Nu har mina pumpar från Kina tydligen nått Sverige i alla fall (tog 10 dagar tydligen).

Återstår att se om spårningen fortsätter eller om de kommer som en glad överraskning på posten nästa vecka. Har läst om att när försändelser kommer till Sverige och tas över av Postnord så får de nytt spårningsnummer och det har man ingen möjlighet att få reda på, men vet inte om det gäller alla speditörer. Nån som fått grejer med FlytExpress nån gång och vet hur det funkar?
 
Det måste ha varit nån PRAO på Posten eller nåt, enligt trackingen anlände försändelsen till Sverige halv sex i morse. Inte ska Posten vara såhär snabba?
2016-04-15 16.18.24.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Har monterat "fästena" på ena pumpen bara på bilden, vet inte om jag kommer att fästa pumparna med dem eller på annat sätt.

Tyvärr kommer jag inte hinna testa nåt i helgen, kommer vara ute i skogen med scouterna hela helgen. Får bli tester nästa vecka. (Behöver nog köpa slang som passar också.)
 
Pumpen klarar att pumpa i alla fall. Testkör den med en 9 V väggvårta jag hade liggande i skrotlådan. Det känns som den går lite för fort, ska prova med 5 V sen (det stod att den kan gå att köra från USB-nätdel som kan ge 2 A). Måste bara hitta nån gammal 5 V-väggvårta som inte används...

2016-04-18 17.19.33.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

(Oj, märkte inte att den bilden blev så suddig... jaja, det är bara en pump med slangar på:) )


2016-04-18 17.19.45.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu syns det ju inte att det rinner vatten på bilden, men det gör det:)

Buntbanden som slangklämma funkade inte riktigt bra, var iväg och köpte mindre slang. Det var 8 mm-slangen jag testade med först, köpte 6 mm och då behövs ingen slangklämma. Med 6 mm slang så var det dessutom presspassning på den svarta 4 mm-slangen som Hornbach reade ut (med 8 mm slang fick jag täta med silikon).

Funderade på låda till pumpen. Hittade nån gammal IKEA-ask som stod och skräpade. Passade rätt bra. Kommer nog att försöka lacka den i samma färg som den lackade delen på krukorna, även om grönt inte är så fult i fönstret.

Jag hade inga långa M3-skruv så det fick bli ett par små "träskruv" och sen borrade jag hål i gröna slangstumpar som mutter. Funkade över förväntan:) Men ska nog byta till M3 sen ändå.

2016-04-18 20.05.01.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2016-04-18 20.05.30.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det är pump nummer två som mannekängar i den gröna lådan (den har inte fått sladdar inlödda än). Pump nummer ett står och kör för att se om det läcker nånstans. Största risken är returslangarna längst ner, som bara är instoppade i trånga hål i PET-flaskornas korkar. (Det är 8 mm-slangen jag kör där, den hade jag redan T-koppling till nämligen och den behöver ju inte passa på pumpens anslutningar.) Men det är ju inga direkta vattentryck där så det borde inte vara så stor risk.

Nästa steg blir att flytta upp till köksfönstret och prova ut slanglängder.

Dunken som ska bli reservoar står i garaget och torkar med första lagret lack. En 4-liters dunk som det varit spolarvätska i. Har tagit upp ett stort hål i locket och sen klippt till en rund platta som är lite större än hålet. I den plattan är det hål för slangarna. På så vis kan jag skruva av och på locket utan att slangarna snor sig. Tänkte först borra hålen i dunken, men då kan jag inte enkelt byta mellan två dunkar (vilket jag alltså kan nu).

Att enkelt kunna skifta reservoar är praktiskt har jag insett, man bör nämligen spolar ur växtmediat med rent vatten varannan månad eller så (det byggs upp avlagringar av salter och mineraler).

Ebb/flod-systemet kan jag enkelt flytta över till en annan SmartBox i samma storlek, så där är det enkelt. Men drip feed-systemen med sina dunkar måste jag i dagsläget pumpa ur den gamla näringslösningen ur (använder den stora pumpen som var för kraftig), sen fylla på med vatten, spola igenom, pumpa ur vattnet, hälla i ny näringslösning.

Om det hade varit enkelt att skifta dunkar kunde jag ställt dit en med vatten, låtit den spola medans jag blandade ny näringslösning i den andra och sen ställt tillbaka. Men det är väldigt svårt att få ut och in fulla dunkar nu med slangarna som går ner i dem.... (Returslangarna är lite för styva, och när man försöker lyfta ut pumparna droppar det mycket från dem.)
 
Har samma pump, den löste mina problem :) Kör den på 7,5v 1a och den trycker bra, lite över en meter i höjd för tillfället och suger en bit med. Testade 5 och 9v med, 12 hade blivit för bra flås. Tyst är den med. Har äntligen fått tid och plats till mitt projekt, och har nästan allt hemma.
Saknar lite slang och kopplingar bara, hur funkade det för dig med för liten slang i större slang och täta med silikon? Behöver dela upp strålen från pumpen och får inte tag i rätt kopplingar..
Tänkte köra kommunicerande kärl, 2 smartbox 15 och har bara genomföringar för 6mm slang vilket känns som det kommer sätta igen, har för mig att du använde bordsgenomföringar, funkar det?
 
Jag har ju mina förgreningar sitter nere i dunkarna så jag har inte sett om de börjat läcka nåt, men det rinner i alla fall ur alla slangarna när pumpen går så flödet fördelas i alla fall. Det är ju inte så stora tryck. Det svåra är att få in sillikonet ordentligt.

Kan ju förtydliga lite hur jag gjorde. Det var precis så det gick att klämma in fyra slangar (jag trodde bara tre skulle funka men med lite våld funkade fyra). Jag tryckte först bara in dem 3-4 mm så de hölls på plats. Sen smetade jag silikon både utanpå dem och mellan dem, tryckte in en bit, på med mer silikon osv tills de stack in 3-4 cm i den tjocka slangen. Och sen slätade jag till det silikon som var utanpå så det inte var några glipor eller sprickor där. Vet inte om silikonet tätar hela vägen eller om det bara är det yttersta...


Bordgenomföringarna är stora... och har en stor fläns. Det gör dem lite besvärliga.

För att det inte ska sätta igen kan man försöka sätta nån form av nät för. Jag har en gammal rulla grönt myggnät som jag använt och det funkar rätt bra. Jag har inte haft problem med att nåt satt igen, lecakulorna är rätt stora och jag har fått bort de flesta småflisor som ligger med.
 
Redigerat:
Ok, nu är det på plats och provkörs. Till hösten ska jag försöka få upp nån hjälpbelysning, men det är ju inget akut.

Returslangarna behöver göras om, hade inte tillräckligt med slang för att göra som jag ville, och nu blir det regelbundet "slurpande" i slangarna på grund av att det fylls upp, rinner över en "tröskel" och då suger med sig luft ner genom en av slangarna.

Har fått täta några små läckor, hålet för ena returslangen var t.ex. trekantigt (slarvigt borrat alltså) så det droppade lite bredvid. Behöver nog lägga i myggnät i botten också så inte nåt sätter igen de tunna gröna slangarna för då blir det snabbt översvämmning... Hann inte rinna över men jag märkte att nivån steg. Löste det genom att blåsa genom slangen underifrån.

2016-04-19 18.47.34.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sambon är måttligt road av utseendet och tycker att vi får skämmas över hur det ser ut... Ser det verkligen så hemskt ut? :) Det blir ju finare med plantor i också.

Pumpen i färdigt skick. Jag hade såklart kastat om in och ut när jag först drog igång, som tur är går den ju att vrida i sina fästen så det gick rätt lätt att fixa.
2016-04-19 18.47.53.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


För att inte den svarta slangen och sladden ska se så fula ut tryckte jag upp en bit kabelkanal. Sen ska "styrsystemet" ligga ovanpå skåpet till vänster (eller det är passbit bredvid frysen egentligen bara). Just nu ligger bara ett grenuttag där med strömförsörjningen.

Dunken ser inte så fin ut ut för den ljusa färgen tog slut... Men den får duga så länge. Det är ju standard-dunk så locket går ju att flytta över till en ny dunk enkelt.
 
Nu är fönsterträdgården i drift. Hälften av krukorna i alla fall. Har timjan i de två översta och persilja i en av de andra.
2016-04-21 19.36.27.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2016-04-21 19.36.20.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hushållspappret är för att eventuellt läckage ska synas direkt.

Tog en bild utifrån igår kväll också (då var det inga växter i dock).
2016-04-20 22.10.11.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


När man började pumpa vatten genom grejerna uppdagades en del småläckage. Returslangarnas infästning (stoppade genom ett lite för litet hål) funkade inte alls, böjde man slangen lite blev det glipa. Men jag hade shoppat lampdetaljer så jag kunde tillverka likadana genomföringar som till smultronkrukorna.
2016-04-21 19.36.08.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sen visade det sig att flaskorna har lite olika hals och kork, så en av korkarna höll inte helt tätt (mot flaskans hals). Jag gick igenom kruka för kruka och täppte till slangen nedåt, för att fylla dem med 3-4 cm vatten och se att det inte läckte. Det märktes inte förrän man höll för slangen så det blev 2 cm vatten i botten på krukan. Löste det med lite silikon i botten på korken, glipan var nog bara nån tiondels millimeter.

Och sen visade det sig att pumpens flöde är lite för högt, den högra av de övre krukorna höll det på att bli översvämning i. T-kopplingen upptill fördelar inte flödet riktigt 50/50 alltså, högra delen får lite högre flöde. I väntan på att jag hittar nån 5 V att testköra med så tryckte jag i ett par strypningar (ett par korta snuttar av än ännu mindre slang) i matningsslangarna. Det verkade hjälpa, körde det med vatten en timme utan att det rann över eller droppade nåt (se hushållspappret på bilderna! :) ).

Jag hade dessutom skurit bort graderna efter borrningen av det stora 29 mm hålet. Det var inget smart för då höll korken på att åka igenom... Fick byta en av flaskorna.

Har snyggat till slangarna lite med en klammer och buntband. Efter detta har jag dessutom tejpat runt returslangen med svart eltejp (eftersom det blir stående vatten i den finns det risk för algtillväxt). Ska tejpa pumpens sugslang sen också eller försöka dra på nåt utanpå slangarna (den vertikala delen).
2016-04-21 19.36.35.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Upptill ser det ut såhär (dammigt!) när gardinen är borta.
2016-04-20 22.07.56.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2016-04-20 22.08.03.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


På sista bilden ovan finns två saker som kan kommenteras:

1. Det sitter en gammal sån här duschstång man spänner ut upptill (den är vit så den syns knappt). Där tänkte jag framöver sen montera nån belysning. Antingen hänga en lysrörsarmatur eller sätta ett par spottar.

Att jag valde en sån är för att det då blir rätt enkelt att ta bort om man ska tvätta fönstret. Krokarna som håller krukorna nu är så pass små att det går att öppna fönstret utan att skruva bort dem, men de är precis på gränsen.

2. Det sitter en snutt grön slang på vardera av de två krokarna. Häromdagen när jag kom hem hade nämligen snöret hoppat av från en av krokarna. Jag tror att nån i familjen hade lyft krukorna och sen inte fattat hur de satt uppe... Nu är det "säkrat", hoppar inte av kroken även om man lyfter lite.

Upptäckte att jag har en bild till där bägge dessa detaljer syns bättre.

2016-04-20 22.08.10.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
faf och 1 till
  • Laddar…
Dödade min pump igår. Körde typ 10 min på 12v, tror motorns fästen smälte. Ska byta ut pumpen idag och kolla inuti.

Hade problem med att få rockwoolkuberna genomblöta i mitt vertikala system så jag lät pumpen gå lite för länge. Har något liknande detta 4-Layers-Pocket-Vertical-Green-Wall-Planters-potato-bag-vertical-garden-planter-Hanging-Flower-B.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
och vattnet rinner ju såklart längs baksidan men jag trodde att lecan jag fyllt facken med skulle ha nog med kapillärkraft för att blöta ned kuberna jag tänkt ställa i. Skulle kunna blanda upp lecan med lite kokos eller perlit men vill inte ha bös i tanken.. Kanske får bli en slang till varje
våning istället.

Börjar bli en stadig hög med delar till det här projektet och jag tror jag kan få ihop det temporärt med det jag har så strax ska jag sätta ihop allt och börja testa på plats :)
 
Hmm, får inte bilden att funka.

Självklart så upptäckte jag översvämmning igår precis innan jag skulle gå och lägga mig. Fick lov att byta ut strömförsörjningen. Hittade en 30 år gammal hemmamodifierad nätdel (den har gett 7,5 V AC från början, farsan satte in likriktarbrygga och en variabel stab). Den gick att skruva mellan 3 och 9 V ungefär. Tror jag landade på 6 V, den drog 300-400 mA där.

Överlevde natten utan fler katastrofer:)

Dock verkar det börjat läcka lite vid genomföringarna nertill, får nog dra åt dem sen. Kanske lägga i lite mer silikon efter att ha tajtat dem. Det hinner bara komma typ 20-30 droppar på en kvart så det torkar mellan vattningarna, men man vill ju inte ha några droppar alls.

Pumpen har ju inte så lång specad livslängd (den låg väl bara på 2500 timmar?) så jag tänker spara pump 2 som reservdel, köper eventuellt två till (de var ju så billiga). Om motorn brinner borde det ju gå att byta bara motorn kanske, jag är nyfiken på hur pumpen är konstruerad. Men det kanske är membranet som havererar efter 2500 timmar...


Man lär sig ju en del efter hand, det jobbiga är att när man väl har plantor i grejerna vill man inte gärna bygga om allt:)
 
Redigerat:
Det var bara 2 skruvar inuti som skakat loss, nu tuffar den igen men på 7,5v då den blev så varm på 12. Väldigt enkel konstruktion så det är nog membranet som som ger upp först.

Segt med översvämning :/
Det värsta är den ständiga oron så jag kanske ger upp min idé med kommunicerande kärl för att slippa en riskfylld koppling.

Sen blir elen en egen historia, 2-3 pumpar, luftfuktare, fläkt, ph/ec-mätare, 2-5 ljuskällor, kanske en arduino.
Snor nog din idé med kabelkanaler :)

Det blir i en rätt stor låda med växter på iallafall 4 sidor så jag hoppas att på rätt liten yta kunna förse 2 personer med sallad, örter och chili. Ska ha ett par tomater med men det blir omöjligt att producera nog för att inte köpa några. Lite orolig för att ha samma näringslösning till så olika grödor men får testa. Vill väldigt gärna utnyttja spilljuset så letar efter någon bra böna eller liknande som kan klättra och fylla ut tomrum.
 
Jag var inne på att köra en Raspberry Pi som styrsystem (styra halvledarreläer med GPIO), men det känns lite overkill än så länge:)

Jag styr ju inte temperatur och luftfuktighet nåt, ska vara vara riktigt high-tech så ska ju de bitarna vara med också.
 
Sambon är måttligt road av utseendet och tycker att vi får skämmas över hur det ser ut... Ser det verkligen så hemskt ut? Det blir ju finare med plantor i också.

Hälsa sambon att det ser inte så illa ut, men förbered sambon på att det föreligger viss risk att "Cops" gör ett tillslag, enkom för att kontrollera samtliga flaskor/slangar/örter/speciallösningar mm mm.
Måste säga att jag gillar ditt lilla projekt! Kommer att följa......
 
Det verkade som det lilla läckaget hade självläkt. Troligen hade slangar och sånt deformerats lite när jag höll på med grejerna och sen återhämtat sig under natten.

Däremot så fick jag demontera pumpen och dra åt de där två skruvarna... Hela motorn wobblade när pumpen gick. Verkar vara standardfel alltså. De borde haft gängsäkring på skruvarna.
 
Jag kom på att jag har missat att skriva om den senaste utökningen. I lördags var vi på den lokala second hand-butiken (Skopan i Upplands väsby), jag köpte en armatur för två E14 spottar för 15 spänn (grå plast, grå aluminiumtrattar för spottarna). Den passade fint att fästa med ett par buntband i den där duschstången jag satt upp.

2016-04-25 20.29.59.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Har inte satt i de slutliga lamporna, ska köpa ett par LED tänkte jag (men det var svårt att hitta LED-spottar med E14-sockel verkar det som, kanske får sätta en adapter för GU10 mellan). Men det sitter ett par vanliga gamla 25 W glöd-spottar där nu som lyser upp ganska bra. Lamporna styrs från en timer, men passerar ett plugin ljusrelä på vägen så när det är ljust ute så släcks dem. Det innebär att jag kan köra timer på 6-22 året runt, men lamporna är bara tända när de behövs.

2016-04-25 20.30.08.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


I övrigt växer det så det knakar (på en del ställen i alla fall). Såg just att tomaterna verkar blomma en omgång till... undrar om de behöver bindas upp bättre... Inga tomater har börjat bli röda ännu men flera är uppe i vad jag tror är slutlig storlek. Plantorna har slutat växa på höjden i alla fall efter att jag toppade dem. Skönt att slippa hålla efter så de inte växer inte i belysningen.

Smultronen har jag låtit bli att pollinera med min fjäder för att se om det behövs eller inte, det är ju månadssmultron så det kommer komma blommor löpande. Det är bara att börja pollinera om det visar sig behövas. Plantorna börjar få väldigt mycket blad dock... vet inte om jag kommer behöva klippa ner dem lite...

Bilden tagen förra veckan (19:e).
2016-04-19 19.38.33.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Jag skördade lite rucola idag, det blev nog nästan 10 blad. En del var kanske inte så jättestora men det var ungefär 2/3 av bladen på plantorna så de har alltså 1/3 kvar. Och jag antar då att de kommer att skjuta nya blad snabbt nu eftersom rötterna borde vara utvecklade.

Klippte lite persilja också, mest för att det var långa stjälkar som låg mot fönstret. Får väl ta lite persilja på frukostmackan imorgon:)

Persiljeplanta nummer 2 har fått sitt första karaktärsblad, ska nog flytta den till fönstret snart. Men vet inte om jag ska sätta den i samma kruka som den första eller i varsin... tror att samma kan vara vettigast, persilja blir inte så tät och krukorna har ju hål åt två håll.

Sådde nån thaibasilika häromdan också, första fröna är uppe med hjärtblad redan. Det var nån sort som har lila strimmor i bladen. Valde den främst eftersom vanlig basilika är rätt lätt att hitta i affären men thaibasilika har jag bara hittat ibland. Återstår att se om den smakar "rätt" :)

Däremot verkar inte andra omgången rucola-frön tagit sig alls... Men låter pluggarna stå ett tag.


Jag tror att jag börjar bli rätt klar med byggande snart. Jag ska fylla alla krukorna till fönsterfarmen och sen blir det eventuellt en 15-krukors bricka från IKEA när de börjar sälja sina grejer. Sen ska jag försöka ägna mig åt odlandet:)


Det som står på "funderar-listan" just nu är rengöring av systemet. Jag har läst om att köra väteperoxid genom grejerna. Dels syresätter det och dels desinficerar det. Funderar på om man kan köra med såna här Biotab istället för att köpa väteperoxid... men det innehåller ju natriumkarbonat också, vet inte om växterna ogillar det.
 
Det var lite pöl på fönsterbrädan igen igår kväll, men det hade inte runnit ner nåt på govlet.

Jag skruvade ner spänningen till pumpen lite till (men känner mig osäker på om den orkar starta med så låg spänning sen om den börjar bli lite sliten).

Jag tror jag vet vad orsaken var. Skumgummipluggen längst ner i den vänstra kolonnen i kombination med T-röret under gör att det fylls upp till en viss nivå innan det "slurpar" iväg. Jag petade ner en snutt 4 mm slang bredvid skumgummipluggen för att släppa igenom luft. Det verkade hjälpa.


Ska man köra hydro är det bästa helt klart om man kan köra det i rum där läckage inte spelar nån roll:) Eller i alla fall göra en konstruktion där läckage inte hamnar där man inte vill ha det (Aquaponics ovanpå ett akvarium kanske).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.