harry73
Mitt största problem med lågenergilampor (framförallt IKEA) är att de förlorar ljusstyrka och att man hoppas att de går sönder. För att slänga fungerande lampor går inte (snål som man är)
 
  • Gilla
Bygger i betong
  • Laddar…
hsd skrev:
...däremot satte jag ledlampor i vindsfönstren och de håller inte ett helt år, där är det för stora temperaturskillnader och le-lampor lyser för starkt till det ändamålet så det sitter vanliga glödisar där nu och de håller ca2år
Det skiljer mycket i kvalitet mellan ledlampa och ledlampa. Jag vill mena att en bra ledlampa tål temperaturskillnade mycket bra och är det perfekta valet för utomhusbelysning i vårt land med långa brinntider vilket gör energiförbrukningen mer intressant.
 
  • Gilla
Broken arrow
  • Laddar…
lars_stefan_axelsson skrev:
Ja OK, just den typen av lampor har jag sett mer som "novelty" och inte prövat och det är första gången jag ser dem i Sverige.

Men de är en "riktig" lampa som man kan använda som ersättning för det alltså? Jag tänker främst på ljusutbytet. Då skall jag nog kolla på någon sådan.
Jag har en framför mig nu och kopplade in den i en lampa brevid för att titta ordentligt på ljusbilden innan jag svarade och den har ett bra ljus och påminner om en klassisk glödlampa.
Betydligt bättre/behagligare ljus än lågenergilampan som normalt sitter i, jag borde byta lampan permanent för ljuset var betydligt trevligare.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
hsd
sådärja
nu slocknade en led i fönsterbelysningen i köket, knappt året gammal philips, sätter i en vanlig 15wattare och hoppas kvaliten blir bättre
 
hsd skrev:
sådärja
nu slocknade en led i fönsterbelysningen i köket, knappt året gammal philips, sätter i en vanlig 15wattare och hoppas kvaliten blir bättre
Det där är ju inget vidare...

Egentligen borde du skicka in den till Philips med beskrivning av hur den används och be om en kommentar.
 
hsd skrev:
sådärja
nu slocknade en led i fönsterbelysningen i köket, knappt året gammal philips, sätter i en vanlig 15wattare och hoppas kvaliten blir bättre
Hahaha finner det komiskt att det skulle ske just nu när vi diskuterar i denna tråden.
Biltema har led lampor med 3års garanti.
 
hsd
Vem ids bry sig;)
Har Du kvittot kvar:thumbdown:
visst jag sparar på alla kvitton, säkrast om mjölken skulle vara sur:wow:
 
hsd
123abc skrev:
Hahaha finner det komiskt att det skulle ske just nu när vi diskuterar i denna tråden.
Biltema har led lampor med 3års garanti.
:(
Nåväl det var i alla fall inte samma färgton i dessa , den ena gick lite åt de rosa och den andra lite mot de gröna, så nu ser det bättre ut ;)
men jag har nyligen köpt ett par av biltemas nya 300graders där det sitter ledlister i så dom ser nästan ut som glödisar (de kommer att hamna i nån taklampa eller så när det blir dags för ett lämpligt byte)
 
I min före detta bostad monterade jag i min utebelysning i mars 2004 två 11W lågenergi lampor från Ikea.
När jag flyttade i december 2014 fungerade de bra fortfarande. De har vanligtvis varit tända när det varit mörkt men även av misstag en del dagar också.

I mitt nya boende köpte jag dimbara 11W på Classe i december 2014. Jag har hittills fått byta en av dem, augusti 2015. Classe ersatte den trasiga lampan utan diskussion.
 
hsd skrev:
Vem ids bry sig;)
Har Du kvittot kvar:thumbdown:
visst jag sparar på alla kvitton, säkrast om mjölken skulle vara sur:wow:

Kvitto...vad har det med saken att göra...??

Du har alldeles rätt i att man ofta, men inte alltid, behöver kvittot när man går tillbaka till en återförsäljare om man vill reklamera eller göra garantianspråk.

Men Philips, som du kan läsa på lampan, är namnet på tillverkaren och det är inte riktigt samma sak. Hos dem kan du inte gå och handla dina lampor. (...eller du kanske är grossist? ;))

Nä serru, anledningen att den som vill ska skicka lampan till tillverkaren i ett sådant här exempel är att man vill påtala bristande kvalitet hos en produkt och man får då samtidigt testa deras känsla för goodwill.



...men om du råkar ut för sur mjölk så är det nog bättre om du går tillbaka till matbutiken eller kanske macken där du köpte mjölken. Då är det nog inte lönt att skicka den till Arla.
Inte så svårt egentligen.:cool:
 
Här på jobbet har vi en massa G24D-lampor (kompaktlysrör) där ungefär hälften är kopplade till en rörelse/ljussensor, vilket har ökat tänd- och släcktillfällena mot tidigare när de var tända under öppettiderna. Med Malmbergs egna så fick jag byta ut lamporna i tid och otid. Blev less och bytte till Philips och har nu bytt max 5 lampor på ett år.

Samtidigt har jag Malmbergs egna 11 watt E27-lampor (ej lysrör) utomhus (manuell tänd/släckning) och de har jag aldrig bytt ut sedan montering av armaturerna för 4 år sedan.

LED får man vad man betalar för. Malmbergs egna LED-slingor och GU5,3/GU10 lyser för kallvitt enligt mig och är känsliga för vilken transformator som används, slingorna glappar gärna och lägger av.
Däremot deras LED-armaturer funkar utmärkt och har tänds, släckts och dimrats i ett års tid på en av våra anläggningar utan att någon lagt av.

Tänkte att Malmbergs kunde nog jämföras med övriga budgetprodukter som nämnts.
 
A
Jag monterade för 5-6 år sedan Osram facility http://www.osram.se/osram_se/produk...star/osram-dulux-superstar-facility/index.jsp i en takbelysning i ett rum med ir-detektor som vi går in i ofta och de håller ännu. De ska enligt upggift tåla 1 milj tändningar/släckningar.

Förra året bytte jag en lågenergilampa som förra ägaren till vårt hus monterat i en utomhusbelysning. På sockeln hade han noterat oktober 2000 vilket var månaden och året då den installerades. Den höll alltså 14 år, men den tändes/släcktes å andra sidan bara en gång per dygn. Det var en Philipslampa.
 
De flesta ljuskällorna är ju ett skämt! 600 lumen som ny räcker ju oftast inte långt utomhus - inte minst eftersom ljusstyrkan avtar så snabbt. Philips lågenergi (lysrörsmodell) på 23W/1570 Lumen har ett varmvitt ljus och verkar hyfsat stabila om man inte tänder/släcker oftare än en gång/dag. Ganska dyra dock... :sly:
 
Roland112 skrev:
Jag har lågenergilampor I mina Nordlux utomhusbelysning (stolplyktor på ca 120cm.)
Jag har nu testat bade IKEA, Clas ohlson och Ullareds lågenergilampor men lamporna pajjar med någon månads mellanrum. Dessa lampor tänds varje gång någon går på min uppfart, 3 minuter senare slocknar de. Klarar inte lågenergilampor av att tändas och släckas ofta? Klarar de inte kyla? Ska jag byta till traditionella klotlampor med tex halogen istället?! Orkar inte byta lampor hela tiden..
Nu har jag inte läst hela tråden men lysrörslampor mår bäst av att gå länge/kontinuerligt, sen brukar det vara sämre och ojämn kvalite på billiga lampor. Osram eller Philips brukar hålla riktigt länge, jag har ett par utelampor som lyser förjämnan och de håller ett par år. Lyser de 3 min i stöten skulle jag rekommendera led eller halogen.
 
Sylvania Mini-Lynx Fast Start.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.