kontinuerlig drift. Om du kommer till en stuga och slår på kylskåpet så kommer det att dra mycket mer under första dygnet när det skall kylas ner jämte all ljummen mat du ställer in.

Så visst kan man köra ett kylskåp på batteri. Men tänk dig för när du väljer delar så att du inte får för kort drifttid.
 
Det går bra att driva en modern kyl med batterier och inverter.

Dc-kylar är som redan sagts dyra. Det beror på delvis på att de tillverkas i mindre serier och på att de säljs till mindre priskänsliga köpare. De är ibland också mer avancerade. Tar hänsyn till batteristatus t ex. Går på fullfart när det finns kraft och snålar när volten sjunker. Så man får något för extrapengarna som det kostar.

Med tanke på att ett 110A batteri från erkänd tillverkare kostar ett par tusenlappar är det kanske en god ide att ha en smart kyl som kopplar ur sig när batterierna är i fara. Troligen behöver du tre sådana batterier för att köra en vanlig billig kina-kyl i tre dygn. Pengarna du sparar på kylen kan lätt gå åt till nya batterier varje gång kraften sinar.

När man åker till stugan så är det en god ide att packa färskmat i kylboxar med rejäla kylklampar. Alltihopa inklusive kylklamparna kastar man in i kylen när man slår på den. Då startar den inte från noll och drar inte så mycket mer första dagen.

Mvh Findus

PS. Solceller är billiga och robusta. Batterier är känsliga som spädbarn och dyra. Överdriv solceller och regulator före batterierna. Om solcellselen räcker till även om det är lite mulet så behövs inte reserver för 3 dagar. Kraftbehoven för kylskåp är störst när solen skiner. Behovet sammanfaller med tillgången sas. DS
 
Redigerat:
  • Gilla
Enolf och 1 till
  • Laddar…
Micke64 skrev:
UPSarna har inte så lång batteritid, men har hyffsad ut-effekt. Därav kan man lösa startströmmen, men samtidigt ha bilbatterier för långtidsdrift. [länk] eller kanske bättre [länk]
UPS:en har även en egenförbrukning som kommer att påverka drifttiden negativt. Vad skulle vinsten vara med att ha en UPS och en för liten inverter jämfört med att ha en tillräckligt stor inverter för att klara startströmmen ensam? Det lär varken bli billigare eller bättre.
 
Det kanske slutar med att det är billigast att köpa ett gasolkylskåp i alla fall!
 
tommib
j-o75 skrev:
Det kanske slutar med att det är billigast att köpa ett gasolkylskåp i alla fall!
Det är troligen billigast och enklast ja.

Jag tycker dock inte att du ska förkasta iden med solceller och batterier, de är bra till mycket annat än kylskåpet och är "gratis" när de väl är installerade. Ja, det krävs underhåll och batteribyten men med en vettigt dimensionerad anläggning så blir det inte så mycket.

Precis som findus42 påpekar så har kylen den stora fördelen av att vara som mest energikrävande när solen skiner (till skillnad från typ allt annat i vårt land) vilket gör att en rejält tilltagen solcellsanläggning borde kunna klara driften utan problem på dagtid. Nattetid när man går på batteri öppnas inte kylen så mycket (oftast).

Jag tycker personligen denna typ av resonemang är väldigt intressanta men det är svårt att komma med mer rekommendationer utan att veta alla förutsättningar runt omkring. Vad är syftet med det hela?
 
  • Gilla
findus42
  • Laddar…
Syftet är egentligen inget mer än att få varor kylda utan att bli ruinerad. Det är till en husvagn och just gasen dit fram är aldrig använd så jag vet inte skicket. Alternativ ett är att köpa ett dyrt kylskåp till gasoldrift och eventuellt få dra nya slangar. alternativ två är att ta ett vanligt nästan gratis kylskåp och sätta in en inverter. 12v ledning och batteri finns redan på plats och det finns gott om utrymme att sätta dit ett till batteri. solceller går ju att lägga på taket om man vill! Rent säkerhetsmässigt skulle det kanske vara en vinst att slippa gasen?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.