Måste få skriva av mig och fråga runt lite då en nära vän har fått problem och jag har inge hum om detta alls hur de går till.
Frid och fröjd kompisen sålde en kåk på landet av äldre modell fint hus men lite renovering han skrev ner allt på papper va han visste vad som va fel i pappren med mäklarn och valde att inte besikta huset.
Ett par köper huset de har själva synat huset på 2 visningar men väljer ändå att inte besikta huset.
De flyttar in och har nu bott i huset i 5 månader och nu påstår de har hittat mögel bakom en garderob som de själva ställt i ett av rummen 😲
De har aldrig funnits mögel på 11 år där han bott.
Nu senast så påstår dom att de kommer från plattan då kompisen gjorde en platta för utbygget av huset men ryggen pajja och han orka inte mer..att fukt skulle komma från betong plattan och spritt sig runt huset hur fasen är de möjligt?
Kompisen byggde plattan en sommar sen låg dem över vintern och in på nästa sommar utan några som hälst problem med mögel som dom nu påstår.
Även barn bodde där ingen märkte eller såg nått. .
Kompisen sa att de skulle tjära taket lite mer och även gav dom en burk för de misstänker de inte gjort de och alla vet ju va de regnat i sommar 😥
Vad händer nu..vad kan kompisen göra i detta läge ??
Tacksam för råd.
 
D09
Förmodligen ska kompisen sitta still i båten och varken göra bu eller bä.

Dels så lär konstruktionen vara synlig? och köparna avstått från att besiktiga.

Blir det en stämning så får kompisen börja kraftsamla
 
  • Gilla
Eld och 1 till
  • Laddar…
Har de inte besiktigat har de inte mycket att komma med.
 
  • Gilla
gaia och 2 till
  • Laddar…
Konstruktionen? Och de är? Förlåt är inte så insatt i de här 😊
 
Fick höra nu att de skulle få de till ett dolt fel hmmm..
 
De terrar honom med flertal sms känns jäkligt olustigt..
 
Hälsa din vän att han inte ska svara på några frågor utan be dom ställa ett krav på deras s.k "fel" så kan din vän anlita en jurist för att svara. Om han hade/har en hemförsäkring täcker denna den biten helt eller delvis. Be dom kolla upp vad som gäller.
 
  • Gilla
Missy77
  • Laddar…
Bara att be dem återkomma med anspråk och skäl till detta skriftligen när en godkänd besiktningsman besiktigat huset.
Och när de gjort det och då skriver att de vill ha pengar är det bara att hänvisa till undersökningsplikten och att de ej uppfyllt den när de köpte huset...
 
  • Gilla
banjoragge och 8 till
  • Laddar…
D09
Missy77 skrev:
De terrar honom med flertal sms känns jäkligt olustigt..
Be kompisen blockera numret. Går fort med dagens telefoner 👍

Vill de ha kontakt så får de skicka brev.
 
  • Gilla
banjoragge och 1 till
  • Laddar…
Det kan vara så att mögelproblemet har uppstått efter att de nya ägarna flyttat in. Att mögel bildas bakom nya garderober kan bero på att det blir kallt bakom på grund av gammaldags isolering (läs dålig). Det kan förvärras av att ovana husägare sätter igen ventiler för att de tycker att det drar.

för övrigt intämmer jag i de råd du fått hittills.

mvh Findus
 
  • Gilla
banjoragge och 4 till
  • Laddar…
O
Besiktning utförd eller inte spelar ingen större roll i frågan om dolt fel. Men jag hänger inte med riktigt i frågeställningen. Hade det dykt upp mögel bakom en fristående garderob? Det låter som något som skulle kunna upptäckas vid en besiktning. Orsaken kan väl vara massa olika. Jag skulle be dem åter via brev där de förklarar vad som är fel. Samt kostnad att åtgärda felet.
Därefter hade jag förklarat jag inte anser att felet är dolt och sagt att du inte kommer att diskutera frågan något mer.
Om de kontaktar en jurist skulle inte påverka mig alls. Han har inte mer makt en någon annan.
 
  • Gilla
Enolf och 6 till
  • Laddar…
Ja alltså dom har ställt en garderob ett fristående eller ja vem vet om de borrat fast de i väggen..i ett av rummen och nu upptäckt att de skulle vara mögel bakom skåpet.
Som sagt fanns ingen mögel alls innan och kompisens mamma är super alergisk.
Så detta måste helt klart uppkommit efter dom flyttat in..
Tack för ditt råd ska meddela..
 
Som sagt, köparen har med stor sannolikhet ingen möjlighet att få ersättning för det här.

Om vi antar att köparens uppfattning om orsak är rimlig. Det står en relativt nygjord betongplatta i kontakt med husgrunden. Plattan suger fukt, antingen regnvatten som blir stående på plattan, eller så är plattan felaktigt gjord, så att vatten sugs upp underifrån.

Denna fukt skulle då vandra upp i väggen. En tänkbar förklaring på problemet. Men det kan finnas fler minst lika sannolika källor till fukt i väggen.

Om man då tänker sig att fuktvandringen är begränsad, så har fukten avdunstat tidigare, utan att orsaka skador. Köparen har ställt en garderob mot väggen, därmed blir väggen dels sämre ventilerad, dels inte lika uppvärmd av rummet. Ett vanlig fenomen i hus med brister i ventilationen, är att det blir mögel/fukt bakom en soffa, eller annan "stationär" möbel. Det beror på att väggen bakom möbeln är kallare, luft med hög fuktighet bildar kondens då på den kalla ytan. Är luftfuktigheten tillräckligt låg , som i normala rum, så blir det ingen kondens trots nedkylningen bakom möbeln.

Själva mögelproblemet är orsakat av att köparen har ställt en möbel mot väggen. Men grundorsaken är fukt antingen i väggen, som köparen föreslår, eller pga. dålig ventillation (vanligt i ett sådant här fall). OM det är stigande fukt från grunden, så kan det bero på helt andra orsaker än den nya plattan, är den korrekt gjord, så kan den vara den fuktmässigt bästa delen av huset. Äldre husgrunder är i många fall risk-konstruktioner vad gäller fukt. Något som beroende på typ av grund och ålder ställer extra höga krva på att köparen besiktigar och undersöker före köp.

Om köparne skall ha någon framgång med att få ersättning för det här, så måste köparen dels via expert få ett utlåtande på exakt varför här är fukt. Och identifiera vad som är fel. Detta bör köparen göra under alla omständigheter, för att kunna sätta in rätt åtgärder.

Köparen måste dessutom visa att detta fel är oväntat, det får alltså inte vara ett fel som köparen borde kunna räkna med att dte finns, baserat på hustyp (typ av grund), ålder och det allmäna skicket på huset.

Och köparen måste kunna visa att felet är dolt, att det alltså inte skulle kunnat upptäckas vid en grundlig undersökning före köpet (besiktning), även indikationer på att ngt. inte är korrekt innebär att köparen måste utföra en fördjupad undersökning före köpet.

OM det är så att den här plattan har stått och sugit in fukt till väggen, så har jag väldigt svårt att tro att det inte skulle ha funnits synliga indiaktioner på det. Eller att en bes. man inte skulle ha blivit misstänksam över konstruktionen.

Din kompis bör "stänga av" kontakten med köparen. OM köparen vill hävda dotl fel, så måste han ge säljaren en möjlighet att undersöka "felet", den sakren är bra om din kompis gör, dvs. åka dit (gärna med en kompis), studera vad som syns, fotografera noga, detaljerat, både inne och den misstänkta plattan. men säga så lite som möjligt. absolut inte göra medgivanden, eller föreslå alternativa felorsaker. Allt som sägs kan vridas mot honom om köparen anlitar en jurist.
 
  • Gilla
klaskarlsson och 4 till
  • Laddar…
Säger emot Odjuret här, att först be dem tala om vad det kostar att åtgärda kommer att uppfattas som ett erbjudande att betala.

Blockera numret och säg konsekvent att det inte är dolt fel.
 
  • Gilla
nissenhj och 4 till
  • Laddar…
En del husköpare tror de har samma garantier och rättigheter som köp av varor i butiker.
Huset är gammat och de nya ägarnas vanor påverkar huset. Ställer de en garderob mot en vägg och kanske också stänger ventilationen och sänker värmen i det rummet, är det dem själva som fixat problemet. Inget som förra ägaren kan vara ansvarig för.

Låt dem komma med ett skriftligt krav och be dem sluta skicka en massa sms.
 
  • Gilla
gaia och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.