Kör på.
Huset har ju dubbla funktioner av det viktigaste så ni kan ta en våning i taget utan att bli störda av renoveringen.
Jäkta inte. Bo in er. Fundera ordentligt igenom hur ni vill ha det. Byt inte för mycket, främst fönster och dörrar. Gör inte om för mycket med nya konstruktioner och material. Har huset stått i 90 år som det är kommer det nog stå i minst 90 år till.
Kontrollera noga att stommen är frisk. Att ytan ser hemsk ut gör inte så mycket det går lätt att fixa.
Lycka till.
 
  • Gilla
Kapellplan och 1 till
  • Laddar…
Vackert hus i Sveriges finaste stad 👍 ja tycker du ska satsa hårt, svårt och finna ett ställe man vill bo på, framförallt i Gävle, hopplöst o finna ett bra boende! Behöver du hantverkshjälp vet ja om några bra och seriösa firmor, pm:a isf
 
Vilket fantastiskt hus, om man ser igenom all renovering.

Om ni köper, förhasta er inte med renoveringen dvs byt INTE fönster, dörrar, tilläggsisolera INTE fasaden etc etc. Det förstör ett sådant här hus. Ta istället fram trägolv, behåll foder, lister, reparera det som är skadat istället för att byta ut allt och så vidare. Att isolera vindsplanet (nu var ju vinden inredd men... kanske går det att lösa) är det som är ekonomiskt lönsamt och inte förstör husets utseende och hälsa... En renovering som tar längre tid och mer jobb men sannolikt billigare och bättre i längden. Likaså, om ni gillar öppna planlösningar och släta dörrar och 3-glas fönster, låt nån annan köpa kåken. Akta er för plastfärger utomhus, kör helst linoljefärger på både fönster och fasad.

Om ni inte köper så hoppas man att köparen inte tar in en firma som ska renovera allt på 2 månader, för då tror jag inte det blir rätt gjort, för att bevara ett sånt här hus så ska det ju vara originalfönster och dörrar osv.

Det är nog, som någon skrev, att räkna en lång renovering, men det går ju snabbt att fixa ett par nymålade rum att leva i, och kanske börja med köket efter det. Rör och el måste man planera in ganska tidigt, och tänka efter hur rören ska gå och planlösning se ut när det är "klart" så man inte måste riva upp nåt man just renoverat för att byta rör.

Jag gissar på att det hamnar ungefär där andra gissat, dvs 1msek, för renovering, även om det nog går att minska med mycket eget jobb och sprida ut över åren. Rör, el, tak går nog alla på 100.000 styck. (om elen är från byggåret).

Man kan överväga att bara ha ett badrum, alternativt ett badrum i källaren och en duschkabin i en toalett på överplan, för att spara lite pengar. Ev att förbereda rör för badrum, men ej färdigställa direkt.

20-talshus är nog de bästa hus man kan ha. Oftast är allt rejält byggt, och underhållet så håller de hur länge som helst.

Jag kan inget om priser i gävle, men det såg ju ut att ligga fint! Lycka till!
 
Vackert hus men oja vilket projekt, håller med alla föregående talare men jag skulle inte ha eld i byxan angående en takomläggning!

Taket må se risigt ut men beror nog mest på att det är fuskat vid ommålning, en nogran översyn och ommålning ger ett fullgott tak enligt vad jag kan säga utifrån bilderna.

Däremot skulle jag vilja säga att ventilationen måste förstärkas med exempelvis fläkt i skorsten som en första åtgärd och då ta den ökade förbrukningen för vad det är.

Fasad, fönster och dörrar, byt dåliga bitar och måla och släng dom gamla sopdörrarna på tippen och byt mot nya och sen gå över fönster så dom håller måttet.

Sen göra stambyte för avlopp och vatten från källare och upp i ett första skede och då blir det naturligt att man gör om dom toaletterna och badrummen som ska behållas.
Kök kan man stambyta utan att riva och byta så det kan vänta tills det mest akuta är gjort.

Värmesystemet kan hålla 100år till men likväl vara slut redan Imorgon men jag hade nog gett fan i o rört i det och bara Penselrenoverat.

Kostnad? Med eget arbete och blod svett o tårar, miljonen och till oändlighet.
 
Iofs länge sedan, men jag gick mitt sista år på Polhemsgymnasiet i Gävle och hyrde då ett rum i en princip identisk kåk i samma kvarter. Bodde då i det inredda vindrummet plan 3 och min kamrat bodde på plan 2. Har aldrig bott i ett så dragit och kallt hus. Vi pallade bara till november innan vi hyrde en vanlig hyresrätt och lämnade en skitsur hyresvärd som inte fattade hur illa vi mådde av att bo i kylan. Man fick sova intill det heta elementet för att inte frysa.

Om det inte är tilläggsisolerat skulle jag tro att uppvärmningen kostar mega och blir kostsamt att fixa.

Å andra sidan har man nog möjlighet att få intäkter från studenter om man hyr ut del/delar av huset.
 
Lutte skrev:
släng dom gamla sopdörrarna på tippen och byt mot nya och sen gå över fönster så dom håller måttet. .
Sopdörrar? Om det är några originaldörrar kvar varför ska de slängas? Eller menar du senare tillkomna dörrar? Ofta satte man ju masonit på fina spegeldörrar... Glasade ytterdörrarna är nog inte tänkta som enda dörr...

Även om dörrar och fönster är dåligt isolerade så är de bara täta så är det inte det som är stora energitjuven...
 
  • Gilla
EMEL
  • Laddar…
Jag köpte som ensamstående mamma ett 20-talshus som var "uppfräschat" och som jag älskade. Det blev 24 år i huset (byggde nytt som pensionär därefter). Även om du får lägga 1 milj på huset innebär detta att du inte måste renovera till nyskick. Dessa gamla hus håller längre än man tror ... köket behöver inte ha 2000-talsstandard för att fungera! Köp huset, fixa nödvändiga åtgärder som vvs, el, tak o fasad, ev uppvärmning och bo in er.

För min egen del la jag ner 200' under de 24 åren och det var främst källaren som fixades till. Då det var dags med ny värmeanläggning, nytt bad, kök och nytt tak kom jag i den sitsen att nybygge på vischan blev ett attraktivt alternativ. Men trivseln i det gamla huset var oslagbart! Kan ni simma lugnt och se långsiktigt kan detta vara ett riktigt gott köp!
 
Fint hus :). Fixa tak och dränering så kan du hålla på i lugn och ro sedan. Måla upp sovrummen innan ni flyttar in. Helt färdiga skall de vara. Dåliga erfarenheter (mina) visar att ingen någonsin går in för att fixa en glömd list i ett sovrum som används. Renovera trapporna och täck med masonite. Eftersom funktionerna är dublerade i resten av huset går det att jobba med de publika utrymmena efter att ni flyttat in. Ställ ner spisen i entreköket och tejpa av mellanplanet t ex. En sluss är ett måste för att slippa leva med byggdamm.
Garaget såg risigt ut :p. Tomten trevlig.
Lycka till
Findus
 
K
Visst skulle det vara trevlig att "behålla" lite av den originella stilen. Och även spara lite pengar.
Men att flytta in utan att fixa tex färger och handtag på både innerdörrar och köksluckor är nog uteslutet.
Som det ser ut just nu får både mig och sambon lite illamående :p
Men det finns ju inget som lite slipning och färg kan lösa. Dock såg vissa dörrar ut att ha gjort sitt...
I övrigt så har både jag och sambon rätt så "modern" stil. Vi gillar mycket vitt och istället inreda med färg.
Planen oavsett vilket hus vi köper är att ha ett "stort" badrum med toalett, badkar/jazuzzi och bastu. ( det sistanämda kan ju även placera i tex källare med enklare duschmöjlighet )
Samt minst två stycken toaletter.
Detta hus har ju två stycken badrum och tre stycken toaletter. Det känns alldeles för mycket och där kan man gärna ta bort en av varje för att "spara" pengar.
 
Jag blir helt nervös när jag ser sånt här. Köp det snabbt! Tänk om någon annan hinner före? Den här typen av hus växer inte på träd.

Det är säkert lika mycket jobb som det var med vårt hus från 1926, där vi har bytt i princip allt. Ångrar det inte en dag.
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
K
Funderade också på det där med besiktning.
Läst att det alltid är rekommenderat att göra en egen besiktning utöver den säljaren har gjort.
Nu är fallet så att jag känner firman som utfört denna besiktning. Oavsett vilket hus jag köper har jag tänkt att använda dem.
Är det bara för mig att prata privat med han som utfört den eller finns det några regler som gör det fördelaktigt för mig som köpare att be dem göra en besiktning i mitt namn.
 
Klart ni kan ha modern stil på möbler, tapeter och färger... Det viktiga, både ur "kulturell" och värdeaspekt är att inte "våldta" huset genom att byta ut snickeridetaljer, lister, spegeldörrar, fönster, kakelugnar etc. Likaså att inte totalt ändra planlösningar genom att slå ut väggar osv. De hus som har kvar originaldetaljerna är oftast värde mycket mer, både pengar och kulturellt. Vad man tapetserar med spelar mindre roll. Köken verkar ju inte ha nåt original kvar alls, och badrummen är inte mycket att spara på. Dessa kan man med fördel köra vilken stil man vill, kanske extra modernt just här (även om jag tycker det passar bättre med nåt tidsenligt, men det är en smaksak). Det viktiga är att man inte byter ut original dörrar, föntster, lister etc för det går inte att återställa, möjligen återskapa men med enormt arbete.

Huset jag bor i (från 1909) har fått mycket dörrar och fönster bytt, det intressanta är att det som är allra bäst skick och kvalitet är inte alls det som är omgjort på 40, 60 och 80-talet utan tvärt om, det som ALDRIG gjorts om. Det är i ett fantastiskt skick. Man gjorde saker med kvalitet och med en tanke på att det skulle gå att renovera. En formpressad dörr som du köper på byggmax för 300 spänn ser ut som skit efter 15 år och är bara att kasta.

Det tar längre tid att skrapa och måla om originaldörrar och fönster, men på sikt är det det bästa ni kan göra. Och energi / värmeaspekten? Man kan i princip aldrig räkna hem ett byte av fönster pga värmekostnaden, med modernt värmesystem (bergvärme) tar det säkert 50 år att tjäna in ett nytt fönster. Gamla ytterdörrar hör också till huset och är oftast lika säkra som en nyare dörr.

Om ni längtar efter ett modernt hus med öppen planlösning, släta dörrar, inga lister... Gör både er själva och huset en tjänst och köp nåt annat. Om ni vill ha ett riktigt fint hus, men moderna färger och med sekelskiftesstilen i botten, slå till! Troligen kommer det huset, om ni renoverar det "rätt" att vara än bättre affär än många nya hus. Men om man förstör huset med att byta allt till moderna grejjor så går värdet åt andra hållet.
 
  • Gilla
falkn
  • Laddar…
K
Har tidigare räknat och fått offert på att bygga helt nytt.
Då skulle vi hamna på minst 3,5-4 miljoner där allt ingår.
Dock är det standard på det mesta då. Tex inge klinker i badrum osv
Gillar ju att laga mat så ett stort och utrustat kök är ett måste.
Bara en tomt här omkring går på 1 miljon med markarbete..

På grund av ovan saker så känns just ett sånt här hus bättre.
 
Det är läget som gör att det kommer blir dyrt att köpa...tror det blir mycket dyrare än utgångspriset...
Mycket jobb på huset men troligen värt varenda sekund om man gillar att renovera :)
 
K
Det var bara ca 50-60 pers på första visningen och man kom knappt fram inomhus ( nytt rekord enligt mäklaren )
Så känns väldigt hoppfullt :D
Hörde att de tackat nej till bud på 2.250 000 som inkommit innan budgivning.
Hon är 80 år som bor där och gissar att det är barnen som vill få ut så mycket som möjligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.