Lånar din tråd lite då jag står i begrepp att göra ett liknande bord.
Kan man skruva ihop reglarna mot varandra istället för att använda lim och limknektar?
3D-modell av bordsskiva konstruktion med röda och gula träreglar för montering, illustrerar skruvteknik.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det röda är reglarna som ska bilda skivan, det gula är reglar som trycker ihop skivans reglar så de blir jämna. Sedan bygger man på med reglar, förskjuter skruvarna så de inte krockar med skruvarna innanför.

Fungerar det?
Hur tätt bör man sätta skruvarna?
Kan man försänka skruvarna halvvägs in i reglarna utan att man påverkar hållfastheten på den färdiga skivan?

Hur långt ska ditt bord vara gasto?
Har du räknat något på hur mycket man kan belasta skivan?
 
  • 3D-modell av en arbetsbänksdesign med mörkbruna reglar på vita stödstrukturer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tror inte du vinner något på att skruva jmf med lim. Däremot skulle det kunna bli sämre iom att skruvarna skulle kunna lossna om/när skivan sväller. Ett annat alt kan vara genomgående gängstav med mutter och bricka, det går iaf att justera eftersom träet vill röra sig.
 
En lokal bygghandel hade inne sågat/ohyvlat furu 50x150. Är furu att föredra mot gran? Om jag förstår det rätt så är sågat/ohyvlat utan rundning i hörnen vilket är att föredra och man ska limma ihop till skiva.
Behöver man bearbeta ytorna som ska sammanfogas eller bör de vara tillräckligt bra från början (rakhet och maximal kontaktyta)?

En annan bygghandel hade möjlighet att såga reglar till önskat mått, typ från 45x145 till 40x140 så rundningen försvinner. Dock är materialet gran.

Vad skulle ni valt?
 
Redigerat:
Råsågat kan du inte limma, iaf inte med något vidare bra resultat.
 
Okej, tur att du nämnde det.
Så om dom sågar en 45x145 till 40x140 (såga alla sidor) så blir det också dåligt? Alltså vill men behålla två sidor, så då borde man såga toppen och botten av regeln, 40x145, så har man hyvlade sidor som ger kontakt mot nästa regel?
 
Sågat i de dimensionerna blir aldrig tillräckligt rakt för att limmas.

Protte
 
Har läst igenom tråden och har lite reflektioner.

Först lite om byggvirke.

Byggvirke skall vara någorlunda färskt och nertorkat till ca 16%. Om det ligger buntat så är allt rakt och fint. Iden är att det skall spikas ihop till konstruktioner som låser upp virket. Sen kan det inte röra sig.

Skall du använda byggvirke till möbler så skall man tänka tvärtom. Ta de krokiga bitarna som de andra sorterat ut. Se till att få rejäl rabatt. Det virket har redan rört sig och kommer troligen att vara formstabilare än purfärskt virke från en nyöppnad bunt. Rikta och plana det, sedan går det att limma ihop.

Det spelar ingen roll hur många stavar man limmar i bredd. Det blir samma tryck oavsett. Det finns inget att vinna på att limma ihop dem 2 och 2 i taget.

Naren som Heimlaga nämner heter gradregel på "högsvenska" som han behagar kalla det ;). Ett snyggt sätt att montera en gradregel är att ha skiva i två halvor. Fräsa gradspåren men sluta några cm från kanten och sedan göra en sista limning med gradreglarna på plats. Glöm för all del inte att ha rejält med luft. Tråkigt när gradregeln spräcker skivan när den torkar ihop. Det kommer garanterat att hända med en skiva av brädgårdsvirke.

Har, på skoj, slagit ihop ett bockbord med regelskiva som fikabord på ett bygge. Det stod ute ett par år. En del (så kallade) arbetskamrater roade sig med att dunka ner morakniven i det för att ha ngt att hänga bältet på.
Det lever fortfarande. Står som matbord i ett hus i Tyresö. Patina heter det visst ;).

mvh Findus
 
Redigerat:
  • Gilla
camaro1969 och 3 till
  • Laddar…
prototypen skrev:
Sågat i de dimensionerna blir aldrig tillräckligt rakt för att limmas.

Protte
Vilka dimensioner behövs för att det ska bli rakt?
 
Pohen skrev:
Vilka dimensioner behövs för att det ska bli rakt?
Läs det Findus skrev ovan. Hur rakt det än är när det är nysågat så kommer det bli icke-rakt när det torkar. Därför som det försvinner ganska mycket av dimensionerna från nysågat till torkat och färdighyvlat.
Alla genvägar på vägen till färdig dimension straffar sig och ger en möbel som slår sig. Tro mig, jag har provat... :surprised:
 
  • Gilla
Pohen
  • Laddar…
Pohen skrev:
Vilka dimensioner behövs för att det ska bli rakt?
Finns väl ingen gräns, beror på hur mycket knektar man har, vad det är för klass på virket och hur bred limfog man ska göra.

Protte
 
Furu reglar är det som gäller alltså.. Bra mycket dyrare men är säkert värt pengarna
Eller limträreglar
 
Känns hopplöst att knåpa ihop ett enkelt men stort köksbord efter den här tråden :(


För amatören alltså.
 
  • Gilla
Standan
  • Laddar…
Crissofsweden det behöver inte alls vara svårt.
Men trä rör sig med fuktigheten som varierar med årstiderna. Sväller på sommaren och krymper på vintern så är det med trä. Det måste man alltid ta hänsyn till när man använder massivt virke.

Det fungerar att bygga med regelvirke. Men man kan inte förvänta sig ett högkvalitativt möbelbygge. Vad man lägger för värderingar i högkvalitativt ligger i betraktarens ögon. Men för mig som jobbar med att tillverka möbler betyder det bra material och hållbart och fint ihopsatt. Sedan kan man utsmycka och designa efter tycke och smak. Man kan absolut bygga möbler av gran. Men då har man en annan kvalitet på granen tätare ådring till exempel. Man kan säkerligen hitta relativt fint virke hos bygghandeln. Men gissningsvis blir det ett himla massa plockande och inte billigare än hos virkeshandlaren

Vill man ha locken av gamla brädor som är hopspikade betyder det inte att man gör att dåligt jobb och väljer skräpvirke.

Jag tycker tex inte att bordet i Youtube länken ovan med dom två smått hysteriska superkäcka tjejer var speciellt snyggt designmässigt. Att det håller ihop tvekar jag inte på. Men det var några konstruktions val jag inte skulle ha gjort.

Det är helt ok med att ha noll koll man skall absolut göra saker i alla fall. Nu finns detta eminenta forum med fantastiska kunskaper i allt mellan himmel och jord. Känner man att man vågar utnyttja det med att våga ställa frågor så kan man komma väldigt långt det har man sett flertalet gånger.

Sedan om man vill uppfinna hjulet en gång till är upp till var och en.

Är man osäker eller inte har vissa maskiner eller bra handverktyg eller känner att man inte vill. Så kan man göra det lite enklare tex köpa hobbyskivor av valfritt material och limma och skruva ihop till en bordsskiva som någon redan nämnt, göra ram och ben och skruva och limma ihop. Bara man vet vart man skall skruva respektive limma. Vet man inte fråga här eller sök ritningar på nätet. Gå till bibblan och låna böcker finns flertalet i området.. Men det blir inte billigare eller bättre eller unikt, än att köpa ett bord på Blocket. Men man får inte glömma bort känslan med att man byggt något själv.
 
Redigerat:
  • Gilla
pools och 3 till
  • Laddar…
Såg ett bord i Amsterdam som kanske kan inspirera
Rustikt arbetsbord byggt av robusta träpelare och stora träskruvar med saker staplade ovanpå.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Kanske saknar riktig lätthet och elegans, men stabilt kan det bli.
Mvh Findus
 
  • Gilla
Chrissofsweden
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.