Behöver man sätta trä plugg eller domino plugg plus lim förståss, självklart några reglar under som låser ihop att så det ej börja bukta! Vanligt vitt trälim fungera ? Finns ingen risk skarvarna släpper med tiden?
 
är det inte enklare att köpa en limträbalk direkt?
 
Limningen blir ju längs med firerna vilket ger den starkaste limfogen, att sätta pluggar eller dominos hjälper bara till med linjeringen av reglarna det ger inte så mycket styrka eftersom dessa pluggar blir huvudsakligen limmade mot ändträ.

Det som behövs är ett högt och jämnt tryck över hela ytan vilket är lite besvärligt om man inte har tillräckligt med tvingar.
 
Limträbalkar är väll 3 ggr så dyra som reglar? Limträbalkar kan man limma enbart eller skall dessa med pluggas för att hålla sig? Är tänkt användas som bordsskiva
 
Redigerat:
Kollade lite reglar på Byggmax alla va typ snea eller kupiga.. otroligt dåligt
 
  • Gilla
HA1961
  • Laddar…
K
Borde gå att limma. Limma två i taget och använd många tvingar. Har du möjlighet kan det vara ide att hyvla ytan före för bästa möjliga yta.

Skydda gärna träytan med råspont eller liknande så att inte tvingarna ger märken!
 
Sant kallebo tänkte oxå på hyvla ändarna kanske iomed dom är alltid lite rundade. Men sedan tänkte jag, att det kanske är svårt få en helt rak kant även om man kör ett snitt med hyveln.. gäller sen att elhyveln tar 100 rakt hela vägen. Håller man den mista snett så passa dom nog ej ihop så bra ihop så vet ej om jag vågar hyvla.. viktigaste är nog också att få tag på frächa reglar direkt utan att som är krökta, finns så mycket skit
 
gasto skrev:
Kollade lite reglar på Byggmax alla va typ snea eller kupiga.. otroligt dåligt
Visst, man kan väl se riktiga bananer ibland, inte bara hos Byggmax. Men regelvirke är ju inte tänkt att användas till möbler överhuvudtaget.

//Ronnie
 
  • Gilla
Daniel_N
  • Laddar…
Det industriella sättet att sätta ihop en bordsskiva är att limma ihop plankorna och sedan hyvla dem. Eftersom man limmar efter hyvlingen så gör det ingenting om inriktningen inte är 100% perfekt.
Om du inte har tillgång till en fullstor industriell planhyvel får du göra så som förfäderna har gjort i hundratals år. Hyvla plankorna var och en för sig och limma ihop dem med rundtappar som styrning i limfogarna. Sedan jämnar man upp hela ytan med handhyvel (eller varför inte bandslipmaskin) så alla små ojämnheter försvinner.

Traditionellt gör man gradspår på undersidan av bordsskivan och sätter in kilformade narar (tror de heter gradlister på högsvenska) som håller skivan plan. Man slår in nararna från ena sidan och sågar av dem efteråt. Inget lim och inga skruvar eller spikar. Då kan bordsskivan svälla och krympa obehindrat.
 
Så sant.. många säger att man ska ska låta virket ligga några månader inomhus iinnan manan Man börja använda det som möbler typ.. men måste finnas stor chans att det buktar när det torka, men hur ska man spänna upp att så det ej rör sig åt något håll? Läste några skrev spänn fast dom med spännande med varandra. känns som det kan dra sig ändå för inget av virket är ju tort, svårt de här
 
Redigerat:
Men ska bordet vara helt slätt så måste det väll limmas.. även om vi prata limträbalkar så lär ju ej enbart lim hålla upp detta? Måste vara smartast och enklast sätta 4 st 45x45 reglar med 40 cm imellan typ för hålla allt på sin plats och bör aldrig bukta sedan så tänker jag!
 
  • Gilla
Vattuman
  • Laddar…
Regelvirke är oftast gran, vill du ha ett bord av gran?
Sätter du reglar på undersidan så får de inte "sitta fast" måste ha avlånga skruvhål för annars så kommer skivan att bukta sig.

Hyvla måste du nog göra, modernt regelvirke har rundade kanter så endera får du hyvla limytorna eller hyvla hela ytan efter limning.
Hyvlar du limytan så måste den vara helt rak, blir det konvext så krävs mycket starka tvingar för att få ihop det hela.

Limträbalkar är enbart limmade, bara lim och trä.

Att spänna fast virke under torkning fungerar sådär, vill virket vrida sig så gör det.

Spåna vidare på forumet, du har mycket att lära om möbelsnickeri.

Protte
 
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
Förslag:
Köp två bänkskivor t. ex. 800 x 2000 mm och limma ihop. Den ena över, den andra under.

Varför två? Jo, du ville väl ha något rustikare än 28 mm, och får då 56 mm.
Du får en "perfekt" yta utan en massa hyvlande och slipande.

Vanligt vitlim om det skall vara för innebruk, annars kanske epoxi.
 
  • Gilla
jonko
  • Laddar…
Ha även funderat på bänk skivor i ek eller liknande... Är bänkskivor 100℅ raka i butik? Så passformen blir 100 om man limma dom på varandra? Hur spänner man fast 2 stora skivor med limknektar för få jämnt tryck över hela ytan.. behöver typ 10 St eller
 
  • Gilla
hjelmen85
  • Laddar…
gasto skrev:
... Är bänkskivor 100℅ raka i butik? Så passformen blir 100 om man limma dom på varandra? ...
Dom brukar vara väldigt raka/jämna.

gasto skrev:
... ...Hur spänner man fast 2 stora skivor med limknektar för få jämnt tryck över hela ytan.. behöver typ 10 St eller
Skruva ihop dem underifrån med t.ex 50 mm skruv. Plus lim förstås :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.