Aldrig olika steghöjder i en trappa! Fallrisker!
 
Kör bara...det värsta som kan hända är att det skiter sig men då får man lösa det då...alt byta trappan helt....
Lycka till och glöm inte att fota hela förloppet :)
 
steghöjden kommer ju inte vara olika men möjligvis stegdjupet.

stegdjupet är ju olika på trappan som den är nu med eller? innerkurvan har ju knappt något stegdjup alls?
 
harry73
Marbu skrev:
steghöjden kommer ju inte vara olika men möjligvis stegdjupet.
Det stämmer och det är inget problem när man går upp och ser alla steg, men ett större problem om man går ner och har svårare att se var man sätter sin fot. Ett sätt skulle vara att signalera med en handledare på trappräcket att trappens lutning ändras, men det blir fortfarande väntad för de som inte är van vid trappan.
Marbu skrev:
stegdjupet är ju olika på trappan som den är nu med eller? innerkurvan har ju knappt något stegdjup alls?
I mitten är stegdjupet konstant och ursprungligen hade trappan ett trappräcke som tydlig signalerar att trappan ändras och att det kommer en kurva. I nylaget utan räcke mistänker jag att man inte går längs janten och därmed har konstant stegdjup hela vägen
 
Jag tror det kan bli jäkligt snyggt. Bra att kunna ha stort "förstasteg". Ser inga problem med att bygga sista biten som du planerat
 
Tanke: Behåll sidostyckena raka, men gör så att de sista stegen (eller alla) vilar ovanpå dem, istället för att sitta mellan dem. På så sätt kan du ha sidostyckena raka hela vägen ner, och sedan göra breddningen på slutet med ett överhäng ut åt sidorna. Det kommer att bli snyggt och stadigt. Dessutom, om det inte skulle bli riktigt bra med proportioner och sånt på sista stegen, så är det mycket enklare att ändra, eftersom det då bara är att bytta ut steget, som man kan lossa med bara några skruvar.

Lite som den här, men med sidstyckena längre ut och en breddning på de sista trappstegen.

http://www.compact-living.com/ovriginredning/bildgalleri/attachment/olympus-digital-camera-3

Ett alternativ, om man är rädd för olika steglängd, blir då att inte runda trappstegen, utan bara bredda dem, så att trappan "flyter ut fyrkantigt". Den blir alltså en steglängd bredare på varje sida för varje steg nere. Blir också en betydligt enklare geometri att konstruera. Tänk dig trappan i bilden, men med de sista stegen bredare och djupare bakåt.

Edit: Fast runda gärna hörnen lite. När man råkat sparka på dem några gånger så inser man att det är bra...
 
Redigerat:
Eftersom mallarna du visar på bilden inte följer den så kallade " Trappregeln " , förhållandet mellan stegdjup och höjd på sättsteg så kommer det att bli omöjligt att gå i trappen. Du kan absolut bygga om trappan som du tänkt , men det vänstra vagnstycket behöver vara betydligt längre.du behöver dessutom göra om och byta ut ganska många av dom befintliga planstegen. ta kontakt med någon som kan räkna på trappregeln annars tror jag inte att du kommer bli nöjd med ditt hemmabygge.
 
Stegdjupet skall vara konstant i trappans gånglinje. I en svängd trappa ligger denna linje typ 30 cm från ytterkanten med en radie genom själva svängen. I en rak, så här smal trappa ligger gånglinjen centrerad i trapplöpet.

När du bygger om trappan från svängd till rak flyttar du automatiskt gånglinjen och stegdjupet kommer att variera där man tenderar att gå. Det är med andra ord bara en fråga om trappan kommer att bli mer eller mindre livsfarlig att gå i. (Troligen mer eftersom stegen blir kortare på slutet när man är på väg nedför samt att stegen är olika djupa vid höger och vänster fot).

Räknat nedifrån ser steg nr 1, 3, 4, 5 och 6 alldeles för grunda ut på ombyggnadsbilden. Och steg nr 2 är jättedjupt. Den uppfyller helt enkelt inte de grundläggande kraven på en vettig trappa!

Det är bara att slänga ut den och sätta in en raktrappa. Mät stegdjupet i den raka delen av den befintliga trappan och multiplicera med antalet steg så vet du hur mycket plats en rak trappa kräver. Jag tror inte ens att den blir särskilt mycket längre än det ursprungliga förslaget.
 
  • Gilla
Semiproffset och 1 till
  • Laddar…
Det finns snygga spiraltrappor också, om det inte redans pratats om tidigare
 
AndersMalmgren skrev:
Det finns snygga spiraltrappor också, om det inte redans pratats om tidigare
Men problemet är ju att han inte orkar svänga! :D
 
  • Gilla
thomas33
  • Laddar…
Haha!

Kommer att renovera befintlig trappa nu så får jag se senare om den byts eller hur de blir.

Blir en stötta där trappen sviktar idag (vänstra hörnet) som också fortsätter upp till en handledare för säkerhetens skull.

tänkte lägga svart parkett/laminat golv i stegen och måla om den så hänger den nog med ett tag till!

tack för alla tankar! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.