Vattnet i vvb kommer isåfall att börja koka och slås ifrån av överhettningskyddet. Mera troligt är väl om du nu är inne på vvb:n att du har n läcka på varmvattnet någonstans. Skulle det vara islationsfel på en kabel med dina effekthöjningsiffror skulle det nästan garanterat ha tagit eld i kåken. 2000 kwh mer under varma maj är helt otroligt. Det är inte så att du har haft nått avfuktningsaggregat eller liknande stått o tuffat på sistonde?
 
pelle.mia skrev:
1½-plan med direkt-el:

jan: 2.678 kWh
febr: 2.423 kWh
mars: 2.560 kWh
april: 3.319 kWh
maj: 4.219 kWh
Jösses .. det var ingen dålig el-förbrukning .. hur kommer det sig att förbrukningen är så sanslöst hög i Maj mot Feb-Mars då det varit -20 ?

Direktel verkar onekligen kosta plenty. Vi ligger själva på ett snitt på 19kwh om dagen nu i April o Maj med 1plan på 140kvm.
 
En vanlig felkälla är att man har glömt att slå av infravärmen på uteplatsen.
 
Heheh ja nått är ju väldigt konstigt. Att er elförbrukning är 80% högre i Maj mot Jan-Mars. Det är ljusare längre och varmare i Maj ..

Mystiskt.
 
pelle.mia skrev:
Nix, inga infravärmare på heller...

Ingen som kan hugga lite på min teori om en defekt termostat ivvb?
Knappast troligt eftersom det inte går att värma vattnet hur mycket som helst även om termostaten är trasig.
Skulle den brassa på med 3kw hela tiden så skulle som sagt överhettningsskyddet lösa ut.
 
Har Du något i Huset som drar så mycket effekt så kommer det att värma upp hela huset så att Du kanske skulle ha 25 grader varmt.
 
Läcka på vvb är uteslutet eftersom vattenförbrukningen håller sin "månadsbudget".
Du behöver inte ha en så himla stor läcka för att det skall visa sig på elförbrukningen.

Men vad har ni för olika STORA elförbrukare, har ni bara direktverkande elvärme, eller har ni även en värmepump? kanske en frånluftsvärmepump?

Ni har inte någon form av värmekälla utomhus, värmeslinga till vattenledning i marken ex? Eller som sagt IR värmare på altanen?

Den energi ni förbrukat måste lämna huste på ett onaturligt sätt, i stil med en vattenläcka, annars skulle ni haft bastu i hela huset. Eller som sagt förbrukas utanför huset.
 
En vattenläcka skulle med 3 kw elpatron kunna betyda att vvb: går 20 timmar om dygnet * 3 kw = 60kwh
60 kwh* 30 = 1800Kwh Det var väl din ökning på ett ungefär?
 
Åk till Biltema och köp en ampere- meter och kolla upp
Kan vara ett element i VVB som har kortis el. dyl
 
Kyl eller frys där dörren inte längre sluter tätt? Eller kass kyl eller frys så att kompressorn är igång hela tiden?

/ama
 
En frys drar inte tillräckligt för att förklara detta. Även om en frys kunde dra så mycket el, så skulle den bli värme i huset, och det är ungefär som att ha ett bastuagregat på dygnet runt.

Energin som förbrukas måste lämna huset innan den uppfattas som värme i det här fallet. Ex genom en vattenläcka eller genom att någonting utanför huset förbrukar el. Någon tidigare i denna tråd sa att du skulle ha haft 25 grader inne om värmen stannade i huset. Jag skulle snarare tro på 35-40 grader inomhus nu i maj om denna energi utvecklas inne i huset.

Du har inte haft en avfuktare igång för en vattenskada eller liknande? Dom drar hejdlöst mycket el.
 
Garaget/carporten? Finns det något där som är igång som inte borde vara igång?

/ama
 
henrik_R skrev:
Åk till Biltema och köp en ampere- meter och kolla upp
Kan vara ett element i VVB som har kortis el. dyl
Har elementet kortis förbrukas ingen energi, då säkringarna ska lösa om anläggningen är rätt dimensionerad.

Och som sagt tidigare, el-energin omvandlas till troligtvis värme (om det inte är en motor som står och snurrar), och denna värme måste ta vägen någonstans.
Sitter det i varmvattenberedaren måste varmvattnet ttransporteras undan och ersättas av kallt vatten för att vvb inte ska gå i kok (innan löser förhoppningsvis överhettningsskyddet ut)

Enda rådet är väl att titta på el-mätaren och slå av förbrukare en och en och se vilka som ger resultat. Fortsätter förbrukningen trots att ni slått av allt är det bara att leka detektiv.
 
Sånt har ju hänt, Men som sagt detta är en ganska stor förbrukning, så ni borde kunna se vad som händerom ni stänger av säkring för säkring och tittar på elmätaren.
 
rätt avläst? ska det inte vara 4kw
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.