hempularen.
så du tycker att jag inte ens ska bry mig om att ta dit en besiktningsman och kolla fukt utan RÄKNA med att
jag får göra om badrummen själv ändå.

Men hade också tänkt att besiktningsmannen skulle få kolla fukt bakom diskmaskin, diskbänk.
Kan ju bli dyrt i köket också om det finns fuktskada där med.

Man har ju undersökningsplikt.

Just nu är vi dom ända som lägger ett bud på bostadsrätten ,Före den kommer ut på Hemnet.
Den har legat ute förut som kommande försäljning på Fastighetsbyrans hemsida för 1 år sen
Men togs därifrån för att ägaren köpte nyproduktion med inflyttning först våren 2017.
Som börjar närma sig. Så jag ringde mäklaren nu och han skulle prata med ägaren nu.
 
Njej, jag tycker du bör låta någon kunnig undersöka, såvida du inte redan i förväg bestämmer dig för att göra om, det kan ju vara även estetiska skäl för att göra om ett 25 år gammalt badrum.

Om det inte finns några uppenbara fuktskador idag (mögel/ mögeldoft, lös matta vid brunnen, svällande vägg vid duschblandare osv). Så skulle jag personligen inte lägga pengar på att besiktiga just det här, utan lägga in det i planeringen på 3 - 5 års sikt. Men det är klokt att låta besiktiga, det kan finnas andra saker att bekymra sig över.
 
Kindvall.
nån hävningsklausul vid besiktning finns väl inte i kontrakt för köp av bostadsrätt??
Det gäller väl villor?
 
hellepiano skrev:
Kindvall.
nån hävningsklausul vid besiktning finns väl inte i kontrakt för köp av bostadsrätt??
Det gäller väl villor?
Det är ju en förhandlingsak och upp till säljaren om han godtar detta även när det gäller villor.
 
Som sagt en besiktningsklausul är nog ovanligare vid bostadsrättsaffärer, men borde vara lika naturlig där. Och dte är som sagt en förhandlingsfråga.
 
Rätt väg att gå är att du tar och besiktar bostadsrätten, sen lägger du ett bud med tanke på vad som kom fram under besiktningen. Att badrummet är tveksamt är känt och inget som någon förutom du bekostar, men det kan så klart avspeglas i ditt bud.
 
O
Tyvärr tror jag att besiktningar vid köp av lgh är extremt ovanliga... Ganska intressant, faktiskt när man köper villa pratar många åtminstone att man ska besiktiga. Men vid lgh köp känns det väldigt ovanligt. Men att köpa en bostad, oavsett om det är villa eller lgh är en av de största affärer man gör.

Om en skada uppstår mellan kontaktskrivning och inflyttning så är ansvaret säljaren. Hur det fungerar i praktiken är en intressant fråga. Om spisen lägger av så är det enklare...
Efter inflytt så blir ansvaret köparens. Precis som jag skrev i ett tidigare inlägg
 
Redigerat:
hellepiano skrev:
Kindvall.
nån hävningsklausul vid besiktning finns väl inte i kontrakt för köp av bostadsrätt??
Det gäller väl villor?
Om köparen vill ha det och säljaren går med på det finns det inget hinder för det. I synnerhet för radhusbostadsrätter och liknande tror jag det är vanligt. Besiktningen är ju lite mer begränsad och kostar inte lika mycket som en jordabalksbesiktning. Just fuktmätning och kontroll av badrum är väl det mest väsentliga. Men om ni kan få tag på någon annan kunnig som kan titta på badrummen är det nog lika bra, det behöver inte vara en besiktningsman. I det här fallet är inte det primära att ha pappersarbetet, det är att ni får en uppfattning om badrummets status för att ta beslut.

Om ni kan få besiktningsklausul tycker jag nog ni kan lägga ett bud baserat på att ni får göra om badrummet, och sedan besikta och ta det därifrån. Om det inte är något akut fel, se det som en bonus och låt köpet gå igenom. Om det framkommer allvarliga brister, fundera på om ni vill börja med att renovera.
 
Kindvall.

Om jag inte ska ta dit någon besiktningsman utan någon annan kunnig så behöver jag ju få tag i en fuktmätare.
En bra fuktmätare, inte en billig som man kan köpa själv.
Kan man hyra såna?
 
Att mäta fukt är vanskligt, även för ett proffs. I ett badrum så finns det alltid fukt bakom kaklet. Kakel och fog är inte tätt, vatten sugs igenom fogen, och det blir blött bakom kakelplattorna. Där bakom finns det (förhoppningsvis) ett tätskikt, så vattnet kommer inte längre in.

Men efter en dusch så kan det finnas fukt bakom plattorna i en månad.

Att då på ett riktigt sätt tolka det man läser på ett instrument är oerhört svårt, även proffs kommer ibland till fel slutsats.

Att mäta med ett billigt instrument skall man under inga omständigheter göra. De flesta av dem mäter genom att man trycker in två nålar i materialet, och så mäts resistansen i materialet. Om man med den metoden mäter på ett tätskikt så är det inte tätt längre efter mätningen. Det är alltså en förstörande mätning. Dessa instrument duger för att kolla fukt i ex. ett trästaket innan man målar.

Det finns relativt billiga "nålfria" fuktmätare också. Bla. säljer Biltema ett med en mätkula. De här instrumenten mäter (såvitt jag förstår) genom att skicka in ett högfrekvent elektriskt fält (som radiovågor), och genom att analysera hur mycket som absorberas i väggen kan instrumentet dra slutsatser om ledningsförmågna en bit in i väggen.

Jag har ingen aning om hur mycket man kan lita på Biltema instrumentet. Och som sagt även med ett dyrt proffsinstrument så gäller det att ha förmåga att rätt tolka mätvärden.
 
Badrummet är 25 år och behöver troligen renoveras, räcker inte det?
Väg in det i din budgivning helt enkelt.
 
  • Gilla
johel572 och 1 till
  • Laddar…
Hempularen

Riksbyggen var i vår nuvarande bostad och mätte fukt i väggar och golv på bottenvåningen. Instrumentet skickade nån sorts vågor ner i golvet (utan nålar) och visade mätvärde och en blinkande skala från grönt via orange till rött.
Rött var riktigt förhöjda fuktvärden.
Så en sån borde man ju mäta med.
Men var får man tag på en sådan.
Den borde man ju kunna mäta med själv under i alla fall diskbänk runt avloppen och under diskmaskinen
 
O
Det brukar gå att hyra fuktmätare. Men det badrummet ni är spekulanter på är 25år gammalt. Det är värt att tänka på om man vill göra en besiktning. Så oavsett besiktning eller inte. När ni budar på lgh så måste ni tänka på att badrummets ekonomiska livslängd är uppnådd. Alltså bör ni ta med en ombyggnation inom några år i budgeten.
Att andra tyvärr inte tänker på samma sätt är ett annat problem. Men det innebär inte att ni inte ska ta hänsyn till det när ni budar.
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
Odjuret.
en fuktmätare kan väl göra mer nytta i köket då under diskbänk och diskmaskin, om det nu är svårt
att mäta fukt i badrummet.

Om det nu är störst risk för fuktskada runt golvbrunnen. hur ser man det.? vet inte hur klämringen ska sitta för att sitta korrekt.
 
Ni kan även beställa enbart fuktmätning/utredning, lär väl gå på ett par tusenlappar, billigare än en full besiktning. Finns väl flera specialiserade företag, typ OCAB.
Men innan ni lägger pengar på det hade jag sett till att ha ett accepterat bud på en nivå som motsvarar att badrummet är 25 år och behöver bytas ut. Sen handlar det ju mest om ni måste göra det nu eller lite senare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.